تأثیرات بیچونوچرای تصمیمات مالی بر کسبوکارها
9 سؤالی که برای تصمیمات مالی در کسبوکارها باید به آنها پاسخ دهید
هر کسبوکاری در طول فعالیت خود با چالشهای زیادی روبهرو میشود. گاهی این چالشها درونی است و تنها یک شرکت را درگیر میکند؛ اما گاهی چالشی سازمانهای یک کشور یا حتی تمام جهان را به شوک فرو میبرد. پاندمی کویید یکی از مثالهای بارز آن است که تقریبا بر تمامی کسبوکارها، در هر اندازه و هر مکانی، تأثیر گذاشت و همۀ آنها را مجبور به جنگیدن برای بقای سازمانشان کرد.
موفقیت یک کسبوکار به تصمیمات مدیران آن بستگی دارد. حال اگر در موقعیتهای ریسکپذیری قرار داشته باشید، اهمیت این تصمیمات چندین برابر میشود؛ خصوصا اگر این تصمیمات مربوط به امور مالی باشند که حیات یک برند را تأمین میکنند. چندین نکته وجود دارد که باید قبل از تصمیمات مالی مرتبط با آیندۀ شرکت خود در نظر بگیرید.
در زمان تصمیمات مالی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
آیا تابهحال مدل درآمدی کسبوکار خود را بررسی کردهاید؟ آیا قصد دارید سرمایهگذاران جدیدی را به شرکت خود اضافه کنید؟ آیا راهحلهای جایگزینی برای کسب سود بیشتر دارید؟ آیا درآمد حاصل از استراتژیهای فروش کسبوکارتان رضایتبخش است؟ در آخر، شما بهعنوان صاحب یک برند، چقدر از درستی تصمیمات مالی خود اطمینان دارید؟
مدیریت و تصمیمگرفتن برای امور مالی کسبوکارها کار آسانی نیست، بهخصوص اگر تازهکار بوده و شرکت کوچکی داشته باشید. در این مطلب از بلاگ صباویژن به ۹ نکتۀ مهم اشاره کردهایم که دید شما را نسبت به مسائل مالی شرکتتان بازتر کرده و در تصمیمگیری درست کمکتان میکند.
۱) آیا چیزی تغییر کرده است؟
بررسی تغییرات و بهبودها بخش مهمی از ادارۀ هر کسبوکاری است. دقت و بررسی کنید؛ گاهی به نظر تغییر یا چالش خاصی وجود ندارد، ولی آمار و ارقام چیز دیگری میگویند. اگر عملیات فعلی شما آنطور که انتظار دارید نتیجه نمیدهد و مسیر پیش روی کسبوکار آنچنان روشن به نظر نمیرسد، ممکن است زمان آن رسیده باشد که تن به برخی تغییرات داده و تصمیمات جدیدی را اتخاذ کنید.
گاهی باید درجهت بهبود برند و اجرای شیوههای جدید هزینه کنید. بهطور مثال، در صورت نیاز به چند نیروی حرفهای، باید بودجۀ کافی برای استخدام و جلب نظر آنها داشته باشید. یا شاید خرید یک دستگاه حرفهای، بخشی از هزینههای شما را کاهش داده و بهرهوری را نیز افزایش دهد. اما بودجۀ کافی برای خرید آن یا پرداخت اقساط را دارید؟
۲) هزینۀ واقعی چیست؟
هر سرمایهگذاری، هزینههایی به همراه دارد. بهطور مثال، اگر میخواهید تولید خود را با خرید تجهیزات اضافی گسترش دهید، باید آماده باشید که چکهای متعدد با مبالغ قابل توجهی بکشید. بنابراین، باید از خود بپرسید که آیا میتوانید آن هزینهها را بپردازید.
اگر کسبوکاری را اداره میکنید و برای پیشرفت به بودجهای نیاز دارید، ممکن است لازم باشد گزینههای زیادی را بهدقت بررسی کنید که از نظر مالی به شما کمک میکنند. ممکن است برخی از نرخهای بهرۀ وامها برای کسبوکار کوچک شما و بازپرداخت آنها بسیار بالا باشد. بنابراین، باید تعیین کنید که آیا کل هزینهها در بلندمدت ارزش دارد یا خیر.
۳) آیا سرمایهگذاران با ارزشهای شرکت شما مطابقت دارند؟
یکی از راههای تأمین مالی کسبوکارتان، مشارکت با کارآفرینان و سرمایهگذاران دیگر است. اگر میخواهید برند خود را رشد دهید و به حمایت مالی بیشتری نیاز دارید، میتوانید با افراد مایل به سرمایهگذاری همکاری کنید. اگرچه این راه گزینهای عالی برای بهدستآوردن بودجۀ مورد نیاز برای رشد شرکت شماست، اما مانند هر روشی میتواند در آینده برای شما هزینههایی را به دنبال داشته باشد.
در نظر داشته باشید قبل از اینکه وارد هر معاملۀ تجاریای شوید، بسیار مهم است که بدانید آیا اقداماتی که انجام خواهید داد منعکسکنندۀ ارزشهای شرکت شما هستند یا خیر. بهطور مثال، باید با کسانی وارد معامله شوید که ارزشهای کسبوکار شما را درک کرده و از آنها حمایت میکنند.
۴) تصمیمات مالی چگونه بر ترازنامۀ شما تأثیر میگذارد؟
ترازنامۀ شرکت شما در چه وضعیتی است؟ بهطور مثال، اگر ترازنامۀ شرکت شما بدهی زیادی دارد، سرمایهگذاری روی یک محصول یا خدمت جدید که در آیندۀ نزدیک درآمدی به همراه ندارد، خطرناک است. برای تصمیمگیری بهتر، باید همهچیز را، از بازگشت سرمایه (return on investment) گرفته تا زمانبندی بازگشت آنها و اینکه چگونه این سرمایۀ بازگشتی بر بدهیهای فعلی شما تأثیر میگذارد، در نظر بگیرید.
۵) خطرات این تصمیمات مالی چیست؟
همۀ تصمیمات شامل ریسک هستند. این شامل تمام تصمیمات مالی نیز میشود. بنابراین اگر تصمیمی را با عجله نهایی کنید، ممکن است با شکست یا کاهش درآمد مواجه شوید. بهتر است هر زمان که تصمیم بزرگی میگیرید، ریسکهای آن را بهدقت ارزیابی کنید. بهطور مثال، اگر قصد دارید کسبوکار خود را گسترش دهید و یک فروشگاه جدید بسازید، ابتدا باید مزایا و معایب آن را بررسی کنید. در نظر بگیرید که برای آن فروشگاه چقدر باید هزینه کنید؟ در بهترین حالت، چه مدت زمان میبرد تا سرمایۀ شما جبران شده و آغاز به درآمدزایی و سود کند؟
البته در نظر داشته باشید که همۀ تصمیمات مربوط به شرکت شما، هرچقدر هم که کوچک باشند، خطراتی را به همراه خواهد داشت. درواقع شما فقط مزیتها و رشد کسبوکار را انتخاب نمیکنید، بلکه ریسکها را نیز برمیگزینید. ازاینرو، بسیار مهم است که این دو مورد را بهدقت ارزیابی کنید: کدام ریسک را به جان میخرید؟ کدامیک ارزش وقت و هزینۀ شما را دارد؟
۶) فرصتها چیست؟
این سؤال به شما کمک میکند تا در نظر بگیرید که چگونه تصمیمات مالی شما بر درآمدتان تأثیر میگذارد. آیندۀ سرمایهگذاریهایتان را تجسم کنید و با خود فکر کنید با این تصمیم چه فرصتهایی را در آینده به دست خواهید آورد. حال بازنگری کنید که آیا این سرمایهگذاری ارزش دنبالکردن دارد یا خیر.
برای مثال، اگر در تحقیق و توسعه (R&D) سرمایهگذاری میکنید، اما تابهحال سودی برای شرکت شما به ارمغان نیاورده است، شاید دیگر ارزش دنبالکردن و هزینهکردن نداشته باشد.
۷) رقبا چه میکنند؟
بررسی کنید که رقبای شما چه استراتژیهایی را دنبال میکنند، در چه چیزهایی پیشرفت کردهاند؟ در چه چیزهایی سرمایهگذاری میکنند؟ چه تصمیمات مالیای را اتخاذ کردهاند؟ این کار میتواند در تصمیمگیریهای مهم برای کسبوکار خودتان بسیار کمککننده باشد. به این ترتیب، میتوانید ببینید که صنعت شما چگونه در حال پیشرفت است. به این صورت میتوانید گامهای بعدی خود را مشخص کنید و حتی با دیدی بازتر سرمایهگذاری کرده و بازدهیتان را افزایش دهید.
برای مثال، اگر بررسی کردید و متوجه شدید در صنعت شما در زمینهای رقابت تنگاتنگی وجود دارد، ولی شما تابهحال به ورود به آن رقابت فکر نکردهاید، شاید در نگاه اول قدمگذاشتن در این رقابت، هوشمندانه به نظر برسد، اما با تحلیل بیشتر خواهید فهمید که آیا در این زمینه سود قابلتوجهی وجود دارد یا صرفاً یک گرایش (Trend) بوده که همه را دامنگیر کرده است.
۸) تصمیمات مالی چگونه بر تیم شما تأثیر خواهد گذاشت؟
بهعنوان یک صاحب کسبوکار، هنگام تصمیمگیریهای مهم نباید فقط به رشد کسبوکارتان فکر کنید، بلکه باید کارمندان خود را نیز در نظر بگیرید. بهطور مثال، کاهش بعضی مزایای کارمندان شاید بهظاهر از هزینهها بکاهد، ولی چه تأثیری بر بهرهوری تیم شما دارد؟
علاوهبراین، شما بهعنوان صاحب کسبوکار میتوانید برای اتخاذ تصمیمات مالی، مسئله را با برخی از کارکنان در میان بگذارید. آنها ممکن است بینش مفیدی دربارۀ نحوۀ مدیریت بودجه به شما ارائه دهند.
۹) گزینههای جایگزین چیست؟
درنهایت، مهم است که همیشه جایگزینها و تأثیرات آنها بر کسبوکارتان را در نظر بگیرید. بهطور مثال، ممکن است به خرید تجهیزات جدید گرانقیمت برای یک بخش فکر کنید، اما آن تجهیزات علاوه بر هزینه، به صرف وقت و آموزش نیز نیاز داشته باشند. از طرفی ممکن است با بررسی راهحلهای جایگزین دیگر به این نتیجه برسید که افزایش نیروی کار ماهر، هزینۀ کمتری به همراه دارد. درواقع شما همیشه باید چندین گزینه برای بررسی و افزایش بهرهوری کسبوکارتان تجسم کرده و فقط به یک راهحل بسنده نکنید.
کلام آخر
هنگامی که تصمیمی میگیرید که بر امور مالی شما تأثیر میگذارد، ضروری است که قبل از تصمیم گیری نهایی، این ۹ سؤال را از خود بپرسید. اطمینان حاصل کنید که بیش از آنچه محاسبه کردهاید، هزینه نخواهد داشت. سعی کنید تا آنجا که ممکن است دقت لازم را به خرج دهید تا مطمئن شویدکه چیزی از قلم نمیافتد. در نظر داشته باشید که حفاظت از یک شرکت و رشد کسبوکار در گرو این مسئله است که چقدر مزایای یک تصمیم بر هزینههای آن میچربد.