گوشدادن به پادکست، یکی از سرگرمیهای محبوب در تمام دنیاست. نوع محتوای پادکست کمی بهرادیو شباهت دارد؛ با این تفاوت که پادکست، دستهبندیشدهتر و تخصصیتر است. در پادکستها شما میتوانید دربارۀ موضوعات مورد علاقۀ خود، ساعتها محتوا گوش کنید و همزمان به کارهای دیگر خود برسید.
وجود انواع و اقسام محتواهای تصویری در اطراف ما باعث شده که برای آرامش بیشتر، به پادکستها پناه ببریم. طبق آمار سایت Spotify، حدود ۵۶% مردم از محتواهای تصویری دلزده شدهاند و محتواهای صوتی پادکست را جایگزین آنها کردهاند. این آمار بهتنهایی میتواند دلیل محکمی بر افزایش محبوبیت پادکست در دنیا باشد.
نکتۀ اصلی این است که ما برای انجام تبلیغات برند خود، باید سراغ بسترها و کانالهای پرمخاطب برویم. با توجه به استدلال بالا میتوان گفت که پادکست، یکی از بهترین کانالها برای انجام تبلیغات است. اما چطور باید در پادکستها تبلیغ کنیم؟
در ادامۀ این مطلب، صفرتاصد تبلیغات در پادکست را به همراه ریزترین نکات آن توضیح خواهیم داد.
تبلیغات در پادکست چیست؟
در دنیای بازاریابی، مفهومی به نام Sponsored Content وجود دارد. این اصطلاح بهمحتوایی گفته میشود که با حمایت یک برند تولید شده و در بخشی از آن به تبلیغ اسپانسر پرداخته میشود. یکی از حوزههایی که در آن از اسپانسر کانتنت استفاده میشود، تولید پادکست است.
پادکستها پدیدههای نوظهوری در کشور ما هستند که تأثیرگذاری بالایی روی افراد دارند. به همین علت، پادکست به یکی از بهترین بسترهای انتشار تبلیغات تبدیل شده است. در ادامه دربارۀ جزئیات تبلیغات در پادکست بهطور کامل توضیح خواهیم داد.
چرا تبلیغات در پادکست میتواند موثر باشد؟
در ادامه بررسی میکنیم که چرا پادکست محیط مناسبی برای انجام تبلیغات است. ۴ علت مهم انتخاب پادکست برای تبلیغات عبارت است از:
۱) حمایت بیشتر مخاطبان
طبق آمار سایت NPM، نزدیک به ۶۱% از مخاطبان دوست دارند که از اسپانسرهای پادکست مورد علاقهشان حمایت کنند. قطعاً مخاطبان میدانند که اگر اسپانسرها نباشند، نمیتوانند پادکست محبوبشان را بهطور رایگان گوش دهند؛ به همین دلیل، نهایت تلاش خود را میکنند که پشتیبان آن پادکست باشند.
نکتۀ جالب دربارۀ پادکست این است که بسیاری از افراد آن را حین انجام کارهای دیگر مثل رانندگی، آشپزی و… گوش میدهند. به همین دلیل نمیتوانند قسمتهای تبلیغ را رد کنند و به تمام تبلیغ شما گوش میدهند. همین امر باعث افزایش تعداد مشتریهای شما خواهد شد.
۲) تازگی تبلیغات برای همیشه
محتوای پادکست شبیه فیلم یا کتاب خوبی است که شاید بارها آن را ببینید یا بخوانید. به همین علت، تبلیغ شما هیچوقت تازگی خود را از دست نمیدهد. تا زمانی که آن پادکست وجود دارد؛ تبلیغ شما نیز مخاطبان را به خود جذب میکند.
۳) جوانبودن بیشتر مخاطبان
در کشور ما زمان زیادی نیست که گوشدادن به پادکست در بین مردم رایج شده است. در این میان، چون برنامههای انتشار پادکست در گوشیهای هوشمند و لپتاپهای متصل به اینترنت فعال هستند، اکثراً افراد جوان به آن گوش میدهند. بنابراین، با انجام تبلیغ در پادکست میتوانید به خیل عظیمی از مخاطبان جوان دسترسی داشته باشید.
۴) تنوع موضوعات در پادکست
طبق آمار سایت Podcast Insights، تعداد پادکستهای تولیدشده در دنیا به حدود یکمیلیون میرسد. این پادکستها در موضوعات متنوعی تولید میشود که شما میتوانید نزدیکترین آن را به مدل کسبوکار خود، برای تبلیغ انتخاب کنید.
البته تبلیغات در پادکست، مزایایی بیش از این دارد. ما در این مطلب، تنها مهمترین دلایل اهمیت آن را توضیح دادیم.
انواع تبلیغات در پادکست
پیش از شروع این بحث لازم است بدانید که هر پادکست از ۳ قسمت تشکیل شده است:
- قسمت پیشین که قبل از شروع صحبتهای اصلی گوینده است.
- قسمت میانه که در اواسط صحبتهای گوینده قرار دارد.
- قسمت پایانی که اواخر یا پایان صحبتهای گوینده را شامل میشود.
تبلیغات پادکست میتوانند در هر سه بخشی که گفتیم انجام شوند؛ اما به نظر شما کدام بخش، تأثیرگذارتر است؟
تبلیغ در قسمت میانه، پرطرفدارتر و البته پرهزینهتر از قسمتهای دیگر است؛ زیرا در این قسمت، تمام حواس مخاطب به صحبتهای گوینده است و به تبلیغ شما بیشتر دقت میشود. حال در ادامه قصد داریم دو روش اصلی تبلیغات در پادکست را به شما معرفی کنیم:
۱) Baked-in ads
در این روش، متن تبلیغاتی موردنظر شما توسط گوینده تنظیم و خوانده میشود. نتیجۀ نهایی این روش، پادکستی است که در دل آن، تبلیغ شما گنجانده شده است.
۲) Dynamically inserted ads
در این روش، شما متن تبلیغاتی موردنظر خود را با صدای گویندۀ دلخواه ضبط میکنید و به تهیهکنندۀ پادکست تحویل میدهید. در این حالت، پادکست و تبلیغ یکپارچه نیستند و صوت تبلیغ شما به پادکست ضمیمه میشود.
در این میان، روش اول به علت یکپارچهبودن محتوا، تأثیر بهتری دارد و بیشتر افراد، آن را برای تبلیغ انتخاب میکنند. البته روش دوم این مزیت را دارد که با A/Bتست آزموده شود و در صورت نگرفتن نتیجۀ مطلوب، از پادکست حذف شده یا تغییر یابد.
نحوه تحلیل تبلیغات در پادکست
برای اینکه آمار تقریبی از نتایج تبلیغات خود به دست آورید، از ۲ روش میتوانید استفاده کنید:
- برای اطلاع از میزان ایمپرشن تبلیغ خود میتوانید تعداد دفعات دانلود یا شنیدهشدن آن پادکست را بررسی کنید. اگر آن پادکست ۵۰ بار شنیده شده باشد، به این معناست که تبلیغ شما ۵۰ دفعه بازدید داشته و به گوش مخاطب رسیده است.
- در روش دوم میتوانید کد تخفیف خاصی را تعریف کرده و آن را در تبلیغ خود ذکر کنید. سپس با اندازهگیری تعداد دفعات استفاده از آن کد در سایت، میتوانید تا حدودی تعداد شنوندگان تبلیغ خود را تخمین بزنید.
درنهایت با استفاده از آمار بهدستآمده میتوانید بفهمید که این تبلیغ برای شما نتایجی به همراه داشته یا خیر. همچنین، میتوانید از درست یا غلط بودن پادکست انتخابی برای تبلیغ نیز مطلع شوید.
هزینۀ تبلیغات در پادکست چقدر است؟
تعیین هزینۀ تبلیغات پادکست موضوعی تقریبی بوده و به ۳ عامل مهم بستگی دارد:
- اولین عامل تعیینکنندۀ قیمت تبلیغات در پادکست، برنامه یا پلتفرمی است که پادکست در آن پخش میشود. هرچه این پلتفرم محبوبتر و پرمخاطبتر باشد، هزینۀ تبلیغ در آن نیز بیشتر است.
- دومین عامل، تعداد شنوندگان یک پادکست است. بهطور کلی هرچه تعداد شنوندگان یک پادکست بیشتر باشد، به همان نسبت، هزینۀ تبلیغ نیز در آن بالا میرود.
- سومین عامل نیز زمان تبلیغات شماست. به این صورت که هرچه تبلیغ شما طولانیتر باشد، هزینۀ آن نیز بیشتر است.
البته باید بدانید که تنوع پادکستها بسیار بالاست و شما میتوانید با توجه به بودجۀ خود، پادکست مناسبی را برای انجام تبلیغات انتخاب کنید. همچنین، برخی پادکستها روشهای تعیین قیمت متفاوتی برای تبلیغ دارند و نمیشود بهطور قطع گفت که تعیین قیمت تبلیغات در پادکست به سه عامل بالا محدود میشود.
۵ نکته برای داشتن بهترین تبلیغات در پادکست
برای اینکه تبلیغات در پادکست به طور موثری باشد، لازم است ۵ نکتۀ زیر را به خاطر داشته باشید:
- پیش از طراحی تبلیغ، مخاطب خود را بهدرستی بشناسید.
- تأثیرگذارترین لحظۀ پادکست را برای تبلیغ خود انتخاب کنید.
- پادکستی را انتخاب کنید که با حوزۀ کاری شما همخوانی داشته باشد.
- بهتر است برای تبلیغات روی چند پادکست مختلف سرمایهگذاری کنید.
- پیش از انتخاب پادکست برای تبلیغات، آن را بررسی و تحلیل کنید.