ارائهدهندگان و استفادهکنندگان خدمات بهداشتی، ابزارهای دیجیتال را وارد کسبوکار و زندگی خود کردهاند. اما شرکتهای داروسازی، به دلیل شیوۀ تجارت خاصی که از گذشته داشتهاند، از جریان دیجیتال عقب افتادهاند. یک سرچ ساده درمورد شرکتهای داروسازی در ایران، کاملاً نشان میدهد که جریان دیجیتال مارکتینگ در صنعت داروسازی کند بوده است.
اما در شرایط فعلی و با توجه به افزایش کاربران اینترنت و گسترش خرید آنلاین، استفاده از کانالهای دیجیتال توسط شرکتهای دارویی، برای بهبود تجربۀ مشتری ضروری است. در این مطلب ضرورت استفاده از دیجیتال مارکتینگ برای تولیدکنندههای دارو را بررسی میکنیم و ۵ استراتژی مهم دیجیتال مارکتینگ برای شرکتهای داروسازی را ارائه میدهیم.
مفهوم دیجیتال مارکتینگ در صنعت داروسازی
تغییرات گسترده در سبک خرید مشتریان، از تحقیق و بررسی برای انتخاب برند دارویی گرفته تا خرید آنلاین برخی محصولات داروخانهای، شرکتهای فعال در حوزۀ دارو را مجبور کرده است که بهسمت بازاریابی دیجیتال بروند. مشتریانِ امروزی برای پیداکردن شیوههای درمان یک بیماری، خرید محصولات دارویی و… از کانالهای آنلاین استفاده میکنند.
پس، شرکتهای دارویی نیاز دارند که با اوضاع جدید انطباق پیدا کنند و در کنار استراتژی B2B، بهسمت مدل مستقیم به مصرفکننده (Direct to Consumer) یا به اختصار D2C هم حرکت کنند. دیجیتال مارکتینگ هم دقیقاً همان چیزی است که شرکتهای تولیدکنندۀ دارو در دنیای امروز به آن نیاز دارند.
دیجیتال مارکتینگ در صنعت داروسازی بهمعنی استفاده از انواع استراتژی و تکنولوژیهای دیجیتال، بهمنظور ترویج محصولات برای مخاطبان هدف است. این فرصتی عالی برای برندهای دارویی است تا بتوانند استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ را بهعنوان اهرمی برای ارتباط با مشتریان بهکار بگیرند.
چرا استفاده از دیجیتال مارکتینگ برای تولیدکنندههای دارویی ضرورت دارد؟
عصر دیجیتال، صنعت مراقبتهای بهداشتی و صنعت داروسازی را درزمینۀ توسعۀ دارو، ارتباطات بیمار و سطوح شفافیت، متحول کرده است. اما تجربۀ دیجیتال مشتریان در صنعت داروسازی، در مقایسه با بخشهای دیگر ضعیف است و این موضوع فرصتی بزرگ برای تولیدکنندههایی است که میخواهند یک تجربۀ مدرن را به مشتریان خود ارائه بدهند.
براساس گزارش Iqvia، چشمانداز صنعت دارویی تا سال ۲۰۲۳ نرخ رشد بین ۳ تا ۶ درصد و ارزش کل بازار ۱.۵تریلیون دلار در سال را نشان میدهد. همچنین، به گزارش اقتصاد آنلاین، ۴درصد از کل بازار داروی دنیا در خاورمیانه و شمال آفریقاست و کشور ایران، از لحاظ بزرگیِ بازار دارویی جزو سه کشور اول خاورمیانه محسوب میشود.
این آمار نشان میدهد که صنعت داروسازی تا چه اندازه مهم و استراتژیک خواهد شد و باید مسئولیتهای بیشتری را به عهده بگیرد. چنین مسئولیتهایی میتواند به فرصتی بزرگ برای تولیدکنندگان دارو تبدیل شود.
دیجیتال مارکتینگ فرصتهای بسیار زیادی را برای صنعت داروسازی فراهم میکند تا محصولات و خدمات خود را به مجموعهای از مخاطبان مناسب معرفی کنند. شرکتهای داروسازی میتوانند از رسانهها و تکنیکهای متعدد برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی دقیق استفاده کنند.
بازاریابی دیجیتال راههای متنوع و البته مقرونبهصرفهای را برای ارتباط شرکتهای دارویی با مشتریان ارائه میدهد. از طرف دیگر، برندهای دارویی میتوانند به کمک ابزارهای دیجیتال مارکتینگ، تجربۀ جدید و لذتبخشی را برای مشتریان خود فراهم کنند. این تجربه دقیقاً نقطۀ تمایز برند دارویی شما با سایر برندها خواهد بود.
دیجیتال مارکتینگ استراتژیها و ابزارهایی را برای تعامل با مشتریان بهصورت هدفمند و قابل اندازهگیری فراهم میکند.
چطور از دیجیتال مارکتینگ در صنعت داروسازی استفاده کنیم؟
دانستن اینکه چگونه میتوانیم از بازاریابی دیجیتال برای رشد تجارت خود استفاده کنیم، ضروری است؛ اینکه از بین استراتژیها، روشها و ابزارهای متنوع دیجیتال مارکتینگ کدامیک برای صنعت و برند ما بهتر است. در اینجا ۵ مورد از مؤثرترین استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ برای تولیدکنندههای دارو را آوردهایم.
۱) تولید محتوای ارزشمند
شرکتهای دارویی دیگر فقط ارائهدهندۀ اطلاعات مربوط به دارو و محصولات خود نیستند. این شرکتها باید بتوانند محتوای هدفمند، مبتنی بر ارزش و Branded را به مخاطبان خود برسانند. این محتوا میتواند دربارۀ بیماریها مختلف و اطلاعات مربوط به آنها باشد.
برای مثال، میبینیم که اخبار و اطلاعات غلط درمورد یک بیماری و روشهای درمان آن، در سایتهای مختلف وجود دارد. این نوعی شکاف محتوایی در حوزۀ سلامت و محصولات دارویی است. این موضوع میتواند نقطۀ شروع برند شما در حوزۀ تولید محتوای ارزشمند باشد. از طریق ارائۀ مقالات علمی معتبر، آمار و محتوای ویدئویی میتوانید اعتماد را در مخاطبان ایجاد کنید و به منبعی معتبر در این حوزه تبدیل شوید.
همچنین، میتوانید به سؤالات متداول مشتریان احتمالی پاسخ بدهید، محتوای آموزشی تولید کنید و شفافیت برند خود را نشان دهید. شروعکردن کمپینهای محتوایی الهامبخش که دارای پیامهای احساسی هستند، از دیگر شیوههای بازاریابی دیجیتال برای شرکتهای دارویی است.
برند معروف Johnson & Johnson یکی از خلاقترین برندهای دارویی درزمینۀ بازاریابی محتوایی است. کمپین (Care Inspires Care) یکی از الهامبخشترین کمپینهای این شرکت محسوب میشود که ترکیبی از محتوای ارزشمند، بلاگپست، شبکههای اجتماعی، تصاویر چشمنواز و پیامهای احساسی بود. پیام اصلی این کمپین، اهمیت مراقبت از همدیگر بود و آدمها را ترغیب میکرد که اقدامات مراقبتی خود را از طریق فیسبوک به اشتراک بگذارند. درنهایت، این کمپین مشوق بیش از ۲۶میلیون اقدام مراقبتی شد!
۲) سئو (SEO)
بهینهسازی موتورهای جستوجو، پایه و اساس بازاریابی اینترنتی است. شرکتهای دارویی که سایتهای اینترنتی خود را براساس اصول سئو طراحی کرده و محتوای ارزشمند و سئومحور تولید کرده باشند، مزیت رقابتی صنعت را به دست خواهند آورد. توجه به سئو یعنی بهدستآوردن ترافیک ارگانیک بیشتر برای سایت و درنتیجه بالارفتن احتمال جذب مشتری و فروش.
فکر کنید مخاطب با جستوجوی هر کلمۀ کلیدی مرتبط با صنعت داروسازی، سایت یا بلاگ، برند شما را بالاتر از سایر نتایج گوگل ببیند. این یعنی کلیکهای بیشتر برای ورود به سایت شما، افراد بیشتری که هر روز محتوای تولیدشدۀ شما را میخوانند و درنهایت مشتری و فروش بیشتر. این باعث میشود که در ۲۴ ساعت شبانهروز و هفت روز هفته، برند خود را تبلیغ کنید. پس سئو یک استراتژی بازاریابی بسیار مهم برای شرکتهای دارویی است.
۳) شبکههای اجتماعی
براساس نتایج نظرسنجی Mediabistro، بیش از ۴۰درصد انتخابهای مردم در حوزۀ سلامت تحتتأثیر شبکههای اجتماعی است. علاوهبراین، ۹۰درصد از افراد بین ۱۸ تا ۲۴ سال اعلام کردهاند که به اطلاعات پزشکی بهاشتراکگذاشتهشده در شبکههای اجتماعی اعتماد دارند. این آمار بسیار بالایی محسوب میشود، مخصوصاً وقتی به این نکته توجه کنیم که مردم هر روز زمان زیادی را در این شبکهها میگذرانند.
پس تولیدکنندههای دارویی باید حتماً در این کانالها حضور داشته باشند و با انتخاب لحن مناسب و تولید محتوای مفید به مشتریان و مخاطبان خود نزدیکتر شوند.
۴) اینفلوئنسرها
اینفلوئنسرها افرادی هستند که نفوذ زیادی در جامعه یا بخشی از جامعه دارند و توصیههای آنها تأثیر زیادی روی مخاطبانشان دارد. همکاری با اینفلوئنسرهای مرتبط با حوزۀ دارو میتواند علاوه بر تقویت روابط حرفهای، در درازمدت به نفع برند شما باشد. در حال حاضر، فرصتهای خوبی برای برندهای دارویی وجود دارد تا با اینفلوئنسرهای حوزۀ دارو و سلامت همکاری کنند.
«بهطور متوسط، اینفلوئنسر مارکتینگ به ازای هر ۱ دلار هزینه، بازگشت سرمایۀ ۶.۵دلاری دارد.»
همکاری Amcal Pharmacy با جک پرکینز، رانندۀ معروف مسابقۀ Supercar، نمونۀ خوبی از این موضوع است. جک پرکینز (Jack Perkins) بهعنوان یک رانندۀ مبتلا به دیابت، پستی را در اینستاگرام منتشر کرد که نشان میداد شرکت Amcal چطور به او کمک میکند تا شرایطش را مدیریت کند. Amcal Pharmacy از این موضوع برای افزایش آگاهی از برند و درعینحال، آموزشدادن به مردم استفاده کرد.
۵) دستیارها و اپلیکیشنهای پیامرسانِ مجهز به هوش مصنوعی
بسیاری از کسبوکارها در دنیا از اپلیکیشنهای پیامرسانی مثل واتساپ برای تعامل با مشتریان و ایجاد مکالمۀ معنادار استفاده میکنند. این امکان برای شرکتهای دارویی یک فرصت استثنایی است که از طریق آن میتوانند با مشتریان و بیماران گفتوگوهای شخصی داشته باشند.
در حال حاضر برندهای مطرحی مثل Johnson & Johnson و MedxNote از چتباتها بهعنوان بخشهای اصلی استراتژیهای بازاریابی و ارتباطات خود استفاده میکنند. استفاده از چتباتها در ارتباطات، به افزایش سطح تجربۀ مشتری و ارائۀ دادههای ارزشمندی برای کمک به بهبود استراتژیها، ارتباطات و محصولات منجر میشود. انتظار میرود که طی سالهای آینده، بسیاری دیگر از شرکتهای دارویی از این ابزارها استفاده کنند.
استفاده از هوش مصنوعی در صنعت داروسازی به اینجا ختم نمیشود. شرکتهای بزرگی مثل فایزر، جانسون اند جانسون و سانوفی از هوش مصنوعی برای اهدافی مانند ساخت داروهای جدید، تحلیل دادهها و… استفاده میکنند. همچنین، استفاده از هوش مصنوعی در بازاریابی دیجیتال توسط شرکتهای دارویی و در قالب فناوریهایی مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR)، در حال گسترش است.
در یک نگاه
بازاریابی دیجیتال از مدتها قبل بهعنوان نقطهضعف بسیاری از شرکتهای دارویی شناخته میشد. در حال حاضر استفاده از ظرفیت بازاریابی دیجیتال فقط یک انتخاب برای صنایع دارویی نیست و این شرکتها مجبور هستند که بهسمت کانالهای آنلاین حرکت کنند.
بنابراین، میتوان گفت که بازاریابی دیجیتال به یکی از مهمترین گرایشهای بازاریابی در صنعت داروسازی تبدیل خواهد شد. این یک فرصت بکر برای تولیدکنندههای دارو در ایران است تا یک قدم از رقبای خودشان جلوتر باشند.