سرعت پیشرفت تکنولوژی در جهان آنقدر بالاست که هرچقدر هم که در کشور ما به آن اهمیت نداده شود، نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. به همین دلیل است که پلتفرمها، سرویسها و ابزارهای مختلف در دنیای دیجیتال بهسرعت جایگزین یکدیگر میشوند و با حذفکردن ویژگیهای قدیمی و اضافهکردن ویژگیهای جدید سعی میکنند خود را به این قطار پیشرفت برسانند و از غافله عقب نمانند.
یکی از این سرویسها فیو استار در توییتر بود که طرفداران بسیاری داشت و سقوطش هم ناگهانی اما اجتنابناپذیر بود. در این مطلب از ویپدیا معنی فیو استار و سرگذشت آن را بررسی میکنیم.
فیو توییتر چیست؟
آن قدیمندیمها توییتر برای پسندکردن توییتها بهجای آیکون قلب ♡ از آیکون ستاره ✩ استفاده میکرد. کاربران نیز زمانی که توییتری را پسند میکردند، از کلمۀ فیو بهجای کلمۀ لایک استفاده میکردند؛ مثلاً میگفتند فلان پست را فیو کردیم. اما پس از تغییر آیکونها، بیشتر کاربران توییتر همچنان بهجای استفاده از کلمۀ لایک، همان کلمۀ فیو را استفاده میکنند.
ظهور فیو استار
فِیواستار (Favstar) کلمهای مرکب است که از ترکیب دو کلمۀ فِیو (Fav) و استار (Star) درست شده است. فیو، مخفف کلمۀ فِیوِریت (Favorite) بهمعنای مورد علاقه، محبوب و برگزیده، و استار (Star) هم بهمعنای ستاره است.
سایت Favstar.fm برپایۀ همین نحوۀ لایکشدن توییتها در سال ۲۰۰۹ (یعنی استفاده از favorite بهجای like) تأسیس شد و در ادامه به یکی از سرویسهایی تبدیل شد که برای افراد تازهوارد توییتر، ژورنالیستها، کمدینها و… بسیار محبوب شد. این سرویس بهترین توییتها را از سطح توییتر جمع میکرد و به شما نشان میداد و در دوران اوج خود، روزانه بیشتر از ۵۰میلیون بازدید داشت.
فیو استار در نسخۀ پولی خود اجازۀ شخصیسازیهای بیشتری در مشاهدۀ توییتهای برتر و پرتعامل توییتر را به شما میداد و برای افراد مختلف بسیار کاربردی بود؛ زیرا علاوه بر سرگرمکردن افراد، کمک شایانی به جذب فالوئر و ایجاد موضوعات جدید برای رقابت بر سر فیواستارشدن در توییتر میکرد.
سقوط فیو استار
پس از آنکه توییتر دست به تغییرات گستردهای در API (Application Programming Interface) یا همان رابط برنامهنویسی اپلیکیشن خود زد، آقای تیم هینز (Tim Haines)، همبنیانگذار سرویس فیو استار، در کمال ناباوریِ علاقهمندان به سرویس فیواستار اعلام کرد که این سرویس به پایان راه خود رسیده است و در اوج خداحافظی کردند.
آقای هینز در صفحۀ اصلی سایت فیو استار گفت که توییتر بهجای فیو استار سراغ روش دیگری برای دسترسی به دادهها رفته و جزئیاتی دربارۀ آن اعلام نکرده است. سرانجام فیو استار در پایان نیمۀ اول سال ۲۰۱۸ به کار خود پایان داد.
فیواستار چیست و چه زمانی اتفاق میافتد؟
زمانی که توییتی توسط کاربران بیش از ۱۰۰۰ (k۱) فیو بشود، اصطلاحاً فیواستار میشود. سایت Favstar.fm و حساب توییتر Favstar.fm نیز بهمدت یک دهه، از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸، توییتهایی را که فیواستار میشدند بهصورت بیطرف امتیازبندی کرده و نمایش میداد.
این سرویس، محبوبیت بسیاری در بین کاربران داشت؛ زیرا علاوه بر سرگرمکردن افراد، کمک شایانی به جذب فالوئر و ایجاد موضوعات جدید برای رقابت بر سر فیواستارشدن در توییتر میکرد. اما چرا دیگر خبری از این سرویس در توییتر نیست؟
پس از آنکه توییتر دست به تغییرات گستردهای در API (Application Programming Interface) یا همان رابط برنامهنویسی اپلیکیشن خود زد، آقای تیم هینز (Tim Haines)، همبنیانگذار سرویس فیواستار، در کمال ناباوری علاقهمندان به سرویس فیواستار اعلام کرد که این سرویس به پایان راه خود رسیده است و در اوج خداحافظی کردند.