قطعاً در فهرست دنبالکنندگان شبکههای اجتماعی شما، دوستان، همکلاسیها یا همکارانی وجود دارند که شما دیگر ارتباط صمیمی با آنها ندارید یا تمایلی در دنبالکردنشان نمیبینید. روز ۱۷ نوامبر مصادف با ۲۶ آبان که National Unfriend Day نام دارد، بهانۀ خوبی برای شماست تا این افراد را از فهرست دنبالشوندگان خود حذف کنید.
در این مطلب به معرفی روز Unfriend میپردازیم تا آشنایی بیشتری با آن پیدا کنید.
روز ملی Unfriend چیست؟
در ابتدا بگویم که اصلاً مشخص نیست چرا به این روز، روز ملی میگویند. این روز فقط به شکل نمادین انتخاب شده که در ادامۀ مطلب، به تاریخچۀ آن اشاره خواهم کرد. شاید نتوانیم ترجمۀ فارسی درستی برای روز ملی Unfriend پیدا کنیم، یا حداقل من نتوانستم ترجمهای مناسب برای این عبارت و یا این روز پیدا کنم؛ ولی اگر بخواهیم معنای تحتالفظی آن را بدانیم، شاید روز ملی قطع دوستی یا عبارتهای همخانوادۀ آن، بهترین ترجمۀ ممکن باشد.
تاریخچۀ روز ملی Unfriend
نگاهی به تاریخچۀ کوتاه این روز، انتخاب خوبی برای ورود به توضیحات و شناخت روز ملی قطع دوستی خواهد بود. در ۱۷نوامبر۲۰۱۰، جیمی کیمل (Jimmy Kimmel)، مجری و میزبان برنامۀ تلوزیونی شبکۀ ABC، برای اجرای برنامۀ گفتوگومحور خودش به روی صحنه میرود و ادعا میکند که آن روز، National Unfriend Day یا همانطور که تحتالفظی ترجمه کردیم، روز ملی قطع دوستی است.
حالا و پس از گذشت تقریباً یازده سال، ۱۷ نوامبر روزی است که بسیاری از مردم دنیا به فهرست افراد و دوستان شبکههای اجتماعی خود نگاهی دوباره میاندازند.
در روز ملی قطع دوستی، شما با بازنگری فهرست مخاطبانتان در هر شبکۀ اجتماعی که در آن فعالیت میکنید، افرادی را که دنبالکردنشان تأثیری روی زندگی شما و بهترکردن روند زندگیتان ندارد، حذف میکنید. مشخصاً افرادی وجود دارند که شما اهمیتی نمیدهید که برایشان در طول روز چه اتفاقی میافتد یا آخرین ارتباط شما با آنها به چندین سال پیش ختم میشود.
بیاید برای اینکه واضحتر متوجه شوید که منظور دقیقاً چه افرادی هستند، مثالی واقعی بزنم:
چند سال پیش، وقتی حوزۀ کاری من کمی متفاوتتر بود، با یک گروهی از آدمهای مختلف آشنا شدم که سبک زندگی، رفتاری، شخصیتی و اعتقادی خاص و متفاوتی با من داشتند؛ ولی من به تبعیت از برخی شرایط و بدون هیچ مشکلی با این گروه همراه شدم و خب این همراهشدن، باعث شد که صفحۀ اینستاگرام شخصی این افراد را هم دنبال کنم. حال که حدود سه یا چهار سال از آن روزها میگذرد و من دیگر با آن گروه در ارتباط نیستم، دنبالکردن صفحۀ شخصی این افراد هم برای من فایدهای ندارد.
دایان گوتسمن (Diane Gottsman)، نویسندۀ متخصص آداب معاشرت و مؤسس مدرسۀ پروتکل تگزاس (The Protocol School of Texas) در مورد این موضوع به ABC News میگوید:
اینکه شما یک نفر را Unfriend میکنید، لزوماً معنای بدی نخواهد داشت؛ گاهیاوقات ما فقط نیاز داریم که فهرست اطرافیانمان را کمی تغییر دهیم و کوتاه کنیم. روابط ما با افراد مختلف تغییر میکند و در برخی موارد، ما برای ادامۀ رابطه با اشخاص، دلیلی نمیبینیم.
حال این سؤال مطرح میشود که درمورد حذف اقوام از فهرست اطرافیانمان یا دنبالکنندگانمان در شبکههای اجتماعی باید چهکار کنیم؟ خب گوتسمن قضاوت را به خودمان میسپارد:
شما باید شرایط را بسنجید؛ اینکه آیا وقتی چنین فردی را از فهرست دوستان خود حذف میکنید، قرار است با چه دردسری روبهرو شوید و اینکه آیا اصلاً ارزش تنش ایجادشده را دارد یا خیر. اگر پنهانکردن پست این افراد برای شما کافی نیست و بودن آنها در فهرست دنبالشوندهها آزاردهنده است، پس پاککردن آنها از فهرست، بهسبب اولویتداشتن نظرتان، بد نخواهد بود.
وقتی که فهرست افراد شما کوتاه میشود، افرادی باقی میمانند که واقعاً دوست دارید با آنها در ارتباط باشید.
در آخر، گوتسمن صحبت خود را اینگونه به پایان میرساند:
این کار شاید در اول مانند نیش پشه یا گازگرفتن یک گربۀ کوچولو دردآور و سخت باشد، اما درنهایت مطمئن باشید که ارزشش را دارد و از پس این کار برمیآیید.
و در پایان قصد دارم انجام سه کار را به شما پیشنهاد کنم که از این روز حداکثر استفاده را ببرید:
- چیزهایی را که واقعاً مهم هستند پیدا کنید.
بهترین راه برای انجام این کار، مرورکردن تکتک دوستانتان است تا بفهمید که چه کسی برای شما اهمیت دارد و ارتباطداشتن با افراد مختلف تا چه اندازه برای شما مهم خواهد بود. آیا واقعاً نیاز دارید که دوست دوران دبیرستان خود را دنبال کنید؟ متوجهام که شاید حذفکردن این افراد برایتان سخت باشد، ولی این را هم به یاد داشته باشید که میگویند «کیفیت مهمتر از کمیت است».
- در زندگی واقعی با دوستانتان وقت بگذرانید.
از دنیای مجازی جدا شوید و دوستان خود را به یک کافه برای صرف ناهار یا حتی یک لیوان قهوه دعوت کنید. بهجای اینکه تمرکزتان را روی افرادی بگذارید که درنهایت فقط پست شما را لایک میکنند، به سراغ افرادی بروید که موجب خوشحالی شما میشوند. این دسته از افراد، دوستان واقعی شما هستند و روابط طولانیمدتی را نیز با آنها تجربه خواهید کرد. - ارتباطات کاری را به لینکدین محدود کنید.
بسیاری از ما با دنبالکردن افراد در اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی، مرز بین ارتباط شخصی و تجاری را محو کردهایم. نیازی نیست که حتماً ارتباطات خود را با یک نفر بهصورت کامل قطع کنید، فقط کافی است که آن ارتباط را به لینکدین محدود کنید.
داشتن ارتباطات صمیمی و دوستانه در فضای مجازی و با اشخاصی که دنبال میکنیم،حائز اهمیت است و چه بهتر که این فضا را به دوستان و افراد صمیمی اطرافمان محدود کنیم تا حجم کمتری از درگیریهای ذهنی را داشته باشیم.