یکی از بحثهای داغ در شبکههای اجتماعی همیشه حول محور خورشت کرفس بوده است! من بهعنوان یکی از آدمهای خوشخوراک، همیشه این خورشت را دوست داشته و دارم؛ اما درمقابل، بعضیها هم توییت میزنند که اگر نهار کرفس باشد، ترجیح میدهند به خانه برنگردند و اگر شما بخواهید من و یا دیگران را از نظرشان دربارۀ این غذا برگردانید، قطعاً کار سختی در پیش دارید!
در میان متخصصان سئو هم، دربارۀ اینکه آیا سابدامین (Subdomain) برای سئو بهتر است یا سابفولدر (Subfolder)، همینقدر اختلافنظر وجود دارد و بهعنوان یک بازاریاب دیجیتال شاید شما هم دچار این سردرگمی شده باشید.
در این مطلب از ویپدیا قصد داریم دربارۀ تفاوتهای بین یک سابدامین و یک سابفولدر و اینکه چگونه بر سئو تأثیر میگذارند، بیشتر صحبت کنیم. هرکدام از این دو مزایا و معایب خاص خود را دارند و شما قبل از استفاده از هریک باید تمامی این فاکتورها را در نظر بگیرید و سپس پروژۀ سایت خود را پیش ببرید.
سابفولدر یا سابدایرکتوری چیست؟
سابفولدر نوعی سایت زیرشاخۀ دامین اصلی است که از فولدرها (پوشهها) برای سازماندهی محتوای روی سایت استفاده میکند. سابفولدر همان سابدایرکتوری (Subdirectory) است که میتوان از هردوی این نامها استفاده کرد.
URL سابفولدر
در یک URL، سابفولدر بعد از دایرکتوری اصلی یا نام دامین میآید. برای مثال، دامین اصلی یا همان دامین Root آدرس Hubspot.com است. پس URL یک سابفولدر باید Hubspot.com/pricing یا چیز پیچیدهتری مانند Hubspot.com/pricing/sales باشد.
اگر میخواهید به دید بهتری نسبت به سابفولدر دست پیدا کنید، به عروسکهای تو در تو (که هرکدام در دل دیگری قرار دارند) فکر کنید. هر فولدر میتواند در درون خود دارای تعدادی نامتناهی از فولدرهای دیگر باشد. به عبارت دیگر، شما میتوانید تا هزاران سابفولدر تو در تو داشته باشید. اما چون که میتوانید، قرار نیست حتماً این کار را انجام دهید!
کابوس یا نردبانی برای سئو؟
استفاده از لایههای زیاد سابفولدر میتواند به کابوسی برای سئو تبدیل شود. چون رشتۀ URL بلند و گیجکننده میشود و تجربۀ کاربر با هر کلیک برای رسیدن به محتوای بعدی در معرض ریسک قرار میگیرد و برای خزندههای موتور جستوجو، پیداکردن محتوای جدید عملاً غیرممکن میشود.
درمقابل، سابفولدرها برای سئو میتوانند بسیار عالی عمل کنند؛ چون هر نوع اعتبار بکلینک، اعتبار دامنه (Domain Authorithy) و اعتبار صفحه (Page Authorithy) کسبشده را که عملاً به دامین اصلی شما متصل است، حفظ میکنند.
وقتی هم که URLها کوتاه و ساده باشند، بهراحتی میتوان در سایت حرکت کرد. مانند Hubspot.com/careers که به شما اجازه میدهد صفحات لندینگ یا سایت را از نظر بازاریابی تفکیک کنید تا هم خودتان و هم کاربران دچار سردرگمی نشوند.
سابدامین چیست؟
سابدامین هم نوعی سایت زیرشاخۀ دامین اصلی است، اما بهجای استفاده از پوشهها برای سازماندهی محتوای روی سایت، برای خودش یک سایت مجزا محسوب میشود که میتواند سیستم مدیریت محتوا، قالب، افزونه، ابزار تحلیل و… متفاوت از دامین اصلی داشته باشد.
ساختار یک سابدامین در سطوح اولیه کاملاً مسطح است. به این ترتیب که شما دایرکتوری اصلی خود را دارید و تمامی سابدامینها در زیر آن و در یک ردیف افقی قرار میگیرند. به عبارت دیگر، همۀ سابدامینها در یک سطح هستند. برخلاف سابفولدر، در سابدامین شما نمیتوانید سابدامینهای تو در تو داشته باشید.
سئو و سابدامین
یک سابدامین میتواند تأثیر بسیار خوبی بر سئو داشته باشد، به شرطی که یک نیروی اختصاصی یا یک تیم برای مدیریت آن، پشتش قرار گرفته باشد. برخلاف سابفولدرها، اعتبار یک سابدامین بهطور خودکار از دامنۀ اصلی به آن منتقل نمیشود.
همچنین، شما مجبور خواهید شد که برای هر ابزار و یا سابدامین هزینۀ اضافی پرداخت کنید؛ چون بسیاری از سرویسهای میزبانی به شما اجازۀ اتصال چندین سابدامین را نمیدهند و چون هر سابدامین، بهخودیخود یک سایت جداگانه محسوب میشود.
خب حالا این نکات و چالشهایی را که دربارۀ تأثیرات استفاده از سابدامین و سابدایرکتوری بر سئو بیان شد در نظر داشته باشید تا این موضوع را عمیقتر بررسی کنیم.
چرا و کجا باید از سابدامینها استفاده کنیم؟
سابدامینها برای کسبوکارهایی که دارای محتوای زیادی هستند و نمیتوان تمام این محتوا را در یک سایت مدیریت کرد، بسیار مناسب هستند. همچنین، برای مواقعی که کمپینهای مکرر و پیدرپی اجرا میکنید که هرکدام نیاز به صفحات لندینگ جداگانه دارند نیز کاربرد دارند. اگر هم قصد شراکت با سازمان دیگری را دارید و میخواهید که روند برندینگ در پروژه جدا از هم باشد، استفاده از سابدامین توصیه میشود.
گوگل دربارۀ این موضوع چه نظری دارد؟
بسیاری از متخصصان سئو باور دارند که خزندههای گوگل وقتی به یک سابدامین میرسند، گیج میشوند؛ چون آن یک سایت کاملاً متفاوت از دامین اصلی است. اگرچه خیلیهای دیگر هم بر این باور هستند که خزندهها سابدامینها را بهعنوان افزونههایی از دامین والد میشناسند. اما از نظر گوگل، خزش سایت، ایندکسشدن و رتبهگیری سابدامینها و سابفولدرها کاملاً مشابه یکدیگر است.
جان مولر (John Muller)، تحلیلگر وبمستر گوگل، در کانال یوتیوبی رسمی Google Search Central در ویدئویی به این سؤال «سابدامین یا سابفولدر؟ کدامیک برای سئو بهتر است؟» پاسخ داده است:
گوگل با هر دو نوع سابفولدر و سابدامین سازگار است. تغییر ساختار URLهای یک سایت ممکن است تا مدتی برای جاافتادن در نتایج زمان نیاز داشته باشد، اما پیشنهاد میشود آن ساختاری را انتخاب کنید که فکر میکنید مدتزمان زیادی برای شما کاربردی خواهد بود.
اگرچه همانطور که جان مولر میگوید و احتمالاً شما هم میدانید، هر سابدامین را باید بهطور جداگانه در سرچ کنسول ثبت کنید و بهتبع آن، اطلاعاتش را هم باید بهطور جداگانه بررسی و دنبال کنید.
متخصصان سئو نظر دیگری دارند
عدهای بر این باورند که سابدامینها اعتبار بهدستآمده از بکلینکها و… را با دامین اصلی به اشتراک نمیگذارند و بالعکس؛ چون بالاخره سابدامین یک سایت مجزا از سایت اصلی است که ممکن است این اعتبار را از دامین اصلی به ارث نبرد.
علاوهبراین، وقتی شما صفحات مختلفی را هم در سابدامین و هم در دامین اصلی برای کلمات کلیدی یکسانی بهینه میکنید، ممکن است وارد رقابت با خود شوید. درمقابل، بسیاری دیگر هم این نظر را دارند که استفاده از سابدامین حرکت در سایت را آسان میکند که درنهایت به ایجاد تجربۀ کاربری بهتر و بهتبع آن، نرخ تعامل بیشتر و ارتقای سئو منجر خواهد شد.
درنهایت، اگر سایت شما محتواهای خیلی متفاوتی ندارد و همۀ محتواها در یک حوزه هستند، نیازی به سابدامین نخواهید داشت و همان سابفولدر برای شما کافی خواهد بود.
استراتژی شما تعیینکننده است
اگر دلیل قانعکنندهای برای استفاده از سابدامین دارید که هیچ! در غیر این صورت، استفاده از سابفولدر برای شما در سئو بهتر خواهد بود؛ چون استفاده از یک دامنۀ اصلی، تمامی اعتبارات لینکها را در یکجا حفظ خواهد کرد، دستاورد شما در کلمات کلیدی متمرکز خواهد شد، ساختاری تمیزتر به گوگل مخابره میشود و درنهایت هزینههای جانبی کمتری برای شما ایجاد میکند.
اما درنهایت، با تمامی این تفاسیر، چون خود گوگل بهصراحت بیان کرده است که تفاوتی بین استفاده از سابدامین و سابفولدر از منظر سئویی نیست و حتی بسیاری از متخصصان سئو هم نظرات متفاوتی دارند، بهتر است که استراتژی شما تعیینکنندۀ استفاده از یکی از این دو نوع ساختار باشد.