۸ تاثیر اینترنت بر کسب و کارها
جواب شما به این سؤالها چیست: اختراع آتش چقدر روی زندگی بشر تأثیر گذاشت؟ اختراع چرخ چطور؟ اختراع خط؟ یا اختراع تلگراف؟ حتماً جوابتان این است: این اختراعها تأثیر خیلی زیادی روی زندگی انسانها گذاشتند. حالا اگر بپرسیم اختراع اینترنت چه تأثیری داشت، اغراق نیست اگر در پاسخ بگوییم اختراع اینترنت برای نسل ما مثل اختراع چرخ و آتش برای انسانهای اولیه است: همانقدر مهم، همانقدر متحولکننده و همانقدر ضروری.
زندگی بدون اینترنت دیگر قابل تصور نیست. این رسانۀ ارتباطی و اطلاعاتی هر روز بیشتر وارد چرخۀ روزمرگی شده و تأثیر خودش را روی جنبههای مختلف زندگی ما گذاشته است. در این مطلب قرار است راجع به تأثیر جنبۀ کاری اینترنت صحبت کنیم و بررسی کنیم که تأثیر اینترنت بر کسبوکار چیست و چه فواید و ضررهایی دارد. همراه ما در ویپدیا باشید.
۸ مزیت تأثیر اینترنت بر کسبوکار
اگر از کسی بپرسید که تأثیر اینترنت بر کسبوکار او چه جنبۀ مثبتی داشته، احتمالاً مجبور شوید مدت زیادی سرپا بایستید و به حرفهایش گوش دهید. تأثیرات خوب اینترنت برای هر فردی، بسته به شخصیت و نوع فعالیتی که دارد، متفاوت است؛ اما بیشتر افراد بهطور کلی ۸ علت زیر را جزو خوبیهای اینترنت میدانند:
۱) برقراری ارتباط بهشکلی راحتتر
چه از اینترنت برای ارتباطگرفتن با کارمندانتان استفاده کنید و چه بخواهید با آن پاسخ مشتریانتان را بدهید، درهرصورت اینترنت به شما کمک میکند این کار را بهینهتر انجام دهید. ایمیلها، فضاهای تلفنی ابری، چتهای آنلاین، همه و همه امکاناتی هستند که اینترنت برای ارتباطگرفتن سریع در اختیار کسبوکارها قرار داده است. به لطف اینترنت پرسرعت شما میتوانید:
- کارمندان داخل سازمان، چه دورکار و چه فریلنسر را، بهطور یکپارچه به هم متصل کنید؛
- برنامهریزی کارهای روزانۀ سازمانتان را بهینه کنید؛
- جلسات ویدئویی از راه دور را با موفقیت برگزار کنید؛
- پیامهای فوری را با موفقیت و سرعت به فرد یا گروه موردنظر برسانید.
علاوهبراینها، سیستمهای تلفن VoIP، شبکههای اجتماعی، اپلیکیشنهای مخصوص به کار تیمی مثل اسلک، چتباتها و… همه از نمونه امکاناتی هستند که با وجود اینترنت پرسرعت باعث شدهاند سرعت برقراری ارتباط در کسبوکارمان بیشتر شود.
۲) به اشتراکگذاری و یافتن سریعتر اطلاعات
خوشبختانه امروزه مجبور نیستید برای فرستاندن اطلاعات مهم یا اسناد تجاری از فکس و پست که امنیت کمی دارند استفاده کنید؛ فقط کافی است کامپیوترتان را روشن کنید، به قسمت ایمیل یا گوگل درایو بروید و با چند کلیک ساده مهمترین اطلاعات را در عرض چند ثانیه و با امنیت کامل جابهجا کنید.
از طرف دیگر میتوانید در هر ساعت از شبانهروز به اطلاعاتتان دسترسی پیدا کنید و لازم نیست وقت خود را در اتاقهای بایگانی و پوشههای بزرگ اسناد تلف کنید. در یک کلام، اینترنت پرسرعت به سازمان شما این قابلیت را میدهد که به بهینهترین شکل، مدیریت محتوای سازمانی داشته باشید.
۳) اتوماتیککردن کارها
وجود اتوماسیون در کسبوکار به هر سازمانی و در هر اندازه کمک میکند تا در صرف وقت و هزینه صرفهجویی کند. این صرفهجویی در وقت و هزینه در جنبههای مختلفی اتفاق میافتد. بهطور مثال، وجود سیستم خودکار حسابداری باعث میشود که فرایندهای مالی مثل وصلشدن به بخش مالیات، یا واریز خودکار حقوق و… را سریعتر انجام دهید.
یکی دیگر از جنبههای مثبت تأثیر اینترنت بر کسبوکار و وجود اتوماسیون، سریعترشدن روند ارتباط با مشتری است که وفاداری به برند را بیشتر میکند. مثلاً چتباتهای ۲۴ساعته، وجود قسمت سؤالهای متداول و پاسخ آنها، تماسگرفتن اتوماتیک با سازمان بهواسطۀ یک کلیک، پیگیری وضعیت سفارش و… ازجمله امکاناتی هستند که به خاطر اینترنت پرسرعت فراهم شدهاند.
۴) شفافشدن اطلاعات
به لطف وجود اینترنت، بیشتر اطلاعاتی که مردم احتیاج دارند تا بهواسطۀ آن به یک کسبوکار اعتماد کنند، بهشکلی شفاف وجود دارد. همچنین، در خود سازمانها هم روند کار شفافتر شده و سوءتفاهمات یا اشتباههایی که بهواسطۀ واضح و دردسترسنبودن اطلاعات صورت میگرفت کمتر شده است.
تصور کنید که یک فرد قصد خرید کالا یا خدمات را از یک برند داشته باشد. او حتماً به شبکۀ اجتماعی و سایت برند مراجعه میکند و بدون دیدن قسمت رضایت مشتریان یا کامنتهای آنها اقدام به خرید چشموگوش بسته نمیکند؛ چیزی که در گذشته به دلیل ناچاربودن افراد، زیاد اتفاق میافتاد!
همچنین، برداشتهشدن ابهام اطلاعاتی، به افراد و کسبوکارها کمک کرده تا راحتتر همدیگر را بشناسند. مثلاً کسبوکارها با گذاشتن فرمهای الکترونیکی که پرکردن آنها فقط چند دقیقه طول میکشد، با تقریب خوبی متوجه میشوند که با چه پرسونا و جامعۀ مخاطبی طرف هستند.
از طرف دیگر، افراد هم برای پیداکردن محصول یا خدمتی که انتظار دارند کافی است جستوجوی کوچکی در گوگل انجام دهند تا نزدیکترین و بهترین ارائۀ خدمات را براساس رأی مردم پیدا کنند. سادهترین مثال آن، پیداکردن بهترین رستوران است؛ در گذشته فقط با امتحانکردن و سفارش قطعی غذا میفهمیدیم کدام رستوران بهتر است.
۵) بازاریابی گستردهتر
اینترنت و به تبع آن بازاریابی دیجیتال، تبلیغات محصول و خدمات را بهشکلی اساسی تغییر دادهاند؛ دیگر هر کسبوکاری با هر شکل و اندازهای میتواند به روش خودش تبلیغ داشته باشد و مخاطب پیدا کند. داشتن سایت مثل گذشته کار سختی نیست و با کمترین هزینه میتوانید یک سایت داشته باشد و با کارکردن روی محتوا و یا سئوی آن به درآمد برسید. یا مثلاً میتوانید با استفاده از تبلیغات کلیکی یا تبلیغات بنری در دنیای پرمخاطب اینترنت، سازمانتان را معرفی کنید.
شبکههای اجتماعی نیز، بهخصوص آنهایی که تصویرمحور هستند، مثل اینستاگرام، یوتیوب و آپارات، برای همه بهشکلی رایگان قابلیتهایی را فراهم کردهاند که بهنحو دلخواهشان برای خدمت یا محصولی که دارند بازاریابی کنند. شاید بتوان گفت این مورد مثبت تأثیر اینترنت بر کسبوکار، ۱۰-۱۵ سال گذشته برای سازمانها و افراد محدودی فراهم بود و کسبوکارهای کوچک نمیتوانستند بهشکلی گسترده بازاریابی کنند و سرنخ جدید تولید کنند.
۶) خدمات مشتری بهبودیافته
یکی از جنبههای مثبت تأثیر اینترنت بر کسبوکار که بههیچوجه نمیتوان آن را انکار کرد، بهترشدن خدمات مشتریان است. در گذشتهای نهچندان دور، گاهیاوقات افراد مجبور میشدند برای برطرفکردن مشکل محصول یا خدمتی که دریافت کرده بودند از شهری به شهر دیگر مسافرت کنند. با یک مثال، بهتر توضیح میدهیم:
در گذشته اگر فردی از نرمافزار مخصوصی مثلاً نرمافزار حسابداری یا گرافیک استفاده میکرد و آن نرمافزار به مشکل برمیخورد، مجبور بود برای برطرفکردن مشکل به نمایندگی آن نرمافزار در هر شهری که بود مراجعه کند، ولی امروز با یک تماس یا یک ایمیل، مشکل بهراحتی و از راه دور برطرف میشود؛ قسمت خدمات مشتریان نام کاربری یا رمز عبور برنامه را از آن فرد میگیرد یا بهواسطۀ دسترسی به سیستم کامپیوترش از طریق اینترنت، مشکل را در عرض چند دقیقه برطرف میکند.
مثالهایی از ایندست امروز خیلی زیاد هستند: یک کد مرسولۀ پستی ساده را تصور کنید که امروز با واردکردن آن در سایت پست، بهراحتی متوجه میشوید بستهتان در چه موقعیتی قرار دارد؛ ولی در گذشته فقط باید منتظر و کنجکاو میماندید تا بسته به دستتان برسد. این نکته را هم فراموش نکنید که خدمات مشتری هرچقدر سریعتر و بهتر بهواسطۀ اینترنت پیش برود، به مزیتی رقابتی تبدیل میشود و کسبوکارهایی که از این قابلیت استفاده نمیکنند، خیلی زود از رقبایشان عقب میافتند.
۷) مدیریت بهتر شبکههای سازمانی
اینترنت به شما کمک میکند یک شبکه و فضای کاری مخصوص به سازمانتان را بسازید که فقط کارمندان سازمان به آن دسترسی داشته باشند. از طریق این شبکه، محرمانهترین اطلاعات به امنترین شیوۀ ممکن جابهجا میشوند، نظارت بر نحوۀ کار تمام زیرمجموعههای سازمان راحتتر میشود و تمام سازوکارهای مهم از طریق یک تونل واحد انجام میشود.
۸) کاهش هزینه
یکی از بزرگترین بخشهای مثبت تأثیر اینترنت بر کسبوکار، بهوجودآوردن امکانات مختلف رایگان برای پیشبردن کارهاست. اصولاً «دورکاری» اتفاقی بود که بهواسطۀ وجود اینترنت متداول شد. با بودن اینترنت، دیگر لازم نیست کسبوکارها برای پیشبردن اهدافی که دارند حتماً مکانی را بخرند یا اجاره کنند.
امکان برگزاری جلسه و برقراری تماس رایگان با اعضای تیم از تمام نقاط دنیا، امکانات پیامرسانهای پرکاربرد و رایگان مثل فرستادن فایل و… همه از مزایایی هستند که اینترنت آن را به نسل کنونی و آیندۀ ما هدیه داده است.
تصور کنید که در گذشته اگر کسی میخواست محصول تولیدشدهاش را به فروش بگذارد، حتماً باید فروشگاهی را میخرید یا اجاره میکرد، ولی امروز فقط کافی است تولید محتوایی ساده انجام دهد، عکس و فیلم محصولش را در سایت یا شبکهای اجتماعی به نمایش بگذارد و درحالیکه در خانهاش چای مینوشد، آن را بفروشد.
۵ عیب تأثیر اینترنت بر کسبوکار
مثل هر تکنولوژی دیگری، وجود اینترنت هم علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد؛ ولی قطعاً تعداد مزایای آن به معایبش میچربد. در میان معایب مهم تأثیر اینترنت بر کسبوکار، ۵ مورد زیر بیشترین اهمیت را دارند:
۱) ارتباط رودرروی کمتر
درست است که پلتفرمهای مختلف ارتباط سریعتر را تسهیل کردهاند، اما هم برای مشتری و هم برای کارکنان یک کسبوکار، گاهیاوقات ارتباط چهرهبهچهره بیشترین اثربخشی را دارد. افرادی که در یک سازمان کار میکنند، اگر بیش از حد و از طریق اینترنت کارهای خود را جلو ببرند، کمتر احساس دیدهشدن و کاملدرکشدن زحماتشان را میکنند و همین اتفاق روی میزان رضایت شغلی آنها تأثیر معکوس میگذارد.
از سمت دیگر، همانطور که احتمال بهدستآوردن مشتری از طریق اینترنت به نسبت حالت عادی راحتتر است، ولی این نکته را هم باید در نظر گرفت که ممکن است اشخاص غیرحقیقی و دروغین، خود را به اسم مشتری جا بزنند و برای سازمان شما مشکل ایجاد کنند. یا مثلاً با وجود همۀ امکانات برقراری ارتباط ازجمله چت، ایمیل و… نتوانید درنهایت اعتماد مشتری را به نسبت کسبوکاری که بهشکل رودررو با آنها سروکار دارد، به دست بیاورید.
۲) افزایش رقابت
اینترنت به همان اندازه که قابلیت دسترسی به انواع شیوههای بازاریابی را بهشکلی کمهزینه یا رایگان برای تمام افراد فراهم کرده است، باعث شکلگیری رقابتی بسیار بزرگ بین کسبوکارها هم شده است. در این رقابت، متأسفانه شانس بیشتر با کسبوکارهای بزرگ است و کسبوکارهای کوچک یا سنتی بهسختی میتوانند جایگاه و درآمد مناسبشان را پیدا کنند.
مثلاً درست است که اسنپفود خرید میوه و سبزیجات بهشکل آنلاین را برای ما آسان کرده، ولی پیرمرد یا پیرزنی که شناختی از اینترنت ندارد و منبع درآمدش فقط از مغازۀ کوچکی است که در یک کوچه دارد، نمیتواند به این کسبوکار آنلاین وارد شود و با بقیۀ همصنفهایش رقابت کند.
۳) امنیت پرحاشیه
این جنبۀ منفی تأثیر اینترنت بر کسبوکار بسیار مهم است. کسانی که با استفاده از اینترنت به تجارت میپردازند، بیش از حد با مشکل هکهایی مواجه هستند که کسبوکارشان را در معرض خطر قرار میدهد. اصولاً اطلاعات افراد و سازمانها از نظر امنیت در اینترنت تا حدی متزلزل است. تمام اطلاعات یک سازمان ممکن است در ثانیهای پاک شود یا تغییر و درز پیدا کند.
با اینکه تمام پلتفرمهای مهم، ازجمله آنهایی که در بستر گوگل شکل میگیرند، روزبهروز از امنیت بالاتری برخوردار میشوند، ولی هکرها هم به همان نسبت تکنیکهای خود را قوی میکنند و میتوانند به اطلاعات مهمی ازجمله جزئیات حسابهای بانکی، رمز عبور، شمارۀ کارتهای اعتباری، آدرسها، اطلاعات شخصی افراد و… دست پیدا کنند.
چنین اطلاعاتی برای یک کسبوکار بسیار حساس هستند و دسترسی افراد غیرمجاز به آنها میتواند به کل کسبوکار آسیب زیادی وارد کند.
۴) تخریب سریع شهرت
اینترنت همانطور که باعث بهموفقیترسیدن یکشبۀ بسیاری از برندها و افراد شده، از طرف دیگر هم باعث شده که همین افراد یا کسبوکارها در مدتزمان کوتاهی تمام اعتبارشان را از دست بدهند. یکی از ویژگیهای بد تأثیر اینترنت بر کسبوکار، امکان ازدسترفتن تمام اعتباری است که سالها برای بهدستآوردن آن تلاش کردهاید.
ازدسترفتن اعتبار ممکن است به دلیل انتشار یک میس اینفورمیشن، دیس اینفورمیشن یا فیک نیوز باشد. درهرصورت، به دلیل اینکه بیشتر افراد به دنبال راستیآزمایی یا منبع خبر نمیروند، درنتیجه اطلاعات نهچندان درستی که از سازمان شما انتشار پیدا میکند باعث میشود که برای مدتی طولانی یا همیشه اعتمادشان را به برندتان از دست بدهند. داشتن تیم روابط عمومی قوی چیزی است که به شما برای عبور از این بحران بیشترین کمک را میکند.
۵) وابستگی زیاد
وابستگی زیاد کسبوکار به اینترنت باعث میشود تا در صورت نبودن اینترنت یا وجود اختلال در آن نتوانید بحران بهوجودآمده در سازمانتان را بهخوبی مدیریت کنید. این اتفاق بهخصوص در کشور ما به دلایل مختلف، هرازچندگاهی تکرار میشود و کسبوکارهایی که تمام برنامهریزی کسب درآمد خود را روی بستر اینترنت پایهگذاری کردهاند، بهشدت متضرر میشوند.
شاید بپرسید که تمام دنیا بهسمت دیجیتالیشدن پیش میرود و خیلی از شغلها در آیندهای نزدیک فقط از طریق اینترنت انجام میشود؛ پس چطور میشود بدون وابستگی به وجود اینترنت آزاد و پرسرعت کسب درآمد کرد؟ سؤال خوبی است! درصورتیکه جواب قانعکنندهای برای آن پیدا کردید، حتماً در زیر همین پست به آن اشاره کنید.
در آخر
تأثیر اینترنت بر کسبوکار مسئلهای نیست که بهراحتی بتوان از آن عبور کرد؛ شما هر کسبوکاری که داشته باشید، درنهایت به اینترنت احتیاج پیدا میکنید.
مهم این است با توجه به شرایط جغرافیایی، فرهنگی، سیاسی و… بتوانید تعادل را جوری برقرار کنید که از وجود داشتن یا نداشتن اینترنت بیشترین سود و کمترین ضرر را ببینید و بدانید ما اینجا در صباویژن، در هر شرایطی، اگر اینترنت وجود داشته باشد، کنار شما هستیم تا به کسبوکارتان کمک کنیم.