۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟

چگونه مانند یک حرفه‌ای به این سؤال رایج در مصاحبۀ شغلی پاسخ دهیم

«۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟»؛ این سؤال ترسناک مصاحبۀ شغلی یک فرصت عالی برای درخشش است. ممکن است با خودتان بگویید تا ۵ سال دیگر کی مرده؟ کی زنده؟ من که حتی نمی‌دانم شام امشب قرار است چی بخورم، چرا مدیران استخدام از من توقع دارند ۵ سال بعدم را پیشگویی کنم؟

بله، شما یک گوی کریستالی جادویی ندارید و نمی‌توانید آینده را پیشگویی کنید. هیچ‌کس ندارد. وقتی یک مصاحبه‌کننده از شما می‌پرسد: «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» می‌خواهد میزان انطباق‌پذیری و سطح جاه‌طلبی شغلی شما را بسنجد.

درهر‌حال، بیان یک برنامۀ پنج‌ساله در یک مصاحبۀ شغلی می‌تواند چالش‌برانگیز و ترسناک باشد. بنابراین، بسیار مهم است که از قبل برای این سؤال آمادگی داشته باشید. در این مطلب از وی‌پدیا مواردی را مطرح می‌کنیم که به شما کمک می‌کند راحت‌تر به این پرسش رایج در مصاحبۀ شغلی پاسخ دهید.

«۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟»؛ کارفرمایان در پاسخ شما دنبال چه هستند؟

«۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» سؤال رایجی است که به‌ناچار در هر مصاحبۀ شغلی پرسیده می‌شود. مصاحبه‌کنندگان با بررسی رزومه و توصیه‌نامۀ شما متوجه می‌شوند که آیا مهارت‌ها و تحصیلات لازم برای پر‌کردن این موقعیت را دارید یا خیر. اما آن‌ها برای تصمیم‌گیری بهتر به اطلاعات دیگری هم نیاز دارند.

مصاحبه‌کنندگان معمولاً این سؤال را می‌پرسند تا اهداف بلندمدت یک کارجو را بسنجند. همچنین، می‌خواهند بدانند که آیا کارجو با تیم، چشم‌انداز و فرهنگ کاری شرکت مطابقت دارد یا خیر. آن‌ها این سؤال را به شیوه‌های مختلفی می‌پرسند. در زیر چند نمونه از سؤالات مصاحبۀ شغلی که با هدفی مشابه پرسیده می‌شود، آورده شده است:

  • اهداف شغلی بلندمدت شما چیست؟
  • شغل رؤیایی شما در این مرحله از فعالیت حرفه‌ای‌تان چیست؟
  • در حرفه‌ات دنبال چه می‌گردی؟
  • موفقیت را چطور تعریف می‌کنی؟
  • چه چیزی در حرفه‌‌ات برای تو مهم است؟
  • برنامۀ پنج‌سالۀ تو چیست؟
  • برای ۵ سال آینده چه هدفی را دنبال می‌کنی؟
  • ۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟

وقتی کارفرمایان می‌پرسند: «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» به احتمال زیاد به دنبال چند قطعه اطلاعات هستند که شامل موارد زیر است:

۱) آیا انتظارات شما با آنچه کارفرما می‌تواند ارائه دهد مطابقت دارد؟

کارفرمایان می‌خواهند بفهمند که آیا اهداف شما با موقعیت شغلی پیشنهادی آن‌ها مطابقت دارد یا خیر. برای مثال، اگر برای موقعیت شغلی حسابدار مصاحبه می‌کنید و قصد دارید در ۵ سال آینده وظایف حسابداری پیچیده‌تری را بر عهده بگیرید، کارفرما می‌تواند به‌طور منطقی از شما حمایت کند تا به این موقعیت برسید. اما اگر برای یک موقعیت بازاریابی مصاحبه می‌کنید و می‌خواهید تا ۵ سال آینده به یک طراح تجربۀ کاربری تبدیل شوید، ممکن است مدیر استخدام شما را برای این شغل مناسب نداند.

کارفرمایان همچنین از طریق این سؤال می‌خواهند به این ارزیابی برسند که آیا موقعیت شغلی پیشنهادی می‌تواند تا چند سال شما را مشغول و راضی نگه دارد یا خیر. اگر برای ۵ سال آیندۀ خود به دنبال موقعیت پیشرفته‌تری هستید که قابلیت‌های شرکت جواب‌گوی آن نیست، ممکن است فکر کنند که شما خیلی زود از شغلی که برای آن مصاحبه می‌کنید خسته خواهید شد.

۲) آیا حس جاه‌طلبی دارید؟

کارفرمایان به دنبال استخدام متقاضیانی هستند که برای رشد حرفه‌ای خود هدف، انگیزه و برنامه دارند. آن‌ها ترجیح می‌دهند اهداف شما در ادامۀ مسیر موقعیت شغلی پیشنهادی تعریف شده باشد. اگرچه بلندپروازی و داشتن اهداف بزرگ یک ویژگی شخصیتی مثبت است، اما در صورت بی‌ارتباط‌بودن با شغل درخواستی، بهتر است هنگام پاسخ‌دادن به این سؤال، از برجسته‌کردن آن بپرهیزید.

۳) آیا ۵ سال دیگر خود را در شرکت می‌بینید؟

آیا 5 سال دیگر احساس جاه‌طلبی دارید؟مدت‌زمانی که یک کارمند در یک شرکت می‌ماند، بسته به صنعت و سن کارمند، متفاوت است. شرکت‌ها اغلب استخدام و آموزش کارکنان جدید را یک سرمایه‌گذاری پرهزینه می‌دانند. بنابراین، بسیاری از مدیران استخدام، نامزدهایی را ترجیح می‌دهند که قصد دارند چندین سال در شرکت بمانند. آن‌ها معمولاً ترجیح می‌دهند که بشنوند شما حضور خود در این شرکت را طولانی‌مدت می‌بینید.

۴) آیا واقعاً به این شغل علاقه‌ دارید؟

درنهایت، کارفرمایان می‌خواهند بدانند که آیا علایق شما با موقعیت شغلی پیشنهادی‌شان مطابقت دارد یا خیر. برای مثال، این شغل می‌تواند فرصت مناسبی برای پیشبرد برنامه‌های شما به‌منظور تبدیل‌شدن به یک متخصص صنعت با گذراندن دوره‌های آنلاین یا کسب گواهینامه‌های مرتبط باشد. درک علایق شما می‌تواند به کارفرمایان کمک کند تا تعیین کنند که چگونه می‌توانید در بلندمدت و کوتاه‌مدت به شرکت کمک کنید و به آن‌ها اطمینان می‌دهد که این موقعیت، تجربۀ رضایت‌بخشی به شما خواهد داد.

چگونه به پرسش «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» پاسخ دهیم؟ + ۹ نکتۀ کلیدی

پاسخ‌دادن به این سؤال رایج مصاحبۀ شغلی گاهی می‌تواند دشوار باشد: ۱. به این دلیل که پیش‌بینی آینده دشوار است؛ ۲. جهان کسب‌وکارها به‌سرعت در حال تحول است و برخی اهداف بلندمدت زودتر از آنچه فکرش را بکنید بی‌معنا و زائد می‌شوند. ممکن است در مواقعی نتوانید خود را در یک موقعیت طولانی‌مدت تصور کنید و این قابل قبول است؛ اگرچه فاش‌کردن آن برای مدیر استخدام غیرضروری است. در این‌گونه موارد، تصور کنید که این موقعیت شغلی چگونه می‌تواند به رشد فردی شما در مسیر حرفه‌تان کمک کند و سعی کنید آن را در پاسخ خود بگنجانید.

با‌این‌حال، نکات زیر را در هنگام تنظیم پاسخ به سؤال «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» در نظر داشته باشید. این دستورالعمل‌ها به شما کمک می‌کند تا پاسخی برنده برای این پرسش رایج مصاحبۀ شغلی ارائه دهید.

۱) ابتدا به خودتان پاسخ دهید

قبل از اینکه این سؤال را از مدیران استخدام بشنوید، خودتان از خودتان بپرسید: نقطۀ اوج من کجاست؟ می‌خواهم به کجا برسم؟ برای رسیدن به آن به چه مهارت‌هایی نیاز دارم؟

اگر برای فهمیدن این موضوع به کمک نیاز دارید، فردی را پیدا کنید -مثلاً یک مربی– که در تخصص شما باتجربه‌تر باشد. از او بپرسید که قبلاً در چه سمت‌های شغلی بوده است که به او مهارت‌های لازم برای رسیدن به این جایگاه را داده است.

۲) اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت خود را فهرست کنید

فهرست‌کردن اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت نشان می‌دهد که شما به پیشرفت شغلی خود در بلندمدت فکر می‌کنید و برنامه‌ای برای چگونگی رسیدن به آن دارید. برخی از نمونه‌های اهداف کوتاه‌مدت که شاید بخواهید ذکر کنید شامل مواردی مانند تکمیل تعداد معینی از فروش در سال اول، یا ارتقا به یک موقعیت مدیریتی است. اهداف بلندمدت می‌تواند مواردی مانند شریک‌شدن در شرکت یا کمک به شرکت برای افتتاح شعبۀ بین‌المللی باشد.

۳) پاسخ خود را براساس شرح شغل مندرج در آگهی استخدام تنظیم کنید

مهم‌ترین نکته‌ای که باید به خاطر بسپارید این است که آگهی استخدام را به‌دقت مرور کنید. این کار باعث می‌شود مهارت‌ها، صلاحیت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی ضروری را که کارفرما در کارکنان خود به دنبال آن است، شناسایی کنید. علاوه‌بر‌آن، شرح شغل منشوری را به‌عنوان مأموریت، اهداف، چشم‌انداز و فرهنگ کاری شرکت ارائه می‌دهد. شما می‌توانید اهداف بلندمدت حرفه‌ای خود را با شرح شغل شرکت ادغام کنید و پاسخی بدهید که به کارفرما کمک می‌کند بفهمد آیا می‌توانید با فرهنگ کاری شرکت او سازگار شوید یا خیر.

در پاسخ خود باید نشان دهید که چگونه اهداف بلندمدت شما با مأموریت، ارزش‌ها و شرح شغل شرکت همخوانی دارد. به‌طور مثال، اگر در مصاحبۀ شغلی برای سمت مدیر بازاریابی شرکت می‌کنید، ممکن است بگویید که خود را در نقش رهبری در شرکت می‌بینید و روی کمپین‌های نوآورانه‌ای کار می‌کنید که به رشد کسب‌وکار کمک می‌کند. از سوی دیگر، اگر برای شغلی به‌عنوان توسعه‌دهندۀ وب مصاحبه می‌کنید، ممکن است بگویید که خود را در حال پیشرفت در مهارت‌هایتان می‌بینید و با آخرین روندها و فناوری‌ها به‌روز می‌مانید.

نکته: آیا شما فردی هستید که از قبل به آماده‌شدن برای مصاحبه فکر می‌کنید؟ اگر بله، انجام مراحل بالا روی شما جواب می‌دهد. خواندن شرح شغل و تنظیم چهارچوب پاسخ‌های مصاحبه براساس آن، به ایجاد تأثیری ماندگار در مصاحبه کمک می‌کند.

۴) مهارت‌ها و دستاوردهایی را شناسایی کنید که می‌خواهید در آینده به دست آورید

شما ممکن است اهداف شغلی بلندمدت و کوتاه‌مدت زیادی را در طول حرفۀ خود تعیین کرده باشید. وقت آن است که دوباره آن‌ها را مرور کنید. می‌دانید چرا؟ عمدتاً به این دلیل که مرور اهداف شغلی می‌تواند به شما کمک کند مهارت‌ها یا نقاط عطف شغلی را که می‌خواهید به دست آورید، شناسایی کنید.

تصور کنید که دوست دارید کدام‌یک از تجارب مرتبط با این شغل را تا ۵ سال آینده در رزومۀ خود داشته باشید. می‌توانید به این فکر کنید که یک رزومۀ ایدئال برای فردی در این موقعیت شغلی با ۵ سال سابقۀ بیشتر، چگونه رزومه‌ای است. برای تعیین مهارت‌ها و دستاوردهای مورد نیاز خود، به این سؤالات پاسخ دهید:

  • آیا امکان ارتقا در این موقعیت شغلی وجود دارد؟ برای مثال، ارتقا از کمک‌‌حسابدار به حسابدار و سپس حسابدار ارشد.
  • آیا مهارت‌های نرم یا فنی خاصی در این صنعت وجود دارد که افراد معمولاً آن‌ها را تقویت می‌کنند؟ یک مدیر بازاریابی دیجیتال ممکن است بخواهد تجربۀ تولید اینفوگرافیک یا محتوای ویدئویی را به دست آورد.
  • آیا گواهینامه‌ها یا جوایز شناخته‌شده یا مرتبطی وجود دارد که بتوانید دنبال کنید؟ برای مثال، یک گواهینامۀ بازاریابی دیجیتال، فرصت‌های ترقی بسیاری به شما می‌دهد. یا بردن جایزه در یکی از این ۶ جشنوارۀ بین‌المللی در حوزۀ خلاقیت و تبلیغات می‌تواند کمک بزرگی به رزومۀ شما بکند.
  • آیا دستاوردهای خاصی وجود دارد که بتوانید برای دستیابی به آن تلاش کنید؟ به‌طور مثال، تبدیل‌شدن به یک متخصص صنعت و کسب فرصت برای راهنمایی اعضای جدید تیم.

لازم نیست در حین مصاحبه تمام نکات بالا را در پاسخ خود بگنجانید. باوجوداین، فکرکردن به اینکه رزومۀ شما در آینده چگونه خواهد بود می‌تواند به شما کمک کند تا پاسخ خود را مشخص کنید.

۵) توضیح دهید که چگونه اهداف شما با شرکت هماهنگ است

شما باید از قبل تحقیقات خود را درمورد شرکت انجام داده باشید. بنابراین می‌توانید به‌راحتی برخی از نکات را از بیانیۀ مأموریت شرکت که با شما و اهداف شما مطابقت دارد انتخاب کنید و امیدواری خود را برای گسترش آن اهداف در سال‌های آینده بیان کنید.

بنابراین، شما می‌توانید در پاسخ این پرسش بگویید: «من به نحوۀ رشددادن کارکنان توسط این شرکت احترام می‌گذارم و امیدوارم در ۵ سال آینده بتوانم تیم خودم را مدیریت کنم و به گسترش بخش خود کمک کنم.»

۶) به یادگیری علاقه نشان دهید

بسیاری از افراد -و شاید شما- دقیقاً نمی‌دانند که می‌خواهند در ۵ سال آینده چه کاری انجام دهند، اما همیشه می‌توانید تمایل خود را برای یادگیری و رشد بیشتر در یک زمینۀ خاص ابراز کنید. درمورد جنبه‌ای از زندگی کاری خود صحبت کنید که دوست دارید آن را بهبود ببخشید. شاید حوزه‌ای از کسب‌وکار وجود داشته باشد که علاقه‌مندید دربارۀ آن بیشتر بدانید. یا شاید زبان جدیدی وجود داشته باشد که می‌خواهید یاد بگیرید یا کلاسی که می‌خواهید شرکت کنید. به آن‌ها نشان دهید که علاقه دارید بیشتر از امروزتان بدانید.

این سؤال همچنین می‌تواند یک نقطۀ پرش برای شما باشد تا بفهمید دیگرانی که ۵ سال پیش در این موقعیت شغلی شروع به کار کرده‌اند، اکنون کجا هستند. فقط مطمئن شوید که لحن بیان شما محاوره‌ای و کنجکاوانه است. پس، می‌توانید بگویید: «امیدوارم در کلاس حسابداری شرکت کنم، بنابراین می‌توانم درمورد جنبه‌های مالی این صنعت بیشتر بیاموزم و به‌طور کلی درک بهتری از نحوۀ عملکرد کسب‌و‌کار کسب کنم. آیا می‌توانید به من بگویید آخرین فردی که این موقعیت شغلی را داشت به کجا رسید؟»

۷) به علایق خود و رشد آن‌ها در این موقعیت شغلی فکر کنید

در هر شغلی، جایی برای رشد و ادامۀ یادگیری وجود دارد. ممکن است در شغلی که برای آن مصاحبه می‌کنید، حوزۀ مورد علاقۀ خاصی باشد که بخواهید روی آن تمرکز کنید و شاید چند سال طول بکشد تا به سطح تخصصی مورد نیاز برسید. به‌طور مثال، اگر یک متخصص بازاریابی هستید، ممکن است علاقه‌مند به تقویت رابطه با مشتریان و ارتقای فناوری‌هایی باشید که شرکت‌های دیگر برای انجام این کار استفاده می‌کنند؛ درنتیجه، قصد دارید درک خود را از ارتباطات بازاریابی و نرم‌افزارهای مدیریت ارتباط با مشتری عمیق‌تر کنید.

تفکر انتقادی درمورد وظایف و سایر موضوعات مرتبط یا مهارت‌های مورد علاقه‌تان، به شما کمک می‌کند تا به ایده‌هایی برای جایگاه ۵ سال آیندۀ خود برسید.

۸) نشان دهید که جاه‌طلبید، اما به ‌قدر کافی

کارفرمایان می‌خواهند مطمئن شوند که کارمندانشان تمایل دارند در شغل خود رشد کنند. بنابراین، می‌توانید علاقه‌مندی خود به آموزش مدیریت یا تمایل به کارکردن در موقعیتی خاص را مدنظر داشته باشید، اما زیاده‌روی نکنید. وسوسۀ برخی کارجویان این است که درمورد برنامه‌های خود بیش از حد جاه‌طلب باشند. اما اغلب کارفرمایان نمی‌خواهند بشنوند که کارجو می‌خواهد تا ۵ سال دیگر مدیرعامل شرکت شود یا سودای رقابت با کارفرمای خود را در سر داشته باشد.

بنابراین، می‌توانید بگویید: «من می‌خواهم فرصت‌های آموزشی مرتبط با مدیریت را کشف کنم و همچنین نکات ظریف این صنعت را یاد بگیرم، تا درنهایت بتوانم سرپرست یا رئیس بخش شوم.»

۹) واقع‌بین و صادق باشید

آیا 5 سال دیگر صادق و واقع‌بین هستید؟دلایل زیادی وجود دارد که چرا کارفرماها در حین مصاحبۀ شغلی، سؤالاتی مبتنی بر شخصیت فرد می‌پرسند؛ پرسش‌هایی از این نوع: «در مورد خودت به من بگو»، «بزرگ‌ترین شکست‌های زندگی‌ات چیست»، «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» و… . دلیل اصلی آن‌ها این است که می‌خواهند به درک درستی از مهارت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی یک نامزد دست یابند. علاوه‌برآن، مطمئن شوند که آن فرد برای سازمان آن‌ها مناسب است یا خیر.

بنابراین، در پاسخ به این سؤالات، واقع‌بین و صادق باشید. پاسخ‌هایی را که مصاحبه‌کنندگان می‌خواهند بشنوند، به آن‌ها ندهید. درعوض، چیزهایی بگویید که بتوانند باور کنند و با آن ارتباط برقرار کنند.

نکته: آیا تا‌به‌حال از خود پرسیده‌اید که چرا باید به سؤالات مبتنی بر شخصیت، پاسخ‌هایی صادقانه بدهید؟ عمدتاً به این دلیل که هیچ پاسخ درست یا غلطی وجود ندارد. پاسخی که می‌دهید به مصاحبه‌کننده کمک می‌کند تا شما را بهتر بشناسد.

یک نمونۀ الگو برای پاسخ به سؤال «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟»

پس از انجام اقدامات بالا، به احتمال زیاد به درک بهتری از نحوۀ آماده‌سازی پاسخ‌ خود خواهید رسید. برای کمک به فرمول‌بندی پاسخ، در اینجا یک نمونۀ الگو را آورده‌ایم که می‌توانید به‌عنوان چهارچوب پاسخ‌ خود استفاده کنید:

«می‌بینم که در طی ۵ سال به توسعۀ مهارت‌ها و تخصص خود در فهرست مهارت‌های مرتبط با آن موقعیت شغلی، برای دستیابی به نام موقعیت آینده که به رشد و موفقیت سازمان کمک می‌کند، ادامه می‌دهم.

با استفاده از [x سال] تجربۀ خود در زمینه/صنعت/رشتۀ مدنظر، معتقدم که به‌طور منحصربه‌فردی در موقعیتی هستم که در نقشی که برای آن مصاحبه می‌کنید برتری دارم.

در حال حاضر، بخش مورد علاقۀ من در کارم، روش‌هایی است که در آن مشارکت دارید. امیدوارم به این کار ادامه دهم. در‌عین‌حال می‌خواهم خودم را به چالش بکشم تا به روش‌های جدید ازجمله … و … تسلط پیدا کنم.

(بخش اختیاری): من همچنین قصد دارم در چند سال آینده تشکیل خانواده دهم (یا بچه‌دار شوم)، بنابراین متعهد هستم که هر کاری را انجام دهم تا مطمئن شوم خانواده‌ام به‌‌خوبی از سوی من حمایت می‌شوند.»

۵ نمونه پاسخ به سؤال «۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟»

در اینجا ۵ نمونه پاسخ برای این سؤال رایج در مصاحبۀ شغلی را آورده‌ایم:

مثال ۱

در ۵ سال آینده، می‌خواهم یک پیشگام در صنعت بازاریابی دیجیتال باشم که دیگران بتوانند برای ایده‌ها، اجرا و استراتژی به سراغ من بیایند. من همچنین می‌خواهم مبتکر و خالقی باشم که می‌تواند مدیران مشتاق را راهنمایی کند و به آن‌ها کمک کند صدای برند خود را پیدا کنند، مهارت‌های خود را ارتقا دهند و به اهداف خود برسند. درنهایت، می‌خواهم خودم را به‌سمت یک موقعیت قدرتمند سوق دهم، کسی که می‌تواند صنعت دیجیتال مارکتنیگ در ایران را به‌طور قابل توجهی تغییر دهد.

توضیح: در این مثال، کارجو درمورد اهداف بلندمدت خود صادق است. همچنین از مراحلی که به او امکان می‌دهد به هدف خود برسد اطمینان دارد. علاوه‌بر‌این، نسبت به آیندۀ خود پرشور و عمل‌گراست و تمرکز و برنامه‌ای محکم برای حرفۀ خود دارد.

مثال ۲

از طریق تحقیقات شخصی و مدرک مهندسی نرم‌افزار، اشتیاق خود به برنامه‌نویسی و یافتن راه‌حل‌های عملی برای مشکلات فنی را کشف کردم. بنابراین، به دلیل علاقه‌مندی به توسعۀ برنامه‌ها و سیستم‌های بدون نقص، به شغل پیشنهادی شما علاقه‌مند شدم. برنامۀ آموزشی و مشاورۀ داخلی شما چیزی است که برای تقویت مهارت‌هایم به دنبال آن هستم.

توضیح: در این مثال، کارجو دلیل علاقه‌مندی‌اش به شغل پیشنهادی را برجسته می‌کند و اشارۀ او به تقویت مهارت‌های خود در آن سمت شغلی نشان می‌دهد که او به اهداف شغلی بلندمدت فکر کرده است.

مثال ۳

در مدت ۵ سال، هدف من این است که با موفقیت دو گواهینامۀ مرتبط با شغل خود را دریافت کنم. قبل از این مصاحبه، کمی وقت گذاشتم تا سایت شما را بررسی کنم، و متوجه شدم که شما به کارکنان خود فرصت‌های آموزشی ارائه می‌دهید که شامل پیگیری گواهینامه‌ها برای پیشرفت شغلی آن‌ها می‌شود.

هدف نهایی من برای ۵ سال آینده، تسلط بر موقعیت خود و پیشرفت در نقش مدیریتی در بخش خود است. من جذب رویکرد آموزشی شخصی‌شده‌ای شدم که شرکت شما در ‌سایت خود بیان می‌کند، و واقعاً معتقدم که این رویکرد آموزشی به من امکان می‌دهد مهارت‌های جدیدی یاد بگیرم و در این موقعیت رشد کنم. خودم را می‌بینم که در طول ۵ سال آینده، پروژه‌های جدید و هیجان‌انگیزی را در شرکت شما انجام می‌دهم که من را برای یک نقش مدیریتی در سازمان آماده می‌کند.

توضیح: در این مثال، کارجو دربارۀ فرصت‌های آموزشی شرکت تحقیق کرده و می‌داند که اهداف بلندمدت او با برنامه‌های شرکت مطابقت دارد و اهمیت کاری را که شرکت انجام می‌دهد تصدیق کرده است.

مثال ۴

چند هدفی که در ۵ سال آینده برای خودم تعیین کرده‌ام شامل رهبری یک تیم نویسندگی و کسب مهارت‌های مدیریت پروژه برای آن است. من از فرصت‌هایی که این شغل برای من فراهم می‌کند هیجان‌زده هستم؛ زیرا معتقدم این فرصت‌ها از اهداف شغلی بلندمدت من حمایت می‌کنند و به من اجازه می‌دهند در شرکت شما رشد کنم و با استفاده از مهارت‌هایی که به دست خواهم آورد، در مسیر هدف‌های بلندمدت خود قدم بردارم.

توضیح: این پاسخ به‌طور معمول نشان می‌دهد که شما به دنبال موفقیت اما در یک شرکت هستید.

مثال ۵

از زمانی که نقش رهبر تیم در شغل قبلی خود را به عهده گرفتم، متوجه شدم که واقعاً از مدیریت تیم و پروژه لذت می‌برم. بنابراین، در ۵ سال آینده نیز خودم را در حال توسعۀ مهارت‌های مدیریت پروژه می‌بینم. در مدت ۵ سال، امیدوارم بتوانم پروژه‌های بزرگ‌تر یا شاید چندین تیم پروژه را مدیریت کنم. سمت مدیر ارشد پروژه‌ای که آگهی کرده‌اید، گامی بلند در ادامۀ مسیری است که برای خودم تعریف کرده‌ام.

توضیح: شما با این پاسخ بر سمت‌های شغلی گذشتۀ خود و نحوۀ انجام آن‌ها تأکید می‌کنید و نشان می‌دهید که می‌خواهید در همان نقشی که به شما پیشنهاد می‌کنند به موفقیت برسید. همچنین نشان می‌دهد که شما مسیر موفقیت را ترسیم کرده‌اید و حاضرید سخت کار کنید. علاوه‌بر‌آن، یک هدف شغلی را نیز مشخص می‌کند که کسب تجربه در مدیریت پروژه است.

«۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟»؛ چیزهایی که هرگز نباید در پاسخ به این سؤال بگویید

فرض کنید در پاسخ به این سؤال مهم، روحیۀ شوخی‌‌تان گل کند و بگویید: «تا ۵ سال آینده خودم را آن طرف میز می‌بینم، جای شما.» یا از رؤیای مشهورشدن و داشتن یک کسب‌وکار جهانی با ثروتی هنگفت جوری حرف بزنید که انگار به رؤیاپردازی‌های دوران مدرسه برگشته‌اید. یا یک رشته هوممم، اممم یا «نمی‌دانم، گفتنش سخت است» تحویل مصاحبه‌کننده بدهید. همۀ این‌ها چیزهایی است که آن‌ها نمی‌خواهند از شما بشنوند. در ادامه، چیزهایی که هرگز نباید بگویید را در چند دسته آورده‌ایم.

  1. پاسخ‌هایی که نشان می‌دهد هنوز به آیندۀ خود فکر نکرده‌اید: نگویید «نمی‌دانم». این نشان می‌دهد که شما به اهداف بلندمدت شغلی‌تان فکر نکرده‌اید و بینش یا جاه‌طلبی کافی ندارید. همچنین، از پاسخ‌هایی مانند «بازنشسته با پول زیاد» یا «یک کارآفرین ثروتمند» اجتناب کنید. چنین پاسخ‌هایی نشان می‌دهد که شما برنامه‌ای برای آینده ندارید.
  2. پاسخ‌هایی که نشان می‌دهد به‌زودی شرکت را به هوای یک فرصت بهتر ترک خواهید کرد: «می‌بینم که در ۵ سال آینده در فیس‌بوک کار می‌کنم»؛ در پاسخ به این سؤال، خود را در سازمان بزرگ‌تر دیگری تصور نکنید. هرچند یک شرکت نمی‌خواهد همۀ کارکنانش را بیش از ۵ سال نگه دارد، با‌این‌حال مناسب نیست که در مصاحبۀ خود علائم ترک کار را بروز دهید.
  3. پاسخ‌هایی که بیش از حد کلی هستند: «من می‌بینم که برای موفقیت این شرکت سخت کار می‌کنم»؛ چنین سؤالاتی برای دیدن برنامه‌های خلاقانه و جاه‌طلبانۀ شما پرسیده می‌شود. پس، کلی‌گویی و پاسخ‌های کلی دادن نه‌تنها دردی را دوا نمی‌کند، بلکه پس‌زننده است.
  4. پاسخ‌هایی که نشان می‌دهد کارجو خود را در یک بخش متفاوت از شرکت می‌بیند: این پاسخ، مدیران استخدام را نگران می‌کند. آن‌ها می‌ترسند که شما خیلی زود از شغل خود خسته و به آن بی‌علاقه شوید؛ زیرا مطمئن نیستند که بتوانند انتظارات شما را درمورد چیزی که به دنبالش هستند برآورده کنند یا منابع مورد نیاز را در اختیارتان بگذارند.

جمع‌بندی

«۵ سال دیگر خودت را کجا می‌بینی؟» یک سؤال پرتکرار و البته ترسناک در مصاحبۀ شغلی است. اما اگر بتوانید به این سؤال پاسخی درخور بدهید، شانس خود را برای برنده‌شدن در مصاحبه افزایش می‌دهید. یک پاسخ خوب نشان می‌دهد که شما به ‌قدر کافی جاه‌‌طلب و باانگیزه‌اید و در‌عین‌حال برای شغل موردنظر خود هیجان‌ دارید. با تهیۀ یک برنامۀ شغلی، می‌توانید نقشۀ راه موفقیت خود را ترسیم کنید و در مصاحبه‌های شغلی احساس اطمینان بیشتری داشته باشید.

ما در این مطلب از وی‌پدیا سعی کردیم به شما راه‌حل‌هایی بدهیم تا با آمادگی و اعتمادبه‌نفس بیشتری در مصاحبۀ شغلی شرکت کنید.

۵/۵ | (۸ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.