آیا شرکت در مصاحبۀ شغلی، بدون قصد قطعی برای ترک شغل فعلی، کاری اخلاقی است؟

مزیت‌های مصاحبه در حین کار چیست؟

پیشرفت شغلی در هر حوزه‌ای ازجمله تبلیغات و بازاریابی دیجیتال، مستلزم جست‌وجوی فرصت‌های گوناگون و هیجان‌انگیز است که تجربۀ حرفه‌ای شما را ارتقا می‌دهد. این به‌معنای جست‌وجوی فعالانه برای یافتن موقعیت‌های شغلی جدید است، حتی در زمان‌هایی که هنوز در جایی مشغول به کارید.

با جست‌وجوی فعالانه، می‌توانید موقعیتی را پیدا کنید که با شرایط شما مطابقت داشته باشد و انتظارات شما را به‌لحاظ بلندپروازی‌ها، اهداف شغلی و حقوق و دستمزد برآورده کند. البته گاهی هم شما مورد هدهانت قرار می‌گیرید؛ یعنی برای کسی درخواست شغل نمی‌فرستید، بلکه آن‌ها شما را دعوت به کار می‌کنند. در هر دو مدل، شرکت در مصاحبۀ شغلی اجتناب‌ناپذیر است.

اما، مزیت‌های مصاحبه در حین کار چیست؟ آیا شرکت در مصاحبۀ شغلی، بدون قصد قطعی برای پیوستن به یک شرکت، کاری غیراخلاقی است؟ در این مطلب از وی‌پدیا به این موضوع می‌پردازیم.

با ما همراه باشید و اگر نظری دارید، در انتها برایمان بنویسید.

مصاحبه در حین کار به چه معناست؟

گفته شده است که بهترین زمان برای جست‌وجوی کار، زمانی است که همچنان در جای دیگری شاغل‌ هستید. مصاحبه در حین کار به این معناست که شما در‌حالی‌که هنوز در جایی مشغول به کارید، برای شرکت‌های دیگر درخواست کار می‌فرستید، به پیشنهادهای شغلی دیگر شرکت‌ها پاسخ مثبت می‌دهید و برای بررسی موضوع به مصاحبۀ شغلی می‌روید.

این کار ممکن است شما را با چالش‌های گوناگونی مواجه کند؛ مثلاً ناگزیرید مرخصی بگیرید یا راه‌هایی برای مصاحبه در ساعات غیرکاری خود بیابید. همچنین، ممکن است با سؤال‌هایی از این دست مواجه شوید:

  • آیا به کارفرمای فعلی خود بگویم که برای مصاحبۀ شغلی می‌روم؟
  • برخورد آن‌ها چگونه خواهد بود؟
  • ترجیح خودم چیست؟ آیا در چنین وضعیتی، ترجیح می‌دهم کارفرمای فعلی، من را به استفاده از فرصت‌های مصاحبه تشویق کند یا خیر؟
  • اگر از شغل فعلی خود رضایت نسبی دارم، آیا اخلاقی است که فقط برای بررسی شرایط شرکت‌های دیگر، محک‌زدن توانمندی‌های خود و کسب تجربه، به مصاحبۀ شغلی بروم؟

در ادامه، به بررسی جوانب گوناگون این موضوع خواهیم پرداخت.

مصاحبه در حین کار به چه معناستچرا بعضی مدیران بهترین کارمندانشان را تشویق می‌کنند تا برای مصاحبه در حین کار اقدام کنند؟

البته، هیچ روش واحدی برای مدیریت روابط کارکنان وجود ندارد. افراد سبک‌های مختلفی برای برقراری ارتباطات کاری دارند و هر کسب‌و‌کاری متأثر از فرهنگ شرکت خود، استراتژی‌های استخدام متفاوتی دارد. برخی از کارمندان ترجیح می‌دهند مخفیانه رفتار کنند و فرصت‌های بیرونی خود را از مدیرانشان پنهان نگه دارند.

از سوی دیگر، بیشتر مدیران ترس از‌دست‌دادنِ بهترین کارمندانشان را دارند؛ بنابراین شاید کمی عجیب به نظر برسد که بدانیم برخی مدیران، بهترین کارمندانشان را تشویق می‌کنند تا برای مصاحبه در حین کار اقدام کنند. آن‌ها معتقدند این کار سیگنال واضحی را از سوی مدیران به کارمندان خوبشان ارسال می‌کند: «من به یادگیری و پیشرفت شما اهمیت می‌دهم».

تحقیقات نشان داده است که کارمندان، اغلب نه به خاطر شرکت، بلکه به خاطر مدیرشان استعفا می‌دهند. آن‌ها به خاطر مدیری می‌مانند که به او اعتقاد دارند؛ کسی که به آن‌ها در رسیدن به اهدافشان کمک می‌کند. رایان بونیچی (Ryan Bonnici)، مدیر بازاریابی ۲G Crowd، می‌گوید:

«چرا حتی بهترین کارمندانم را فعالانه تشویق می‌کنم تا پیشنهادهای شغلی بیرونی را دنبال کنند؟ پاسخ ساده است، حتی اگر غیرمنطقی به نظر برسد: این کار، به موفقیت کسب‌وکار کمک می‌کند. در آخرین شغلم، به‌عنوان مدیر ارشد در HubSpot، و اکنون به‌عنوان مدیر ارشد اجرایی ۲G Crowd، نه‌تنها کارمندانم را تشویق کرده و می‌کنم که موقعیت‌های شغلی دیگر را نادیده نگیرند، بلکه به آن‌ها گفته‌ام که مترصد مشاغل جدید بالقوه برای خودم نیز هستم. ازقضا، همۀ این‌ها به من کمک می‌کند تا کارمندان فوق‌العاده‌ای را به‌ دست بیاورم، و اغلب آن‌ها را حفظ کنم…

وقتی برای کارمندانم روشن می‌کنم که می‌خواهم همۀ گزینه‌های شغلی خود را در نظر بگیرند، متوجه می‌شوند که من واقعاً متعهدم که به آن‌ها کمک کنم تا یاد بگیرند و رشد کنند.»

این گفت‌وگوی باز میان مدیر و کارمندانش، باعث می‌شود کارمندان هم احساس راحتی ‌کنند تا مصاحبۀ شغلی خود را با مدیرشان در میان بگذارند. رایان بونیچی می‌گوید:

«این گفت‌وگوی باز به من زمان و فرصتی می‌دهد تا راهی برای حفظ آن‌ها بیابم. اغلب، کاری وجود دارد که من می‌توانم انجام دهم؛ مانند سپردن یک تجربه یا پروژۀ جدید به آن‌ها، اضافه‌کردن به مسئولیت‌هایشان، یا مذاکره برای افزایش حقوق. دریافته‌ام که اکثر کارمندان متوجه نیستند که یک شرکت چقدر انعطاف‌پذیری دارد تا راهی برای حفظ کارمندان مستعد، کارا و توانمند خود پیدا کند.»

آیا شرکت در مصاحبۀ شغلی، بدون قصد قطعی برای ترک شغل فعلی، کاری اخلاقی است؟

برخی افراد در‌حالی‌که هنوز در جایی شاغل‌اند و قصد قطعی برای ترک آن شرکت ندارند، در مصاحبه‌های شغلی شرکت می‌کنند تا شرایط بازار کار را بررسی کنند و خود را محک بزنند. مصاحبه، فقط یک مرحله از فرایند جست‌وجوی کار است. پس از دریافت پیشنهاد، می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا آن شغل را می‌خواهید یا نه. اما با گذراندن این فرایند، تجربۀ بسیار ارزشمندی از مصاحبه، سطح دانش و مهارت‌های خود و نحوۀ کار شرکت‌ها به ‌دست می‌آورید که ممکن است شگفت‌زده‌تان کند. البته، عده‌ای اعتقاد دارند این کار اخلاقی نیست، چراکه وقت و انرژی مصاحبه‌کنندگان را تلف می‌کند.

نکته اینجاست: مصاحبه یک جلسۀ کاری است؛ فرصتی برای سنجش هر دو طرف. بنابراین، هم مصاحبه‌کننده و هم مصاحبه‌شونده در حال یادگیری از یکدیگرند. اگر با این دید به مصاحبه بنگریم، شاید آن را اتلاف وقت ندانیم. ضمن اینکه کسی خبر ندارد چه می‌شود، شاید در طول مکالمه، در مصاحبه‌شونده نیز اشتیاق برای حضور در آن موقعیت شغلی ایجاد شد. به‌هر‌حال، این هم یک امکان است که می‌تواند به حد کافی اغواکننده باشد و معادله‌های پیشین را به هم بریزد.

شاید عذاب وجدانتان از بین برود اگر بدانید بسیاری از شرکت‌های جهان، در حالی اقدام به مصاحبه با افراد می‌کنند که تقریباً از قبل گزینۀ موردنظر خود را انتخاب کرده‌اند.

بهترین زمان برای مصاحبۀ کاریبهترین زمان برای مصاحبۀ کاری، زمانی است که از شغل خود راضی هستید + ۱۲ مزیت کلیدی مصاحبه در حین کار

مصاحبه در حین کار می‌تواند مزیت‌های قابل‌ توجهی برای شما و حرفۀ شما داشته باشد؛ به‌ویژه زمانی که از شغل فعلی خود راضی هستید. در ادامه به ۱۲ مزیت کلیدی آن اشاره می‌کنیم:

  1. از طریق مصاحبه، می‌توانید گزینه‌های خود را بسنجید. بدین‌ ترتیب، اگر شرکت شما به‌طور ناگهانی تصمیم به اخراج یا تعدیل نیرو بگیرد یا خودتان به این نتیجه برسید که دیگر نمی‌خواهید در آن شرکت بمانید، این فرصت را خواهید داشت که بدون تجربه‌کردن بیکاری، شرکت را ترک کنید. اگر در‌حالی‌که هنوز در جایی شاغل‌ هستید، یک پیشنهاد شغلی دریافت کنید، این اهرم را خواهید داشت که بتوانید مزایا و معایب هرکدام را بسنجید تا با انتخاب درست، به رضایت شغلی بیشتری دست یابید.
  2. زمانی که به‌لحاظ شغل، منبع درآمد و شرایط محیط کار در مضیقه و فشار باشید، ممکن است از سر ناچاری به هر موقعیت نامناسبی «بله» بگویید. اما وقتی توپ در زمین شماست، یعنی همچنان شغلی دارید که از آن رضایت نسبی دارید، می‌توانید با فراغ بال و آرامش خاطر به دنبال چیزی بگردید که لیاقتش را دارید و به کمتر از آن رضایت ندهید.
  3. می‌توانید ارزش موقعیت و شرکت خود را ارزیابی کنید. شاید در فرایند جست‌وجوی موقعیت‌های کاری جدید و مصاحبه با شرکت‌های دیگر، متوجه شوید که در شغل فعلی خود حقوق خوبی می‌گیرید و شرایط کاری‌تان از بسیاری جهات بهتر از شرکت‌های دیگر است. همین باعث می‌شود که قدر موقعیت فعلی خود را بدانید و برای افزایش مهارت‌ها و توانمندی‌ها درجهت رسیدن به موقعیت‌های بهتر تلاش بیشتری به خرج دهید.
  4. مزیت رقابتی شما چیست؟ چه بخواهیم چه نخواهیم، ​​هر کارمندی دائماً برای موقعیت خود می‌جنگد. اگر اجازه دهید عملکرد شما افت کند، این احتمال وجود دارد که کارفرمای شما جایگاهتان را به شخص دیگری بدهد. مصاحبه برای موقعیت‌های شغلی دیگر به شما امکان می‌دهد مزیت رقابتی خود را حفظ کنید. شما با کشف آنچه کارفرمایان می‌خواهند، دید دقیقی از جایگاه خود در بازار کار به دست می‌آورید. مصاحبه در حین کار به شما کمک می‌کند تا بفهمید که آیا باید چیزی را در وضعیت خود تغییر دهید یا خیر.
  5. می‌توانید علایق خود را در حوزه‌های کاری دیگر کشف کنید. برای مثال، یک تحلیلگر داده ممکن است از مهارت‌های IT خود برای انتقال به یک موقعیت شغلی با ‌عنوان توسعه‌دهندۀ وب بک‌اند استفاده کند.
  6. می‌توانید مهارت‌های مصاحبه و ارائۀ خود را رشد دهید. مصاحبه به شما فرصت‌های بیشتری می‌دهد تا بتوانید توانمندی‌ها، مهارت‌های نرم و نمونه‌کارهای خود را با مخاطبان بیشتری در میان بگذارید. با انجام این کار، ممکن است بازخورد و بینش ارزشمندی به دست آورید که در غیر این صورت دستیابی به آن ممکن نیست. شما نمی‌دانید چه زمانی مجبور خواهید شد به دنبال شغل دیگری باشید. شاید شرکت شما همین فردا ورشکست شود. اقتصاد دائماً در حال تغییر است و دوران ثبات شغلی که چندین دهه دوام می‌آورد به سر رسیده است. با مصاحبۀ منظم برای مشاغل دیگر، مهارت‌های مصاحبۀ خود را رشد می‌دهید.
  7. می‌توانید ارتباطات شبکه‌ای ایجاد کنید. می‌توانید از تجربۀ خود در مصاحبه با شرکت‌های دیگر برای ایجاد ارتباطات حرفه‌ای در آینده استفاده کنید. برای مثال، یک مدیر استخدام که ماه‌ها قبل با او مصاحبه داشته‌اید، ممکن است برای موقعیت دیگری در شرکت خود با شما تماس بگیرد و این برای شما یک فرصت متفاوت و جدید است.
  8. مصاحبه در حین کار، کمک می‌کند تا برای خود یک چشم‌انداز شغلی چندساله در نظر بگیرید و همواره نمونه کارها و رزومۀ خود را براساس آن ارتقا دهید و به‌روز کنید. وقتی می‌دانید که یک استخدام‌کننده یا مدیر استخدام، عملکرد شما را ارزیابی می‌کند، مجبور می‌شوید به تنظیم رزومه و ارائۀ نمونه‌کارهای خود توجه بیشتری داشته باشید. این کار همچنین فرصتی عالی برای شماست تا درمورد تأثیرگذاری خود فکر کنید و دستاوردهای خود را براساس معیارهای روز، مستند کنید.
  9. مهم‌تر از همه اینکه اعتمادبه‌نفس، انگیزه و انرژی شما را احیا می‌کند. شاید امور شرکت برایتان تکراری شده باشد. وقتی هر روز افراد مشابهی را می‌بینید و در جلسات یکسانی شرکت می‌کنید، دچار رکود می‌شوید و طبیعی است که بهره‌وری و خلاقیت‌ شما افت می‌کند. این شرایط ممکن است درنهایت به نارضایتی و فرسودگی شغلی منجر شود. مصاحبه و درخواست برای شغلی که به آن علاقه دارید، روال فعلی‌تان را می‌شکند و شما را به ذهنیتی بازمی‌گرداند که احساس می‌کنید همچنان دلخواه و چالش‌برانگیز هستید. وقتی این اتفاق می‌افتد، حس کنجکاوی و انرژی تازه‌ای به شما و کارتان تزریق می‌شود.
  10. مصاحبۀ منظم برای موقعیت‌‌های جدید، به شما اطلاعات بیشتری دربارۀ انتظارات کارفرمایان می‌دهد که برای حفظ و رشد عملکرد شغلی شما مهم است. انتظارات کارفرمایان همیشه تغییر می‌کند. با آگاهی از آنچه کارفرمایان می‌خواهند، می‌توانید قابلیت‌های خود را ارتقا دهید و ارزشمندتر شوید.
  11. رضایت شغلی، اغلب باعث می‌شود که برای خود اهداف جدیدی تعیین نکنیم؛ چون فکر می‌کنیم در بهترین نقطه ایستاده‌ایم. همین فکر، جلوی رشد و جاه‌طلبی بیشتر را می‌گیرد. اگر می‌خواهید به جلو بروید، باید برای خود اهداف جدیدی در نظر بگیرید. جاه‌طلبی چیزی است که افراد را به جلو سوق می‌دهد. با انجام مصاحبه برای شغلی دیگر، اهداف جدیدی برای خود تعیین خواهید کرد، حتی اگر درنهایت در شغل فعلی خود بمانید.
  12. با این کار، یک قدم به شغل رؤیایی خود نزدیک‌تر می‌شوید. حتی اگر از موقعیت فعلی خود راضی باشید، به این معنا نیست که شغل رؤیایی خود را به دست آورده‌اید. ممکن است تصمیم بگیرید برای شغل رؤیایی خود مصاحبه کنید، حتی اگر بدانید هنوز کاملاً برای آن آماده نیستید. تجربه‌ای که از این مصاحبه به دست می‌آورید، در آینده برایتان مفید خواهد بود.

بنابراین، به آن ایمیلِ استخدام پاسخ دهید یا برای شغلی که به آن علاقه دارید درخواست بدهید و به یاد داشته باشید: اشکالی ندارد که برای چیزهایی که دارید سپاسگزار باشید و بیشتر از آن را بخواهید. اشکالی ندارد که شغل خود را دوست داشته باشید و از آنچه در بیرون در انتظارتان است، استقبال کنید.

همواره در حال استعفا‌دادن باشیدهمواره در حال استعفا‌دادن باشید

خولیو مرینو (Julio Merino) یک فلسفۀ مفید دربارۀ رشد شغلی دارد. او می‌گوید یک فلسفۀ خوب برای زندگی در محل کار این است که «همواره در حال استعفادادن باشید». این بدان معنا نیست که هر لحظه و مدام به ترک شغل خود فکر کنید، اما طوری رفتار کنید که گویی ممکن است خیلی زود آن را ترک کنید.

این دیدگاه، شما را رشد می‌دهد و دستیابی به سطوح بالاتر شغلی را برایتان آسان‌تر می‌کند. مرینو ۱۰ کار خاص را پیشنهاد می‌دهد که با انجام‌ آن‌ها می‌توانید همواره در حالا ترک یک شغل باشید:

۱) اطلاعات خود را مستند کنید

هر اطلاعاتی که دارید، مخصوصاً آن چیزی را که متکی به شخص شماست، به هر طریقی که می‌توانید مستند کنید تا نفر بعدی بدون نیاز به شما و صرفاً با اتکا به اسناد باقی‌مانده بتواند کار را پیش ببرد و خللی در کارهای شرکت ایجاد نشود.

۲) برنامه‌های بلندمدت خود را مستند کنید

برنامه‌های خود را به‌گونه‌ای مستند کنید که همکارانتان صرفاً با رجوع به مستندات شما متوجه شوند که در پروژه‌ها یا تیم کاری‌تان چه چیزی در جریان است و برنامه‌ها ‌باید چگونه پیش برود. همه‌چیز را آن‌قدر شفاف بنویسید که نیازی به توضیحات حضوری یا تلفنی شما نباشد. از چند ماه قبل برنامه‌ریزی کنید تا اگر هر لحظه تصمیم به ترک شرکت گرفتید، همکارانتان دستپاچه و سردرگم نشوند و کار شرکت لنگ نماند.

۳) جلسات خود را مستند کنید

برای تمام جلساتی که در آن شرکت می‌کنید، یادداشت‌هایی (عمومی، درون‌تیمی) داشته باشید. در آن یادداشت‌ها، فهرستی از تمام افرادی که در آن جلسه حضور داشته‌اند، مواردی که مورد بحث قرار گرفت و نتایج جلسه را ذکر کنید. در اسناد دیگر خود به این جلسات ارجاع دهید تا همکارانتان سرنخ‌ها را گم نکنند.

۴) افراد دیگر را هم در جلسات شرکت دهید

در جلسات کاری، فرد دیگری از تیم خود را همراه ببرید. این کار باعث می‌شود شما تنها فرد مطلع از موضوع نباشید و همۀ راه‌ها به شما ختم نشود. ضمن اینکه به آن فرد کمک می‌کند تا چندوچون شرکت در جلسات را بیاموزد.

۵) اطرافیان خود را آموزش دهید

هدف از آموزش این است که اطرافیان و اعضای تیم شما رشد کنند و مستقل باشند. آن‌ها را با طرح‌ها و فناوری‌های درون شرکت آشنا کنید و مطمئن شوید که نحوۀ استفاده از اسناد را می‌دانند. آن‌ها باید بتوانند کارهای شما را در غیابتان به بهترین نحو انجام دهند. بدین ترتیب، شما می‌توانید به سراغ موقعیت‌های شغلی بهتر یا کارهای دیگر بروید و یا حتی به استراحت بپردازید.

۶) جایگزین خود را شناسایی کنید و آموزش دهید

همانند آموزش به دیگران، باید فردی را برای جایگزینی خود آموزش دهید. مشخص کنید که آن جانشین چه کسی می‌تواند باشد و به‌طور فعال و مستمر او را هدایت کنید.

۷) به همکاران خود قدرت دهید. به آن‌ها اعتماد کنید تا کار درست را انجام دهند

به همکاران خود اعتماد کنید تا با شهامت بیشتری کار درست را انجام دهند. اگر در موقعیت رهبری هستید، کاری نکنید که افراد تیمتان برای هر چیزی از شما اجازه بگیرند. بگذارید خودشان انتخاب کنند. آن‌ها را راهنمایی کنید تا انتخاب‌هایشان براساس داده‌های درست باشد و بهترین روش را در پیش بگیرند.

۸) شما نباید در مرکز ارتباطات باشید

لیست‌هایی از آدرس ایمیل یا سایر اشکال ارتباطی درست کنید و افراد دیگری را به آن لیست‌ها اضافه کنید، سپس آن‌ها را آموزش دهید تا بتوانند به‌جای شما پاسخ‌گوی سؤالات فنی و موضوعات کاری باشند.

اگر مدام از شما سؤالات فنی پرسیده می‌شود، یعنی اسنادتان خوب عمل نمی‌کند. اگر فردی برای گرفتن پاسخ، مستقیماً به سراغ شما می‌آید، یعنی سیستم پاسخ‌گویی شرکت کارا نیست. این موارد را اصلاح کنید تا همه‌چیز به شما ختم نشود و بتوانید هر موقع خواستید دنبال موقعیت شغلی دیگری بروید.

۹) کارها را به دیگران بسپارید

پس از اینکه به دیگران قدرت دادید، آن‌ها را در گروه‌ها و جلسات شرکت دادید و دانش خود را مستند کردید، آن افراد آماده‌اند تا کاری به آن‌ها سپرده شود. کارهایی را به آن‌ها محول کنید که باعث رشدشان می‌شود. حالا می‌توانید با خیال راحت روی کارهایی که فقط از عهدۀ خودتان برمی‌آید متمرکز شوید.

۱۰) همیشه در حال یادگیری باشید

حالا که وقتتان آزادتر و دغدغه‌هایتان کمتر است، از هر فرصتی برای یادگیری دانش و مهارت‌های مورد علاقۀ خود استفاده کنید و آن را از ‌طریق سرگرم‌کننده‌ای پی بگیرید. این کار می‌تواند فرصت‌ها و موقعیت‌های بیشتر و بهتری را در آینده در اختیارتان قرار دهد.

۵/۵ | (۱۳ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.