در دنیای امروز تولید محتوای باکیفیت و خاص، دغدغهای است که ذهن تولیدکنندگان محتوا را به خود درگیر کرده است. با وجود این چالش، همواره باید دنبال راهها و ایدههایی برای خلق محتوای جدید گشت تا در برنامۀ مستمر انتشار محتواهایمان قرار بگیرد. خوشبختانه، بازیافت محتوا (Content Recycling) روشی است که میتوانیم در برابر این چالش از آن استفاده کنیم.
در این بلاگپست قصد داریم به بررسی عمیق این مفهوم بپردازیم و راههای بازیافت محتوا در شبکههای اجتماعی را شرح دهیم.
بازیافت محتوا چیست؟
بازیافت محتوا بهمعنای استفادۀ دوباره از محتوای تولیدشدۀ ما با ظاهر یا مطلبی جدید است تا باعث گسترش و افزایش طول عمر آن شویم. شاید فکر کنیم که با بازیافت محتوا، محتوایی تکراری را در اختیار مخاطب خود قرار میدهیم یا آنها را از محتوایی منحصربهفرد محروم میکنیم، اما اینگونه نیست.
برای مثال، انتشار بلاگپستی قدیمی که با اطلاعاتی تازه بهروزرسانی شده، انتشار محتوای پادکست به شکل ویدئویی در یوتیوب یا اینستاگرام، یا ایجاد یک اینفوگرافیک از محتوایی که تولید کردیم، همه و همه از نمونههای بازیافت محتواست که نهتنها برای مخاطب تکراری نمیشود، بلکه ارزشی جدید را برای مخاطب ایجاد میکند.
چرا از بازیافت محتوا استفاده کنیم؟
استفاده از روش بازیافت محتوا برای تولید محتوایی جدید، از زمان و هزینههای ما میکاهد. درواقع، ما محتوای باکیفیتی داریم و میدانیم که با یکسری تغییرات به شکل پادکست، پست اینستاگرام و حتی بخشی از یک کتاب الکترونیک، میتوانیم آن را بازیافت کنیم. بازیافت محتوا در سئو (SEO) نیز تأثیر بسیاری دارد. زمانی که محتواهای مختلفی دربارۀ یک موضوع با کلمات کلیدی مشابه داریم، موتور جستوجو ما را بهعنوان یک منبع دربارۀ آن موضوع میبیند.
علاوه بر این، با بهروزرسانی محتواهای قدیمی، گوگل ما را بهعنوان یک سایت فعال میشناسد؛ سایتی که برای جلب رضایت مخاطبان و خوانندگان خود محتواهای بهروز و کاملی را به اشتراک میگذارد. بنابراین، بازیافت محتوا در افزایش محتوا، کاهش زمان و هزینه و همچنین افزایش مخاطب تأثیر بسیاری دارد.
چگونه محتواهای خود را بازیافت کنیم؟
همانطور که گفتیم، بازیافت محتوا بدین معناست که محتوایی را مجدداً در جایی دیگر استفاده کنیم یا با اضافهکردن اطلاعاتی بیشتر، آن را مجدداً به اشتراک بگذاریم. اگر هدف ما استفادۀ مجدد از محتوا در کانالهای مختلف است، بهتر است به معیارهای خود توجه کنیم. سعی کنیم مطالبی را که عملکرد خوبی داشته انتخاب کنیم و به روشهای مختلف، محتوایی با یک موضوع یکسان را برای مخاطبان هدفِ متفاوت به اشتراک بگذاریم. در ادامه برخی از روشهایی را که میتوانیم از آن استفاده کنیم شرح میدهیم. با وجود اینکه بازیافت محتواهای بلاگپست و شبکههای اجتماعی اندکی متفاوت است، اما میتوانیم از روشهای بازیافت بلاگپست برای شبکههای اجتماعی نیز استفاده کنیم و بالعکس.
بازیافت محتوای بلاگپست
- تولید محتواهای ویدئویی: یکی از راههای تأثیرگذار در استفادۀ مجدد از محتوا، تبدیل آن به ویدئوست. هاباسپات ازجمله رسانههایی است که از بلاگپستهای آموزشی خود، ویدئوهای آموزشی تولید میکند و در یوتیوب به اشتراک میگذارد.
- ساخت اینفوگرافیک: بلاگپستی با آمار، داده و نمودارهای مختلف داریم؟ تولید اینفوگرافیک از این بلاگپست میتواند راهحل ما باشد. خلاصهای از این آمارها و دادهها را به شکل بصری و زیبا درآوریم و در بلاگپست خود یا حتی شبکههای اجتماعیمان به اشتراک بگذاریم. محتواهای بصری اغلب باعث جلب توجه مخاطب میشوند و تأثیر بیشتری نیز روی محتواهای متنی میگذارند.
- کتاب الکترونیکی: جمعآوری یک کتاب الکترونیکی (Ebook) میتواند راهحل مناسبی برای بلاگپستهایی باشد که حجم اطلاعات زیادی را در بر میگیرند. با جمعآوری اطلاعات بیشتر، نگاه عمیقی از موضوع بلاگپستمان در کتاب الکترونیکی ارائه دهیم.
- استفاده از نقل قولهای افراد: آیا در تهیۀ بلاگپست خود از نظر اشخاص دیگر یا افرادی متخصص در آن حوزۀ محتوایی استفاده کردهایم؟ میتوانیم آن را به شکل یک پست در شبکههای اجتماعی مختلف نظیر اینستاگرام به اشتراک بگذاریم.
- ساخت پادکست: پادکست همواره برای تولیدکنندگان محتوا آزادیهای بیشتری دارد. صحبت با شخصی دیگر دربارۀ موضوع بلاگپستمان، تبدیل بلاگپست به یک پادکست چنددقیقهای و بالعکس و… ازجمله مثالهای بازیافت و تبدیل بلاگپست به پادکست است. برخی اشخاص هم در حین ضبط پادکست از محیط اطراف و اشخاصی که با آنها صحبت میکنند، فیلم میگیرند و به شکل محتوای ویدئویی در شبکههای اجتماعی مختلف به اشتراک میگذارند.
بازیافت محتوا برای شبکههای اجتماعی
- انتشار محتواهای ویدئویی: اکثر پلتفرمهای اجتماعی قابلیت انتشار ویدئو را در اختیار مخاطبان خود قرار میدهند. با توجه به اینکه محتواهای ویدئویی مقبولیت بیشتری بین کاربران شبکههای اجتماعی دارند، انتشار بخشی از آنها در اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و… میتواند تأثیر بسیاری در بازدید ما داشته باشد.
- محتوای ایجادشده توسط کاربر: نظرهای کاربران یا مشتریانی که از محصولات ما راضی هستند، میتواند یکی از روشهای بازیافت محتوا باشد. با اینکه این نظرها فقط در کانال اصلی خود باارزش هستند، میتوانند در قالب یک پست در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شوند. برندهای آرایشی و پوشاک زیادی هستند که با تولید محتوای ویدئویی، نظرهای کاربران خود را در شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام به اشتراک میگذارند.
- بازنشر محتواهای شبکههای اجتماعی: شاید بهنظر پیچیده بیاید، اما میتوانیم محتوای تولیدشده برای یک شبکۀ اجتماعی را در شبکههای اجتماعی دیگر به اشتراک بگذاریم. افراد زیادی هستند که با اسکرینشات از توییتهای خود، آن را در شبکههای اجتماعی دیگر مانند اینستاگرام، فیسبوک یا لینکدین به اشتراک میگذارند و توضیحات بیشتری راجب آن توییت ارائه میدهند.
بازیافت محتوا با بهروزرسانی محتوای قدیمی
همهچیز در حال تغییر است. آیا محتواهای قدیمی ما نیز امکان بهروزرسانی دارند؟ شاید. ممکن است صحبتها، ایدهها و اطلاعات جدیدی دربارۀ موضوعی که قبلاً راجب آن محتوایی تولید کردهایم، منتشر شده باشد. به همین خاطر، باید محتواهای قدیمی خود را بررسی کنیم و اگر مطالب جدیدی موجود است، به آن اضافه کنیم.
لازم نیست که آن را کاملاً تغییر دهیم (اگرچه این نیز یکی ازانتخابهای ماست)، فقط مطمئن شویم که محتوای ما در زمان حال نیز حرفی برای گفتن دارد. میتوانیم محتواهایی را که ترافیک بالایی دارند، اما خیلی بروز نیستند، بررسی کنیم و با بهروزرسانی آن با اطلاعات جدید، ارزش سئوی محتوا را حفظ کنیم.
و در آخر
تولید محتوای باکیفیت یکشبه اتفاق نمیافتد. زمان زیادی برای خلق یک محتوای منحصربهفرد نیاز است. بازیافت محتوا جایگزین نیست، بلکه بهعنوان یک استراتژی مکمل عمل میکند. با بازیافت محتوا در کنار خلق محتوای جدید، جانی دوباره به محتواهای تولیدشده و قدیمی خود میدهیم.