زندگیهای باشکوه و پرزرقوبرق و افراد موفق و دائماً خوشحال، چیزی است که این روزها در شبکههای اجتماعی زیاد میبینیم. اما چند درصد از این افراد زندگی واقعی خود را به دیگران نشان میدهند؟
متأسفانه باید بگوییم که درصد بسیاری از این زندگیها توخالی هستند و فقط برای نمایش، خود را کامل و بینقص نشان میدهند. حال ممکن است با خود بگویید که احتمالاً شبکۀ اجتماعی لینکدین با بقیه فرق دارد و خودنمایی در آن کمتر رخ میدهد، اما باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید!
درست است که لینکدین مثل روزمهای آنلاین است و نمیتوان در آن دروغ گفت، اما افراد بسیاری هستند که در این فضا خودنمایی میکنند و مهارتها و تخصصهای خود را بزرگتر از چیزی که هست، نشان میدهند. مدتهاست که این موضوع، مورد بحث فعالان لینکدین قرار گرفته و حتی از آن میمهایی نیز ساخته شده است. در ادامۀ این مطلب، موضوع تفاوت لینکدین و واقعیت را بررسی خواهیم کرد.
بزرگنمایی در لینکدین چگونه است؟
اگر فردی را در لینکدین مشاهده کردید که بینهایت مهارت دارد و به چندین زبان مسلط است، در برابر او احساس ضعف نکنید؛ زیرا امکان دارد هیچچیز آنطور که شما فکر میکنید نباشد.
در فضای لینکدین، خودنمایی و از کاه کوه ساختن، بسیار دیده میشود. این موضوع را با چند مثال توضیح میدهیم:
- لینکدین: من مسلط به زبانهای انگلیسی، ترکی، اسپانیایی و ایتالیایی هستم.
- واقعیت: من فقط یک بار در سفر به ترکیه توانستهام جملۀ «بستنی میخواهم» را به ترکی بگویم!
- لینکدین: من مسلط به زبانهای برنامهنویسی پایتون، جاوا، اندروید و سیشارپ هستم.
- واقعیت: من در زمان یادگیری زبان پایتون، یک جلسه در کلاس زبان جاوا نیز شرکت کردم!
- لینکدین: من مسلط به فتوشاپ هستم.
- واقعیت: من یک بار توانستهام نور عکسم را به کمک فتوشاپ کم کنم!
- لینکدین: من متخصص تولید محتوای متنی هستم.
- واقعیت: من در دوران مدرسه خوب انشا مینوشتم!
در تمام مثالهایی که دیدید، افراد در زمینهای که میگفتند تخصص نداشتند، اما بزرگنمایی میکردند. نوع دیگری از بزرگنمایی نیز وجود دارد که در آن، فرد یک مهارت کوچک خود را به کمک روش داستانسرایی پرورش داده و بزرگ جلوه میدهد. برای درک بهتر به این مثال توجه کنید:
- لینکدین: روزهای سختی را گذراندهام. در سرما و گرما کلاس میرفتم، حتی وقتی تب داشتم و مریض بودم. حجم کتابهایی که برای این امتحان خواندهام همقد خودم است! افراد بسیاری در این راه من را سرزنش و مسخره کردند؛ اما من به همۀ آنها فهماندم که از پس هرچیزی برمیآیم.
مفتخرم به تمام دوستانم اعلام کنم که بهعنوان یکی از بهترین زبانآموزهای آموزشگاهمان انتخاب شدهام و در آزمون آیلتس، بهترین نمره را کسب کردهام. از این پس میتوانم برای این آزمون، به افراد علاقهمند آموزش و مشاوره بدهم.- واقعیت: من موفق به کسب نمرۀ قبولی بالا در آزمون آیلتس شدهام!
همانطور که دیدید، در این مثال موفقیت در امتحان آیلتس طوری توصیف شده که گویی فرد چند سیارۀ جدید را کشف کرده است! البته در برخی موارد خوب است که بتوانیم مهارت یا موفقیت خود را مثل یک داستان توصیف کنیم، اما بزرگنمایی بیش از حد آن با این روش صحیح نیست.

چرا برخی افراد از این شیوه برای جذب مخاطب استفاده میکنند؟
در ادامه بررسی میکنیم که چرا برخی افراد در لینکدین با واقعیت خود فرسنگها فاصله دارند. برخی از این دلایل عبارتاند از:
- کمبود اعتمادبهنفس: برخی از افرادی که در لینکدین بزرگنمایی میکنند، از اعتمادبهنفس کمی برخوردار هستند. آنها چیزی که در واقعیت هستند را کم میدانند و برای رفع این احساس، در فضای لینکدین با روشها و محتواهای گوناگون خود را بزرگ نشان میدهند.
- تخصص پایین: برخی افراد نیز مهارتها و تخصصهای کمی دارند و برای فرار از واقعیت سعی میکنند کوچکترین چیزی را که بلد هستند بزرگ نشان دهند. این مورد نیز یکی از دلایل مهم تفاوت افراد در واقعیت و لینکدین است.
- نیاز به توجه: بعضی افراد نیز بهطور ذاتی نیاز دارند که در صدر توجه باشند و همه آنها را ببینند. به همین دلیل سعی میکنند متفاوتتر از واقعیت خود باشند تا در فضای لینکدین مورد توجه قرار گیرند.
- برندسازی: گاهیاوقات، افراد بزرگنمایی را خودخواسته و زیرکانه انجام میدهند. یکی از دلایل اصلی این کار، برندسازی شخصی آنهاست. فضای شبکههای اجتماعی مثل لینکدین بهشکلی است که ایجاد حاشیه و داشتن مهارتهای عجیب و زیاد باعث معروفشدن و برندسازی میشود که نمونۀ آن را احتمالاً در فضای لینکدین دیدهاید.
یک نکتۀ مهم!
بین بزرگنمایی و واقعیت خط نازکی است که باید محتاطانه روی آن قدم برداریم. برخی افراد هستند که در فضاهایی مثل لینکدین، خود را کمتر از چیزی که هستند نشان میدهند و مهارتهای خود را پنهان میکنند. چنین افرادی بیش از اندازه در واقعیت فرو میروند و به خودشان بدی میکنند.
هنگام فعالیت در لینکدین باید توجه داشته باشیم که نه بیش از حد بزرگنمایی کنیم و نه خود را دستکم بگیریم. تعادل در این موضوع، رمز موفقیتی است که افراد کمی آن را میدانند!