تعقیب و گریز و کارآگاهبازی درآوردن، بیشتر ما را یاد فیلمهای هالیوودی مثل جیمز باند میاندازد و شاید تصور اینکه در دنیای واقعی هم این اتفاق برایمان رخ دهد کمی سخت باشد. اما باید باور کنید که این مخفیکاریها و فعالیتهای یواشکی، در دنیایی که ابعاد دیجیتالی آن روزبهروز در حال گسترش است، در حال رخدادن است، حتی اگر شما از آن خبر نداشته باشید!
اگر در اینستاگرام که پرکاربرترین شبکۀ اجتماعی در ایران است، حساب کاربری عمومی (Public) داشته باشید، هرکسی در هرجای جهان میتواند به پروفایل شما دسترسی داشته باشد، اطلاعات بایوی شما را بخواند، پستهای شما را ببیند و همچنین استوریهایی را که میگذارید، مشاهده کند. اگر در ابتدای کار باشید و دنبال بررسی میزان بازدید و تعامل استوریهایتان بروید، به احتمال زیاد میبینید که تعدادی حساب کاربری اسپم که اکثراً عکسهای پروفایل جنسی دارند و معمولاً دارای نشان New بهمعنای «پروفایل تازهساختهشده» هستند، استوری شما را دیدهاند!
عجیب، غریب و بعضاً بسیار ترسناک! چرا باید یک حساب کاربری با آن شکل و وضع، سراغ تماشای استوریهای شمایی بیاید که احتمالاً به زبان فارسی است و همچنین احتمالاً شامل محتوایی مجاز و معمولی است؟ در این مطلب از ویپدیا سراغ پاسخدادن به این سؤال رفتم تا بدانید دقیقاً چه اتفاقی دارد میافتد!
میخواهید بدانید که کسی یواشکی شما را دنبال میکند یا نه؟ تا انتهای این مطلب همراه من باشید.
تئوری شماره یک: کسی در حال پاییدن شماست!
رابطۀ شکستخوردهای داشتهاید؟ تازه از کسی جدا شدهاید؟ در دانشگاه آدم محبوبی هستید؟ کسبوکارتان اوج گرفته؟ پول زیادی نصیبتان شده؟ به شما ارث رسیده؟ برای استخدام در جایی تازه به مصاحبه رفتهاید؟ اگر پاسخ شما به هرکدام از این سؤالها بله است، پس کاملاً واجد شرایط این هستید که کسی شما را یواشکی دنبال کند یا بپاید!
سؤالی که این بین پیش میآید این است که مگر میشود وارد حساب کاربری عمومی کسی شد و بدون اینکه ردی از خود باقی گذاشت استوریها را تماشا کرد؟ هیچچیز نشد ندارد. سایتهای بسیاری هستند که به شما اجازه میدهند بدون اینکه شناخته شوید، پروفایل کاربری پابلیک افراد مختلف را ببینید. کافی است anonymous story viewer را گوگل کنید.
این سایتها به شما اجازه میدهند بدون اینکه وارد حساب کاربریتان در اینستاگرام شوید، استوریها و پستهای اشخاصی را که پروفایل عمومی دارند ببینید. سایت Wearehydrogen در مقالهای به این موضوع پرداخته و مشخص کرده که اکثر این حسابهای کاربری برای کشور روسیه هستند. بعد از جستوجوی بسیار، این سایت متوجه شد که داستان فراتر از این حرفهاست.
اما اگر پروفایلی با این شرایط را در بازدیدکنندگان استوری خود دیدید، احتمال اینکه کسی دارد شما را دورادور تماشا میکند رد نمیشود و همچنان به قوت خود باقی است. تجربۀ من نشان داده که این پروفایلها اکثراً بدون فالوئر یا با تعداد کمی فالوئر هستند و خیلی از آنها نشان New دارند؛ یعنی اینکه حساب کاربریشان تازه ساخته شده است که بهنوعی اسپمبودن آنها را ثابت میکند. چون اسپمها (هرچند دیر!) توسط اینستاگرام شناسایی شده و حذف میشوند، اما در همان زمان کوتاه عمرشان هم فعالیت دارند.
ازجمله نشانههای این دست پروفایلها میتوان به عکسهای جنسی، استوریهای منطبق با عکس پروفایل، لینک به ناکجاآباد و تعدادی پست منطبق با عکس پروفایل اشاره کرد!
تئوری شماره دو: راهی برای جذب فالوئر!
در بررسی سایت Wearehydrogen مشخص شد که بسیاری از پروفایلها خیلی هم نشانی از اسپمبودن نداشتند. یعنی عکس پروفایلی معقول، تعداد پستهای بالا و ظاهر یک پروفایل حقیقی را داشتند. حالا شاید سؤال پیش بیاید که آیا این نوع حسابهای کاربری هم میخواهند یواشکی شما را دنبال کنند؟ پاسخ احتمالاً خیر است.
یکی از راههایی که بازاریابان شبکههای اجتماعی پیش میگیرند این است که سراغ افراد مختلفی که احتمالاً دارای علایق مشترکی با صفحۀ تحت مدیریت خودشان هستند، میروند و بهطور رندوم استوریهای آنها را مشاهده میکنند یا پستی را لایک میکنند یا اینکه کامنت میگذارند. به این ترتیب، توجه شما را جلب میکنند و اگر شما از پروفایل آنها دیدن کنید، شاید از محتوایشان خوشتان بیاید و دنبالشان کنید.
در بعضی مواقع ممکن است صفحهای که چندصد هزار دنبالکننده دارد هم استوری شما را ببیند. اما زیاد ذوقزده نشوید که به احتمال خیلی زیاد این کار یکی از حقههایی است که شما را ترغیب به دنبالکردن آن صفحه میکند؛ چون به شما این حس را میدهد که فلانی با nهزار فالوئر استوری من را دید، پس باید او را دنبال کنم.
تئوری شماره سه: قربانی بالقوهای هستید!
همین اکانتها در ظاهری مدرنتر و معقولتر ظاهر میشوند. عکس سادهای دارند، چند پست که عموماً مضمون کاری و شغلی دارند گذاشتهاند و معمولاً سریع شما را فالو میکنند، چند پستتان را لایک میکنند و استوریهایتان را نیز میبینند و از مهمتر اینکه سریع به شما پیام میدهند. به خاطر اینکه با چندین و چند پروفایل این سبکی برخورد داشتهام، میدانم که تمام آنها به دنبال کلاهبرداری از طریق ارزهای دیجیتال هستند.
یک پروژۀ پانزی را به شما معرفی میکنند و درصدد گولزدن شما برمیآیند! شناخت این پروفایلها نسبتاً آسان است، به شرط اینکه پیشنهاد رنگ و لعابدارشان شما را خام نکند.
چگونه میتوانیم از خطرات اسپمها در امان بمانیم؟
شما راههای مختلفی چه در اینستاگرام و چه در سایر شبکههای اجتماعی برای محافظت از خود دارید که در زیر به چند مورد از آن اشاره میکنم:
- از Public به Private تغییر حالت دهید: اگر نیازی به یک صفحۀ عمومی ندارید، واقعاً دلیلی ندارد که آن را بهطور عمومی در معرض دید همه قرار دهید. درخواستهای فالوی افراد آشنا را قبول کنید و کسانی که آنها را نمیشناسید از فالوئرهای خود حذف کنید.
- از ابزار Report Spam استفاده کنید: شما در اینستاگرام میتوانید پروفایلهای کاربریای را که فکر میکنید اسپم هستند گزارش دهید تا توسط اینستاگرام بررسی شوند. قطعاً با بلاککردن هم آشنا هستید و میتوانید بدون ریپورتکردن بلاک کنید یا هردو را همزمان انجام دهید.
- از Hide Story استفاده کنید: در تنظیمات استوریها شما میتوانید مشخص کنید که چه کسانی میتوانند استوریهای شما را ببینند و چه کسانی نمیتوانند. اگر همچنان مجبور به داشتن یک صفحۀ عمومی هستید، شاید این روش، بهترین راه برای خلاصشدن از دست اسپمها باشد.