بیایید قبول کنیم که اکثر سایتها بهجای اینکه ما را به محصول یا خدمت موردنظرمان برسانند، بیشتر سردرگممان میکنند. دلیل این سردرگمی نبود صفحات دستهبندی بهینهشده در سایتهاست. درواقع، اهمیت دستهبندیها در سئو خود را درست در همینجا نشان میدهد؛ اینکه فردی وارد سایت شود و بدون سردرگمی به خواستهاش برسد.
در این مطلب از ویپدیا قرار است راجع به صفحات دستهبندی و اهمیت آنها توضیح داده و راهکارهایی برای بهبود این صفحات ارائه دهیم. همراهمان باشید.
صفحات دستهبندیشده در سئو یعنی چه؟
صفحات دستهبندی، صفحاتی هستند که بهعنوان مرکزی برای سازماندهی و گروهبندی محتواها یا محصولات مشابه در یک سایت عمل میکنند. این صفحات درست مثل پوشههای داخل کامپیوتر عمل میکنند؛ به این معنی که موارد و اطلاعات مرتبط را در کنار هم نگه میدارند و کاری میکنند که بازدیدکنندگان آنچه را به دنبال آن هستند، راحتتر پیدا کنند.
تصور کنید در حال خرید آنلاین کفش هستید. صفحۀ دستهبندی مانند راهرویی در فروشگاه مجازی است که به کفش اختصاص داده شده است و انواع کفشها مانند کفشهای کتانی، صندل و چکمهها را در خود جای داده است. بهجای جستوجو در کل فروشگاه، میتوانید به قسمت «کفشها» بروید تا همۀ گزینههای موجود را ببینید. به این ترتیب، در بین تمام کفشها میتوانید بهسرعت جستوجو کنید و نوع خاصی از کفش را که به آن علاقه دارید انتخاب کنید، بدون اینکه خسته شوید.
صفحات دستهبندی ساختار واضحی را برای یک سایت فراهم میکنند و درک فهرستبندی محتوا را برای موتورهای جستوجو آسانتر میکنند. علاوهبراین، صفحات دستهبندی تجربۀ گشتن و تحقیقکردن را برای بازدیدکنندگان ساده میکنند و به آنها اجازه میدهند تا آنچه را نیاز دارند، هرچه سریعتر پیدا کنند.
چرا وجود دستهبندی برای بهبود سئو مهم است؟
اجازه دهید با یک مثال اهمیت دستهبندیها در سئو را توضیح دهیم:
تصور کنید که در حال جستوجوی دستور پخت کوکیهای شکلاتی هستید. اگر به یک سایت دستور پخت غذا و دارای سیستم دستهبندی ساختاریافته بروید، میتوانید بهسادگی روی دستۀ «دسرها» کلیک کنید، سپس زیردستۀ «کوکیها» را پیدا کنید و با کلیککردن روی زیردستۀ کوکیها، دستهبندی خاص کوکیهای شکلاتی را ببینید.
ساختاری که توضیح دادیم، به موتورهای جستوجو کمک میکند تا بفهمند که سایت دستور پخت غذا، دارای محتوای مرتبط با جستوجوی افراد است؛ درنتیجه شانس نشاندادن این سایت در نتایج جستوجو افزایش پیدا میکند.
چه کارهایی برای بهبود دستهبندی در سئو انجام دهیم؟
حالا که با اهمیت دستهبندیها در سئو آشنا شدید، نوبت این است که ببینید با چه کارهایی دستهبندی محتوای سایت را بهینهتر کنید.
۱) برای URL نقشه بریزید
وقتی از اهمیت دستهبندیها در سئو صحبت میکنیم، نمیتوانیم نقش URL را دستکم بگیریم. ایندکسکردن صفحات سایت میتواند چالشبرانگیز باشد، اما اگر نقشۀ سایت را از اول درست طراحی کرده باشید، این چالش آسانتر میشود. وجود URL مناسب به چند دلیل ضروری است:
- به موتورهای جستوجو کمک میکند تا ساختار سایت شما را درک کنند؛
- UX سایت شما را بهبود میبخشد و رضایت مشتری را افزایش میدهد.
بااینحال، اگر URLهای سایت ضعیف باشند، باعث میشوند گوگل محتوای صفحات را تشخیص ندهد و کاربران نتوانند صفحۀ سایت شما را بهراحتی پیدا کنند.
- برای هر صفحه دستهبندی، یک URL جدا داشته باشید؛
- کلمات کلیدی مرتبط را در URL استفاده کنید؛
- از عبارتهای توصیفی برای URL صفحات دستهبندی استفاده کنید و این عبارات را با علامت اسلش (/) و خط فاصله (-) جدا کنید؛
- از استفاده از URLهایی که بهصورت اتوماتیک تولید شدهاند خودداری کنید؛
- تعداد صفحات با URL یکسان را محدود کنید.
۲) متادیتا را بهینهسازی کنید
اصطلاح متادیتا به متادیسکریپشن و تگهای عنوان اشاره دارد که برای سئوی صفحات دستهبندی ضروری هستند.
تگهای عنوان یک عامل حیاتی برای سئوی داخلی یا همان On Page Seo به شمار میآیند. آنها به موتورهای جستوجو میگویند که صفحۀ شما درمورد چیست و عنوان صفحۀ شما را در SERP مشخص میکنند. یک تگ عنوان خوب باید:
- به محتوای صفحه مربوط باشد؛
- کوتاه و جذاب باشد (زیر ۶۰ کاراکتر)؛
- توصیفی و دارای کلمۀ کلیدی باشد.
متادیسکریپشنها خلاصهای از صفحۀ شما را به موتورهای جستوجو ارائه میکنند و افراد جستوجوگر در اینترنت را متقاعد میکنند که روی صفحۀ موردنظر شما کلیک کنند. توضیحات متادیسکریپشن باید:
- مختصر باشد (حدود ۱۵۵ کاراکتر)؛
- از کلمات کلیدی مرتبط در آن استفاده شده باشد؛
- مرتباً بهروزرسانی شود.
۳) چیدمانی مناسب برای صفحات دستهبندی داشته باشید
برای بهبود رضایت مشتری و بهینهسازی نرخ تبدیل، مهم است که چیدمانی جذاب و منظم در سایت خود ایجاد کنید. چیدمان منظم به معنای استفاده از طرح و پالت رنگی، هدر، پاورقی و فونت ثابت در تمام صفحات دستهبندی است.
محصولات خود را بهشکل منظم در صفحات دستهبندی سازماندهی کنید. مثلاً از ارزانترین تا گرانترین. در هر صفحه فراخوان به اقدام واضح قرار دهید. از تصاویر با کیفیت بالا استفاده کنید و توضیحات آموزندهای راجع به هر محصول بگذارید که در آن کلمات کلیدی گذاشته شده است. در آخر، سؤالات متداول خریداران را پیشبینی کنید، به آنها جواب دهید و توصیههای مفیدی برای استفاده از محصول ارائه دهید.
۴) UX را دستکم نگیرید
ارائۀ یک تجربۀ کاربری عالی (UX) برای تمام صفحات سایت شما ضروری است، بهخصوص صفحات دستهبندی که افراد بیشتری آن را میبینند. چند نکته برای بهبود UX در صفحات دستهبندی شما وجود دارد:
- سرعت بارگذاری صفحات را بهینه کنید. صفحات دستهبندی اغلب دارای تصاویر زیادی هستند، به همین دلیل دیر آپلود میشوند؛ درنتیجه تصاویر را فشرده و بهینه کنید.
- از سرفصلها و زیرعنوانهای واضح و توصیفی استفاده کنید تا به بازدیدکنندگان کمک کنید که محتوای صفحه و ارتباط آن با نیازهای خود را سریع درک کنند.
- صفحات را بهشکلی سازماندهی کنید که جستوجو در آن آسان شود. از بخشهای واضح، فیلترهای مفید و گزینههای مرتبسازی برای کمک به بازدیدکنندگان در یافتن آنچه به دنبال آن هستند، استفاده کنید.
- برای ارائۀ اطلاعات جامع به مشتریان بالقوه، جزئیات مربوط به محصول، مانند قیمت، رنگ، اندازه، پیشنهاد مشابه و… را درج کنید.
۵) از کپی صفحات و تگها اجتناب کنید
هنگامی که صفحات دستهبندی و تگهای تکراری دارید، امکان دارد موتورهای جستوجو گیج شوند و صفحۀ سایت شما را بهاشتباه ایندکس یا فهرستبندی کنند. همین اتفاق به عملکرد ضعیف صفحۀ دستهبندی منجر میشود.
یکی از دلایل رایج تکرار، داشتن صفحات دستهبندی متعدد با محتوای یکسان یا مشابه است.
این اتفاق اغلب زمانی میافتد که افراد، بدون بررسی صفحاتی که در گذشته ایجاد کردهاند، دستههای جدید تولید میکنند. برای حل این مشکل باید بهخوبی سایت را بررسی کنید و تمام صفحاتی را که تشابه دارند در یک دستهبندی جای دهید یا محتوای آنها را تلفیق کنید.
۶) بهطور هوشمندانه از متن استفاده کنید
فضای محدودی در صفحات دستهبندی وجود دارد، بنابراین باید به بهترین شکل از این فضا استفاده کنید؛ به این معنا که از متنهای واضح، کوتاه و جذاب برای توصیف این صفحات و زیرمجموعههای آنها کمک بگیرید. برای مثال:
- نکات گرامری را در تمام عناوین و توصیفها رعایت کنید؛
- متنی بنویسید که با یک نگاه کوتاه قابل فهمیدن باشد؛
- متناسب با پرسونا و لحن برند بنویسید؛
- از داستانسرایی کمک بگیرید؛
- در هر صفحهای فراخوان به اقدام بگذارید.
۷) دستهبندی سؤالات متداول داشته باشید
هیچچیز بدتر از این نیست که مخاطب سایت با سؤالهای بیجواب زیادی صفحات سایت شما را ترک کند. متأسفانه بیشتر سایتها دستهبندی سؤالات متداول ندارند، درحالیکه این صفحات نقش زیادی در بهبود رتبۀ سایتها و افزایش نرخ تبدیل دارند.
برای اینکه صفحۀ سؤالات متداول بهتری داشته باشید، حتماً لینکهای داخلی را به محتوای آن اضافه کنید، به UX این صفحات اهمیت دهید و بهجای اینکه تمام سؤالات متداول را پشتسرهم بیاورید، برای آنها زیرمجموعه درست کنید. پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر چیزی که میگوییم، به صفحۀ سؤالات متداول دیجیکالا سری بزنید.
۸) به محتوای بصری اهمیت دهید
اگر میخواهید نرخ پرش سایتتان را پایین بیاورید، باید به محتوای بصری در صفحات دستهبندی اهمیت دهید و عکسها، ویدئوها و اینفوگرافیکها را در آن بگذارید. بهطور کلی، ذهن انسان محتوای بصری را راحتتر از محتوای متنی به یاد میآورد و بیشتر افراد از طریق تصاویر یاد میگیرند. یک محتوای تصویری خوب باید:
- بهآسانی قابل فهم باشد؛
- برای صفحات موبایل مناسبسازی شده باشد؛
- بهراحتی قابل یادآوری باشد؛
- مناسب فرهنگ و زبان بازار هدف باشد.
جمعبندی
همانطور که در طول این مطلب توضیح دادیم، نباید از اهمیت دستهبندیها در سئو غافل شوید. هرچقدر دستهبندی کاربرپسندتر و دقیقتری داشته باشید، به موتورهای جستوجو واضحتر اعلام میکنید که سایت شما ارزش فراوانی دارد. اگر شما هم راهحلی برای بهبود صفحات دستهبندی میشناسید، حتماً در قسمت کامنتهای همین پست آن را با ما در میان بگذارید.
سؤالات متداول
چرا صفحۀ دستهبندی در سئو اهمیت دارد؟
وجود این صفحات در مرحلۀ اول به موتورهای جستوجو کمک میکند که سایت شما و محتوای آن را راحتتر شناسایی کنند. در مرحلۀ دوم، وجود این صفحات باعث میشود که کاربران راحتتر محصول، خدمت و محتوای موردنظر خود را پیدا کنند.
چه راههایی برای بهبود صفحات دستهبندی وجود دارد؟
بهطور کلی وجود URL ساختاریافته، متادیتا و متادیسکریپشنهای مناسب، UX بهینهشده، محتوای متنی و بصری باکیفیت، سؤالات متداول و چیدمان مناسب صفحهها مواردی هستند که به بهبود صفحات دستهبندی کمک میکنند. از طرف دیگر، برای بهبود این صفحات نباید از تگها و URLهای تکراری استفاده کنید.