اگر صاحب فرزند هستید یا با نوجوانان سروکار دارید، قطعاً با فضای اینستاگرام آشنایی دارید. این پلتفرم اشتراکگذاری عکس، از سال ۲۰۱۰ که رونمایی شد، تا امروز که بیش از یکمیلیارد کاربر فعال ماهانه دارد، هر روز بر محبوبیت خود افزوده است.
اینستاگرام به کاربران این امکان را میدهد تا با مردم سراسر جهان ارتباط برقرار کنند و محتواهای دلخواه خود را به اشتراک بگذارند. البته این میزان از تعامل، درجهای از ریسک را هم به دنبال دارد. این ابزار ممکن است برای افرادی که صاحب فرزند هستند نگرانکننده باشد و ممکن است اغلب از خود بپرسند که آیا اینستاگرام برای فرزندشان امن است یا خیر. اگر شما هم این دغدغه را برای فرزندان خود دارید، این مطلب را بخوانید؛ همۀ آنچه را باید دربارۀ این شبکۀ اجتماعی محبوب و راههای محافظت از فرزندان خود بدانید، در اختیارتان قرار میدهم.
اینستاگرام چیست و چگونه کار میکند؟
اینستاگرام شبکهای اجتماعی است که در درجۀ اول برای بهاشتراکگذاری تصاویر و ویدئوها استفاده میشود. کاربران میتوانند محتواهای خود را هر زمان که بخواهند منتشر کنند، یا از طریق استوریهایی که ۲۴ ساعت طول میکشند، با دیگران به اشتراک بگذارند.
اگر به اندازۀ کافی با فضای اینستاگرام آشنا نیستید، پیشنهاد میکنم مطلب اینستاگرام را از پایه و به زبان عامۀ مردم بشناسیم را بخوانید.
اینستاگرام برای کاربران در هر سنی بسیار محبوب است. طبق آمار اخیر، افراد ۱۳ تا ۱۷ ساله تنها حدود ۶٪ از کل کاربران اینستاگرام را تشکیل میدهند. این در حالی است که ۳۰٪ کاربران را جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله و ۳۵٪ از کل کاربران را افراد ۲۵ تا ۳۴ سال تشکیل میدهند. محبوبیت در گروههای سنی بالاتر، بهمراتب کاهش مییابد.
آیا برای استفاده از اینستاگرام محدودیت سنی وجود دارد؟
برای ساخت یک حساب کاربری در اینستاگرام، باید حداقل ۱۳ سال داشته باشید. بااینحال، مانند بسیاری دیگر از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، کاربران زیر سن قانونی میتوانند بهراحتی دربارۀ سن خود دروغ بگویند. اما اگر اینستاگرام حسابهای کاربری زیر سن قانونی را پیدا کند، آنها را حذف میکند.
۴ نگرانی رایج درخصوص استفادۀ نوجوانان از اینستاگرام
اینستاگرام پلتفرمی فوقالعاده برای استفادۀ کودکان و نوجوانان است و تا زمانی که اصول کلی امنیتی در فضای آنلاین را به آنها آموزش دهید، میتوانند از آن لذت ببرند. ۴ نگرانی رایج درخصوص استفاده از اینستاگرام ممکن است وجود داشته باشد:
- سلامت روان: طبق مطالعهای که انجمن بهداشت عمومی (RSPH) و جنبش سلامت جوانان (YHM) منتشر کرد، اینستاگرام پلتفرمی است که بیشترین تأثیر منفی را بر سلامت روان کودکان دارد. با توجه به تمرکز اصلی برنامه روی تصویر، ممکن است مقایسهکردن، حس بیکفایتی و اضطراب را در نوجوانان و جوانان ایجاد کند. شما باید به فرزند خود بگویید که اینستاگرام تنها برشی از زندگی یک فرد است و نمایانگر همهچیز نیست.
- فومو (FOMO): فومو درواقع ترس ازدستدادن و احساس عقبماندن از دیگران یا جامعه است و افراد جوانی که در این شرایط قرار میگیرند، ممکن است تمام وقت خود را صرف بررسی پستهای منتشرشده در اینستاگرام کنند تا مطمئن شوند که چیزی از قلم نیفتاده است.
- احساس تنهایی: ممکن است جوانان با دیدن دوستانی دائماً در حال تفریح و خوشگذرانی هستند، احساس تنهایی کنند.
- کمبود خواب: ممکن است جوانان تا دیروقت مشغول گشتن در فضای اینستاگرام باشند و این کار باعث بهوجودآمدن مشکلات خواب در آنها شود. پیشنهاد میکنم مطلب سندروم اسکرول زامبیطور چیست؟ چطور آن را متوقف کنیم؟ را دراینباره بخوانید.
۳ روش برای امنترکردن فضای اینستاگرام برای نوجوانان
اگرچه تقاضای زیادی برای فراهمشدن شرایطی در راستای نظارت والدین وجود دارد، اما هنوز بهشکل جدی به این مسئله پرداخته نشده است. بااینحال، راههای مختلفی وجود دارند که میتوانید برای ایمنترکردن فضای اینستاگرام برای فرزندتان از آنها استفاده کنید؛ در ادامه به ۳ مورد از مهمترین آنها میپردازم:
۱) مدیریت حریم خصوصی
یکی از اولین مسائلی که بهتر است با نوجوان خود دربارۀ آن صحبت کنید این است که آیا حساب کاربری او عمومی است یا خصوصی. هرکسی که وارد اینستاگرام شده باشد، میتواند پستهای موجود در یک حساب کاربری عمومی (Public) را ببیند. اگر میخواهید فقط دنبالکنندگان تأییدشده پستهای فرزندتان را ببینند، باید حساب او را روی تنظیمات خصوصی (Private) قرار دهید.
آنها همچنین میتوانند فالوئرهای خود را یا کامنت و پیام افراد را حذف کنند. سعی کنید تا حد ممکن فرزندانتان را دربارۀ اینکه میتوانند کاملاً روی تعاملاتشان با دیگران کنترل داشته باشند، آگاه کنید.
۲) مدیریت تعاملات
نوجوان شما میتواند کنترل کند که چه کسی روی پستهایش کامنت بگذارد. او همچنین میتواند حسابهای کاربریای را که نمیخواهد با آنها در ارتباط باشد، مسدود (Block) کند.
در اینستاگرام هیچ جایی برای هیچ نوع اذیت و آزاری وجود ندارد و ایجاد حساب کاربری، ارسال عکس یا نظردادن بهمنظور آزار و اذیت دیگران، خلاف سیاستهای اینستاگرام است. به نوجوان خود اطلاع دهید که اگر حساب کاربری، عکس، ویدئو، کامنت، پیام یا محتوایی را مشاهده کرد که قصد آزار و اذیت شخصی را داشت، میتواند آن را گزارش (Report) کند.
حتی میتواند در قسمت تنظیمات کامنت، کلمات، عبارات یا ایموجیهایی را که نمیخواهد در کامنتها دیده شوند، فیلتر کند. بهعلاوه، اگر شما یا فرزندتان مطالب نامناسبی را در اینستاگرام مشاهده کردید، باید آن را گزارش دهید. برای گزارش یک پست اینستاگرام، کافی است روی سه نقطۀ افقی (در آیفون) یا سه نقطۀ عمودی (در اندروید) بالای پستی که میخواهید گزارش دهید ضربه بزنید و سپس روی کلمۀ Report بزنید.
۳) مدیریت زمان
فرزند شما میتواند از یادآوری روزانه برای تعیین محدودیت برای مدتزمانی که در اینستاگرام صرف میکند استفاده کند. او همچنین میتواند از قابلیت بیصداکردن (Mute) نوتیفیکیشنهای اینستاگرام استفاده کند تا چککردن گاهوبیگاه را به حداقل برساند.
نکات تکمیلی
- به فرزندتان بیاموزید که اطلاعات شخصی مانند آدرس، شمارهتلفن یا نام مدرسۀ خود را در اینستاگرام به اشتراک نگذارد.
- با او دربارۀ اینکه چه چیزی برای انتشار در اینستاگرام مناسب است و چه چیزی مناسب نیست، صحبت کنید.
- او را تشویق کنید که فقط درخواست دوستی افرادی را که در زندگی واقعی میشناسد، بپذیرد.
- به او توضیح دهید که افرادی که بهصورت آنلاین با آنها ارتباط برقرار میکند، ممکن است آنطور که به نظر میرسند نباشند و هرگز نباید بپذیرد که با شخصی که فقط بهصورت آنلاین با او صحبت کرده است، ملاقات کند.
- او را تشویق کنید که برای محافظت از خود، از تنظیمات حریم خصوصی استفاده کند.
- اگر فرزند شما در اینستاگرام مورد آزار و اذیت قرار میگیرد، میتوانید مشکل را به اینستاگرام گزارش دهید و کاربر را بلاک کنید. همچنین، اگر فکر میکنید فرزندتان در خطر است، میتوانید با پلیس تماس بگیرید.
- مراقب فعالیت فرزندتان در اینستاگرام باشید و مرتباً دربارۀ تجربیات آنلاین و خطرات احتمالی با آنها صحبت کنید. این کار به شما کمک میکند تا مشکلات احتمالی را زودتر تشخیص دهید و قبل از جدیشدن، آنها را برطرف کنید.
حرف آخر
در نظر داشته باشید که هیچچیزی به اندازۀ صحبتکردن با فرزندتان و توضیحدادن خطرات احتمالی، به او کمک نمیکند. مهم است نوع فضای ارتباطیای که میان خودتان و فرزندتان ایجاد میکنید، باعث احساس راحتی در او شود، بهگونهای که در صورت بهوجودآمدن مسئلهای، بهراحتی بتواند آن را با شما در میان بگذارد.