ریچ (Reach) یکی از سنجههای تحلیلی و مهم شبکههای اجتماعی است. هرکسی دوست دارد محتوایش توسط افراد بیشتری دیده شود؛ اما در واقعیت، همۀ فالوئرهایتان، هر پستی را که منتشر میکنید نمیبینند و احتمالاً محتوای شما، تنها به دست تعدادی از مخاطبان بالقوهتان میرسد. این موضوع نشان از ریچ دارد که در این مطلب بیشتر با آن آشنا میشوید.
در این مطلب از ویپدیا در ابتدا با مفهوم ریچ و دلیل اهمیتش آشنا میشویم، سپس به انواع و عوامل مؤثر بر آن، نیمنگاهی میاندازیم و در انتها هم شیوۀ محاسبۀ ریچ را یاد میگیریم.
ریچ (Reach) یعنی چه؟
ریچ بهمعنای تعداد افراد یکتایی است که در معرض یک تبلیغ یا پست در شبکههای اجتماعی قرار میگیرند. به عبارت سادهتر، به تعداد افرادی که محتوای شما را میبینند، ریچ میگویند.
بهطور معمول، افراد، ریچ را با سنجۀ دیگری به نام ایمپرشن (Impressions) اشتباه میگیرند. ایمپرشن برابر است با تعداد کل دفعاتی است که محتوای شما توسط آن افراد دیده میشود. بهطور مثال، اگر محتوای شما ۵۰۰ بار توسط ۲۰۰ نفر دیده شود، ریچ برابر ۲۰۰ و ایمپرشن برابر ۵۰۰ است.
اگر نیاز دارید که این دو مفهوم را بهطور کامل بشناسید و تفاوتهای آن را درک کنید، پیشنهاد میکنیم مطلب «تفاوت ریچ و ایمپرشن چیست؟» را در ویپدیا بخوانید.
چرا ریچ (Reach) مهم است؟
ریچ بهعنوان معیاری برای سنجش آگاهی از برند یا میزان محبوبیت محتوای شما بهکار میرود. برای محاسبۀ آگاهی از برند، ریچ معیاری بهتر از تعداد فالوئر یا ایمپرشن است؛ چراکه تعداد واقعی افرادی را که توانستهاید تحتتأثیر قرار دهید، محاسبه میکند.
ریچ هم در مرحلۀ برنامهریزی و هم در مرحلۀ گزارشدهی یک کمپین بازاریابی نقش مهمی را بازی میکند. قبل از برنامهریزی برای هر کمپینی باید اندازه و تعداد مخاطبان بالقوهتان را بدانید و این تعداد به شما این امکان را میدهد که از تأثیر احتمالی کمپین خود و تعداد افرادی که با کمپین شما درگیر میشوند، تخمینی داشته باشید.
همچنین، محاسبۀ ریچ این امکان را برایتان فراهم میکند که عملکرد یک کمپین را در حین و بعد از برگزاریاش، رصد و ارزیابی کنید. در حین همین رصد و ارزیابی شاید به این نتیجه برسید که باید استراتژی محتوایی یا پلتفرم یا قالب محتوای خود را تغییر دهید تا به اندازۀ مخاطبی که قبل از کمپین در نظر گرفته بودید، برسید.
بهطور مثال، اگر پستهایی که در صبح منتشر میکنید نسبتبه پستهای بعدازظهرتان ریچ بیشتری دارد، ممکن است این استراتژی را در پیش بگیرید که محتوای بیشتری را در اوایل صبح منتشر کنید.
تمام این موارد به شما کمک میکند تا بفهمید که پایگاه مشتریانتان چقدر بزرگ است و استراتژی محتوایی شما به چه میزان در ارائۀ محتوای مناسب به مشتریان بالقوه اثربخش بوده است. الگوریتمهای شبکههای اجتماعی که وظیفۀ نمایش محتوا در این پلتفرمها را بر عهده دارند، ممکن است پستهای شما را به تمام فالوئرهایتان نشان ندهند؛ زیرا ممکن است برخی از آنها را ربات یا اسپمر تشخیص دهند. به همین دلیل است که بهطور معمول، ریچ محتواهایتان از تعداد فالوئرهایتان کمتر است.
۳ نوع ریچ
بعضی از پلتفرمها بسته به نحوۀ مشاهدۀ محتوا توسط کاربر، ریچ را به ۳ دسته تقسیم میکنند. در اینجا سه نوعِ پرکاربرد ریچ را با هم مرور میکنیم:
- ریچ ارگانیک (Organic reach): ریچ ارگانیک به تعداد بازدیدکنندگانی میگویند که محتوای شما را بدون حمایت مالی و بدون تبلیغ و بهصورت ارگانیک مشاهده میکنند.
- ریچ پولی (Paid reach): تعداد کاربرانی که محتوای تبلیغاتی شما را مشاهده کردهاند.
- ریچ همهگیر (Viral reach): به تعداد بازدیدکنندگانی که محتوای شما را میبینند، ریچ همهگیر میگویند؛ چراکه سایر کاربران با بهاشتراکگذاری آن یا واکنش به آن، با محتوایتان ارتباط برقرار میکنند. این ارتباط و تعامل میتواند لایک، کامنت یا شِیر را شامل شود.
۴ عامل مؤثر بر ریچ در شبکههای اجتماعی
فاکتورهای مختلفی وجود دارد که میتواند در افزایش یا کاهش ریچ شما در شبکههای اجتماعی اثر بگذارد. در اینجا چهار مورد از این فاکتورها را با هم مرور میکنیم:
- زمان ارسال پست: اگر تعداد بیشتری از فالوئرهای شما در هنگام ارسال پست، آنلاین باشند، احتمال اینکه تعداد افراد بیشتری این پست شما را ببینند وجود دارد. ساعت، روز، هفته یا حتی ماهِ ارسال پست میتواند در افزایش ریچ محتوایتان تعیینکننده باشد.
- محتوا: محتوایی که برای مخاطبانتان ارزشمند، جالب یا حتی سرگرمکننده باشد، میتواند مشوق آنها در بهاشتراکگذاری این محتوا با دیگران باشد تا محتوای شما بارها و بارها توسط افرادی که فالوئر شما نیستند، دیده شود.
- فراخوان به اقدام (CTA): فراخوان به اقدام، به درخواستی از مخاطبان برای واکنش یا پاسخ به محتوایتان میگویند. بهطور مثال، این فراخوان به اقدام میتواند کلیک روی یک لینک، خرید یک محصول، امضای یک دادخواست، لایک، کامنت، شِیر یا هر چیز دیگری باشد.
یک فراخوان به اقدام مناسب میتواند کاربران را تشویق کند تا محتوای شما را در شبکههای اجتماعی خودشان به اشتراک بگذارند تا در نتیجۀ آن، ریچ بیشتری را دریافت کنید. - کلمههای کلیدی: در جستوجوهای کاربران، احتمال نشاندادهشدن محتوایی که شامل عبارتهای متداول مورد جستوجو، موضوعهای پرطرفدار و یا هشتگهای مرتبط است، بیشتر است و میتواند ریچ بیشتری به دنبال داشته باشد.
نحوه محاسبۀ ریچ (Reach)
محاسبۀ ریچ پستها در شبکههای اجتماعی بهطور معمول آسانتر و درک آن راحتتر است. در کنار این مورد، به کمک آن میتوانید بیابید که کاربرانتان چه زمانی آنلاین هستند و چه محتوایی را بیشتر میپسندند و برای آنها ارزشمندتر است. برای محاسبۀ هدفمند و مناسب ریچ یک پست در شبکههای اجتماعی باید درصد ریچ را محاسبه کنید و برای این کار، این دو قدم نیاز است:
- قدم اول: عدد ریچ هر پست را در قسمت اینسایت (Insights) یا آنالیتیکس بخوانید.
- قدم دوم: آن عدد را بر تعداد کل فالوئرهایتان تقسیم کنید و سپس در ۱۰۰ ضرب کنید تا میزان درصد ریچ پستتان به دست آید.
جمعبندی
همانطور که گفتیم، ریچ یکی از سنجههایی است که میتواند به شما کمک کند تا میزان آگاهی از برندتان را اندازهگیری کنید و همین طور بفهمید که فالوئرهایتان در چه زمانی در طول روز آنلاین هستند و چه محتواهایی را بیشتر میپسندند.
برای اینکه رشد ریچ پستهایتان همیشه مثبت باشد، باید سعی کنید محتوایی ارزشمند خلق کنید. محتوایی که هروقت مخاطب آن را ببیند، برایش تازگی داشته باشد. به این نوع محتوا، محتوای همیشهسبز میگویند. در مطلب «محتوای همیشهسبز چیست؟» میتوانید با چموخمهای تولید این محتوا بیشتر آشنا شوید.