جلسۀ سوم: چگونه سایت مناسبی برای بازاریابی دیجیتال بسازیم؟

در جلسۀ اول متوجه شدیم که بازاریابی دیجیتال شامل تمام ابزارها و اقداماتی است که برای فروش و بازاریابی محصولات خود در فضای وب انجام می‌دهیم. سایت‌ها، یکی از این ابزارهای مهم و درواقع درب اصلی ورود کاربران به مجموعۀ شما هستند. متأسفانه، اغلب کسب‌وکارها، به‌خصوص شرکت‌های نوپا، این ابزار را نادیده می‌گیرند. کسب‌وکاری را که هیچ نام و نشانی از آن در اینترنت نیست یا سایتی نامناسب دارد، تصور کنید. آیا کاربر را درگیر و به خرید از آن ترغیب می‌کند؟

در بازاریابی دیجیتال، شما فقط با محتوای سایت و اجرای کمپین سروکار ندارید، بلکه باید در جریان بخش فنی سایت هم باشید. آگاهی از ظرفیت‌های سایت به شما کمک می‌کند برنامه‌ریزی بهتری داشته باشید و درصورت نیاز به ارتقا، فوراً برای آن درخواست دهید. در این جلسه، به طور کامل سایت و نحوۀ ایجاد یک تجربۀ کاربری خوب برای مخاطب را بررسی می‌کنیم. با خواندن این مطلب یاد می‌گیرید:

  • سایت چیست؛
  • چرا با وجود شبکه‌های اجتماعی، هنوز به سایت نیاز است؛
  • چگونه یک سایت بسازید؛
  • فروشگاه‌های اینترنتی به چه نوع سایتی نیاز دارند؛
  • یک سایت خوب، چه ویژگی‌هایی دارد؛
  • و چگونه تعداد بازدیدکنندگان سایت را افزایش دهید.

سایت چیست؟

سایت خانه‌ای است که مجموعۀ شما در فضای وب برای خود می‌سازد. درواقع، شما صفحه یا صفحاتی با آدرس ثابت در اینترنت می‌سازید. سپس در این صفحات آنلاین، کسب‌وکار و محصولات خود را با استفاده از متن، عکس یا ویدئو به دیگران معرفی می‌کنید. هرچه آدرس خانۀ شما سر‌راست‌تر، نما و دکور آن دلچسب‌تر و محتوای درونی آن جذاب‌تر باشد، تعداد بازدیدکنندگان و درنتیجه میزان درآمد شما بالاتر خواهد بود.

متأسفانه آمار مرکز مطالعاتی SmallBizTrend نشان می‌دهد که بیش از ۳۶% از شرکت‌های کوچک هنوز سایتی ندارند. این رقم با گسترش روزافزون شبکه‌های اجتماعی در حال افزایش است. این شرکت‌ها با یک مقایسۀ سطحی به این نتیجه می‌رسند که سایت، آورده‌ای برای مجموعه ندارد و بر همین ‌اساس هم پیش می‌روند. اما اجازه بدهید در ادامه نگاه این دسته از کسب‌وکارها را به‌شکلی عمیق‌تر بررسی کنیم.

آیا با وجود شبکه‌های اجتماعی، کسب‌وکارها هنوز به سایت نیاز دارند؟

آیا با وجود شبکه‌های اجتماعی، کسب‌وکارها هنوز به سایت نیاز دارند؟

شبکه‌های اجتماعی رایگان هستند، کار با پلتفرم آن‌ها راحت است، در آن‌ها به ۳.۸میلیارد نفر در سراسر جهان دسترسی خواهیم داشت، امکان تعامل مستقیم با کاربر را دارند و می‌توانیم ایده‌های جدید خود را در آن‌ها به‌سرعت تست کنیم. با این حساب، آیا لازم است سرمان را دستمال ببندیم؟ چرا باید جایی به غیر از شبکه‌های اجتماعی را برای فعالیت کسب‌وکار خود ترجیح دهیم؟ اما لطفاً فقط چند دقیقه وقت بگذارید و به این موارد فکر کنید:

  • وقتی کاربری در اینترنت به دنبال خدمت یا کالایی مشابه محصولات شماست، چگونه باید به شما برسد؟ شاید پیداکردن پروفایل‌ها در خود پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی راحت باشد، اما اعتباری برای ظاهرشدن آن‌ها در نتایج موتورهای جست‌وجو نیست. وقتی موضوع یا عبارتی توسط کاربر جست‌وجو می‌شود، در اغلب مواقع صفحات اول را سایت‌ها پر می‌کنند. طبق آمار گوگل، کسب‌وکارهایی که فقط در شبکه‌های اجتماعی هستند، در هر ثانیه حدود ۴۰۰۰۰ جست‌وجو را از دست می‌دهند.
  • یک سایت حرفه‌ای، موجب اعتماد کاربران و مشتریان می‌شود. شبکه‌های اجتماعی رایگان هستند و هر فردی می‌تواند در آن‌ها برای خود حساب کاربری تنظیم کند. همین موضوع باعث می‌شود کاربران برای تصمیم‌گیری و خرید در این پلتفرم‌ها، با شک‌وتردیدهای زیادی روبه‌رو باشند. یک سایت حرفه‌ای به مشتریان این فرصت را می‌دهد که سابقه، تخصص و اعتبار شما را بررسی کنند.
  • سایت‌ها به شما کنترل کاملی را روی کسب‌وکارتان می‌دهند. اگرچه ابزارهایی برای مدیریت شبکه‌های اجتماعی وجود دارند، اما واقعیت این است که نمی‌توان روی نتایج آن‌ها کنترلی داشت.

در جلسۀ دوم دربارۀ اهمیت پرسونا و سفر مشتری صحبت کردیم. در سایت می‌توانیم با ابزارهای مختلف، سفر مشتری را از لحظۀ ورود تا خرید بررسی کنیم. سپس می‌توانیم با بهینه‌سازی فرایندها، تجربۀ خریدی خاص و سفارشی برای او بسازیم. این انعطاف‌پذیری و قابلیت تغییر در شبکه‌های اجتماعی وجود ندارد.

  • از همه مهم‌تر، فیلتر تلگرام و طرح صیانت از حقوق مصرف‌کنندگان را به خاطر آورید. گاهی مهاجرت‌ از یک رسانه به یک رسانۀ دیگر به‌معنای ازدست‌دادن حاصل تمام تلاش‌های گذشته است. این ریسک وجود دارد که هرگز دوباره به مشتریان قبلی خود دسترسی پیدا نکنید. یک سایت به مرور زمان در ذهن مردم ثبت می‌شود و هرگز اجازه نمی‌دهد در دنیای وب گم شوید.

اشتباه نکنید؛ هدف ما این نیست که ابزاری را بر ابزار دیگر ترجیح دهیم. در جلسۀ هفتم از ضرورت حضور در شبکه‌های اجتماعی هم صحبت خواهیم کرد. قطعاً ترکیب ابزارهای مختلف با یکدیگر نتایج بهتری را برای استراتژی بازاریابی شما رقم می‌زند. با‌این‌حال، اگر به دنبال یک کسب‌وکار پایدار هستید و می‌خواهید آن را به سطوح بالاتر ارتقا دهید، باید سایت را در اولویت خود قرار دهید.

حال که توانستیم شما را از اهمیتِ داشتن سایت آگاه کنیم، بهتر است به سراغ ساختن سایتی مناسب برویم. از چه سیستم‌هایی می‌توان برای ساخت سایت استفاده کرد؟

سیستم‌های مدیریت محتوا

سیستم‌های مدیریت محتوا

در روزهای اولیۀ پدید‌آمدن فضای وب، برای ایجاد یک سایت باید HTML یا جاوا اسکریپت می‌دانستید. هنوز هم برخی کسب‌وکارهای بزرگ، با استخدام یک تیم متخصص، سایت خود را از همین طریق مدیریت می‌کنند. آن‌ها تغییرات جزئی و کلی بسیار زیادی نیاز دارند و برنامه‌نویسی به آن‌ها آزادی عمل بیشتری می‌دهد.

حتماً می‌توانید تصور کنید که این روش تا چه حد دشوار است؛ چون هر کار کوچکی به کدهای مختلف نیاز دارد. به‌علاوه، استخدام یک تیم متخصص هزینۀ زیادی در پی دارد. خوشبختانه، امروزه لازم نیست مکانیکی بلد باشید تا بتوانید رانندگی کنید. سیستم‌های مدیریت محتوا کار را برای ما بسیار راحت کرده‌اند.

سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) نرم‌افزاری است که برای ساخت سایت و انتشار محتوا در اینترنت مورد استفاده قرار می‌گیرد. درواقع، این سیستم‌ها که به‌اختصار CMS نامیده می‌شوند، به شما اجاره می‌دهند سایت خود را بدون نیاز به کدنویسی بسازید. این پلتفرم‌ها رابط کاربری ساده‌ای دارند؛ به این ترتیب، هر فردی بدون داشتن تخصص هم می‌تواند آن‌ها را مدیریت کند.

انواع سیستم‌های مدیریت محتوا

سیستم‌های CMS مختلفی برای طراحی و ساخت سایت وجود دارند. برخی از آن‌ها رایگان و برخی دیگر غیررایگان هستند. از میان آن‌ها ۳ پلتفرم بسیار پرکاربرد و رایگان را به شما معرفی می‌کنیم:

  1. وردپرس (Wordpress): وردپرس، یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین CMSها محسوب می‌شود. افزونه‌ها و قالب‌های طراحی زیادی برای این سیستم وجود دارد؛ بنابراین دست شما برای سفارشی‌سازی طراحی و تنظیم بخش‌های مختلف سایتتان باز خواهد بود. این نرم‌افزار خدمات پشتیبانی ندارد؛ اما منابع و مطالب زیادی دربارۀ آن در فضای وب وجود دارد و درصورت برخورد با مشکل، به‌راحتی می‌توانید راه‌حل آن را بیابید. با وجود اینکه سایت بسیاری از کسب‌وکارهای بزرگ جهان با استفاده از وردپرس ساخته شده است، اما متخصصان، امنیت سایت‌های وردپرسی را پایین می‌دانند.
  2. جوملا (Joomla): جوملا یکی دیگر از سیستم‌های پرطرف‌دار در بین کسب‌وکارهای مختلف است. این سیستم رقیبی جدی برای وردپرس محسوب می‌شود؛ چون از امکانات بسیار زیاد، قالب‌های گرافیکی زیبا، امنیت بیشتر و قدرت بالایی برخوردار است. اما باید گفت رابط کاربری آن نسبت به وردپرس پیچیده‌تر است و کار با آن برای افراد مبتدی کمی چالش‌برانگیز خواهد بود.
  3. دروپال (Drupal): دروپال تمام قابلیت‌های لازم برای ساخت یک سایت حرفه‌ای را در اختیارتان قرار می‌دهد. این سیستم، امکانات امنیتی وسیعی دارد و با خیالی راحت می‌توان از آن به‌عنوان دیتابیسی برای ذخیرۀ اطلاعات سایت استفاده کرد. رابط کاربری آن نسبت به موارد قبلی کمی پیچیده‌تر است و مشکل می‌توان برای این سیستم، نیروی متخصص پیدا کرد.

کدام‌یک از‌ سیستم‌های مدیریت محتوا بهتر است؟

همان‌طور که دیدید، هریک از سیستم‌های مدیریت محتوا مزیت‌های خاص خود را دارد. درنهایت این شما هستید که باید با توجه به نیازهای خود، پلتفرم مناسب را انتخاب کنید. برای این کار چند سؤال مهم از خود بپرسید:

  1. آیا آن‌قدر رابط کاربری ساده‌ای دارد که بتوانید به‌راحتی محتوای خود را در آن منتشر کنید؟
  2. آیا این سیستم، دست شما را برای قالب و طراحی‌های سایت باز می‌گذارد؟ می‌توانید طرحی را که در نظر دارید روی سایت پیاده کنید؟
  3. آیا این CMS، امکان جابه‌جایی دیتا را به شما می‌دهد؟ این سیستم باید ابزارهایی را در اختیارتان قرار دهد که بتوانید داده‌های خود را ذخیره کنید و درصورت نیاز، به جای دیگری منتقل کنید. ممکن است بعدها تصمیم بگیرید سایت خود را روی دامنه‌های جدید ببرید و به این قابلیت نیاز پیدا کنید.
  4. آیا پشتیبانی و اطلاعات کافی از پلتفرم در دسترس قرار دارد؟ درست است که هدف پلتفرم‌های CMS، ساده‌سازی ساخت سایت است. اما با‌این‌حال ممکن است در حین کار سؤالاتی برای شما پیش آید.
  5. آیا بودجه‌ای کافی برای پرداخت هزینۀ خرید، اشتراک یا استخدام متخصص در اختیار دارید؟

مراحل ساخت یک سایت

مراحل ساخت یک سایت

ایجاد یک سایت، فقط به انتخاب پلتفرم CMS خلاصه نمی‌شود. این کار در ۴ مرحله صورت می‌گیرد:

  1. انتخاب و ثبت دامنه؛
  2. خرید هاست؛
  3. اتصال هاست و دامنه؛
  4. نصب سیستم مدیریت محتوا.

دامنه و هاست، پایه‌های سایت شما را تشکیل می‌دهند. ساختمانی که پی درستی نداشته باشد، با اولین تکان ساده به‌راحتی فرومی‌ریزد؛ بنابراین، اطمینان حاصل کنید که سایت روی شالوده‌ای درست بنا شده باشد. در ۲ بخش بعدی، ویژگی‌های مهم یک دامنه و هاست مناسب را بررسی می‌کنیم.

انتخاب دامنه

قبل از هر اقدامی باید نام دامنۀ خود را تعیین کرد. دامنه، همان آدرسی است که توسط آن خود را به فضای وب معرفی می‌کنیم. آدرس اینترنتی ما یعنی https://www.sabavision.com را در نظر بگیرید. Sabavision.com در بخش انتهایی آن، دامنۀ سایت نامیده می‌شود. انتخاب اسم دامنه به اندازۀ اسم شرکت یا برند اهمیت دارد و باید نگاه بلندمدتی به آن داشت. این نام در سئوی سایت بسیار تأثیرگذار است و باعث می‌شود کاربران در فضای وب شما را پیدا کنند؛ بنابراین تعیین آن دقت و حساسیت بالایی می‌طلبد. اطمینان حاصل کنید این نکات در دامنۀ شما رعایت شده باشد:

  • دامنه باید املا و تلفظ ساده‌ای داشته باشد تا کاربر بتواند به‌راحتی آن را هجی و تایپ کند.
  • دامنه باید کوتاه باشد و در ذهن بماند. طبق اعلام مرکز تحقیقات datagenetics، نام اغلب سایت‌های جهانی از ۶ تا ۱۴ کاراکتر تشکیل شده است. این تعداد می‌تواند ملاک مناسبی برای سنجش درستی اسم سایت شما باشد.
  • از کلمات کلیدی صنعت یا حوزۀ کسب‌وکارتان در آن استفاده شده باشد؛ به این ترتیب، وقتی کاربران آن کلمۀ کلیدی را جست‌وجو می‌کنند، به شما می‌رسند.
  • از عدد، خط، فاصله و کاراکترهای عجیب‌وغریب دیگر استفاده نکنید. اکثر اوقات، کاربر در هنگام شنیدن یا تایپ‌کردن این کاراکترها دچار خطا می‌شود.
  • دربارۀ نام خود تحقیق کنید؛ این اسم نباید توسط شرکت دیگری استفاده شده باشد. اگر مفهوم و پیشینه‌ای بحث‌برانگیز داشته باشد، برای شما دردسرساز خواهد شد.
  • نام دامنه باید برای موتورهای جست‌وجو قابل فهم باشد. اسم سایت خود را انگلیسی یا فارسی انتخاب کنید. عبارات فینگلیش برای موتورهای جست‌وجو غیرقابل فهم هستند و ممکن است در سئوی شما تأثیر بگذارند.
  • پسوند مناسبی برای دامنۀ خود انتخاب کنید. پسوند com، در سطح بین‌المللی شناخته‌شده است و طرف‌داران زیادی دارد. پسوند ir هم برای ایران است و از پرکاربردترین پسوندها محسوب می‌شود.

بهتر است خود را محدود به یک پسوند نکنید و هردو را برای نام خود به ثبت برسانید. برندهای بزرگ، اغلبِ پسوندها را برای دامنۀ خود ثبت می‌کنند. با این کار، امکان سوء‌استفاده‌های احتمالی یا سوء‌برداشت‌ها را از بین می‌برید و در تحریم‌ها و مشکلاتی از این دست، باز هم در دسترس خواهید بود.

ابزارهایی مثل Name Mesh و Domain Wheel به شما در پیداکردن نام‌های مناسب دامنه کمک می‌کنند. کافی است کلمۀ کلیدی خود را در این سایت‌ها وارد کنید. آن‌ها عبارات کلیدی مرتبط را به شما پیشنهاد می‌دهند؛ عباراتی که خلاقانه و ساده هستند و قبلاً در جای دیگری مورد استفاده قرار نگرفته‌اند. پس از انتخاب، می‌توانید نام دامنۀ خود را در شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات هاستینگ ثبت کنید. البته برای ثبت دامنه با پسوند ir باید به‌طور مستقل از سایت ایرنیک اقدام کرد.

انتخاب هاست

بعد از مشخص‌شدن وضعیت دامنه، نوبت به خرید هاست می‌رسد. هاست به فضایی گفته می‌شود که در آن فایل‌ها و محتویات سایت ذخیره و نگهداری می‌شوند. شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات سایت، سرورهایی را برای پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات سایت‌ها در اختیار دارند. آن‌ها فضای هر سرور را به بخش‌های مختلف تقسیم می‌کنند و هر قسمت را که هاست نامیده می‌شود، به یک سایت اختصاص می‌دهند. با این حساب، هر هاست براساس مشخصات فنی سروری که روی آن سوار است می‌تواند فقط برخی نیازهای خاص را پوشش دهد. کدام‌یک از هاست‌هایی که در ادامه معرفی می‌شوند، پاسخ‌گوی سایت شما هستند؟

  • هاست اشتراکی: در هاست اشتراکی، چندین ‌سایت (گاهی بیش ‌از ۱۰۰۰ سایت) روی یک سرور قرار می‌گیرند. آن‌ها از منابع، فضا و پهنای باند سرور به‌طور مشترک استفاده می‌کنند. در این هاست، ترافیک ورودی یک سایت و میزان مصرف آن بر کیفیت و سرعت سایت‌های دیگر اثر می‌گذارد. همچنین، درصورتی‌که امنیت یکی از سایت‌ها به خطر بیفتد، باقی سایت‌ها نیز ممکن است با مشکل مواجه شوند. باوجوداین، هاست اشتراکی از لحاظ اقتصادی بسیار به‌صرفه است و برای کسب‌وکارهای نوپا و بلاگ‌ها انتخاب مناسبی خواهد بود.
  • هاست مجازی (Vps): در هاست مجازی که نیمه‌اختصاصی هم نامیده می‌شود، فضای سرور توسط نر‌م‌افزارهایی مثل Vmware به قسمت‌های مختلف تقسیم می‌شود. هر قسمت به‌طور مجزا در اختیار یک سایت قرار می‌گیرد؛ بنابراین میزان مصرف یک سایت لطمه‌ای به عملکرد سایت‌های دیگر نمی‌زند. از طرفی با این شیوه، تعداد سایت‌هایی که روی یک سرور قرار می‌گیرند کمتر است و کاربران سرعت بهتری را تجربه می‌کنند. در این هاست، تنظیمات بیشتری می‌توانید برای سایت خود اعمال کنید؛ چون دیگر روی سایت‌های دیگر تأثیری ندارد.
  • هاست اختصاصی (Dedicated): در این هاست، یک سرور با تمام منابع و حافظۀ خود در اختیار سایت قرار می‌گیرد؛ بنابراین دیگر لازم نیست برای کاهش سرعت یا امنیت سایت خود نگران باشید. برای اعمال تغییرات و تنظیماتی که مدنظر دارید هم دستتان باز خواهد بود.
  • هاست ابری (Cloud): سیستم هاست ابری مشابه هاست مجازی است. اما در این حالت، محدودیتی در منابع وجود ندارد؛ چون چند سرور مختلف به‌صورت شبکه با هم در ارتباط هستند.
  • هاست وردپرسی: این هاست برای میزبانی سایت‌های وردپرسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سایت‌ها به سخت‌افزارها و منابع خاصی نیاز دارند؛ به همین‌ دلیل، شرکت‌های هاستینگ سرورهایی را به‌طور جداگانه برای آن‌ها در نظر گرفته‌اند.
  • هاست ایمیل: هاست ایمیل یک سرویس کمکی محسوب می‌شود و نمی‌توان از آن برای راه‌اندازی سایت استفاده کرد. اگر بازاریابی ایمیلی را در سطح گسترده انجام می‌دهید، به این هاست نیاز خواهید داشت. درواقع، هاست ایمیل به سایت شما متصل می‌شود و فقط به ارسال و دریافت‌های ایمیلی شما کمک می‌کند. با کمک آن می‌توانید آدرس ایمیلی به اسم سایت خود داشته باشید و گزارش‌های دقیقی را از ایمیل‌های خود دریافت کنید.
  • هاست دانلود: هاست دانلود هم مانند ایمیل به‌طور مستقل برای سایت کاربرد ندارد. هاست دانلود به سایت اصلی شما متصل می‌شود و میزان فضای مورد نیاز آن را تأمین می‌کند. اگر سایت شما از نوع دانلودی است یا می‌خواهید فایل‌های حجیمی را در آن بارگذاری کنید، بهتر است این هاست را هم تهیه کنید.

راه‌اندازی سایت‌های فروشگاه اینترنتی

راه‌اندازی سایت‌های فروشگاه اینترنتی

سایت‌های فروشگاهی به طراحی و ویژگی‌های متفاوت‌تری نسبت به سایت‌های دیگر نیاز دارند. این سایت‌ها درست مانند یک فروشگاه باید دکور و طراحی داخلی جذاب داشته باشند. همچنین، لازم است محصولات خود را به‌درستی در ویترین و بخش‌های دیگر فروشگاه بچینند. در کنار این موارد، وجود ویژگی‌های زیر هم برای آن‌ها ضروری است، ازجمله:

  • امکان دسته‌بندی مناسب محصولات؛
  • امکان مقایسۀ قیمت‌ها و فیلتر محصولات براساس فاکتورهای مختلف؛
  • قابلیت پرداخت آنلاین؛
  • قابلیت اتصال سایت به برنامه‌های حسابداری و انبارداری؛
  • قابلیت ثبت نظر به ازای هر محصول؛
  • امکان اعمال تخفیفات؛
  • قابلیت ارسال پیامک؛
  • و… .

این ویژگی‌ها در جذب و افزایش وفاداری مشتریان بسیار تأثیرگذار هستند. فروشگاه‌های اینترنتی، با انتخاب یک سیستم مدیریت محتوای مناسب می‌توانند به تمامی این قابلیت‌ها دسترسی پیدا کنند. بر این اساس، سایت‌سازهای مختلفی برای آن‌ها پدید آمده‌اند. در میان آن‌ها پلتفرم‌های ایرانی قدرتمندی هم دیده می‌شود. در ادامه برخی از آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

انواع فروشگاه‌سازها

فروشگاه‌های اینترنتی را می‌توان با استفاده از سایت‌سازهای زیر ایجاد کرد:

بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی توسط ووکامرس طراحی شده‌اند. ووکامرس افزونه‌ای است که روی وردپرس نصب می‌شود. یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های آن این است که از تمام افزونه‌های سئو در وردپرس پشتیبانی می‌کند؛ بنابراین از نظر سئو چند پله جلوتر از باقی سایت‌ها خواهید بود. با‌این‌حال، ممکن است به دلیل محدودیت‌های محصول و کوچکی کسب‌وکار، تصمیم به استفاده از فروشگاه‌‌سازهای دیگر بگیرید. در این ‌صورت، ابتدا در سایت‌ آن‌ها امکاناتی را که در اختیارتان قرار می‌دهند بررسی کرده و سیستمی متناسب با نیازهای خود انتخاب کنید.

مجوزهای لازم برای فروشگاه‌های اینترنتی

فروشگاه‌های اینترنتی هم مانند کسب‌وکارهای فیزیکی برای فعالیت خود نیاز به اخذ مجوزهایی دارند. از طریق این مجوزها می‌توانند فروش داشته باشند یا درگاه پرداخت آنلاین از بانک‌ها دریافت کنند. همچنین، موجب اعتماد مخاطبان به خود شوند.

  • مجوز اینماد یا نماد اعتماد الکترونیکی: نماد اعتماد الکترونیکی توسط مرکز تجارت الکترونیک صنعت، معدن و تجارت صادر می‌شود. این مجوز به‌معنای حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان است و به شما حق فروش می‌دهد. بانک‌های ارائه‌دهندۀ درگاه پرداخت آنلاین، فقط با داشتن این مجوز به شما خدمات ارائه می‌دهند.
  • مجوز سامان‌دهی محتوای فضای مجازی: مجوز سامان‌دهی محتوای فضای مجازی، برای کسب‌کارهای حوزۀ فرهنگ و هنر الزامی است. این مجوز توسط وزارت فرهنگ و ارشاد صادر می‌شود و به‌معنای تأیید محتواهایی است که روی سایت قرار می‌گیرند.
  • مجوز اتحادیۀ کشوری کسب‌وکارهای مجازی: این مجوز به‌نوعی همان پروانۀ کسب شما در اینترنت محسوب می‌شود. مجوز اتحادیۀ کشوری کسب‌وکارهای مجازی به فروشگاه شما اجازه می‌دهد به‌صورت قانونی در سراسر کشور فعالیت داشته باشید. بعد از دریافت آن، لوگوی اتحادیه روی سایت قرار می‌گیرد. کاربر با کلیک روی آن، اطلاعاتی همچون صاحب امتیاز و تاریخ انقضای پروانۀ کسب را ملاحظه می‌کند.

بسیاری از فروشگاه‌ها در ابتدا فعالیت خود را بدون این مجوزها شروع می‌کنند. آن‌ها برای پرداخت آنلاین خود از درگاه‌های واسطی که برخی شرکت‌ها مثل زیبال، زرین‌پال یا پی‌پینگ در اختیارشان قرار می‌دهند استفاده می‌کنند. اما فراموش نکنیم که وجود این نمادها برای مشتریان ‌نوعی اطمینان خاطر محسوب می‌شود.

چرا برخی سایت‌ها موفق هستند و برخی دیگر نه

چرا برخی سایت‌ها موفق هستند و برخی دیگر نه؟

بعضی از سایت‌ها به‌طور چشمگیری موفق هستند و برخی دیگر هیچ دستاوردی برای کسب‌وکار ندارند. این در حالی است که هردو گروه ممکن است از شرایط پیش‌ساخت یعنی دامنه، هاست و CMS مناسبی برخوردار باشند. پس تفاوت در چیست؟ موفقیت سایت‌ها در گرو رعایت برخی اصول است. این اصول که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم، به رتبۀ بالاتر سایت، سئوی بهتر و درنتیجه جذب بیشتر مخاطبان منجر می‌شوند:

  • طراحی و قالب مناسب: بعد از ساخت سایت، لازم است قالبی روی آن نصب کنید. این قالب باید طراحی زیبا و متناسب با صنعت و کسب‌وکار شما داشته باشد. برای مثال، سایت یک گروه حقوقی باید حرفه‌ای جلوه کند و بتواند اعتماد مخاطب را در لحظۀ ورود جلب کند. آیا یک قالب کودکانه و رنگارنگ برای آن مناسب خواهد بود؟ نما و طراحی یک سایت، در همان چند ثانیۀ اول حضور کاربر، وضعیت ماندن یا ترک‌کردن او را تعیین می‌کند.
  • ایجاد تجربۀ کاربری درست: گاهی آن‌قدر غرق طراحی و زیبایی سایت می‌شویم که کاربر را فراموش می‌کنیم. آیا رابط کاربری سایت برای او ساده است؟ آیا می‌تواند به‌راحتی بخش‌هایی را که به ‌دنبال آن است در سایت پیدا کند؟ آیا فراخوان به اقدام‌ها (CTA) قابل فهم هستند و در جای مناسبی قرار گرفته‌اند؟ بهتر است تمام تلاش خود را به‌ کار ببرید تا یک تجربۀ کاربری بسیار خوب برای مخاطب بسازید. با ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس، تگ منیجر و هاتجر می‌توانید دغدغه‌های مخاطبان را پیدا کنید و آن‌ها را پوشش دهید.
  • تأمین امنیت سایت: آیا حاضرید در سایتی که در قسمت URL آن یک هشدار قرمزرنگ امنیتی دیده می‌شود خرید انجام دهید؟ این علامت، پروتکل امنیتی سایت را نشان می‌دهد. سایت‌ها در ۲ پروتکل Http و Https در دسترس عموم قرار می‌گیرند. پروتکل Https، داده‌هایی را که بین سایت و کاربر تبادل می‌شوند رمزنگاری می‌کند؛ به این ترتیب، امکان سرقت داده‌های سایت، دسترسی به اطلاعات خصوصی کاربران و هک‌شدن آن به‌سادگی امکان‌پذیر نخواهد بود. از طرفی، سایت‌های Https سرعت لود بالاتری هم دارند که فاکتور مهمی محسوب می‌شود. برای تبدیل پروتکل Http به Https، باید برای سایت خود گواهی‌ SSL تهیه کنید. این گواهی را می‌توانید از شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات هاستینگ درخواست کرده و سپس فایل آن را در سایت نصب کنید.
  • استفاده از طراحی رسپانسیو: یک سایت مناسب، در دستگاه‌های مختلف به‌خوبی نمایش داده می‌شود. باید برای سایت، طراحی تعاملی یا رسپانسیو در نظر بگیرید. با این کار، ترتیب چیدمان محتوای صفحه‌ و مقیاس تصاویر و ویدئوها متناسب با نوع دستگاه کاربر تنظیم می‌شود.
  • پاسخ به سؤالات کاربران: در حین فرایندهای بازاریابی و کمپین‌های خود، سؤالاتی را که توسط کاربران پرسیده می‌شود جمع‌آوری کنید. اغلب مخاطبان دربارۀ محصول، نحوۀ خرید، حمل‌ونقل و… پرسش‌هایی دارند. این مجموعه‌سؤالات را با پاسخ‌های شفاف و کوتاه در سایت خود قرار دهید.
  • تغییر و به‌روزرسانی محتوا: برخی سایت‌ها محتواهای قدیمی یا ثابتی دارند و کسی به فکر به‌روزرسانی و تغییر آن‌ها نیست. چرا باید کاربران مطالبی را که بیش از یک‌ سال از عمر آن‌ها می‌گذرد دوباره و دوباره بخوانند؟ آن‌ها به دنبال خدمات و مطالب جدید شما هستند. حتی ربات‌های گوگل هم وقتی متوجه می‌شوند که تغییری در سایت رخ نمی‌دهد، ممکن است کمتر آن را در نتایج جست‌وجو نشان ‌دهند.
  • فراهم‌کردن سرعت مناسب برای سایت: یکی دیگر از مواردی که در تجربۀ کاربری مخاطب تأثیر دارد، سرعت لود سایت شماست. مطالعات آماری نشان می‌دهد که ۵ ثانیۀ اول لود صفحه، بیشترین اثر را در نرخ تبدیل کاربر دارد. اهمیت سرعت سایت به حدی زیاد است که گوگل هم آن را به‌عنوان یکی از فاکتورهای اصلی برای رتبه‌بندی در نظر می‌گیرد. هاست سایت، پروتکل امنیتی آن، حجم فایل‌ها و تصاویری که بارگذاری می‌شوند و افزونه‌های مناسب یا نوع بکاپ‌گیری، همگی در سرعت سایت تأثیر می‌گذارند؛ بنابراین حتماً در فرایندهای سایت به این موارد دقت کنید.
  • ساده و واضح ‌بودن مطالب: برای محتوای درونی سایت خود از بانک‌ها الگو نگیرید. یک کاربر عادی در سایت بانک، مجبور است بارها و بارها مطلب را بخواند تا متوجه آن شود. چند درصد از مشتریان بانک‌ها را افراد متخصص حوزۀ مالی تشکیل می‌دهند؟ محتوای سایت خود را ساده، قابل فهم و به زبان مخاطب تنظیم کنید.

چگونه بازدیدکنندگان سایت را افزایش دهیم؟

همۀ این تلاش‌ها برای ایجاد یک سایت خوب و افزایش فروش و درآمد مجموعه بود. افزایش فروش در سایت، مستلزم افزایش میزان بازدیدکنندگان و ترافیک ورودی آن است. این کار را می‌توان به ۲ روش کلی سئو و تبلیغات انجام داد. در تبلیغات، از رسانه‌های مختلف برای هدایت کاربران به‌سمت سایت استفاده می‌کنیم. این کار به روش‌های مختلف امکان‌پذیر است و با پرداخت هزینه انجام می‌شود. اما در سئو، تکیه روی محتوای خود سایت است. این محتوا برای دسترسی راحت‌تر کاربر و موتورهای جست‌وجو بهینه‌سازی می‌شود. در جلسۀ چهارم و هشتم دربارۀ تکنیک‌های مختلف سئو و انواع تبلیغات به‌طور مفصل صحبت خواهیم کرد.

امیدواریم این جلسه برای شما کاربردی بوده باشد. خوشحال می‌شویم تجربیات خود را در این زمینه با ما و دیگر خوانندگان در میان بگذارید.

منابع

مطالب پیشنهادی ما:

نظرات بسته شده است.