آموزش بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جست‌وجو

بررسی 5 استراتژی اصلی در بهینه‌سازی سایت

فایل صوتی بلاگ

 

بهینه‌سازی سایت برای جلب علاقۀ مشتری و درنهایت تبدیل او انجام می‌شود!

این یک جمله خلاصۀ چرایی بهینه‌سازی سایت است که در ادامه قرار است دربارۀ آن بیشتر و مفصل‌تر صحبت کنیم. این کاربر است که درنهایت قرار است از سایت شما استفاده کند و درنتیجه باید پیداکردن سایت و استفاده از آن برایش آسان باشد. اگر دسترسی سخت باشد و کاربر روی سایت به مشکل بربخورد، محتوای شما روی سایت حتی اگر بهترین هم باشد، فایده‌ای نخواهد داشت.

در ادامۀ این مطلب بهینه‌سازی سایت را تعریف کرده و انواع استراتژی‌های آن را بررسی می‌کنیم.

فهرست مطالب

تعریف بهینه‌سازی سایت

منظور از بهینه‌سازی سایت، مجموعه‌اقداماتی است که به شما کمک می‌کند تا تجربۀ کاربری، ترافیک و نرخ تبدیل در سایت را بهبود ببخشید.

در اینجا نکتۀ قابل طرح این است که منظور از بهینه‌سازی سایت، فقط بهینه‌سازی برای گوگل و سایر موتورهای جست‌وجو نیست. بهینه‌‌سازی چند استراتژی مختلف را شامل می‌شود که یکی از آن‌ها پیرامون موتورهای جست‌وجو است که همان‌طور که احتمالاً می‌دانید به آن سئو می‌گویند.

به‌طور کلی مهم است که بدانیم هریک از استراتژی‌های بهینه‌سازی سایت به‌خودی‌خود اهمیت دارد و درعین‌حال در کنار سایر استراتژی‌ها معنا پیدا می‌کند. در ادامه این استراتژی‌ها را بررسی می‌کنیم.

بهینه‌سازی سایت برای تجربۀ کاربری

بهبود تجربۀ کاربری در سایت شامل ۴ بخش اصلی است:

۱) بازار خود را مشخص کنید

قبل از اینکه بتوانید سایت خود را بهینه کنید، نیاز دارید که مخاطب هدف را تعریف کنید. به این منظور باید مشتری ایدئالتان را پیدا کنید. اینکه:

  • دنبال چه محصولات و خدماتی هستند؟
  • چقدر مایل‌اند هزینه کنند؟
  • وقتی نوبت به برقراری تماس، قرارداد و ارتباط می‌شود، اولویتشان کدام است؟

ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس به شما کمک می‌کنند از اطلاعات حیاتی دربارۀ کاربرانتان آگاهی پیدا کنید و پرسوناهای مفصلی خلق کنید. تجربۀ کاربری بهتر یعنی افزایش رضایت، که می‌تواند روی رتبۀ شما در موتورهای جست‌وجو نیز تأثیرگذار باشد. برای بهبود UX در ابتدا نیاز است که چالش‌ها، انتظارات و اهداف کاربران را بشناسید. برای دستیابی به این اطلاعات می‌توانید از مصاحبه، نظرسنجی و… استفاده کنید.

۲) به نیت کاربر طی سفر خریدار فکر کنید

هر موقع توانستید به دید واضحی از اینکه چه کسی می‌خواهد از سایت شما بازدید کند برسید، نوبت این است که سفر آن شخص را ترسیم کنید. اگر محتوای شما نیاز کاربر را برطرف نکند، ترافیکی را که به دنبالش هستید به دست نمی‌آورید. اما اگر بدانید نیازهای مشتریان، وقتی از مرحلۀ آگاهی به مرحلۀ تصمیم‌گیری می‌روند چیست، آن‌وقت می‌توانید تجربۀ کاربری قدرتمندی برایشان در سایت ایجاد کنید.

ببینید که مشتریان در هر مرحله در سفر به چه چیزی نیاز دارند و محتوا و کلمات کلیدی مرتبط و سازگار با هر مرحله را پیدا کنید.

۳) تجربۀ کاربری را با تست‌های چندمتغیره و A/B بهبود دهید

بعد از یک جلسۀ کوتاه یا یک مکالمه، بسیار وسوسه‌انگیز است که سریعاً سراغ تغییراتی در سایت بروید، اما باید بدانید که استراتژی‌های بهینه‌سازی سایت در تجربۀ کاربری با داده آغاز می‌شود.

تست‌های چندمتغیره و A/B یکی از بهترین راه‌ها برای خلق تجربۀ کاربری بهتر محسوب می‌شوند.

A/Bتست زمانی که می‌خواهید چیز تازه‌ای روی سایت پیاده کنید و از قبل مخاطب زیادی دارید، کاربردی است. این تست ۲ اِلِمان مختلف روی سایت را مقایسه می‌کند تا ببیند کدام‌یک عملکرد بهتری دارند.

تست‌های چندمتغیره هم برای بررسی عملکرد تغییرات پیچیده‌تر، کاربردی است. این تست‌ها کمک می‌کند تا ببینید مجموعۀ این تغییرات در کنار هم چه عملکردی دارند. برای مثال می‌خواهید موارد زیر در سایت را تغییر دهید:

  • منوی ناوبری بالای سایت؛
  • ویدئو یا تصویر ثابت در صفحۀ اصلی سایت؛
  • منوی فوتر.

یک تست چندمتغیره به شما کمک می‌کند تا ببینید کدام ترکیب از تغییرات، بهترین تجربه را برای کاربران می‌سازد.

۴) تجربۀ کاربری در موبایلِ بی‌نظیری ایجاد کنید

سایت خود را برای همۀ دستگاه‌ها بهینه کنید، نه‌فقط کامپیوتر! طبق آمار Statista، بیش از نصف ترافیک اینترنت در جهان توسط موبایل‌ها مصرف می‌شود. جدا از بهبود بارگذاری بالای سایت، برای بهینه‌سازی سایت در موبایل نیاز است که:

  • منوها را متراکم‌تر کنید؛
  • پاپ‌آپ‌ها را حذف کنید؛
  • کاری کنید باکس جست‌وجو راحت‌ پیدا شود؛
  • تنظیمات فیلتر و مرتب‌سازی در اختیار کاربر قرار دهید.

بهینه‌سازی سایت برای موتورهای جست‌وجو

معروف‌ترین بخش بهینه‌سازی سایت، سئو است. البته همان‌طور که بالاتر هم به آن اشاره کردیم، شامل تمام بهینه‌سازی نیست و فقط یکی از بخش‌های آن محسوب می‌شود. در زیر به ۴ بخش اصلی آن اشاره می‌کنیم:

۱) کلمات کلیدی هدف خود را پیدا کنید

کلمات کلیدی سازگار با بازار هدف خود را انتخاب کنید و از آن‌ها برای رتبه‌گیری در موتورهای جست‌وجو استفاده کنید. همان‌طور که تحقیق کلمات کلیدی انجام می‌دهید، فراموش نکنید که به نیت کاربر هم توجه کنید!

تجزیه‌وتحلیل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی بهبودیافته در این روزها به شرکت‌هایی مانند گوگل کمک می‌کند که نیت کاربر را بسته به چیزی که جست‌وجو می‌کند، بهتر بفهمند و محتوای مرتبط‌تری به آن‌ها نشان دهند. این موضوعْ صاحبان سایت را هنگام تولید و بهینه‌سازی محتوا به این سمت سوق می‌دهد که بیشتر شبیه به کاربر فکر کنند تا یک بازاریاب دیجیتال!

بهترین راه برای درک نیت کاربر این است که عبارت مدنظر را جست‌وجو کنید و نتایجی را که ظاهر می‌شود ارزیابی کنید.

سپس محتوایی تولید کنید که با محتوای نتایج بالای آن موتور جست‌وجو سازگار باشد؛ درواقع همان محتوایی که از نظر گوگل یا یاندکس یا … یک محتوای خوب محسوب می‌شود.

۲) بک‌لینک‌های بهتری بسازید

بک‌لینک از سایت‌های رتبه بالا می‌تواند به‌شکل ارگانیکی جایگاه شما در نتایج جست‌وجو را بهبود ببخشد. برای این کار محتوایی مرتبط مبتنی بر نیاز بازار هدف، در سایتی با رتبه بالا درج کنید.

۳) محتوای on-page را بهینه کنید

محتوای خوب به میزان سازگاری و ارتباط آن بستگی دارد. هر بلاگ‌پست، ویدئو، پادکست یا منبع دیجیتالی که شما خلق می‌کنید، باید روی مخاطب هدف تمرکز داشته باشد. اما در‌عین‌حال بسیار ضروری است که محتوایتان برای موتورهای جست‌وجو نیز بهینه شده باشد. بهینه‌سازی on-page یکی از بهترین راه‌ها برای ارتقای رتبۀ سایت و جذب ترافیک است. برای این کار می‌توانید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • عنوان‌های صفحات را مبتنی بر کلمات کلیدی تغییر دهید؛
  • کلمات کلیدی مرتبط را در هم ادغام کنید؛
  • تصاویر مفید اضافه کنید؛
  • متاتگ‌هایی خلق کنید که مفهوم کلیدی صفحه را مشخص می‌کنند؛
  • چگالی کلمۀ کلیدی را کنترل کنید؛
  • لینک‌های داخلی و خارجی اضافه کنید.

۴) سرعت سایت را افزایش دهید

سرعت سایت یکی از اجزای مهم دخیل در تجربۀ کاربری در هر دستگاهی محسوب می‌شود.

گوگل سرعت صفحات را از سال ۲۰۱۸ به‌عنوان یکی از فاکتورهای تأثیرگذار روی رتبۀ سایت در نظر می‌گیرد و به‌تبع آن، سرعت بالاتر، نتایج بهتری برای سایت شما به دنبال خواهد داشت. کارهای بی‌شماری برای افزایش سرعت سایت می‌توانید انجام دهید؛ ازجمله:

  • استفاده از CDN؛
  • کاهش ریدایرکت‌ها؛
  • محدودکردن درخواست‌های HTTP.

روی کدام موتور جست‌وجو کار کنیم؟

آنچه در حال حاضر واضح است، سلطۀ تمام و کامل گوگل بر دیگر موتورهای جست‌وجو است! اگرچه موتورهای جست‌وجوی دیگر مانند بینگ (متعلق به مایکروسافت)، یاندکس (متعلق به روسیه)، داک داک گو، بایدو (متعلق به چین) و… هم در حال فعالیت هستند، اما در حال حاضر بهتر است که بیشتر فعالیت‌های سئویی بر گوگل متمرکز شود و در کنار آن نیم‌نگاهی هم به سایر موتورهای جست‌وجو داشته باشیم.

موتورهای جست‌وجو چگونه کار می‌کنند؟

هر موتور جست‌وجویی چیزی به نام خزنده (Crawler) دارد که به‌واسطۀ آن‌ها میلیاردها صفحه را به‌عبارتی می‌خزند یا کشف می‌کنند. منظور از این خزنده‌های وب همان بات‌های موتورهای جست‌وجو یا عنکبوت‌ها هستند. یک موتور جست‌وجو با دانلود صفحات در فضای وب، در وب می‌گردد و با دنبال‌کردن لینک صفحات به سایت‌ها می‌رسد و به این شکل صفحات جدید را نیز کشف می‌کند.

به‌طور مثال، گوگل در ابتدا از طریق راه‌های مختلف مانند بک‌لینک‌ها، سایت مپ و یا ثبت لینک در سرچ کنسول، آدرس صفحات را پیدا می‌کند. سپس خرنده‌ها از این صفحات بازدید می‌کنند و آدرس‌ها را دانلود می‌کنند. در ادامه اطلاعات جمع‌شده توسط خزنده‌ها به ایندکس جست‌وجوی گوگل اضافه می‌شوند یا به عبارت دیگر صفحات ایندکس می‌شوند.

بازاریابی با موتورهای جست‌وجو (SEM) چیست؟

همان‌طور که در مطلب راهنمای کامل برای بازاریابی موتور جست‌وجو (SEM) اشاره کرده‌ایم، منظور از بازاریابی موتورهای جست‌وجو این است که با پرداخت هزینه به یک موتور جست‌وجو مانند گوگل، از او می‌خواهیم که سایت ما را برای یک‌سری کلمات کلیدی خاص در صفحۀ نتایج به کاربران نشان دهد. ازجمله روش‌های انجام این کار، پیاده‌سازی کمپین‌های گوگل‌ادز است.

بهینه‌سازی سایت برای نرخ تبدیل

یکی از اهداف مهم در بهینه‌سازی سایت، بهبود نرخ تبدیل است. در زیر به استراتژی مهم برای بهبود نرخ تبدیل به‌واسطۀ بهینه‌سازی اشاره می‌کنیم:

۱) رفتار کاربر کنونی را بررسی کنید

آن دست از مشتریانی که دائم برمی‌گردند، ارزشمندترین مشتریان شما محسوب می‌شوند.

سایت شما تأثیر بسیاری بر برگشتن یا برنگشتن مشتری دارد؛ به‌طوری که طبق آمار Hubspot، حدود ۴۲% از افرادی که با مشکل عملکردی یک سایت روبه‌رو شوند، آن را رها می‌کنند. اما بهینه‌سازی سایت این موضوع را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. طبق تحقیقاتی که اخیراً انجام شده است، مشخص شده که حتی افزایش سرعت بارگذاری سایت در موبایل، نرخ تبدیل را بهبود می‌دهد. شما می‌توانید برای بهبود تجربۀ کاربری، اقداماتی را که آن‌ها روی سایت انجام می‌دهند دنبال کنید و زیر نظر داشته باشید؛ ازجمله:

  • صفحات و لینک‌هایی که مشتریانی که برمی‌گردند روی آن‌ها کلیک می‌کنند؛
  • چگونگی اسکرول‌کردن یک صفحه توسط کاربران؛
  • چه زمانی کاربران از سایت پرش می‌کنند.
box

صباویژن


دریافت مشاورۀ رایگان در زمینۀ تبلیغات ویدئویی
کلیک کنید

۲) نظارت و اندازه‌گیری کنید

بهینه‌سازی سایت مؤثر یعنی اندازه‌گیری و نظارت دائم به‌منظور تضمین بازگشت سرمایۀ درازمدت! نرخ تبدیل به درصدی از بازدیدکنندگان سایت می‌گویند که تبدیل می‌شوند. بستگی به هدف و نوع فعالیت شما دارد که در آن تبدیل چه چیزی تعریف شده است. ممکن است شما مثلاً بخواهید تبدیل‌شدن را محدود به میزان فروش یا ایجاد سرنخ کنید. از دیگر نرخ‌های تبدیل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرکردن فرم؛
  • مشترک خبرنامۀ ایمیلی شدن؛
  • کلیک روی دکمه؛
  • ساخت حساب کاربری.

بهینه‌سازی عکس‌های سایت برای وب

عکس‌ها در سایت نقش بسیار اساسی در تجربۀ کاربر ایفا می‌کنند. برای بهبود وضعیت عکس‌های سایت، موارد زیر را در نظر بگیرید:

۱) حجم عکس‌ها را کاهش دهید

هدف نهایی بهینه‌سازی عکس‌ها این است که عملکرد سایت را بهبود دهید و بهترین راه برای این کار، کاهش حجم آن‌ها است. این کار یکی از المان‌های اساسی استراتژی بهینه‌سازی سایت محسوب می‌شود و باید در این حین اطمینان حاصل کنید که کاهش حجم، کیفیت عکس‌ها را تا حد امکان کم نکند.

بدون کاهش حجم عکس‌ها شاید ساعت‌ها تلاش برای بهینه‌سازی سایت بیهوده باشد. اگر حجم عکس‌ها بالا باشد و طول بکشد تا لود شوند، کاربران منتظر نمی‌مانند و سایت را ترک می‌کنند. از آن سمت، اگر عکس‌ها بی‌کیفیت باشند، آن‌ها به برند شما اعتماد نمی‌کنند.آن س

۲) از یک CDN استفاده کنید

منظور از CDN، یک شبکۀ تحویل محتوا است. چیزی که صرفاً نیاز است دربارۀ CDN بدانید این است که CDN تجربۀ کاربری سایت شما را بهبود می‌بخشد. در فضای اینترنت، CDNهای رایگان و پولی بسیاری وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. CDN به افزایش سرعت لود سایت کمک می‌کند و آن را در زمان‌هایی که بازدیدکنندۀ زیادی دارد، فعال و بدون مشکل نگه می‌دارد.

۳) ویژگی‌های عکس‌ها را بهینه کنید

این کار کمک می‌کند که عکس‌هایتان نیز در کنار محتوای متنی رتبه بگیرند. به فایل‌های عکس، نام‌های مرتبط با چیزی که هستند بدهید و همین کار را برای Alt تکست عکس انجام دهید.

۲ نکتۀ مهم پیرامون بهینه‌سازی سایت

درنهایت به دو نکتۀ بسیار مهم پیرامون بهینه‌سازی سایت اشاره می‌کنیم که باید آن‌ها را در تمام روند بهینه‌سازی در نظر داشته باشید:

۱) قبل از ایجاد تغییرات، از سایت بکاپ بگیرید

ممکن است همین حالا هم هاست شما به‌طور خودکار نسخۀ پشتیبان روزانه یا ساعتی تهیه کند. برای این کار دلایل بسیاری وجود دارد:

  • رخنه‌های امنیتی؛
  • مشکلات هاستینگ یا هارد درایو؛
  • خطاهای افزونه‌ها؛
  • حذف‌کردن اشتباهی.

وقتی نوبت به بهینه‌سازی سایت می‌رسد، بسیار مهم است که قبل از پیاده‌سازی تغییرات، از آن نسخۀ پشتیبان تهیه کنید.

این کار باعث می‌شود که اگر تغییرات ایجاد‌شده آن‌گونه که می‌خواستید پیش نرفت، وضعیت را به حالت قبل برگردانید. با داشتن نسخۀ پشتیبان، شما با اعتماد‌به‌نفس بیشتری تغییرات را اعمال خواهید کرد.

۲) تغییرات و به‌روزرسانی‌ها را آزمایش کرده و آن‌ها را ثبت کنید

در کنار تست‌های A/B و چندمتغیره که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم، ممکن است نیاز پیدا کنید که به ازای ایجاد هر تغییر در سایت، تستی روی آن انجام دهید تا مطمئن شوید که روند بهینه‌سازی را به‌درستی پیش برده‌اید. این تست صرفاً می‌تواند شامل همان کارهایی باشد که کاربر شما انجام می‌دهد؛ مثل ثبت یک سفارش یا پرکردن یک فرم. به این شکل شما مطمئن می‌شوید که تغییر ایجادشده به‌درستی عمل می‌کند.

بهینه‌سازی سایت چقدر زمان می‌برد؟

به‌طور کلی نمی‌توان عددی دقیق را برای پاسخ این سؤال گفت. اما طبق تجربه‌های متخصصان این حوزه، در بهینه‌سازی سایت، خصوصاً وقتی پای موتورهای جست‌وجو هم در میان است، حداقل شش ماه طول می‌کشد تا نتایج بهینه‌سازی مشخص شود. اگرچه شاید کارهای فنی سایت مانند کاهش حجم عکس‌ها و غیره زمان خیلی زیادی نبرد، اما برای دیدن نتایج، به احتمال خیلی زیاد باید تا شش ماه صبر کرد.

باورهای نادرست دربارۀ سئو و بهینه‌سازی سایت

وقتی صحبت از سئو و بهینه‌سازی سایت می‌شود، به‌طور قطع افرادی هستند که با ادعاهای نادرستِ خود شما را گمراه می‌کنند. در زیر به ۵ باور نادرست دربارۀ سئو اشاره می‌کنیم:

  1. سئو سریع نتیجه می‌دهد: سئو یک استراتژی درازمدت است و برای نتیجه‌دادن آن باید صبر به خرج دهید.
  2. سئو هزینۀ زیادی دارد: به‌طور کلی شاید هزینه‌ای نداشته باشد و بستگی به هدف و حوزۀ فعالیت شما دارد که چقدر می‌خواهید برای آن خرج کنید.
  3. هرکسی می‌تواند سئو انجام دهد: سئو یک تخصص است و به تجربه نیاز دارد. به‌طور قطع هرکسی نمی‌تواند سئو انجام دهد و چه‌بسا اقدامات مخرب سئویی بعضی افراد به حذف سایت‌ از نتایج گوگل منجر می‌شود!
  4. سئو همان خرید بک‌لینک است: اشتباه‌ترین کار ممکن خرید بک‌لینک‌های بی‌هدف است و طبق گفتۀ خودِ گوگل، جزو ممنوعات محسوب می‌شود.
  5. سئو همان استفاده از کلمات کلیدی در محتوا است: این حرف نشان از دانش کم افراد دربارۀ سئو دارد. با تغییر الگوریتم‌ها دیگر تنها استفادۀ زیاد از کلمات کلیدی در صفحات و محتوا باعث رتبه‌گیری نمی‌شود و عوامل بسیار دیگری نیز دخیل است.

نتیجه‌گیری

درنهایت باید به این موضوع توجه داشته باشید که بهینه‌سازی سایت روندی همه‌جانبه و چندوجهی است و صرفاً شامل سئو نمی‌شود. بسیاری از موارد به دانش تخصصی نیاز دارند و بسیاری از موارد هم شاید در چند ساعت بهینه شوند. اما نکته‌ای که بسیار مهم است این است که باید با درنظرگرفتن رفتار کاربر و با استفاده از داده‌های موجود، روند بهینه‌سازی سایت شما همیشگی و پیوسته باشد.

۵/۵ | (۴ امتیاز) امتیازت با موفقیت ثبت شد!
مطالب پیشنهادی ما:
1 نظر
  1. فروشگاه اینترنتی تکدو می گوید

    عالی

نظر شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.