در حال حاضر که به ازای هر ایرانی، یک مدیر شبکههای اجتماعی وجود دارد، پیداکردن فرد متخصص و کاربلد، از یافتن سوزن در انبار کاه سختتر است. شاید در سالهای نهچنداندور هیچکس تصور نمیکرد شبکههای اجتماعی با چنین رشدی مواجه شوند، اما حالا همۀ ما درک میکنیم که فعالیت در این فضاها چقدر روی بهبود روند کسبوکارمان تأثیرگذار است. حالا که در هر کسبوکار و سازمان به یک مدیر شبکههای اجتماعی نیاز است، خوب است با هم به بررسی وظایف، مهارتها و ویژگیهای مورد نیاز این موقعیت شغلی بپردازیم. ما در صباویژن هرچه را باید دربارۀ این موقعیت شغلی بدانید، جمعآوری کردهایم.
مدیر شبکههای اجتماعی کیست؟
در حال حاضر بسیاری از فارغالتحصیلان و کارجوها در پی کسب این موقعیت شغلی هستند. اگر حضور در شبکههای اجتماعی مثل نان شب برایتان واجب است، به شما تبریک میگوییم؛ اولین فاکتور برای این فرصت شغلی، شناخت و حضور کافی در رسانهها، شبکهها و کانالهای اجتماعی است. مدیر شبکههای اجتماعی، استراتژی رسانههای اجتماعی شرکت را توسعه میدهد و کانالهای اجتماعی را مدیریت میکند. این شبکهها شامل فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، یوتیوب و تلگرام هستند. مدیر شبکههای اجتماعی بلندگوی برند تجاری است. او علاوه بر اینکه باید صدای مجموعه را به مشتریان بالقوه و بالفعل برساند، باید با پیگیری معیارهای تعامل مانند لایک، کلیک و اشتراک، نتایج کمپینهای خود را تجزیهوتحلیل کند.
مسئولیتهای مدیر شبکههای اجتماعی چیست؟
اغلب افرادی که شناختی از این موقعیت شغلی ندارند، گمان میکنند با گذاشتن پست و استوری در اینستاگرام میتوانند عنوان سنگین مدیر شبکههای اجتماعی را یدک بکشند. متأسفانه باید همین حالا آب پاکی را روی دستتان بریزیم و بگوییم مسئولیتهای یک مدیر در شبکههای اجتماعی به این موارد ختم نمیشود. وظایف یک مدیر شبکههای اجتماعی عبارت است از:
- تعیین هدف، استراتژی و برنامهریزی متناسب با هر شبکه؛
- منتشرکردن پستهای جذاب متناسب با هر شبکۀ اجتماعی؛
- آمادهسازی تقویم محتوایی؛
- طراحی، اجرا و مدیریت کمپینهای تبلیغاتی؛
- تجزیهوتحلیل عملکرد کمپین؛
- برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه و بالفعل از طریق کانالهای اجتماعی؛
- ایجاد تعامل با بخشهای مختلف برای هماهنگی و مدیریت شبکههای اجتماعی؛
- تنظیم گزارش ماهانه از نتایج کمپینها؛
- توسعۀ آگاهی از برند و شهرت آنلاین؛
- مدیریت محتوای شبکههای اجتماعی و نوشتن کپشنهای متناسب.
بهعنوان مدیر شبکههای اجتماعی میتوانیم پول پارو کنیم؟
حالا با بررسی مسئولیتهای این موقعیت شغلی، نوبت بخش شیرین ماجرا، یعنی حقوق و دستمزد است. برای شروع خوب است با هم به بررسی میزان حقوق این موقعیت شغلی در مقیاس جهانی بپردازیم. طبق آخرین بررسیها در سال گذشته، متوسط حقوق برای این موقعیت شغلی در ایالاتمتحده ۵۱هزار دلار در سال است. کمترین میزان حقوق، با توجه به نوع فعالیت، ۳۵هزار دلار و بیشترین میزان حقوق ۷۸هزار دلار است.
احتمالاً شما هم با شنیدن و دیدن این میزان درآمد، برقی چشمانتان را احاطه کند، اما باید پذیرفت که این میزان درآمد، در حال حاضر، برای هیچ شرکتی در ایران وجود ندارد. طبق بررسیهای انجامشده، درآمد یک مدیر شبکههای اجتماعی در بازه ۴ تا ۶ میلیون تومان در کشور محاسبه شده است. البته این میزان حقوق کاملاً به فاکتورهای متفاوتی مثل تجربه، میزان فعالیت و نوع شرکت و سازمان بستگی دارد.
۷ مهارتی که هر مدیر شبکۀ اجتماعی باید داشته باشد
یک مدیر شبکههای اجتماعی بازاریاب، استراتژیست، نویسنده، طراح، تحلیلگر و نمایندۀ خدمات مشتری است و گاهی همۀ این موقعیتها را در یک روز تجربه میکند. به همین دلیل، فردی که در این موقعیت شغلی قرار میگیرد باید انعطافپذیر باشد و از چالشها نترسد. مدیر شبکههای اجتماعی همیشه باید در حال یادگیری باشد. مسلماً هرچه مدیر شبکۀ اجتماعی بیشتر روی پرورش مهارتها تمرکز کند، نتایج بهتری کسب خواهد کرد. اما چه مهارتهایی برای مدیریت شبکۀ اجتماعی ضروری است؟
- ارتباطات
درواقع، ارتباط قلب تپندۀ هر شبکۀ اجتماعی است. به همین خاطر، داشتن مهارتهای ارتباطی قوی که بتواند متناسب با هر پلتفرم، رسانه، تعداد شخصیت یا مخاطب باشد، برای هر مدیر شبکههای اجتماعی حیاتی است. مدیر شبکههای اجتماعی ممکن است در طول روز بهعنوان نمایندۀ برند خود، مسئول بررسی یک شکایت باشد یا با مدیر و همکارانش تعامل برقرار کند. بنابراین، داشتن مهارت ارتباطی جزو ملزومات این فرد است.
برای درک بهتر این موضوع، شما را دعوت میکنیم به خواندن بلاگپست چطور جواب کامنتها را در شبکههای اجتماعی بدهیم؟
- نوشتن
درحالیکه مهارتهای زیادی وجود دارند که میتوانند به مدیر شبکههای اجتماعی در انتقال پیام کمک کنند، هستۀ اصلی ارتباطات همیشه به کلمۀ نوشتهشده برمیگردد. بهترین مدیران شبکههای اجتماعی، نویسندگانی درجه ۱ هستند. یک نویسنده، کپیرایتر و تولیدکنندۀ محتوا در شبکههای اجتماعی باید بتواند براساس استراتژی هر شبکه بنویسد. برای مثال، باید طبق کاراکترهای محدود توییتر، هم ارزش خلق کند و هم بتواند برای اینستاگرام یک کپشن فوقالعاده بنویسد. او باید به تمام اصول و قواعد نوشتن در این شبکهها آشنایی داشته باشد.
- خلاقیت
هر مدیر شبکههای اجتماعی دوست دارد محتوای هیجانانگیز، ارزشمند و شایسته تولید کند، اما همۀ ما میدانیم چنین محتوایی نیاز به خلاقیت دارد. این خلاقیت میتواند در تولید محتواهای بصری یا تهیۀ یک استراتژی جذاب نوشتاری به کار رود. البته جای نگرانی نیست، برای تقویت این مهارت به تعداد آدمها راهکار وجود دارد. شرکت در رویدادهای خلاقه، کلاسهای آنلاین و… میتواند به پرورش خلاقیت ما کمک کند.
- کارآیی و سازماندهی
مدیر شبکههای اجتماعی نمیتواند بدون مدیریت هوشمندانۀ زمان، رسانۀ اجتماعیاش را بهخوبی مدیریت کند. درواقع، کارآیی و سازماندهی یکی از اصول و مهارتهای لازم برای این موقعیت شغلی است. مدیر شبکههای اجتماعی نهتنها باید کمپینها را طراحی کند، بلکه باید بتواند از ابتدا تا انتهای کار، هدایت و اجرای خوبی داشته باشد. استفاده از تقویم شبکههای اجتماعی یکی از بهترین راهها برای منظمنگهداشتن مطالب و سازماندهی آنهاست.
- مراقبت از مشتری
مراقبت از مشتری یک مهارت در شبکههای اجتماعی است. تدوین استراتژی مراقبت از مشتری حاضر در شبکۀ اجتماعی، بخشی جداییناپذیر در مدیریت رسانههای اجتماعی است. برای مثال، زمانی که بیش از ۴۵درصد از مصرفکنندگان با یک شرکت درزمینۀ اجتماعی ارتباط برقرار کردهاند، مدیر شبکههای اجتماعی باید تمام نگرانیها، خواستهها و حتی تعریف و تمجیدهای مشتریهای فعلی را بشنود و درک کند و برای مشتریهای آینده برنامهریزی کند. یک مدیر شبکههای اجتماعی بزرگترین قهرمان برند خود است. درک مراقبت از مشتری، این فرد را قادر میسازد تأثیر مثبتی در قلب و ذهن جامعۀ خود ایجاد کند.
- چابکی
همانطور که همۀ ما میدانیم، شبکۀ اجتماعی بهسرعت پیش میرود و حتی بهترین برنامههای تعیینشده نیز میتوانند بهسرعت بلااستفاده شوند. توانایی درک و نشاندادن واکنش سریع به یک روند، فرصت یا بحران جدید، مهارتی ضروری در شبکههای اجتماعی است. در زندگی روزمره، چابک و انعطافپذیر بودن میتواند به ما کمک کند با قاطعیت به مشتری ناامید (یا یک مشتری فوقالعاده قدرشناس)، به همان روشهای همدلانه و شخصی پاسخ دهیم.
همچنین چابکبودن درمورد استراتژی بلندمدت مهم است. استراتژیهای اجتماعی باید به اندازۀ سیستمعاملهایی که به آنها تکیه میکنند پویا و انعطافپذیر باشند. یادگیری از دادههای خود، گوشدادن به بازخورد و نگهداشتن نبض در روندهای اجتماعی، همه میتوانند به چابکشدن مدیر رسانههای اجتماعی کمک کنند.
- تحلیل داده
همۀ ما با گزارش آخر ماه آشنا هستیم، اما بهترین مدیر شبکههای اجتماعی، بیشتر از یک بار در ماه به دنبال دادههاست. امروزه، تحلیل عملکرد با استفاده از ابزارهای مرتبط امری ضروری برای مدیریت شبکههای اجتماعی است. گزارش درمورد شبکۀ اجتماعی اولین قدم است، اما تجزیهوتحلیل بهمعنای بررسی دادهها و توانایی شناسایی روندها، ارائۀ توصیهها و ابلاغ یک برنامۀ عملیاتی است.
اگر در تمام این مهارتهای مدیر شبکههای اجتماعی سرآمد هستید، تبریک میگوییم. شما میتوانید برای این موقعیت شغلی اقدام کنید. مدیریت شبکۀ اجتماعی یک مسیر شغلی برای یادگیری مادامالعمر است و تداوم استفاده از این مهارتها در هر مرحله از حرفۀ شما مفید خواهد بود.