در حوزۀ تبلیغات و پرفورمنس مارکتینگ یا همان بازاریابی عملکردی، انواع و اقسام تبلیغات وجود دارد و نحوۀ قیمتگذاری این تبلیغات نیز بسیار متفاوت است. درواقع برای هر نوع تبلیغ، بسته به آژانس تبلیغاتی بستههای قیمتی مختلفی ارائه میشود. بسیاری از این قیمتگذاریها مبتنی بر اقدامی از طرف کاربر هستند.
یعنی فقط وقتی برای آن تبلیغ از تبلیغدهنده هزینه گرفته میشود که اقدامی از طرف کاربر صورت گیرد. مثلاً اگر کاربر روی آن تبلیغ کلیک کند، هزینه محاسبه میشود. در این مطلب از ویپدیا سراغ بررسی یکی از این نوع قیمتگذاریها به نام CPV میرویم.
تعریف CPV
CPV مخفف هزینه بهازای هر بازدید (Cost-per-View) است. CPV که بیشتر در تبلیغات ویدئویی استفاده میشود، زمانی است که یک ویدئوی تبلیغاتی توسط کاربر بهمدت مشخصی تماشا شود و هزینۀ آن برای تبلیغدهنده محاسبه میشود. بعضی از تبلیغات CPV محدودیتی را برای این مقدار در نظر گرفتهاند؛ مثلاً میگویند کاربر باید تا ۱۰ ثانیه از ویدئو را تماشا کند تا تبلیغدهنده هزینهاش را پرداخت کند. درمقابل، بسیاری دیگر نیز بهمحض پخش تبلیغ ویدئویی هزینه را حساب میکنند.
تاریخچۀ این نوع تبلیغ به نرمافزار Adware برمیگردد؛ جایی که این نرمافزار اقدام به نمایش تبلیغ به شما در کامپیوترتان (نه اینترنت) میکرد و کاربر را مجبور میکرد به دفعات آن تبلیغ را مشاهده کند. خوشبختانه این نوع تبلیغ دیگر منسوخ شده است.
اما حالا از تبلیغات CPV بیشتر در بازاریابی ویدئویی استفاده میشود. یعنی شما به ازای هر مشاهده پول میپردازید. CPV بیشتر در سرویسهای ویدئویی مانند آپارت، یوتیوب و… و همچنین VODها مانند فیلیمو، نتفلیکس، HBO و… کاربرد دارد.
مزایای تبلیغات CPV
چیزی که CPV را از سایر سیستمهای تبلیغاتی مبتنی بر پیشنهاد مانند CPI (Cost-per-Impression) متمایز میکند این است که باعث توجه عمدی کاربر به آن میشود؛ یعنی کاربر برای چند ثانیه هم که شده باید آن را تماشا و به آن توجه کند.
در سیستم AdWords گوگل، تا زمانی که کاربر ۳۰ ثانیه از ویدئوی تبلیغاتی را مشاهده نکند یا تا قبل از این ۳۰ ثانیه مستقیماً با آن تعاملی (مثل کلیک روی لینک) نداشته باشد، هزینۀ CPV برای تبلیغدهنده محاسبه نمیشود. به همین خاطر، این نوع تبلیغ برای بازاریابان بسیار مقرونبهصرفه است، چون برای کاربرانی که بهسرعت از تبلیغ رد میشوند، پولی نمیپردازند.
انواع تبلیغات CPV در سیستم گوگل
در سیستم TrueView گوگل، دو نوع تبلیغ CPV در یوتیوب وجود دارد:
- In-Stream: این نوع تبلیغ ویدئویی قبل و بعد از پخش ویدئوها به نمایش درمیآید و مانند تبلیغات تلویزیون است و کاربران مجبورند حداقل ۵ ثانیه از آن را مشاهده کنند و سپس گزینۀ Skip برای آنها ظاهر میشود.
- In-Display: تبلیغات ویدئوییای است که مستقیماً در یوتیوب و یا جستوجوی گوگل به نمایش درمیآید. این تبلیغات شبیه انتخابهای قابل کلیکی هستند که در کنار سایر ویدئوها قرار میگیرند.
فرمول محاسبۀ CPV
همانطور که احتمالاً تا الان متوجه شدهاید، نحوۀ محاسبۀ CPV به تعداد مشاهدۀ ویدئو بستگی دارد:
درنهایت باید به این موضوع اشاره کرد که تبلیغات CP (هزینه بهازای …) مختلفی مانند هزینه بهازای کلیک (CPC)، هزینه بهازای اقدام (CPA)، هزینه بهازای ایمپرشن (CPI) و… در حوزۀ تبلیغات و بازاریابی عملکردی وجود دارد که شما بسته به هدف و بودجهای که دارید، میتوانید از آنها استفاده کنید.