ویدئوی رسانۀ اجتماعی روشی عالی برای نمایش محتوا در قالبی بسیار جذاب و زنده است. درواقع، امروزه بسیاری از کاربران رسانههای اجتماعی انتظار دارند که برندها از ویدئوها برای برقراری ارتباط با آنها استفاده کنند.
تعداد زیادی ویدئو در پلتفرمهای اجتماعی موجود است؛ بااینحال، ویدئوهای شبکههای اجتماعی را میتوان در چندین قالب محتوای همسان (Native) دستهبندی کرد.
۱) ویدئوهای توضیحدهنده (Explainers)
یوتیوب به چیزی فراتر از یک پلتفرم اشتراکگذاری ویدئو تبدیل شده است. نهتنها بهترین مکان برای تماشای فیلم است، بلکه یک موتور جستوجو نیز محسوب میشود. مردم به یوتیوب بهعنوان یک منبع اطلاعات نگاه میکنند. ویدئوهای توضیحدهنده میتوانند موضوعی را براساس نظر یا درک ارائهدهنده روشن کنند. همچنین، میتوانند به سادهسازی ایدهها یا روندهای پیچیده برای کاربران کمک کنند.
بهطور کلی، هدف ویدئوهای توضیحدهنده، توضیح واضح چیزی برای بینندگان است. آنها اطلاعاتی درمورد موضوعات خاص ارائه میدهند و همچنین ممکن است برای آموزش، الهامبخشیدن و در برخی موارد، واردکردن شوک به بینندگان جهت وارد عمل شدنشان طراحی شوند. کانال ویدئویی Our Changing Climate از ویدئوهای توضیحی برای افزایش آگاهی درمورد تغییرات اقلیمی بهخوبی بهره میبرد.
۲) ویدئوهای راهنما (How To’s/Guides)
ویدئوهای How To و Guide مانند آموزشهای آنلاین هستند؛ ویدئوهای سادهای که نحوۀ استفاده از یک محصول، نحوۀ ایجاد یا ساختن چیزی یا نحوۀ انجام وظایف خاصی را توضیح میدهند. این نوع ویدئوها که با عنوان راهنما نیز شناخته میشوند، معمولاً مجری یا گویندهای را نشان میدهند که میتواند نحوۀ استفاده از یک محصول یا خدمات را بهطور دقیق شرح دهد و همچنین با بیننده درمورد برخی از ویژگیها و مزایای کلیدی آن صحبت کند. فهرست پخش How-to در کانال DMI YouTube یکی از محبوبترین فهرستهای پخش است.
این نوع ویدئوها در یوتیوب و گوگل رتبۀ بالایی دارند؛ زیرا اغلب حاوی کلمههای کلیدی و عبارتهای محبوبی هستند که مشتریان آنها را جستوجو میکنند. این ویدئوها اگر جامع و معتبر باشند، بهراحتی میتوانند بر تصمیم خرید کاربر تأثیر بگذارند.
۳) ویدئوهای مصاحبه و پرسش و پاسخ (Interview and Q&A Videos)
ویدئوهای مصاحبه و پرسش و پاسخ، روشی عالی برای درگیرکردن مخاطبان با محتوای روشنگر و منحصربهفرد هستند و به انتقال اطلاعات درمورد صنعت و تخصص شما به بهترین نحو کمک میکنند. میتوانید ویدئوهایی بسازید که در آنها با رهبران فکری و تأثیرگذاران آن صنعت، اعضای تیم یا حتی مشتریان مصاحبه کنید.
هرچند شما میتوانید پرسشها را خودتان آماده کنید، اما با جمعآوری پرسشهای طرفداران خود میتوانید آنها را با برند و کسبوکار خود بیشتر درگیر کنید. از قبل یک اطلاعیه بدهید و پرسشهای آنها را از طریق رسانههای اجتماعی جمعآوری کنید. سپس آن پرسشها را گردآوری و بررسی کنید تا ببینید کدامیک با مبحث یا موضوع شما متناسب است.
علاوه بر مصاحبه با افراد دیگر، میتوانید یک جلسۀ پرسش و پاسخ انفرادی داشته باشید که در آن به سؤالهای فوری مخاطبان خود پاسخ دهید، به آنها ارزش ارائه دهید و همچنین تخصص خود را در کسبوکارتان به نمایش بگذارید. استفاده از ویدئوی زنده برای این کار مناسبتر است؛ زیرا به شما امکان میدهد در لحظه ارتباط مؤثرتری با مخاطب برقرار کنید.
۴) ویدئوهای پشتصحنه (BTS)
شما میتوانید از طریق ویدئوهای معتبر و جذاب پشتصحنه (BTS)، به مردم یک دید اجمالی از وضعیت پشتصحنۀ کسبوکارتان بدهید. این ویدئوها برای نشاندادن فرهنگ شرکت شما و شناساندن افراد پشت برند شما عالی هستند. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا برند خود را مردمی کنید، اعتماد مردم را جلب کنید و ارتباط خود با مخاطبانتان را تقویت کنید.
میتوانید تورهای اداری را برای مخاطبان خود ترتیب دهید و در رویدادی که خودتان هم در آن حضور دارید، آنها را به پشتصحنۀ شرکتتان ببرید. همچنین، میتوانید با استفاده از موضوع «روزی از زندگی»، کارمندان خود را در حین کار، یا حتی فرایند تولید محصولاتتان را به مخاطبان نشان دهید. مایکروسافت از مجموعهای از ویدئوهای «روزی از زندگی» BTS استفاده کرد تا نشان دهد کارکنانش چگونه در طول قرنطینۀ همهگیر، از خانۀ خود کار میکنند.
۵) ویدئوهای چالشی (Challenges)
ویدئوهای چالشی معمولاً شرکتکنندهای را به تصویر میکشند که دارد فیلمی از مشارکت خودش در یک چالش محبوب را ضبط میکند؛ سپس محتوا را پست میکند و از دیگران نیز میخواهد که این چالش را تجربه کنند. ویدئوهای چالشی شانس خوبی برای فراگیر (وایرال) شدن دارند؛ بهویژه در پلتفرمی مانند تیکتاک (TikTok)، سریعترین شبکۀ اجتماعی در حال رشد تمام دوران.
رقصها، شوخیها، شوخیهای عملی (مثلاً آبریختن سر کسی) و شیرینکاریها بهسرعت پخش میشوند، بهویژه زمانی که از یک آهنگ رقص محبوب بهعنوان صدا، یا از یک هشتگ پرطرفدار استفاده میکنند. این ویدئوها، ویدئوهای تعاملی هستند و گاهیاوقات نتایج خندهداری به بار میآورند. یک مثال عالی برای یکی از قالبهای اولیۀ ویدئوهای چالشی که توسط یک برند مورد استفاده قرار میگیرد، چالش سطل یخ بود که باعث آگاهیرسانی دربارۀ انجمن ALS شد.
۶) ویدئوهای مرور (Recaps)
در ویدئوهای مرور، میزبان یا میزبانان دربارۀ موضوعی صحبت میکنند که معمولاً شامل سایر اشکال رسانه مانند کمیک، بازیهای ویدئویی، نمایشهای تلویزیونی یا فیلمهاست. بسیاری از شبکههای تلویزیونی از این قالب برای کمک به تبلیغ نمایشهای تلویزیونی یا فیلمهای پرمخاطب خود استفاده میکنند. برای مثال، یک نشست ممکن است آخرین قسمت یک برنامۀ تلویزیونی محبوب را مورد بحث قرار دهد.
۷) ویدئوهای Play Through
ویدئوهای Play Through که با عنوان ویدئوهای «Let’s Play» نیز شناخته میشوند، بیشتر با صنعت بازیهای ویدئویی مرتبط هستند. بینندگان این ویدئوها، دیدگاههای سازنده را در حین انجام یک بازی ویدئویی و درحالیکه همزمان توضیحاتی روی صفحۀ نمایش میدهد، میبینند.
اغلب، شرکتهای بازیهای ویدئویی از سازندگان میخواهند تا ویدئوهای Play Through بسازند؛ زیرا از آن طریق میتوانند اطلاعات بیشتری دربارۀ نحوۀ ساخت بازیهای خود ارائه دهند.
۸) ویدئوهای پخش زنده (Live Broadcasts)
ویدئوهای پخش زنده، ویدئوهایی هستند که یک گفتوگو، اجرا یا رویداد مجازی را بهصورت زنده نمایش میدهند. برای مثال میتوان به مصاحبه، آگهی، پخش خبر یا گزارشی از یک رویدادِ درحالانجام اشاره کرد. در حال حاضر، اکثر پلتفرمهای اصلی، پخش زندۀ ویدئویی را به کاربران خود ارائه میکنند؛ بنابراین یک جهش واقعی در فعالیتهای پخش زنده، بهویژه بهدلیل همهگیری COVID-۱۹ پدید آمده است. ازآنجاکه در دوران همهگیری، برگزاری بسیاری از رویدادها بهصورت آنلاین اجباری شد، مصرفکنندگان برای ارائۀ ویدئو در قالب پخش زنده، اعتمادبهنفس بیشتری پیدا کردهاند.
پخش زنده برای برندها سودمند است؛ زیرا از آن طریق میتوانند ارتباطهای شخصی بیشتری با بینندگان برقرار کنند، تعامل بالایی جذب کنند و انجام آن نیز نسبتاً آسان است.
۹) ویدئوهای نقد و بررسی (Reviews)
ویدئوهای نقد و بررسی، ویدئوهایی هستند که در آن، سازندگان ویدئو محصول جدیدی را که موردعلاقۀ مخاطبانشان است، آزمایش و بررسی میکنند. این ویدئوها میتوانند توسط آماتورها یا متخصصان ساخته شوند تا نظرشان را درمورد یک محصول ارائه دهند.
برندها اغلب به سازندگان ویدئو اجازۀ دسترسی به محصولاتشان را میدهند و از آنها میخواهند که آن محصولات را مورد بررسی قرار دهند. بدیهی است که یک برند خواستار بررسیای همراه با موافقت و تأیید باشد! ویدئوهای بررسی، اغلب شامل فرایند جعبهگشایی (آنباکسینگ) میشوند، که در آن کاربر با هیجان بستهبندی محصولات را باز میکند و نظرات خود را درمورد هر جنبهای از نحوۀ ارائۀ محصول، با بیننده درمیان میگذارد.
و در آخر…
هنگام توسعۀ استراتژی ویدئویی خود، در نظر بگیرید که میخواهید در رسانههای اجتماعی چگونه عمل کنید و کدام ترکیب از قالبهای بالا برای کمپین بازاریابی شما بهتر کار میکند. سپس همان ترکیب را انتخاب کنید و دستبهکار شوید.