اولین حرکتتان بعد از بیدارشدن، یا بهتر است بگویم صبحها بهمحض بازکردن چشمانتان چیست؟
احتمالاً مانند درصد بالایی از افراد، چککردن گوشی موبایل درون رختخواب با چشمان نیمهباز، یکی از عادات شروع هر روز شما نیز هست.
تابهحال فکر کردهاید که روزانه بهوسیلۀ همان گوشی موبایل ساده چه حجم عظیمی از اطلاعات را وارد ذهنتان میکنید؟ اطلاعاتی که در بیشتر مواقع تأثیر زیادی در روند زندگی شما یا حداقل روند معمول و روزانۀ زندگی شما ندارند.
اما از طرفی، در عصر دیجیتال، تکنولوژی و سرعت، دوری از فضای مجازی و رسانههای اجتماعی کاری سخت و شاید نشدنی است. پس چطور میتوان بهطور همزمان هم در جریان اخبار جهان بود و هم از سلامت روان خود محافظت کرد؟
اسکرولکردن؛ اعتیاد قرن جدید
عضویت در هر شبکۀ اجتماعی مساوی است با ساعتها اسکرولکردن؛ اسکرول کلیپهای جدید، توییتهای جدید، اخبار جدید و عکسهای جدید. با دسترسی همۀ افراد به شبکههای اجتماعی و تعداد فزایندۀ بلاگرها و اینفلوئنسرها، دریای اسکرولکردن و چرخیدن در دنیای عجیب اینترنت، بیساحل شده است.
کافی است یک بار موقع چرخیدن در انواع شبکههای اجتماعی ساعت خود را تنظیم کنید تا ببینید یک «چککردن ساده»، چندین دقیقه یا ساعت از زمان روزانۀ شما را به خودش اختصاص میدهد.
اما مسئله فقط زمان نیست؛ شما در قبال این زمان ازدسترفته چه چیزی به دست آوردهاید؟
خیلیوقتها اگر بلافاصله بعد از اسکرولهای شبانه یا سر صبح شبکههای اجتماعی از ما بپرسند که همینالان دقیقاً چه تصویری دیدی یا این کپشن و مطلب دربارۀ چه موضوعی صحبت میکرد، نمیتوانیم پاسخ دقیقی بدهیم.
چرخیدن مداوم و اسکرولکردن بیوقفه که بیشتر شبیه نوعی اعتیاد برای چشمها و انگشتان ما شده است، قدرت و فضای تأمل و تفکر را نیز در ما بهمرور تضعیف میکند. گویی شبیه گودالی شدهایم که فقط حجم عظیمی از اطلاعات را به خودش جذب میکند و توانایی واکنشدادن را بهکل از دست داده است.
از گوشها و چشمهایتان مراقبت کنید!
با گستردهشدن بیپایان محتواهای تولیدشده در انواع و اقسام شبکههای اجتماعی، ماهواره و تلویزیون، انتخاب کانالهای مشخص برای مطلعشدن از اتفاقات ترند، کار سختی است.
سختتر از آن، دسترسی به کانالهای معتبری است که اخبار روز و اتقافات مهم در حوزههای مختلف را بدون تحریف یا اصطلاحاً بازنمایی و نگاه سوگیرانۀ خودشان (Representation) اعلام کنند.
اما پیشنهاد ما به شما این است که فقط تعداد محدودی از منابع اخبار روز را انتخاب و دنبال کنید. بدین ترتیب، هم در زمان خود صرفهجویی میکنید و هم به ذهنتان فضایی برای تشخیص و تأمل میدهید.
با فضای مجازی در تخصص خود بهروز باشید
اما عضویت در شبکههای اجتماعی یا سایتها و کانالهای مختلف همیشه بد نیست. درواقع، اگر بسته به نیاز خود از آنها استفاده کنیم و مرعوبشان نشویم، شاید بتوان اسم بهترین و بهروزترین مرکز آموزش انواع تخصص و مهارتها را روی آن گذاشت.
انواع پلتفرمهای آموزشی یا محتواهای آموزشی تولیدشده که روزانه روی سایتها قرار میگیرند، دسترسی به دانش را برای انسانها به سهلترین حد ممکن رسانده است. شما میتوانید همانطور که در خانۀ خود و روی کاناپه یا صندلی کارتان پشت میز نشستهاید، از مهمترین رویدادهای جهانی در حوزۀ شغلیتان باخبر باشید و یا حتی در آنها شرکت کنید!
محتواهای موردعلاقۀ خود را دستهبندی کنید
برای جلوگیری از غرقشدن در دریای اطلاعات رسانههای اجتماعی، برای خود فهرستی از محتواهایی که درصدد دنبالکردنشان هستید تهیه کنید. برای مثال:
- محتوای تخصصی و آموزشی؛
- دنبالکردن افرادی که از سبک زندگی آنها خوشتان میآید؛
- سایتها، بلاگها یا پادکستهایی که روی موضوعات موردعلاقۀ شما کار میکنند. انواع موضوعات ورزشی، هنری، آشپزی و…؛
- سایتها و کانالهایی برای معاشرت با دوستان و تعاملات اجتماعیتان؛
- سایتهایی برای انواع خریدهای اینترنتی. خرید کالاهای موردنیازتان بهشکل اینترنتی، در وقت شما صرفهجویی میکند و امکان مقایسه و اشتراک نظرات را هم به شما میدهد.
خودتان انتخاب کنید
شاید بهترین توصیه برای استفاده از این موهبت عصر امروز، بدون آنکه دچار آسیبهای آن شوید، این باشد که خودتان انتخاب کنید. فضای مجازی، فضای ترندهای روزانه و ساعتی، و پر از تبلیغات مفاهیمی است که شاید در زندگی شما کاربرد و اهمیتی نداشته باشند. پس دنبالهرو جریانهای ترندی و مد نباشید. انرژی و زمان خود را به انتخابها و اولویتهای شخصی خودتان اختصاص دهید. به این ترتیب، بیشترین استفاده را از رسانههای اجتماعی خواهید برد.