جلسه هفتم: شبکه‌های اجتماعی و کمی بیشتر

امروزه شبکه‌های اجتماعی (Social Media) همانند یک دنیای جدید هستند که هرکس در آن به شیوۀ خود زندگی کرده و با دیگران ارتباط برقرار می‌کند. با توجه به این شرایط، لازم است تا هر فردی که در فکر ایجاد یک کسب‌و‌کار یا افزایش سود کار خود است، به کار با شبکه‌های اجتماعی مسلط باشد.

نکتۀ مهم این است که قابلیت‌ها و امکانات شبکه‌های اجتماعی دائماً در حال به‌روزرسانی و تغییر بوده و لازم است که افراد، اطلاعات خود را در این زمینه به‌روز کنند. علاوه‌بر‌این، دانستن برخی اصول اولیه نیز برای داشتن فعالیت بهتر در این شبکه‌ها بسیار مؤثر است. شما با مطالعۀ این جلسه می‌توانید:

  1. با شبکه‌های اجتماعی پرطرف‌دار در ایران آشنا شوید.
  2. یک حساب‌کاربری برای کسب‌و‌کار خود راه‌اندازی کنید.
  3. اصول فعالیت در شبکه‌های اجتماعی را بدانید.
  4. اصطلاحات مربوط به شبکه‌های اجتماعی را بیاموزید.
  5. برای شبکۀ اجتماعی خود یک تقویم محتوایی طراحی کنید.
  6. روش‌های بازاریابی و تبلیغات را در شبکۀ اجتماعی خود پیاده‌سازی کنید.
  7. مشتریان بیشتری را به‌سمت کسب‌و‌کار خود جذب کنید.
  8. با مشاغل مربوط به شبکه‌های اجتماعی آشنا شوید.
  9. ابزارهای کمک‌کننده به مدیریت شبکه‌های اجتماعی را بشناسید.
  10. و… .

شبکۀ اجتماعی چیست؟

پیش از توضیح دربارۀ مفهوم شبکۀ اجتماعی، لازم است که کمی درمورد رسانه‌های اجتماعی بدانیم. برای رسانۀ اجتماعی (Social Media) تعریف‌های فراوانی وجود دارد که یکی از ساده‌ترین و قابل درک‌ترین آن‌ها را توضیح خواهیم داد. در این تعریف قصد داریم تا هر بخش از کلمۀ رسانۀ اجتماعی را به‌طور جداگانه تحلیل کنیم تا به یک تعریف درست برسیم. معنای کلمۀ اجتماعی (Social) که بخش دوم ترکیب ماست، نشان از همگانی‌بودن و داشتن جامعۀ آماری بالا برای انتقال انواع داده دارد.

بخش رسانۀ (Media) آن نیز به ابزار‌هایی اشاره می‌کند که می‌توان به کمک آن‌ها انواع داده‌ها را منتقل کرد. درمجموع می‌توان گفت که در دنیای امروز، رسانه‌های اجتماعی برپایۀ وب بنا شده‌اند و به ارتباط بیشتر افراد با هم کمک می‌کنند. البته این تعریف در قدیم کمی متفاوت بوده و بدون حضور وب معنا پیدا می‌کرده است؛ زیرا تلویزیون و ابزارهای مشابه آن نیز عضوی از رسانه‌های اجتماعی هستند.

نکتۀ مهمی که در این میان باید به آن اشاره کنیم، اشتباه رایج بیشتر افراد است که رسانۀ اجتماعی (Social Media) را با شبکۀ اجتماعی (Social Network) اشتباه می‌گیرند. در واقعیت، رسانۀ اجتماعی مادر شبکه‌های اجتماعی بوده و اپلیکیشن‌هایی مثل اینستاگرام، توییتر و… جزئی از شبکه‌های اجتماعی هستند؛ بنابراین استفاده از عنوان Social Media برای شبکه‌های اجتماعی کاملاً اشتباه است.

حالا که تفاوت این دو کلمه را متوجه شدیم، لازم است که به تعریف شبکۀ اجتماعی بپردازیم. شبکه‌های اجتماعی ابزارهایی ارتباطی هستند که سبب به‌وجود‌آمدن ارتباط میان افراد از سراسر دنیا می‌شوند. دنیای شبکه‌های اجتماعی هیچ محدودیتی نداشته و وسعت آن فراتر از حد تصور افراد است.

جالب توجه است که ساخت اولین شبکۀ اجتماعی به سال ۱۹۹۶ بازمی‌گردد. این شبکۀ اجتماعی Bolt نام داشته و یک سایت بوده است. سازندگان آن، جین مونت و دن پلسون، در سال ۲۰۰۸، به علت نقص‌های زیاد فنی تصمیم گرفتند که سایت خود را غیرفعال کنند. پس از این شبکۀ اجتماعی، ابزارهای فراوانی در طی سال‌های متوالی ساخته شدند که پیشرفت قابل توجهی داشته‌اند.

نویسندۀ کتاب نوشتن روی دیوار (Writing on the wall) در کتاب خود بیان می‌کند که ایدۀ سازوکار برخی از شبکه‌های اجتماعی، از اجداد پیشین ما گرفته شده است و البته این نکته به قدمت بسیار بالای شبکه‌های اجتماعی اشاره دارد. در این کتاب گفته شده که انسان‌های غارنشین، اطلاعات مورد علاقۀ خود را روی دیورهای غار حک کرده و انسان‌های دیگر زیر آن اطلاعات را امضا می‌کردند. این کار به‌نوعی تأیید آن اطلاعات بوده و شباهت بسیاری با گرفتن تأیید (Like) در شبکه‌های اجتماعی جدید دارد.

23 اصطلاح مهم شبکه‌های اجتماعی

۲۳ اصطلاح مهم که باید قبل از کارکردن با شبکه‌های اجتماعی آن‌ها را بدانیم

احتمالا همۀ ما این موضوع را می‌دانیم که هر کار و تخصصی، اصطلاحات مربوط به خود را دارد و افراد، پیش از ورود به آن لازم است که از این اصطلاحات اطلاع داشته باشند. البته لازم است بدانید که هر شبکۀ اجتماعی، اصطلاح‌های مخصوص به خود را دارد؛ اما اصطلاحات مشترک بسیاری نیز در میان آن‌ها وجود دارد. برخی از مهم‌ترین اصطلاحات مربوط به شبکه‌های اجتماعی به شرح زیر هستند:

  1. هشتگ(Hashtag) : در برخی شبکه‌های اجتماعی برای نظم‌دهی به موضوعات مختلف از هشتگ استفاده می‌شود و با استفاده از آن افراد دربارۀ موضوع مورد علاقۀ خود محتواهایی را می‌بینند. علامت هشتگ، # است.
  2. تگ :(Tag)تگ‌کردن به‌معنی ایجاد اتصال میان محتوای تولید‌شده و فردی است که به آن محتوا مرتبط است. برای مثال، اگر عکسی را از دوستمان منتشر کنیم، می‌توانیم نام صفحۀ او را روی تصویرش تگ کنیم.
  3. لایک (Like): لایک‌کردن نوعی گرفتن تأیید است که باعث افزایش اعتبار افراد در دنیای مجاز می‌شود.
  4. دنبال‌کردن (Follow): اگر ما مشتاق دیدن محتوای صفحه‌ای باشیم و آن را پیگیری کنیم، به‌اصطلاح آن صفحه را دنبال می‌کنیم.
  5. وایرال (Viral): اصطلاح وایرال‌شدن برای محتوایی استفاده می‌شود که فراتر از حد تصور مشهور شده و توسط افراد دیده شده باشد.
  6. ادمین (Admin): ادمین فردی است که مدیریت یک صفحۀ مجازی را بر عهده گرفته و به امورات مربوط به آن رسیدگی می‌کند.
  7. دایرکت (Direct (DM)): دایرکت گفت‌و‌گویی است که در فضای شخصی، به‌طوری که توسط سایر افراد قابل مشاهده نباشد، انجام می‌گیرد.
  8. الگوریتم (Algoritm): الگوریتم‌ها الگوهایی هستند که سازندگان شبکه‌های اجتماعی آن‌ها را ایجاد کرده و شبکۀ اجتماعی نیز با توجه به آن کار می‌کند.
  9. پروفایل (Profile): پروفایل، تصویری است که هر فرد از خود در شبکه‌های اجتماعی به نمایش می‌گذارد.
  10. اکانت (Account): اکانت، یک صفحۀ مجازی است که برای هر فردی در شبکه‌های مجازی می‌تواند ساخته شود و شخص می‌تواند محتوای مورد علاقۀ خود را در آن ایجاد کرده و به اشتراک بگذارد.
  11. بایو (Bio): بایو توضیحی است که همانند معرفی‌نامۀ شخص بوده و در صفحۀ مجازی فرد استفاده می‌شود.
  12. دنبال‌کننده (Followers): دنبال‌کننده‌ها افرادی هستند که احتمالاً نوع محتوای ما را می‌پسندند و خواستار دیدن محتواهای جدید از ما هستند.
  13. میم (Meme): میم شرح تصویری اتفاق یا لطیفه‌ای است که به کمک تصویر قابل فهم‌تر باشد.
  14. بلاگر (Blloger): بلاگر فردی است که در بلاگ‌ها و سایت‌های مختلف به تولید محتوا می‌پردازد.
  15. اینفلوئنسر (Influencer): اینفلوئنسر فردی است که از اعتبار بالایی در شبکه‌های اجتماعی برخوردار بوده و به همین علت می‌تواند روی دنبال‌کننده‌های خود تأثیر بگذارد.
  16. کامنت (Comment): کامنت‌دادن به‌معنی نظردادن دربارۀ محتوایی است که توسط فرد نظردهنده مشاهده می‌شود.
  17. ایمپرشن (Impression): ایمپرشن به‌معنی دیده‌شدن بوده و برای بررسی و تحلیل‌های آماری استفاده می‌شود.
  18. استوری (Story) : استوری نوعی از محتوا محسوب می‌شود که عمر کوتاهی داشته و فقط یک روز توسط کاربران قابل مشاهده است.
  19. توییت (Tweets): توییت عبارتی مربوط به شبکۀ اجتماعی توییتر است. توییت‌کردن به‌معنی ایجاد و آپلود یک محتوای جدید در توییتر است.
  20. ایموجی (Imoji): ایموجی‌ها نمادهایی هستند که حالت روحی افراد را شرح می‌دهند و در گفت‌و‌گوها استفاده می‌شوند.
  21. فن‌پیج (Fan page): فن‌پیج‌ها صفحه‌هایی هستند که طرف‌داران افراد مشهور آن را ایجاد کرده و دربارۀ آن افراد، محتوا تولید می‌کنند.
  22. منشن (Mention): منشن‌کردن به‌معنی فراخواندن افراد برای دیدن محتوایی است که به نظر ما برای آن‌ها جالب است.
  23. ترند (Trend): ترندشدن به‌معنی پرطرف‌دارشدن یک موضوع است. برای مثال، اگر موضوع حفاظت از طبیعت ترند شود، افراد بسیاری دربارۀ آن محتوا می‌سازند.

همچنین، برای یادگیری اصطلاحات بیشتر درزمینۀ شبکه‌های اجتماعی می‌توانیم مطالب زیر را بخوانیم:

دریچه‌ای به‌سوی ثروت

شبکۀ اجتماعی؛ دریچه‌ای به‌سوی ثروت

این‌روزها اکثر کسب‌و‌کارها از شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین کانال‌های فروش خود یاد کرده و آن‌ها را در برنامه‌های بازاریابی خود با بودجه‌ای مناسب جای می‌دهند. افزایش تمایل مردم به‌سوی حضور در شبکه‌های اجتماعی و فراگیرشدن آن‌ها میان مردم، به رغبت بیشتر کسب‌وکارها برای فعالیت در شبکه‌های اجتماعی منجر شده است و این روند، به‌طور مداوم در حال افزایش صعودی است. روزبه‌روز تعداد کسب‌وکارهایی که در شبکه‌های اجتماعی حساب کاربری ایجاد می‌کنند و با تولید محتوای مناسب، سعی می‌کنند با مشتریان پیشین و مشتریان بالقوه تعامل سازنده برقرار کنند، بیشتر می‌شود.

در این میان، دانش بازاریابی شبکه‌های اجتماعی نیز به‌طور پیوسته در حال عمیق‌تر‌شدن و گسترش‌پیداکردن است. با استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌توانیم با هزینه‌ای اندک، صدای خود را به گوش تعداد زیادی از مخاطبان خود برسانیم. همچنین، لازم است تلاش کنیم تا با تولید محتوای متناسب و اصولی، با مخاطبان بیشتری تعامل کنیم تا درنهایت، این تعامل به فروش بیشتر ما منجر شود.

برای مثال، طبق آمار سایت Datareportal، شبکۀ اجتماعی اینستاگرام در ایران بالغ بر ۳۶میلیون کاربر یکتا دارد. این عدد یعنی ویترینی به وسعت ۳۶میلیون نفر؛ یعنی می‌توانیم محتوای خود را در معرض دید ۳۶میلیون نفر قرار دهیم و تلاش کنیم تا آن‌ها با ما تعامل داشته باشند. در دنیای شبکه‌های اجتماعی محدودیت معنا ندارد؛ هر لحظه تعداد کاربران این شبکه‌ها در حال افزایش است و این افزایش به این معناست که اگر در شبکه‌های اجتماعی فعالیت مناسبی داشته باشیم، هر لحظه بر وسعت ویترین ما افزوده می‌شود.

با هر حساب کاربری‌ای که در اینستاگرام ایجاد می‌شود، فرصت جذب یک مشتری برای ما خلق می‌شود و استفاده از این فرصت، منوط به دانش ما در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی است. هرچقدر دانش خود را درزمینۀ بازاریابی شبکه‌های اجتماعی وسعت و عمق ببخشیم، سهم بیشتری از کیک فروش در این کانال بازاریابی خواهیم داشت و کسب‌وکار ما رونق بیشتری خواهد گرفت.

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، هم برای کسب‌وکارهای نوپا و هم برای کسب‌وکارهایی که مدتی از فعالیتشان می‌گذرد و جای خود را در بازار تثبیت کرده‌اند، کاربرد دارد. از هر شبکۀ اجتماعی، با توجه به ماهیت و چهارچوبی که دارد، در بخش‌های مختلف سفر مشتری و قیف فروش می‌توان استفاده کرد و اهداف مختلفی را نیز می‌توان برای آن تعریف کرد.

همه‌ی این اهداف، درنهایت به افزایش تعامل و افزایش فروش کسب‌وکار ما منجر خواهد شد. حتی اگر کسب‌وکار ما آفلاین باشد و کالا و خدمات خود را بر بستر اینترنت ارائه نکنیم، بازهم استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند باعث بیشتردیده‌شدن و افزایش آگاهی از برند و رشد فروش ما شود. طراحی استراتژی برای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی اگر درست و اصولی انجام شود، می‌تواند ما و کسب‌وکار ما را به‌سمت مسیر سعادت راهنمایی کند و موفقیت کسب‌وکارمان را تضمین کند.

7 اصل مهم برای فعالیت در شبکه‌های اجتماعی

۷ اصل مهم برای فعالیت در شبکه‌های اجتماعی

پیش از شروع این مبحث لازم است بدانیم که اصول کار با شبکه‌های اجتماعی مختلف با هم یکسان نیستند؛ اما نقاط اشتراکی در برخی از آن‌ها وجود دارد که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

۱) مشخص‌کردن هدف؛ مهم‌ترین اصل

مهم‌ترین نکته درمورد فعالیت در شبکه‌های اجتماعی این است که بدانیم کوچک‌ترین قدم ما نیز باید دارای هدف باشد. پیش از شروع کار باید روی یک کاغذ از خود چند سؤال مهم بپرسیم. مثلاً بپرسیم که می‌خواهیم فقط مخاطب را به خود جذب کنیم یا به دنبال جذب مشتری هستیم. همچنین باید از خود بپرسیم که درنهایت بدترین و بهترین اتفاقی که می‌تواند از طریق شبکه‌های اجتماعی برای کسب‌و‌کار ما رخ دهد، چیست؟

پاسخ این سؤال‌ها درنهایت ما را به هدف خود می‌رساند. هدف ما، راه پیش رو برای فعالیت را مشخص کرده و ما را برای قدم‌های بعدی راهنمایی می‌کند. اگر هدف فعالیت مشخص نشود، ممکن است راه اشتباهی را برویم و به چیزی که در تصورمان است نرسیم؛ زیرا راه هر هدفی جدا بوده و به اقدامات خاص خود نیاز دارد. برای مثال، محتوای تولیدشده برای جذب مخاطب با محتوای تولیدشده برای جذب مشتری بسیار تفاوت دارد.

۲) شناختن مخاطب

یکی دیگر از اصول کار با شبکه‌های اجتماعی، شناخت مخاطب است. این کار نیز تا حد زیادی روی اقدام‌های بعدی و نوع فعالیت‌های ما تأثیر می‌گذارد. مثلاً اگر مخاطب کسب‌و‌کار ما خانم‌های جوان باشند و فعالیت ما در راستای سلیقۀ این افراد نباشد، احتمال موفقیت ما بسیار کم خواهد بود. برای شناخت مخاطب لازم است که مشتری‌های پیشین خود را بررسی کرده و محصول خود را تحلیل کنیم.

۳) داشتن فعالیت درست و مداوم

این اصل تا حد زیادی با شعر «رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود/ رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود» هم‌پوشانی دارد. اگر احساس می‌کنیم که ممکن است چند ماه آینده، به اندازۀ شروع کار، حوصلۀ فعالیت در شبکه‌های اجتماعی را نداشته باشیم، بهتر است آن را شروع نکنیم؛ زیرا این مسئله به اعتبار کار ما لطمه خواهد زد.

علاوه‌بر‌این، باید بررسی کنیم که فعالیت در چه ساعاتی از روز بهتر است. انتخاب ساعت تا حد زیادی به شناخت مخاطب بستگی دارد. مثلاً اگر مخاطب ما کارمندان هستند، بهتر است که شب‌ها فعالیت کنیم. نکتۀ مهم دیگر، تولید محتوای درست و کاربردی است؛ محتوای ما باید چیزی به اطلاعات مخاطب اضافه کرده یا حس نیاز او را تحریک کند.

۴) شناخت کامل شبکۀ اجتماعی موردنظر

لازم است که پیش از شروع ساخت حساب‌ کاربری در یک شبکۀ اجتماعی، آن را به‌طور کامل بشناسیم. انجام این کار با مشخص‌کردن هدف، که قبلاً آن را توضیح داده‌ایم، راحت‌تر خواهد بود. هنگامی که مشغول شناخت و یادگیری شبکۀ اجتماعی موردنظر خود هستیم، خواهیم آموخت که چطور باید در آن یک حساب‌ کاربری بسازیم و فعالیت کنیم.

البته پیش از این کار باید ویژگی‌های تمام شبکه‌های اجتماعی را نوشته و با هدف خود مقایسه کنیم. هرکدام که شباهت بیشتری با هدف ما داشت، مناسب‌تر است. یادگیری شبکه‌های اجتماعی ما را با ویژگی‌ها و الگوریتم‌های خاص آن‌ها آشنا می‌کند که این مورد یکی از مهم‌ترین مزایای شناخت شبکه‌های اجتماعی است.

۵) اهمیت‌دادن به مخاطب

هنگام فعالیت در شبکه‌های اجتماعی باید بدانیم که اهمیت‌دادن به سلیقۀ مخاطب، یکی از رموز موفقیت است. برای این کار لازم است مخاطب خود را تحلیل کرده و با توجه به سلیقۀ او، قالب صفحه و محتوا را طراحی کنیم. برای مثال، اگر مخاطب ما استوری‌های پرسشی را بیشتر می‌پسندد، باید در راستای سلیقۀ او حرکت کرده و در همین جهت تولید محتوا کنیم.

۶) طراحی استراتژی تجربۀ مشتری

استراتژی تجربۀ مشتری (CX) برنامه‌ای است که توسط مدیران بازاریابی یا محتوا چیده می‌شود تا تمام گروه، مطابق آن با مشتری رفتار کنند. برای مثال، تصور کنید که ما صاحب یک برند لوازم آرایشی هستیم و در شبکۀ اجتماعی اینستاگرام فعالیت می‌کنیم. استراتژی تجربۀ مشتری، از اولین لحظۀ ورود مشتری به صفحۀ ما کار خود را شروع می‌کند.

مثلاً می‌توانیم طوری طراحی کنیم که مشتری برای پرسیدن قیمت و شرایط ارسال محصول به دایرکت بیاید و سپس ادمین به او پاسخ دهد. پاسخ ادمین نیز باید جزئی از برنامه‌ریزی باشد. لحن صحبت او و چگونگی پاسخ به سؤال‌های مشتری بسیار مهم است و باید از قبل برای آن برنامه‌ریزی شده باشد.

۷) تقلیدنکردن از رقبا

یکی دیگر از مهم‌ترین اصول فعالیت در شبکه‌های اجتماعی، کپی‌نکردن از سایرین و تولید محتوا به‌صورت خلاقانه است. اگر حتی یک جمله یا یک عکس از محتوای خود را از صفحۀ دیگری کپی کنیم، به‌زودی مخاطب ما متوجه آن شده و اعتبار ما و اطمینان او به ما از دست خواهد رفت. برای دستیابی به موفقیت بیشتر، لازم است که روی کار خود تمرکز کنیم و از رقبای خود فقط درجهت فهمیدن ضعف‌هایمان استفاده کنیم.

نقطۀ آغاز کار با شبکه‌های اجتماعی کجاست؟

نقطۀ آغاز کار با شبکه‌های اجتماعی کجاست؟

برای شروع فعالیت در شبکه‌های اجتماعی ابتدا باید چند نکتۀ مهم را درمورد آن‌ها بدانیم و سپس دربارۀ چگونگی فعالیت خود در حوزۀ شبکه‌های اجتماعی تصمیم بگیریم. نکاتی که لازم است در ابتدای راه بدانیم عبارت‌اند از:

درک تفاوت حساب‌ کاربری شخصی و حساب‌ کاربری کسب‌وکار

در اکثر شبکه‌های اجتماعی، حساب‌کاربری اشخاص و حساب‌کاربری کسب‌وکارها ویژگی‌های مختلفی دارند و کسب‌وکارها باید حساب متناسب با فعالیت خود را ایجاد کنند. برای ایجاد حساب‌ کاربری کسب‌وکار باید مراحلی را طی کنیم تا نوع حساب‌ کاربری به حساب‌ کاربری کسب‌وکاری (Business Account) تبدیل شود. برخی از ویژگی‌های حساب‌ کاربری کسب‌وکاری که آن را از حساب ‌کاربری شخصی متمایز می‌کند به شرح زیر است:

  • ارائۀ بستر مناسب برای تحلیل داده‌های حساب‌ کاربری (Account Insight)؛
  • توانایی تحلیل جزئی و کلی محتواها؛
  • امکان مدیریت راحت‌تر پیام‌ها و سفارشات از طریق پیام؛
  • امکان معرفی راه‌های ارتباطی‌ای به‌جز پیام به مشتریان.

لازم است بدانیم که با توجه به امکاناتی که شبکه‌های اجتماعی در اختیار حساب‌های‌ کاربری کسب‌وکارها قرار می‌دهند، طی‌کردن مراحل تبدیل حساب‌ کاربری شخصی به حساب‌ کاربری کسب‌وکار کاملاً ارزش دریافت این امکانات را دارد و می‌تواند به‌عنوان وقت سرمایه‌گذاری‌شده روی کسب‌وکار قلمداد شود.

ساخت حساب ‌کاربری در شبکه‌های اجتماعی

معمولاً برای ایجاد حساب‌ کاربری در شبکه‌های اجتماعی مختلف، به موارد زیر نیاز داریم:

  • یک آدرس ایمیل دردسترس
  • یک شماره‌تلفن همراه دردسترس

در برخی از شبکه‌های اجتماعی می‌توان با داشتن یکی از این دو مورد هم حساب‌ کاربری ایجاد کرد؛ اما در اکثر آن‌ها به هردو نیاز است. لازم است که در حین ساختن حساب‌ کاربری، تمام اطلاعات خواسته‌شده را به‌دقت وارد کنیم و سعی کنیم موارد مهم را جایی یادداشت و ثبت کرده تا در صورت نیاز به آن‌ها دسترسی داشته باشیم. اگر حساب‌ کاربری ما در شبکه‌های اجتماعی هک شود و یا رمز عبور آن را فراموش کنیم، با استفاده از ایمیل و شماره‌تلفن همراه می‌توانیم به آن دسترسی داشته باشیم.

بسیاری از شبکه‌های اجتماعی، تأیید ورود دومرحله‌ای را به امکانات امنیتی خود اضافه کرده‌اند و ما باید حتماً با تنظیم آن، امنیت حساب کاربری خود را تأمین کنیم و مانع از پیش‌آمدن مشکلات امنیتی برای حساب ‌کاربری خود شویم. با فعال‌کردن تأیید ورود دومرحله‌ای، در هنگام ورود به حساب‌ کاربری، علاوه بر ایمیل و رمز عبور، به وارد‌کردن یک کد که معمولاً در لحظه از طریق ایمیل یا پیامک ارسال می‌شود هم نیاز است. علت این کار، ثابت‌کردن این موضوع است که ما همان شخصی هستیم که حساب‌ کاربری را ایجاد کرده است. فعال‌کردن این ویژگی، حساب‌ کاربری ما را نفوذناپذیر خواهد کرد، به شرطی که کدهای پیامک یا ایمیل‌شده را در اختیار کسی قرار ندهیم.

معرفی خود در شبکه‌های اجتماعی

بعد از ساخت حساب ‌کاربری در شبکه‌های اجتماعی و تبدیل آن به حساب ‌کاربری کسب‌وکاری، باید با تنظیم عکس پروفایل مناسب و نوشتن توضیحات مناسب با کسب‌وکار، به معرفی کسب‌وکار خود اقدام کنیم. برای تنظیم پروفایل باید به نکات زیر توجه کرد:

  • باید یکتا باشد؛ یعنی شبیه آن در جای دیگری موجود نباشد.
  • بهتر است شامل لوگوی کسب‌وکار باشد.
  • باید به‌نحوی طراحی و ساخته شود که در اندازۀ پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی قابل فهم باشد.

برای نوشتن توضیحات بایو (Bio) در شبکه‌های اجتماعی نیز باید به موارد زیر دقت کرد:

  • باید کسب‌وکار ما را کامل توضیح دهد.
  • موضوع فعالیت کسب‌وکار حتماً مطرح شود.
  • نحوۀ دریافت خدمات و یا خرید کالا از کسب‌وکار بیان شود.
  • راه‌های ارتباطی گفته شود.
  • از زیاده‌گویی پرهیز کنیم و سعی کنیم با انتخاب جملات درست، منظور خود را با کوتاه‌ترین جملات ممکن برسانیم.

با رعایت نکات گفته‌شده برای عکس پروفایل و توضیحات، می‌توانیم کسب‌وکار خود را به‌خوبی به مشتری معرفی کنیم و کمک کنیم ماهیت کسب‌وکار ما توسط دیگران به‌خوبی درک شود. در مراحل بعدی باید به افکار دنبال‌کنندگان جهت‌دهی کنیم و آن‌ها را به انجام اقدامی که مدنظر داریم، دعوت کنیم.

برنامه‌ریزی و طراحی استراتژی تبلیغات و جذب مشتری

بعد از اینکه حساب‌ کاربری متناسب خود را ساختیم و با افزودن توضیحات و عکس پروفایل، کسب‌وکار خود را معرفی کردیم، باید برای اینکه کسب‌وکار خود را در معرض دید افراد بیشتری قرار دهیم و درآمد خود را ارتقا دهیم، برنامه‌ریزی کنیم. این برنامه‌ریزی، انتخاب طیف افرادی که می‌توانند مشتری ما باشند (پرسونای مشتری)، کلیات تولید محتوای مناسب برای پرسوناهای مختلف، برنامه‌ریزی برای انتشار و توزیع مناسب محتوا، بازخورد‌گیری از فعالیت‌ها و تلاش در بهبود روند فعالیت‌ها را شامل می‌شود. هرکدام از این موارد در ادامه توضیح داده خواهند شد.

اصول بازاریابی و تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی چیست

اصول بازاریابی و تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی چیست؟

گفتیم که برای افزایش فروش در شبکه‌های اجتماعی باید برای تبلیغات و بازاریابی در این فضا برنامه‌ریزی کنیم. برنامه‌ریزی برای بازاریابی و تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی به‌طور کلی شامل ۴ مورد زیر است:

  1. طراحی پرسونا
  2. استراتژی تولید محتوا
  3. استراتژی توزیع محتوا
  4. بازخوردگیری و اصلاح

هرکدام از مراحل گفته‌شده از اهمیت خاصی برخوردارند و نمی‌توان هیچ‌یک از این مراحل را حذف کرد یا نادیده گرفت. در ادامه راهنمایی‌هایی را برای انجام هرکدام از مراحل بالا بیان کرده‌ایم.

  1. طراحی پرسونا: برای طراحی پرسونا و تعیین مدل مشتریان بالقوه، باید به مشتریانی که از قبل داشته‌ایم و یا مشتریانی که فکر می‌کنیم می‌توانیم در ادامه داشته باشیم، مراجعه کنیم. باید پارامترهایی را که برای ما مهم هستند درمورد هریک استخراج کنیم و یک فایل جمع‌آوری کنیم. در آخر به یک فایل با اطلاعات مهم مشتریان بالقوه و بالفعل خود خواهیم رسید که می‌توانیم از آن‌ها برای برنامه‌ریزی‌های پیش‌ رو استفاده کنیم.
  2. استراتژی تولید محتوا: برای طراحی این استراتژی، باید با توجه به پرسونای مشخص‌شده بررسی کنیم که هرکدام از پرسوناهایی که شناخته‌ایم، با چه نوع محتوایی بهتر ارتباط برقرار خواهند کرد. با توجه به نتایج این بررسی، باید به تدوین استراتژی تولید محتوا بپردازیم.
  3. برنامه‌ریزی برای توزیع محتوا: با توجه به استراتژی طراحی‌شده و پرسونایی که شناخته‌ایم، باید زمان و شبکۀ اجتماعی مناسب انتشار برای توزیع محتوا را مشخص کنیم و سپس به انتشار محتوا بپردازیم.
  4. بازخوردگیری و اصلاح: با توجه به بازخوردهایی که از تعامل کاربران با محتوای خود می‌گیریم، باید در استراتژی محتوا و تقویم توزیع محتوا بازنگری کرده و تغییر ایجاد کنیم. همچنین، با استفاده از این بازخوردها می‌توانیم به‌طور مداوم، پرسونای خود را کامل کنیم.

معرفی ۴ شبکۀ اجتماعی پرطرف‌دار در ایران

همان‌طور که قبلاً گفتیم، شبکه‌های اجتماعی زیادی در دنیای امروز وجود دارند که هرکس می‌تواند بنابر نیاز خود از آن‌ها استفاده کند. در ادامه ۴ شبکۀ اجتماعی پرطرف‌دار را معرفی خواهیم کرد.

۱) اینستاگرام

اگر کسب‌و‌کاری نیاز دارد که برای معرفی خود از عکس یا ویدئو استفاده کند، اینستاگرام (Instagram) محل مناسبی برای حضور او خواهد بود. این شبکۀ اجتماعی معروف فقط مخصوص کسب‌و‌کارها نبوده و برای استفادۀ شخصی نیز کاربرد دارد. همین امر باعث می‌شود که کسب‌و‌کارها در اینستاگرام به دنبال جذب مشتری باشند.

ساخت اینستاگرام به سال ۲۰۱۰ بازمی‌گردد. این شبکۀ اجتماعی توسط دو نفر به نام‌های کوین و مایک تأسیس شد و هم‌اکنون صاحب آن شرکت متا (Meta) یا همان فیس‌بوک سابق است. در تمام این سال‌ها، اینستاگرام مدام خود را به‌روزرسانی کرده و قابلیت‌های جدیدی را برای استفادۀ کاربران اضافه کرده است. یکی از پیچیدگی‌های این شبکه مربوط به الگوریتم‌هایی است که توسط این شرکت طراحی شده و در حال تغییر هستند. بنابراین، اگر فردی می‌خواهد در این شبکۀ اجتماعی موفق باشد، لازم است به الگوریتم‌های فعلی آن مسلط بوده و به دنبال فهمیدن الگوریتم‌های جدید باشد.

از مهم‌ترین قابلیت‌های فعلی اینستاگرام می‌توان به پخش زنده (Live)، امکان آپلود ویدئوهای بلند (IGTV)، امکان تماس تصویری و… اشاره کرد. همچنین، این شبکۀ اجتماعی قابلیت‌های فراوانی برای صفحه‌های کاری دارد که با استفاده از آن می‌توان به آمارهایی مثل میزان جذب مخاطب دست پیدا کرده و با تحلیل آن، به موفقیت‌های بیشتری رسید.

۲) توییتر

این شبکۀ اجتماعی بیشتر برای کسب‌و‌کارهایی کاربرد دارد که تبلیغاتشان از طریق متن نوشتاری انجام می‌گیرد. استفاده از شعارنویسی و نوشته‌های تبلیغی در توییتر (Twitter) بسیار رایج بوده و بازدهی بالایی نیز دارد. البته در برخی موارد از تصویر و ویدئوی کوتاه نیز می‌توان در این شبکۀ اجتماعی استفاده کرد. توییتر به اندازۀ اینستاگرام پیچیده نبوده و برای تبلیغات متنی بسیار مناسب است.

توییتر در سال ۲۰۰۶ توسط فردی به نام جک دورسی تأسیس شد. این شبکۀ اجتماعی در میان سیاست‌مداران و افراد پرحاشیه بسیار طرف‌دار دارد و کمپین‌های همگانی نیز در میان کاربران توییتر، بسیار دیده می‌شود. این شبکۀ اجتماعی نیز همانند اینستاگرام آمارهایی مثل ایمپرشن و انواع بازدید را نشان داده و برای تحلیل آماری بسیار مفید است. از قابلیت‌های جدید توییتر می‌توان به تبلیغات هوشمند اشاره کرد که هنوز در کشور ما در دسترس نیست.

۳) لینکدین

شبکۀ اجتماعی لینکدین (Linkedin)از سایر شبکه‌های اجتماعی نام‌برده تخصصی‌تر بوده و در میان افراد شاغل و متخصص طرف‌دار دارد. بنابراین، اگر ما صاحب شرکتی هستیم و به دنبال نیروی کار می‌گردیم، این شبکۀ اجتماعی برای هدف ما مناسب خواهد بود. همچنین، اگر سابقۀ کاری خوب یا تخصص بالایی داریم، می‌توانیم شغل مورد علاقۀ خود را در لینکدین پیدا کرده و با افراد هم‌مسیر خود ارتباط برقرار کنیم.

ساخت لینکدین به سال ۲۰۰۳ برمی‌گردد. این شبکۀ اجتماعی را افرادی به نام‌های هافمن، بولو، لی و گوریک ساختند و هم‌اکنون در تمام دنیا قابل استفاده است. سازوکار لینکدین کمی با شبکه‌های اجتماعی دیگر متفاوت است و برپایۀ ارتباطات کاری شکل گرفته است. یکی از جدیدترین و مفیدترین قابلیت‌های این شبکۀ اجتماعی این است که می‌توان از طریق تنظیمات آن در قسمت پروفایل علامتی خاص ایجاد کرد تا سایر افراد متوجه شوند که شما جویای کار هستید یا خیر.

۴) کلاب‌هاوس

کلاب‌هاوس (Clubhouse) نوعی از شبکه‌های اجتماعی است که قدمت کمتری نسبت به سایر شبکه‌های اجتماعی دارد و تازه‌کار محسوب می‌شود. نوع فعالیت در کلاب‌هاوس از طریق صدا بوده و ارتباط از طریق گفت‌و‌گو شکل می‌گیرد. این شبکۀ اجتماعی برای کسب‌و‌کارهایی مناسب است که برای تبلیغ محصول خود نیاز به توضیح صوتی دارند یا می‌خواهند اسپانسر شخص معروفی شوند که صدای آشنایی در میان مردم دارد.

کلاب‌هاوس در سال ۲۰۲۰ پا به دنیای شبکه‌های اجتماعی گذاشت. سازندۀ این شبکۀ اجتماعی شرکت آلفا اکسپلوریشن است که با معرفی آن سروصدای زیادی به راه انداخت. کلاب‌هاوس در ابتدا فقط کاربران سیستم‌عامل Ios را به‌عنوان کاربر قبول می‌کرد، اما در نسخه‌های جدید، برای طرف‌داران اندروید نیز امکان ثبت‌نام را ایجاد کرده است.

تقویم محتوایی شبکه‌های اجتماعی چیست و چه کاربردی دارد

تقویم محتوایی شبکه‌های اجتماعی چیست و چه کاربردی دارد؟

در طول این جلسه دائماً گفتیم که تولید محتوای درست، یکی از رموز موفقیت در شبکه‌های اجتماعی است. در این قسمت قصد داریم بگوییم که که چطور می‌توان از محتوا به بهترین شکل ممکن استفاده کرد.

تعریف تقویم محتوایی

قطعاً اکثر ما برای محتوای شبکۀ اجتماعی خود، ایده‌های زیاد و متنوعی داریم؛ اما خیلی اتفاق می‌افتد که هیچ‌کدام از ایده‌های ما به مرحلۀ عملی‌شدن نمی‌رسد. علت این موضوع، نداشتن برنامه‌ریزی درست برای استفاده از ایده‌هاست. تقویم محتوایی در این مرحله بسیار کمک‌کننده بوده و محتواها و ایده‌های ما را منظم‌تر خواهد کرد.

تقویم محتوایی شبکه‌های اجتماعی برنامه‌ای است که مشخص می‌کند در چه روزی و چه زمانی باید چه محتوایی منتشر شود. برای مثال، تصور کنید که ما یک صفحۀ فروش مواد غذایی در شبکه‌های اجتماعی داریم. تقویم محتوایی به ما می‌گوید که در روز شنبه، محتوای مربوط به سبزیجات را منتشر کنیم و در روز یکشنبه، محتوای مربوط به مواد غذایی فراوری‌شده را بگذاریم. این کار تا آخرین روزی که ما مشغول تولید محتوا هستیم ادامه پیدا می‌کند.

مزایای استفاده از تقویم محتوایی

تقویم محتوایی به ما کمک می‌کند که تمام ایده‌ها و موضوعات موردنظرمان را در جای درست خود استفاده کنیم و بهترین فعالیت ممکن را داشته باشیم. علاوه‌ بر موارد گفته‌شده، استفاده از تقویم محتوایی شبکه‌های اجتماعی چند مزیت مهم دیگر دارد که آن‌ها را نیز بررسی خواهیم کرد. یکی از مزایای مهم آن، استفادۀ درست از وقت و مدیریت زمان قوی‌تر است. اگر تمام قدم‌های ما از قبل برنامه‌ریزی شده باشد، می‌توان خیلی سریع‌تر به اهداف موردنظر خود رسید.

همچنین، این تقویم کمک می‌کند که ما به‌طور پیوسته در شبکه‌های اجتماعی فعالیت کنیم و دچار کمبود محتوا نشویم. نکتۀ مهم دیگر این است که وقتی از تقویم محتوایی استفاده می‌کنیم، زمان بیشتری داریم تا فعالیت خود را بررسی کنیم و می‌توانیم یک محتوا را بارها مرور کنیم تا اشتباهی رخ ندهد.

اگر ما دارای یک تیم محتوایی باشیم، تقویم محتوایی کمک می‌کند که افراد وظایف خود را راحت‌تر بدانند و به آن دسترسی داشته باشند. البته باید در نظر داشته باشیم که ممکن است نتوانیم به هر دلیلی به همۀ موارد موجود در تقویم محتوایی عمل کنیم. در این شرایط لازم است که از پیش، برنامه‌ریزی جایگزینی داشته باشیم تا با توجه به آن حرکت کنیم.

نمونه‌هایی از تقویم محتوایی

تقویم محتوایی برنامه‌ریزی‌ای است که باید توسط فرد متخصص به این حوزه نوشته شود؛ اما اگر کمی اطلاعات در این زمینه داشته باشیم، می‌توانیم برای شروع کار خود یک تقویم محتوایی درست تهیه کنیم. یکی از راه‌های تهیۀ تقویم محتوایی خوب، دیدن تقویم‌های درست و کاربردی است. اگر به سایت Hubspot مراجعه کنیم، می‌توانیم چند مورد از ساده‌ترین و بهترین تقویم‌های محتوایی را دیده و از برخی قالب‌‌‌های آمادۀ آن‌ها استفاده کنیم. سایت‌های مختلف دیگری نیز مثل Google Drive و Trello هستند که با یک جست‌و‌جوی ساده می‌توانیم به قالب‌ تقویم‌های محتوایی آن‌ها دسترسی پیدا کنیم.

نکتۀ مهم این است که تقویم محتوایی هیچ شرکتی شبیه شرکت دیگر نیست. علت این امر تفاوت موضوع کسب‌و‌کارها با یکدیگر است. مثلاً برای کسب‌و‌کاری که درزمینۀ گل‌و‌گیاه فعالیت دارد، روز طبیعت، تاریخ مهمی است که باید برای آن تولید محتوا انجام دهد؛ اما کسب‌و‌کار دیگری که درزمینۀ لوازم آرایشی فعالیت دارد، باید برای روز زن محتوای ویژه تهیه کند. با توجه به مثال بالا می‌توان نتیجه گرفت که تقویم محتوایی برای هر کسب‌وکار باید به‌صورت اختصاصی طراحی شود و تقویم‌های سایر کسب‌و‌کارها فقط برای ایده‌گرفتن کاربرد دارند.

۵ مرحله برای نوشتن یک تقویم محتوایی

  1. در مرحلۀ اول به تحلیل‌کردن نیاز داریم. باید محتواهای پیشن و محتواهای رقبای خود را بررسی کنیم و نقاط ضعف و قوت آن‌ها را به دست بیاوریم. این کار به هدف‌گذاری ما کمک خواهد کرد.
  2. در مرحلۀ بعد باید اطلاعاتی را که برای نوشتن تقویم محتوایی به آن نیاز داریم، استخراج کنیم. مثلاً اگر برای تقویم خود به عکس یا قالب خاصی نیاز داریم، آن را از قبل مشخص کرده و تهیه می‌کنیم.
  3. لازم است که تمام محتواهای مورد نیاز را آماده کرده و آن‌ها را در یک پایگاه ‌داده ذخیره کنیم.
  4. پس از طی این مراحل می‌توانیم یک تقویم محتوایی شبکه‌‌های اجتماعی را طراحی کنیم. برای نوشتن تقویم، ابتدا مناسبت‌های متناسب با کسب‌وکار را پیدا کرده و برای آن محتوایی تعیین می‌کنیم. سپس با توجه به هدف کار و سلیقۀ مخاطب، باقی محتواها را در تقویم جای‌گذاری می‌کنیم. همچنین، لازم است که در تقویم خود جایی برای زمان انتشار محتوا و ایده‌های جدید در نظر بگیریم.
  5. پس از این می‌توانیم محتواهای خود را به‌ترتیب منتشر کرده و برای آن‌ها انواع کمپین را طراحی کنیم.

محتوا؛ شاه‌کلید موفقیت در شبکه‌های اجتماعی

محتوا قلب بازاریابی شبکه‌های اجتماعی است و بیشتر قابلیت مانور ما در این حوزه، معطوف به محتواست. با تولید و انتشار محتوای متناسب با پرسونای مخاطبان، تحلیل و اندازه‌گیری میزان تعامل، بازخوردگیری از تحلیل‌ها و بهبود محتوا می‌توانیم نرخ تعامل کاربران با محتوای خود را بالا ببریم و صدای خود را به گوش تعداد بیشتری از مخاطبان برسانیم.

هر شبکۀ اجتماعی، لحن و مدل محتوایی مخصوص به خود را دارد. با شناخت این موارد، می‌توانیم محتوای تولیدی را به‌سمتی که نیاز مخاطب ماست ببریم تا بتوانیم نیاز او را برطرف کرده و ارتباط بیشتری با مخاطب برقرار کنیم. در جدول زیر انواع مدل‌های محتوا و کاربردهای آن و شبکه‌های اجتماعی‌ای که در آن کاربرد دارند، توضیح داده شده است.

نوع محتوا کاربرد شبکه‌های اجتماعی مرتبط
متن توضیح طولانی درمورد محصول یا خدمت اینستاگرام، توییتر، لینکدین
عکس افزودن جذابیت بصری و توضیح محصول یا خدمت اینستاگرام، توییتر، لینکدین
ویدئو افزودن جذابیت بصری و توضیح محصول یا خدمت اینستاگرام، توییتر، لینکدین
صوت برگزاری کنفرانس دربارۀ محصول یا خدمت کلاب‌هاوس، توییتر

چطور از طریق شبکه‌های اجتماعی مشتری را جذب کنیم؟

شبکه‌های اجتماعی می‌توانند در مرحلۀ افزایش آگاهی از برند و دیده‌شدن و در مراحل فروش و نگه‌داشت مشتری به ما کمک کنند. با استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌توانیم محصول و خدمات کسب‌وکار خود را به کسانی که تاکنون آن‌ها را ندیده‌اند معرفی کنیم و خود را در معرض دید آن‌ها قرار دهیم.

همچنین می‌توانیم بعد از اینکه آشنایی با کسب‌وکار ما صورت گرفت و کاربر ما را شناخت، از او دعوت کنیم تا با دنبال‌کردن ما، محصولات جدید ما را به‌محض رونمایی مشاهده کند. در برخی از کسب‌وکارها هم ممکن است استفادۀ ما از شبکه‌های اجتماعی، بعد از فروش محصول و خدمات باشد و با دعوت به دنبال‌کردن، کاربر را به تبلیغ‌کنندۀ کسب‌وکار خود تبدیل کنیم.

هرکدام از موارد گفته‌شده در بالا به برنامه‌ریزی دقیق و طراحی استراتژی مدون نیاز دارند. مثلاً برای تبدیل مشتری به تبلیغ‌کننده می‌توانیم مسابقات اینستاگرامی برگزار کرده و کاربرانی که کسب‌وکارمان را به دیگران معرفی می‌کنند، وارد یک جریان دریافت جایزه کنیم. برای دیگر موارد نیز به همین ترتیب می‌توانیم با توجه به پرسونای مشتری برنامه‌ریزی کنیم تا به اهداف موردنظر برسیم.

معرفی ۳ شغل مرتبط با شبکه‌های اجتماعی

با گسترش شبکه‌های اجتماعی، برخی شغل‌های مرتبط با آن نیز به وجود آمد که از درآمد بالایی برخوردار بوده و طرف‌داران بسیاری نیز دارند. نکتۀ مهم این است که این شغل‌ها بسیار به هم مرتبط هستند و در راستای یکدیگر حرکت می‌کنند. برخی از این مشاغل به شرح زیر هستند:

۱) مدیر شبکه‌های اجتماعی

مدیر شبکه‌های اجتماعی فردی است که به‌خوبی با شبکه‌های اجتماعی آشنایی داشته و تجربۀ فعالیت در آن‌ها را دارد. این فرد، با توجه به تجربه و تخصص خود، تمام فعالیت‌های حساب ‌کاربری را مدیریت می‌کند. ۳ مورد از مهم‌ترین وظایف مدیر شبکه‌های اجتماعی عبارت است از:

  1. تعیین استراتژی شبکۀ اجتماعی؛
  2. طراحی تقویم محتوایی؛
  3. نظارت بر فعالیت کارشناس شبکه‌های اجتماعی و هم‌فکری با او.

۲) کارشناس شبکه‌های اجتماعی

کارشناس شبکه‌های اجتماعی فردی است که علاوه بر شبکه‌های اجتماعی، درزمینۀ بازاریابی و تولید‌ محتوا نیز تخصص دارد. این فرد با توجه به تقویم محتوایی نوشته‌شده توسط مدیر شبکه‌های اجتماعی تولید محتوا کرده و محتواها را برای انتشار به دست ادمین می‌سپارد. کارشناس شبکه‌های اجتماعی باید از کار خود به مدیر شبکه‌های اجتماعی گزارش دهد و بازخوردهای دریافت‌کرده از ادمین را به گوش او برساند. ۳ مورد از مهم‌ترین وظایف کارشناس شبکه‌های اجتماعی عبارت است از:

  1. تولید محتوا با توجه به تقویم محتوایی؛
  2. ارسال گزارش‌های دوره‌ای به مدیر شبکه‌های اجتماعی؛
  3. استفاده از بازخوردهای مخاطبان در محتواهای بعدی.

۳) ادمین شبکه‌های اجتماعی

ادمین فردی است که طبق زمان‌بندی تعیین‌شده محتوا را منتشر کرده و بازخوردهای مربوط به آن را جمع‌آوری می‌کند. همچنین، لازم است که این بازخوردها را به کارشناس شبکه‌های اجتماعی تحویل داده و او را مطلع سازد. علاوه ‌بر این موارد، ادمین باید با توجه به الگوی رفتاری مشخص و استراتژی تجربۀ مشتری، به پیام‌های مشتریان پاسخ داده و با آن‌ها در ارتباط باشد. ۴ مورد از مهم‌ترین وظایف ادمین شبکه‌های اجتماعی عبارت است از:

  1. انتشار محتوا؛
  2. ارتباط مستقیم با مشتریان و پاسخ‌گویی به آن‌ها؛
  3. جمع‌آوری بازخورد مشتریان از محتوهای تولید‌شده؛
  4. گزارش دوره‌ای به کارشناس شبکه‌های اجتماعی.

البته لازم است بدانید که وجود این سه شغل در یک شرکت، به وسعت آن بستگی داشته و در برخی شرکت‌ها ممکن است فقط یک جایگاه شغلی در این زمینه وجود داشته باشد. همچنین، جایگاه شغلی‌ای مثل ادمین شبکه‌های اجتماعی بیشتر در کشور ما رواج داشته و در کشورهای دیگر خیلی مرسوم نیست.

نتیجۀ تعامل و همکاری این سه جایگاه شغلی در شرکت‌های بزرگ، تیم شبکه‌های اجتماعی یک کسب‌و‌کار را تشکیل می‌دهد. اگر هر سه فرد کار خود را با توجه به اصول گفته‌شده و قوانین کاری انجام دهند، آن کسب‌و‌کار در شبکه‌های اجتماعی بسیار موفق خواهد بود.

7ترفندمهم برای فعالیت بهتر در شبکه اجتماعی

۷ ترفند مهم برای فعالیت بهتر در شبکه‌های اجتماعی

پس از گفتن تمام اصول و نکات مربوط به شبکه‌های اجتماعی، لازم است که فوت کوزه‌گری موفقیت در این فضا را نیز توضیح دهیم. در ادامه ۷ ترفند را به شما خواهیم گفت که اگر در کنار اصول اولیه انجام شوند، موفقیت ما را چند برابر خواهند کرد.

  1. غافل‌نشدن از آمار: برای اینکه در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی همیشه رو به رشد باشیم، نیاز است که دائماً از آمارهای حساب‌ کاربری کسب‌وکار خود استفاده کنیم و تحلیل آمار را در برنامۀ کاری خود جای دهیم. در این صورت می‌توانیم در هر لحظه، با توجه به روند آمارها، بهترین تصمیم را برای ادامۀ کار بگیریم و همیشه مخاطب خود را درگیر حساب‌ کاربری خود کنیم.
  2. تولید محتوای ویروسی: یکی از بهترین راه‌های دیده‌شدن در شبکه‌های اجتماعی، تولید و انتشار محتواهای ویروسی (وایرال) است. محتوای ویروسی به‌راحتی توسط مردم بازنشر می‌شود و نیازی نیست برای انتشار این نوع محتوا توسط مردم، برنامۀ خاصی داشته باشیم. درواقع، برنامۀ توزیع محتوای ویروسی، پیش از تولید و در حین تولید اجرا می‌شود تا محتوا به قابل انتشارترین شکل ممکن تولید شود.
  3. داشتن امضا در محتوا: برای اینکه حساب‌ کاربری خود را تقویت کنیم، می‌توانیم با امضادارکردن محتوا اطمینان حاصل کنیم که مخاطبان، حتی اگر در حساب کاربری دیگران محتوا را تماشا کنند، درنهایت به حساب ما رسیده و منبع اصلی محتوا را پیدا خواهند کرد. این امضا می‌تواند یک لحن خاص در نگارش متن محتوا یا یک امضای تصویری روی عکس‌ها در حساب‌ کاربری باشد. داشتن امضا می‌تواند خیال ما را از دزدیده‌شدن محتوا راحت کند و کمک کند تا دربارۀ این موضوع نگرانی نداشته باشیم.
  4. تعامل‌داشتن با همکاران: یکی از بهترین راه‌ها برای اینکه توسط تعداد بیشتری از مخاطبان دیده شویم، برقراری ارتباط و تعامل با همکاران کسب‌وکاری یا کسانی است که در حوزۀ کاری ما فعالیت می‌کنند. اگر همکاران خود را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنیم و با آن‌ها ارتباط درست برقرار کنیم، بعد از مدتی سیلی از مخاطبان آن‌ها راهی حساب ‌کاربری ما خواهند شد و به مخاطبان ما تبدیل می‌شوند. همچنین، این موضوع به افزایش اعتماد کاربران نیز منجر خواهد شد.
  5. بازگذاشتن درهای ورود: سال‌های پیش، برخی افراد تصور می‌کردند که با خصوصی‌کردن حساب کاربری خود، کاربران بیشتری را جذب خواهند کرد؛ زیرا این تصور وجود داشت که خصوصی‌بودن پیج، باعث افزایش تمایل مخاطبان به دنبال‌کردن صفحه و دیدن محتوا می‌شود. این تفکر و استراتژی نه‌تنها هیچ منطق درستی ندارد، بلکه باعث ضربه‌دیدن حساب‌ کاربری هم می‌شود. برای مثال، در شبکۀ اجتماعی اینستاگرام، بستن دسترسی صفحه، به اینکه دیگران از طریق هشتگ‌ها و اکسپلور نتوانند وارد صفحه شوند منجر شده و این به‌معنای ازدست‌دادن تعداد بسیار زیادی از مخاطبان است.
  6. مزاحمت ایجاد نکردن برای دیگران: دوران گذاشتن کامنت‌هایی شبیه «لطفاً صفحۀ مرا دنبال کنید» و… دیگر تمام شده است. امروزه این نوع تعامل با دیگران، مانند یک سم مهلک باعث نابودی اعتبار ما در شبکه‌های اجتماعی می‌شود. همچنین، ممکن است توسط الگوریتم این شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان مزاحم شناخته شویم و حساب کاربری‌مان محدود شود.
  7. گذرکردن از محدودیت‌ها: برای فعالیت در این فضا، باید تمام محدودیت‌های ذهن خود را کنار بگذاریم و به رسیدن به اعداد بالا در تعامل فکر کنیم. میدان شبکه‌های اجتماعی جایی برای افرادی با ذهن محدود نیست و هر محتوا امکان میلیون‌ها بار دیده‌شدن را دارد. پس، برای فعالیت مناسب در این فضا باید ذهن خود را از محدودیت‌ها خالی کنیم و هر لحظه به فکر رشد مستمر حساب‌ کاربری‌مان باشیم.

معرفی ۱۰ ابزار‌ کمک‌کننده به مدیریت شبکه‌های اجتماعی

برخی اوقات حجم کار و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی به‌قدری زیاد می‌شود که نمی‌توان به آن‌ها رسیدگی کرد. اگر در این شرایط، توان گرفتن نیروی کار کمکی نداشتیم، می‌توانیم از ابزارهای کمک‌کننده به مدیریت شبکه‌های اجتماعی استفاده کنیم. این ابزارها تا حدی کار ما را سبک کرده و به مدیریت بهتر شبکه‌های اجتماعی کمک می‌کنند. برخی از این ابزارها عبارت‌اند از:

  • Oktopost: این ابزار مدیریت شبکۀ اجتماعی را بر عهده داشته و تقریباً شبیه ادمین کار می‌کند.
  • Brandwatch: این ابزار برای تحلیل شبکه‌های اجتماعی کاربرد دارد.
  • Canva: این ابزار برای ساخت محتوای تصویری استفاده می‌شود.
  • Wistia: این ابزار ساخت ویدئو برای محتوا را آسان‌تر می‌کند.
  • Pixababy: این ابزار دسترسی به تصویرهای آماده را برای ما فراهم می‌سازد.
  • Loom: به کمک این ابزار می‌توان ویدئوهای مختلف ساخت.
  • Infogram: این ابزار برای ساخت محتوای تصویری به ما کمک می‌کند.
  • Hootsuite: کاربرد این ابزار در مدیریت شبکه‌های اجتماعی است.
  • Pexels: این ابزار دنیایی از تصاویر آماده را در اختیار ما قرار می‌دهد.
  • Netbase: این ابزار به ما در تحلیل شبکه‌های اجتماعی کمک می‌کند.

جمع‌بندی

همان‌طور که گفتیم، شبکه‌های اجتماعی همانند دروازه‌های ثروت هستند که اگر به اصول و نحوۀ کار با آن‌ها توجه شود، رسیدن به اوج موفقیت محال نیست. در این جلسه سعی کردیم شما را با شبکه‌های اجتماعی آشنا کنیم و برای این کار از ساده‌ترین مفاهیم شروع کرده و نکات تخصصی را نیز ذکر کردیم.

مطالعۀ این جلسه تا حد زیادی شما را از خواندن منابع دیگر بی‌نیاز می‌کند؛ اما نباید فراموش کنیم که برای موفقیت بیشتر باید اطلاعات به‌روز داشته و دائماً در حال مطالعه باشیم. در این جلسه مفاهیمی همچون انواع محتوا، تقویم محتوایی، اصول فعالیت در شبکه‌های اجتماعی و… را توضیح دادیم و به معرفی چند شبکۀ اجتماعی معروف پرداختیم.

درنهایت لازم است بدانید که تیم بزرگ صباویژن، با تخصص بالا درزمینۀ تبلیغات، می‌تواند شما را برای تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی راهنمایی کرده و انجام تبلیغات پربازده را بر عهده بگیرد.

مطالب پیشنهادی ما:

نظرات بسته شده است.