آیا باید به رئیس خود بگوییم که دنبال شغل جدید میگردیم؟
4 نکتۀ اساسی که میتواند در فرایند تصمیمگیری به شما کمک کند
اگر از وضعیت فعلی شغلی خود راضی نیستید یا صرفاً میخواهید چالشهای متفاوتی را در یک محیط کاری جدید تجربه کنید، به احتمال زیاد گزینههای خود را با خانواده یا دوستان خود در میان گذاشتهاید. حتی ممکن است به همکاران خود نیز اعتماد کرده باشید. اما احتمالاً در این میان یک نفر هست که شما درمورد او هیچ فکری نکردهاید: رئیستان.
ممکن است از خود بپرسید که آیا درمیانگذاشتن موضوع با رئیستان مفید است یا مضر. درستترین کار چیست؟ آیا باید به رئیس خود بگویید که دنبال کار میگردید و میخواهید در یک مصاحبۀ شغلی شرکت کنید؟ یا اصلاً به روی خود نیاورید؟ اگر بهتر است که او را در جریان ماجرا بگذارید، زمان مناسب برای مطرحکردن موضوع، چه زمانی است؟ و چه ملاحظاتی را باید به هنگام بیان موضوع در نظر بگیرید؟
در این مطلب از ویپدیا پاسخ این سؤالات را بررسی میکنیم.
آیا باید به رئیس خود بگوییم که دنبال شغل جدید میگردیم؟
تصمیمگیری در این خصوص بدون شک برای هرکسی دلهرهآور است. البته نمیتوان برای همۀ افراد و موقعیتها یک نسخۀ واحد پیچید و تصمیمگیری از فردی به فرد دیگر و در شرایط و موقعیتهای گوناگون متفاوت خواهد بود. برای اینکه بتوانید تصمیم منطقیتری بگیرید، باید شرایط خود را با دقت بررسی کنید. همچنین میتوانید با یک دوست، همکار یا مشاور مورد اعتماد مشورت کنید.
پیش از این، در مطلب دیگری از ویپدیا در این آدرس، به این موضوع پرداختهایم که مزیتهای مصاحبه در حین کار چیست و آیا شرکت در مصاحبۀ شغلی، بدون قصد قطعی برای پیوستن به یک شرکت، کاری غیراخلاقی است یا خیر.
اما در اینجا ۴ نکتۀ اساسی وجود دارد که میتواند در فرایند تصمیمگیری درمورد اینکه آیا به رئیس خود بگویید که دنبال شغل جدیدی میگردید و به مصاحبۀ شغلی میروید یا خیر، به شما کمک کند.
۱) رابطۀ خود را با رئیستان ارزیابی کنید
پیش از انجام هر کاری که ممکن است به پشیمانی بینجامد، ماهیت رابطۀ خود با رئیستان را بررسی کنید. به این موضوعات بهطور عمیق فکر کنید: چگونه با مدیر خود کنار میآیید؟ پویایی رابطۀ شما چگونه است؟ نگرش رئیستان نسبت به شما چیست؟ آیا رئیستان فردی منطقی و حمایتگر است؟
اگر بهخوبی با هم کنار میآیید و رئیس شما فردی حمایتگر است، احتمال اینکه تصمیم شما برای تغییر شغل بر روابط شما تأثیر بگذارد کمتر است. درواقع، مدیر فعلی شما ممکن است به بهترین وجه به شما کمک کند تا موقعیت بعدی خود را پیدا کنید یا حتی رضایت شما را برای ماندن در شغل فعلی جلب کند. همچنین، یک رئیس حامی میتواند در ارائۀ توصیه و راهنمایی، بسیار ارزشمند باشد.
پس، اگر رئیسی حامی دارید که میتوانید موضوع را با او در میان بگذارید، حتماً این کار را بکنید. اغلب به نفع شرکتهاست که سعی کنند کارمندان ارزشمند خود را حفظ کنند، در این صورت، رئیس شما نهایت سعی خود را خواهد کرد که بتواند شما را نگه دارد و خواستههایتان را برآورده کند. اگر نه، احتمالاً در مسیر پیداکردن شغل مناسب به شما کمک خواهد کرد.
هنگامی که شکیرا جانسون، رئیس Johnson PR & Events، متوجه شد که یکی از کارمندان ارشد او به تغییر شغل خود علاقه دارد، در ابتدا ناراحت شد، اما درنهایت به او کمک کرد تا به هدف خود برسد. جانسون میگوید: «پس از ۶ سال کار با هم، سرپرست تیم و دستیارم به من گفت که میخواهد شغلش را تغییر دهد و بهعنوان یک درمانگر مراقبت از پوست کار کند. از دانستن این موضوع ناامید شدم، اما خوشحالم که از رشد او حمایت کردم و برخی از آشنایانم را به او معرفی کردم. تا به امروز، ما همچنان در تماس هستیم و بسیار به هم نزدیکیم.»
۲) منافع مشترک را در نظر بگیرید
مدیران خوب ارزش حفظ یک کارمند خلاق و مولد را درک میکنند، بهخصوص اگر شرکت سرمایهگذاری زیادی در آموزش و رشد او کرده باشد. جابهجایی کارمندان میتواند برای یک شرکت گران تمام شود و ممکن است چندین ماه طول بکشد تا بتوانند خلأ آنها را بهطور کامل جبران کنند یا برایشان جایگزین مناسبی پیدا کنند، که این امر بهرهوری تیم را کاهش میدهد.
بنابراین، میتوانید به یک مدیر حامی اطلاع دهید که به دنبال موقعیتی متفاوت یا فرصتهایی برای رشد هستید. یا اگر دلایل دیگری برای خود دارید، آمادۀ بحث در مورد آنها باشید. قبل از جستوجوی شغل در موقعیتهای دیگر، ببینید آیا مدیرتان میتواند به شما کمک کند فرصتهای داخلی را که با ترجیحات شما همسوست، کشف کنید.
اگر کارمند خوبی هستید، احتمال بیشتری وجود دارد که مدیرتان سعی کند شما را برای ماندن متقاعد کند. در غیر این صورت، او میتواند برای موفقیت در مصاحبه به شما کمک کند یا از شبکۀ ارتباطات خود گزینههایی را به شما معرفی کند.
شاید بد نباشد خودتان پیشقدم شوید و از او بخواهید تا برای کمک به شما از شبکۀ ارتباطات خود استفاده کند. چیزی شبیه به این بگویید: «نمیخواهم این موضوع ناخوشایند به نظر برسد، زیرا من هنوز اینجا کار میکنم، اما باید بهزودی شغل جدیدی پیدا کنم. آیا کسی را میشناسید که بتوانم برای گفتوگو و درخواست شغل با او تماس بگیرم؟».
۳) از معایب و پیامدهای احتمالی آگاه باشید
قبل از اینکه به رئیس خود بگویید در حال مصاحبه با شرکت دیگری هستید، مزایا و معایب آن را بسنجید. در شرایط خاص، افشای زودهنگام اینکه دنبال شغل جدید میگردید، میتواند شغل فعلی شما را به خطر بیندازد. بسیاری از کارمندان ترجیح میدهند تا زمانی که قرارداد جدیدی را امضا نکردهاند، در محل کار فعلی خود به کسی چیزی نگویند.
کارمندانی که جستوجوی خود برای شغل جدید را علنی میکنند، باید برای پیامدهای احتمالی آن آماده باشند. معمولاً اگر رئیسی بداند که کارمندش میخواهد شرکت را ترک کند، اغلب با او رفتار متفاوتی در پیش میگیرد. پیامدها میتواند شامل سپردن وظایف کمتر یا محرومیت از فرصتهای آموزشی باشد. بسیاری از کارمندان بهمنظور محافظت از شغل خود، درمورد مصاحبه یا ترک کار به مافوق خود چیزی نمیگویند. یک رئیس میتواند کارمندی را که نسبت به شرکت بیوفا یا ناسپاس تلقی میشود (طبق مفاد قرارداد) اخراج کند.
ممکن است نخواهید مدیر فعلیتان رفتارش را با شما عوض کند یا فکر کند که شما بیوفایید و قرار است از کار خود بزنید. همچنین، نباید خطر ازدستدادن پروژههای بزرگ شرکت و فرصتهای آموزشی کلیدی یا توسعۀ شخصی را نادیده بگیرید. رئیس شما باید مطمئن باشد که شما به تعهدات خود عمل میکنید. بنابراین، سعی کنید در تمام مدتی که دنبال کار میگردید، وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهید. بدین ترتیب، اگر شرایط جابهجایی برایتان مهیا نشد، از این بابت که جزئیات مصاحبۀ خود را محرمانه نگه داشتهاید، راضی خواهید بود.
۴) از افشای عمومی موضوع، بهخصوص در شبکههای اجتماعی خودداری کنید
اگر میخواهید مصاحبۀ خود را محرمانه نگه دارید، کاری انجام ندهید که باعث شود رئیس یا همکاران شما مشکوک شوند که شما دنبال کار هستید. از شبکۀ اینترنت شرکت برای جستوجوی شغل خودداری کنید (مگر اینکه به دنبال موقعیت داخلی باشید)؛ زیرا اکثر سازمانها استفادۀ کارکنان از اینترنت را پیگیری میکنند.
اگر مجبور به برقراری یا دریافت تماس هستید، از تلفن همراه شخصی خود در خارج از ساختمان استفاده کنید. ترجیحاً در زمان استراحت یا بعد از کار، دنبال شغل بگردید و برای مصاحبه برنامهریزی کنید.
علاوهبراین، از اعلام درخواست شغل در شبکههای اجتماعی خودداری کنید؛ زیرا ممکن است کارفرمای فعلی و همکاران شما متوجه این موضوع شوند. همچنین، احتمال دارد کارفرمایان بالقوه این کار شما را نوعی بیاحتیاطی در نظر بگیرند که میتواند شهرت حرفهای شما را خدشهدار کند.
چه زمانی و چگونه به رئیس خود بگوییم که دنبال شغل جدید میگردیم؟
در اغلب شرکتها، قانون این است که دستکم ۲ هفته (و در برخی شرکتها ۱ ماه) قبل از ترک شغل، این موضوع را به مافوق خود اطلاع دهید. همانطور که گفتیم، ابتدا باید تعیین کنید که آیا فرهنگ شرکت شما این امکان را میدهد که در هنگام جستوجوی شغل جدید با خیال راحت درمورد آن صحبت کنید یا خیر.
اما چگونه میتوانید متوجه شوید شرکت شما در کدام دسته است؟ نکتۀ کلیدی این است: به نحوۀ برخورد رئیس خود با سایر کارمندانی که استعفا دادهاند توجه کنید. ممکن است برای شما هم همان اتفاقها بیفتد. در اینجا، ۴ عامل اضافی هم وجود دارد که باید در تصمیم خود لحاظ کنید:
۱) زمان گفتوگو اهمیت دارد
اگر چندین سال است که در یک شرکت بودهاید و تلاش نکردهاید که بهصورت داخلی جابهجا شوید، اگر بخواهید شغل خود را تغییر دهید، رئیستان غافلگیر نمیشود و حتی ممکن است به شما کمک کند تا راهتان را در تلاش جدید خود پیدا کنید. اگر درمورد یافتن شغل جدید جدی هستید، در برنامههای خود زمانی را برای گفتوگوی رودررو در نظر بگیرید. زمانی که رئیستان نسبتاً آزاد است، از او بپرسید که آیا میتوانید برای گفتوگو درمورد برنامههای شغلی خود با او ملاقات کنید.
در تمام مدت جلسه، سعی کنید آرام، صمیمی و حرفهای بمانید، حتی اگر رئیستان آنطور که انتظار داشتید واکنش نشان ندهد. درمورد اینکه از شغل فعلی خود راضی هستید، اما دوست دارید یک فرصت شغلی منحصربهفرد را دنبال کنید که با علایق و مهارتهای شما مطابقت دارد، صادقانه و صریح توضیح دهید. از رئیس خود برای سرمایهگذاری در آموزش و پیشرفت حرفهای خود قدردانی کنید.
۲) برای گفتوگو و پیشنهادات متقابل، آمادگی قبلی داشته باشید
از قبل تصمیم بگیرید که قصد دارید به رئیس خود چه بگویید. دلایل محکم و قانعکنندهای ارائه دهید و با صراحت بگویید که چرا میخواهید دنبال شغل دیگری بگردید؛ مانند نقل مکان به منطقۀ دیگر، دلایل شخصی یا خانوادگی. از طرف دیگر، میتوانید رئیستان را از تمایل خود برای پیشرفت شغلی، انجام مسئولیتهای بیشتر یا دریافت دستمزد بهتر آگاه کنید. اگر فرصتهایی برای پیشرفت شغلی در شرکت شما وجود ندارد، توضیح دهید که چگونه اهداف شخصی یا حرفهای شما محقق نمیشوند. اگر برای خود دلایل قانعکنندهای دارید، باید بتوانید رئیس خود را نیز متقاعد کنید.
ممکن است رئیستان از شما بپرسد که برای نگهداشتن شما در شرکت چه کاری میتواند انجام دهد. اگر مجموعهمهارتهای منحصربهفردی داشته باشید که یافتن آن در یک نیروی جایگزین دشوار است، احتمال اینکه این سؤال از شما پرسیده شود، زیاد خواهد بود. بنابراین، پیش از گفتوگو با رئیستان تحقیق کنید که شرکتهای دیگر به متخصصان با شرایط مشابه چه حقوقی میدهند. از این دادهها برای تعیین اینکه چه میزان افزایش حقوق، به شما برای ماندن انگیزه میدهد استفاده کنید. مزایای دیگری را که برای شما جذاب است، ذکر کنید؛ مانند برنامهریزی انعطافپذیر یا کار در خانه.
۳) درمورد مسئولیتهای فعلی خود بحث کنید
همچنین آماده باشید که رئیس خود را متقاعد کنید که در طول جستوجوی شغل، به انجام مسئولیتهای فعلی خود ادامه میدهید. این نشان میدهد که شما یک حرفهای مسئولیتپذیر هستید و به مدیرتان این امکان را میدهد که برای پرکردن جایگاه شغلی شما برنامهریزی کند و زمان کافی برای آموزش فرد تازهوارد داشته باشد.
اگر پست فعلی شما بهسرعت پر نشود، میتواند فشار قابل توجهی را بر اعضای تیم وارد کند که باید کار شما را انجام دهند. بنابراین، اگر با رئیس خود رابطۀ خوبی دارید و میخواهید روابط حرفهای خود را حفظ کنید، بهتر است که او را مجبور نکنید تا موقعیت شما را پوشش دهد.
۴) فرد جایگزین خود را آموزش دهید
به یاد داشته باشید که پیش از ترک شغل، تمام پروژههای معلق خود را تکمیل کنید و در صورت امکان، فردی را که جایگزین شما میشود آموزش دهید.
چه مواقعی نباید به رئیس خود بگوییم که دنبال شغل جدید میگردیم؟
اینکه تصمیم بگیرید به رئیس خود بگویید که به دنبال شغل جدیدی هستید، به فرهنگ شرکت و همچنین رابطۀ شما با مدیرتان بستگی دارد. در برخی موارد، ممکن است تصمیم بگیرید که موضوع را اعلام نکنید یا کمی دیرتر اعلام کنید. برای مثال:
- زمان نامناسب: از غافلگیرکردن رئیس خود با ورود بیمقدمه به دفتر او برای اعلام اینکه به دنبال شغل جدیدی هستید، خودداری کنید. بهخصوص اگر در یک شرکت شلوغ مشغولید، این میتواند روال کار روزانه را مختل کند و به پیامدهای نامطلوبی منجر شود. در نظر داشته باشید که مدیر شما به زمان کافی برای استخدام و آموزش یک جایگزین مناسب نیاز دارد.
- رابطۀ نامطلوب با رئیس: اگر رابطۀ شما با رئیستان ایدئال نیست، بهتر است تا زمانی که شغل جدیدتان قطعی نشده، موقعیت فعلی خود را به خطر نیندازید. باوجوداین، هر زمان که وقتش شد، موضوع را مؤدبانه و حرفهای با او در میان بگذارید. بهتر است با احتیاط پیش بروید و همۀ پلهای پشت سر خود را خراب نکنید. اگر احساس میکنید که مطرحکردن این موضوع که دنبال کار میگردید میتواند برایتان دردسرساز باشد، مصاحبۀ شغلی را برای ساعات غیرکاری برنامهریزی کنید یا یک روز از شغل فعلی خود مرخصی بگیرید؛ بهخصوص اگر مصاحبۀ شما چندین ساعت طول میکشد. به یاد داشته باشید که شما موظف به افشای جزئیاتی نیستید که نمیخواهید به اشتراک بگذارید.
- فرهنگ شرکت: هنگام تصمیمگیری درمورد اینکه چه زمانی موضوع را با رئیس خود مطرح کنید، به یاد بیاورید که کارمندان قبلی استعفای خود را چگونه مطرح کردهاند و آیا تشریفات خاصی برای پیگیری وجود دارد یا خیر. اگر رئیس شما با استعفای کارکنان برخورد خوبی نداشته است، احتمالاً شما نیز همین را تجربه خواهید کرد. اگر چنین است، مطرحکردن موضوع را تا لحظۀ آخر (آنچه در قرارداد ذکر شده که معمولاً ۲ هفته یا ۱ ماه پیش از ترک کار است) به تعویق بیندازید.
و در آخر…
به یاد داشته باشید که شما حق دارید به دنبال شغل جدید بگردید، همانطور که کارفرمای شما در صورت عدم نیاز یا بنا به هر دلیل دیگری میتواند شما را اخراج کند. شما نباید درمورد بررسی گزینههای دیگر، عذاب وجدان داشته باشید. مهمترین چیز این است که همواره و حتی به هنگام جستوجوی شغل جدید، برمبنای اصول حرفهای رفتار کنید.
خوشحال میشویم اگر تجربهای در این زمینه دارید، با ما در میان بگذارید.