در جلسۀ قبل دربارۀ بازاریابی محتوایی صحبت کردیم. اما در این جلسه به سراغ مبحث جذاب و چالشی ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) میرویم. خیلی از مردم به ایمیل مارکتینگ به دید روشی قدیمی و ازکارافتاده نگاه میکنند؛ اما بازاریابها بهخوبی از اهمیت و مزایای ایمیل در استراتژی بازاریابی کسبوکار آگاه هستند.
اگر بخواهیم خیلی شستهورفته بگوییم ایمیل مارکتینگ چیست، باید گفت: «بازاریابی ایمیلی، ارسال ایمیلهای تجاری به لیستی از مخاطبان است که قبلاً اجازۀ ارسال این نوع ایمیلها را به شما دادهاند.»؛ در پایان این جلسه انتظار میرود:
- بدانید ایمیل مارکتینگ چیست و اهمیتش را درک کرده باشید.
- بتوانید ایمیلهای شخصیسازیشده ارسال کنید.
- سنجهها و معیارهای ایمیل مارکتینگ را بهخوبی بشناسید.
- بتوانید لیست ایمیلهایتان را پروپیمان کنید.
- ایمیل اتومیشن را بشناسید و تا حدودی آن را اجرا کنید.
- بهترین ابزارهای ایمیل مارکتینگ را بشناسید.
ایمیل مارکتینگ چیست؟
همانطور که گفتیم، عمل ارسال ایمیل به مشتریان بالقوه و بالفعل را ایمیل مارکتینگ میگویند. بازاریابی ایمیلی را میتوان یکی از قدرتمندترین کانالهای بازاریابی دانست؛ چراکه کسبوکارها برای چندین عمل مختلف مانند تبلیغ محصول یا خدمتشان، آگاهی از برند، تولید سرنخ، ایجاد روابط مستحکم با مشتریان و… از آن استفاده میکنند.
ایمیل مارکتینگ میتواند شامل خبرنامههایی با موضوع بهروزرسانیهای مربوط به محصول یا خدمات برند، تبلیغات، فروش یا پیشنهادهای ویژه برای مشترکان باشد. همچنین، کسبوکاری ممکن است از ایمیل مارکتینگ برای بهاشتراکگذاشتن پیامی با مخاطبان در پی یک اتفاق مانند بلاهای طبیعی استفاده کند.
باید شیوۀ استفاده از ایمیل مارکتینگ را یاد گرفت؛ چراکه کار با آن مانند استفاده از چاقو است! با بازاریابی ایمیلی میتوانید مشتریانتان را وارد قیف بازاریابیتان کنید تا تبدیل به مشتری وفادار شوند یا با ارسال اسپمطور ایمیلها، روی اعصابشان بروید تا برای همیشه کسبوکارتان را در سطل زباله بیندازند.
۹ دلیل اهمیت استفاده از ایمیل مارکتینگ برای کسبوکارها
طبق آمار Statista، تعداد کاربران جهانی ایمیل، چیزی حدود ۴میلیارد نفر است و هرساله بر این تعداد افزوده میشود. بهعلاوه، تخمین زده میشود روزانه ۱۹۶میلیارد ایمیل ارسال میشود که حدود ۱۰۹میلیارد آن، ایمیلهای تجاری است. ایمیل مارکتینگ برای استراتژیهای مختلف بازاریابی مانند بازاریابی درونگرا بسیار حیاتی است. همچنین، یکی از عالیترین روشها برای جلب توجه و جذب مشتریان است.
براساس تحقیق VentureBeat که روی دستهها و ابزارهای مختلف بازاریابی انجام شد، ایمیل مارکتینگ برای ده سال متوالی بالاترین نرخ بازگشت سرمایه (ROI) را داشته است. به ازای هر یک دلاری که خرج شده، ایمیل مارکتینگ ۳۸ دلار بازگشت سرمایه داشته است. علاوهبراین، به بازاریابها وسیعترین دسترسی را بین تمام کانالهای دسترسی میدهد. با وجود ابزار تبلیغات فراوانی که در اختیار بازاریابان است، بازاریابی ایمیلی بهترین گزینه برای رشد کسبوکار است. در ادامه چند دلیل برای استفاده از بازاریابی ایمیلی در کسبوکار را با هم مرور میکنیم:
۱) همه حداقل یک ایمیل دارند
در حال حاضر هر کسی که گوشی هوشمند دارد، برای فعالسازی و کار با آن به ایمیل نیازمند است. این یک فرصت طلایی برای صاحبان کسبوکار است. هر فرد با داشتن گوشی همراه بهراحتی میتواند ایمیل دریافت و ارسال کند. بهعلاوه، بهطور معمول وقتی برای کسی ایمیل ارسال میکنید، نوتیفیکیشن دریافت ایمیل روی صفحهنمایش گوشیاش ظاهر میشود.
۲) راهی عالی برای اطلاعرسانی به مشتریان
هنگامی که لیست ایمیل خود را به تعداد قابل توجهی افزایش دادید (حتی ۵۰۰ سرنخ باکیفیت برای کسبوکارهای نوپا بسیار زیاد است) میتوانید تنها با فشردن چند دکمه مخاطبانتان را از ویژگیهای جدید محصول یا خدمت خود آگاه کنید. این کار از هزینههای سرسامآور تبلیغات جلوگیری میکند.
۳) افزایش آگاهی از برند و جذابیت برندتان
ایجاد آگاهی از برند فعالیتی مهم و ضروری برای هر کسبوکار است. مردم هرچه بیشتر شما را بشناسند، احتمال خریدکردنشان از شما بیشتر میشود. آگاهی با جلب توجه ایجاد میشود و ایمیل یکی از بهترین روشها برای جلب توجه است. بعد از اینکه مخاطبان در لیست خبرنامهتان عضو شدند، میتوانید محتواهای مختلفی مانند موارد زیر را برایشان ارسال کنید:
- اخبار مهم و ترندهای حوزۀ کسبوکارتان
- مشاورۀ تخصصی
- چکیدۀ مقالات بلاگ
یادتان باشد در وهلۀ اول نباید بهطور مستقیم به کسبوکارتان اشاره کنید؛ در ابتدا برای آنها ایمیلهایی مرتبط با حوزۀ کسبوکارتان و درجهت رفع دغدغهها و نیازهایشان ارسال کنید.
۴) تجربۀ حس خوش تبدیل، با بازاریابی ایمیلی
هدف بازاریابان از هر فعالیتی، تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل است و هرچه درصد این تبدیل بیشتر باشد، آنها خوشحالتر و کسبوکار پرپولتر میشود! وقتی صحبت از تبدیل به میان میآید، نام بازاریابی ایمیلی حسابی میدرخشد. میانگین نرخ کلیک در یک کمپین ایمیلی حدود ۳٪ است؛ درحالیکه نرخ کلیک یک توییت، فقط حدود ۰.۵٪ است. طبق نظرسنجی Monetate:
- ۴.۲۴٪ بازدیدکنندگان از طریق بازاریابی ایمیلی،
- ۲.۴۹٪ از طریق موتورهای جستوجو،
- و تنها ۰.۵۹٪ از طریق شبکههای اجتماعی اقدام به خرید میکنند.
۵) لذت بالاترین بازگشت سرمایه
همانطور که گفتیم، بازاریابی ایمیلی بهطور متوسط ۳۸۰۰٪ بازگشت سرمایه برای کسبوکارها به همراه دارد؛ یعنی به ازای هر یک دلار، ۳۸ دلار بازگشت سرمایه را با ایمیل مارکتینگ تجربه میکنید.
۶) رسانهای حرفهای در چنگال شما
برخلاف شبکههای اجتماعی، ایمیل، رسانهای بسیار حرفهای است و مردم انتظار دارند اطلاعات مربوط به محصول یا خدمتتان را از طریق این کانال دریافت کنند. طبق گزارش MarketingSherpa، اکثر قریببهاتفاق مردم تمایل دارند محتوای تبلیغاتی را از طریق ایمیل دریافت کنند؛ این در حالی است که فقط ۱۷٪ مردم، شبکههای اجتماعی را برای این کار ترجیح میدهند.
۷) اقتصادی و کمهزینه
راهی آسان، مؤثر و ارزان است و به شما اجازه میدهد که با هزینهای اندک، پیامتان را به دست تعداد زیادی از مخاطبانتان برسانید. برای کسبوکارهای نوپا یا کوچک که توانایی استفاده از کانالهای سنتی تبلیغاتی مانند تلویزیون و رادیو را ندارند، بازاریابی ایمیلی مانند سوپرمن وارد عمل میشود و آنها را از مهلکه نجات میدهد.
تحقیق مشترک Shop.org و Forrester Research حاکی از آن است که ۸۵٪ خردهفروشان آمریکایی، ایمیل مارکتینگ را یکی از مؤثرترین تاکتیکها برای جذب مشتری میدانند.
۸) قابلیت شخصیسازی
با استفاده از ابزارها و نرمافزارهای ایمیلی این امکان را دارید که با اسم، مخاطبان را در ایمیل خطاب کنید. با این کار این حس را به او منتقل میکنید که این ایمیل بهصورت ویژه تنها برای او فرستاده شده است. این دو جمله را مقایسه کنید:
- علی عزیز، یکی از بهترین کانالهای بازاریابی، ایمیل مارکتینگ است و شما…
- کاربر گرامی، یکی از بهترین کانالهای بازاریابی، ایمیل مارکتینگ است و شما…
به نظرتان کدامیک از این دو جمله تأثیرگذارتر است؟
۹) قابلیت ردیابی
مو لای درز این کانال نمیرود. با استفاده از ابزارها و نرمافزارهای ایمیلی میتوانید ردیابی کنید چه کسی ایمیلتان را باز کرده است، چند نفر روی لینک داخل ایمیل کلیک کردهاند، چند نفر اشتراکشان را لغو کردهاند و… . این دادهها، حکم خون را در رگهای کسبوکارتان دارند؛ چراکه میتوانند مشخصکنندۀ قدمهای بعدی شما و کسبوکارتان باشند.
به احتمال زیاد، تا اینجا اهمیت بازاریابی ایمیلی برایتان مشخص شده است. در ادامه، برای عمیقترشدن در این موضوع، بهتر است به سراغ بخشبندی مخاطبان در ایمیل مارکتینگ میرویم.
شخصیسازی در بازاریابی ایمیلی؛ ۷ سامورایی در خدمت شخصیسازی
همانطور که بالاتر گفتیم، شخصیسازی ایمیل یکی از تکنیکهایی است که بازاریابان ایمیلی با استفاده از آن و دادههایی که از مشترکانشان دارند، محتوایی درگیرکننده را برای مشترکانشان میسازند. در نظر داشته باشید که در این بازار رقابتی باید دل مخاطب را با خود همراه کنید و کارهایی را انجام دهید که او از بین این همه رقیب، شما را انتخاب کند؛ یکی از این کارها، شخصیسازی ایمیلهاست. اگر میخواهید شخصیسازی ایمیلهایتان را شروع کنید، ۷ تکنیک را برایتان آماده کردهایم که مانند ۷ سامورایی به رشد کسبوکارتان کمک میکنند.
۷ تکنیک شخصیسازی ایمیل مارکتینگ
برای شخصیسازی ایمیل مارکتینگ، تکنیکها و روشهای بیشماری وجود دارد و ما در این مطلب هفت مورد از مهمترین این تکنیکها را برایتان گردآوری کردهایم تا با هم آنها را مرور کنیم.
۱) بخشبندی مشتریان
تقسیم لیست مشترکانتان به لیستهای کوچکتر، این امکان را به شما میدهد تا ایمیلهای مرتبط و هدفمندی را برای مشتریان فعلی و آیندهتان بفرستید. اگر این کار را بهخوبی انجام دهید، این نتایج برایتان حاصل میشود:
- افزایش اوپنریت (Open Rate)
- افزایش کلیکریت (Clickthrough Rate)
- کاهش نرخ لغو اشتراک (Unsubscribe)
بهبود این موارد، درنهایت افزایش نرخ تبدیل را برایتان به همراه دارد. تحقیقی که روی کاربران میلچیمپ انجام شد نشان میدهد کاربرانی که از دادههای بخشبندیشده استفاده میکردند، ۱۴.۳۷٪ افزایش اوپنریت و ۶۷.۴۸٪ افزایش کلیکریت را تجربه کردهاند. تقیسمبندی و بخشبندی مشتریان بهطور تقریبی میتواند تمام معیارهای اصلی بازاریابابی ایمیلیتان مانند اوپنریت، کلیکریت، بانسریت (Bounce Rate) را افزایش دهد. میتوانید مشتریانتان را براساس این موارد بخشبندی کنید:
- حوزۀ کاری
- عنوان شغلی
- جغرافیا
- اندازۀ شرکت
- رفتار در وب
- سابقۀ خرید
- سفر خریدار
۲) شخصیسازی اطلاعات فرستنده و گیرنده
راهی عالی برای این است که بگویید ایمیلهای شما را یک «فرد» میفرستد نه یک «ربات»! بهعلاوه، ایمیلهایی که عکس و نام فرستنده و گیرنده و همچنین آدرس ایمیل فرستندۀ شخصیسازیشده دارند، کمتر خستهکننده به نظر میرسند و به افراد حس مثبتتری را القا میکنند؛ درضمن، در لیست بلندبالای صندوق ورودی مشترکانتان بیشتر به چشم میآیید.
صباویژن یکی از برندهای ایرانی است که به بهترین شکل، این کار را انجام میدهد:
- استفاده از عکس شخصی بهجای عکس سازمانی؛
- استفاده از اسم فرستنده بهجای اسم تیم (نیما از صباویژن)؛
- استفاده از آدرس ایمیل شخصیسازیشده (Nima@Sabavision.com)؛
- استفاده از اسم خود مشتری («Ali عزیز» بهجای «کاربر عزیز» یا «مشتری گرامی»).
۳) پیشنهاد محصول منحصربهفرد
چطور میتوانید مشترکانتان را ناراضی و عصبانی کنید؟ با فرستادن پیشنهادهای تبلیغاتی فراوان و بدون فکر! بهترین راه برای جلوگیری از این موضوع، ارسال ایمیلهای بسیار هدفمند برای تعامل و تبدیل بیشتر است. این ایمیلها را باید براساس رفتار خریدار و ترجیحاتی که نشان داده است، طراحی کنید.
با استفاده از دادههایی که از بازدیدکنندگان و رفتار خرید مخاطبانتان به دست میآورید، پیشنهادهای جذاب و شخصیسازیشدهای را به آنها دهید تا در قیف بازاریابیتان سُر بخورند و از بازدیدکننده به مشتری تبدیل شوند. طبق تحقیق Intelliverse، ۵۶٪ از خریداران بیشتر از سایتهایی خرید میکنند که پیشنهادهایی شخصیسازیشده از محصولات را به آنها ارائه میکنند.
۴) پیشنهادهای ویژه
یک پیشنهاد ویژۀ کاملاً هدفمند و شخصیسازیشده میتواند نرخ کلیک را تا ۱۴٪ بهبود دهد. با استفاده از دادههای بخشبندیشده میتوانید پیشنهادهایی جذاب برای هدفقراردادن یکسری مشتری خاص ارائه دهید. بهطور مثال، برای مشترکانی که در شش ماه گذشته لباس یا اسباببازی کودک خریداری کردهاند، پیشنهادی ویژه برای خرید لباسهای کودک ارسال کنید. یا میتوانید تخفیف لباس مردانه را فقط برای آقایان حاضر در لیست ایمیلی خود ارسال کنید. البته یادتان باشد برای این تخفیف، زمان محدودی را در نظر بگیرید.
با استفاده از این بخش میتوانید کاربران غیرفعال یا کاربرانی که سبد خرید خود را رها کردهاند، هدف قرار دهید. همانطور که میدانید، حفظ مشتریان فعلی از جذب مشتریان جدید بهصرفهتر است؛ زیرا جذب مشتری جدید بهطور متوسط پنج برابر هزینۀ بیشتری دارد. بهترین ابزار برای استفاده از این سامورایی، استفاده از لیستی است که برای بخشبندی مشتریانتان تهیه کردهاید.
۵) تحریک رفتاری
استفاده از محرکهای رفتاری یکی از بهترین ابزارهایی است که میتوانید در استراتژی ایمیلیتان استفاده کنید. شاید کمی پیچیده به نظر برسد، اما این مورد به واکنشهای خودکار براساس شیوۀ تعامل مردم با محصولهای شما خلاصه میشود. تحریک رفتاری چیزی فراتر از ایمیلهای خوشامدگویی است؛ زیرا به شما این امکان را میدهد تا دوباره با مشتریانتان ارتباط بگیرید و محصولهای بیشتری بفروشید.
بهطور مثال میتوانید سازوکاری را طراحی کنید که اگر بازدیدکنندهای خریدی انجام داد، بلافاصله و بهطور خودکار تأیید سفارش و رسید پرداختش برای او ارسال شود. طبق آمارِ ۳۹٪ بازاریابان ایمیلی، این تکنیک، مؤثرترین استراتژی آنهاست.
۶) ایمیلهای نقطهعطف
هیچچیز مانند یک ایمیل بهموقع نمیتواند باعث ایجاد نقطهعطفی برای شروع تعامل شود. ایمیلهای تبریک روز تولد مشترک یا سالگرد اشتراکشان از این نوع ایمیلها هستند. بسیار مهم است که رابطۀ خود را با مشترکانتان تقویت کنید و بتوانید آنها را از بازدیدکنندهای معمولی به مشتری وفادار تبدیل کنید. در هر مرحله از سفر مشتری باید پیامی مناسب را برایش ارسال کنید؛ برای نمونه میتوان به ارسال پیام خوشامدگویی برای فردی که تازه مشترک شده، اشاره کرد.
این نوع ایمیلها رابطۀ شما را با مشترکانتان مستحکم و عمیق میکنند؛ زیرا به آنها این سیگنال را میفرستند که برایتان ارزشمند هستند و همۀ ما میدانیم زمانی که مشتری احساس ارزشمندی کند، به مشتری وفادار تبدیل میشود. ایمیلهای نقطهعطف شخصیسازیشده، حفظ مشتری و نرخ تبدیل را افزایش میدهند و همچنین راهکاری عالی برای جذب مشتریان هستند.
۷) ایمیلهای تعامل مجدد
مهم نیست که چقدر برای ایجاد یک لیست عالی عرق ریخته باشید، چون واقعیت این است که بعضی از مخاطبانتان، به دلایل مختلف، تعاملی با ایمیلهای ارسالیتان ندارند. ایمیلهای تعامل مجدد راهکاری عالی برای قلقلک مخاطب برای ایجاد تعامل با ایمیلهایتان است. با این نوع ایمیلها میتوانید مشترکان غیرفعال را هدف بگیرید و از آنها بپرسید که آیا همچنان به دریافت ایمیل تمایل دارند یا نه. یا میتوانید با یکسری جملههای جادویی، بذر انگیزه برای بازدید مجدد از سایتتان را در دلشان بکارید.
ممکن است بعضیها با این نوع ایمیلها اشتراکشان را لغو کنند. در اینجا نباید زانوی غم بغل کرد؛ اتفاقاً باید خوشحال هم باشید! زیرا هرچه تعامل با ایمیلهای ارسالیتان کمتر باشد، احتمال رفتن به پوشۀ اسپم بیشتر میشود. فکر میکنیم دیگر نیازی نباشد بیشتر از این شما را برای شخصیسازی ایمیلهایتان، متقاعد کنیم. وقت آن است که در اولین فرصت این کار را انجام دهید و در همان کمپین اول، معجزۀ شخصیسازی را با چشمانتان ببینید.
۵ سنجۀ مهم ایمیل مارکتینگ
برای موفقیت یا عدم موفقیت یک کمپین، نیاز دارید آن را با یکسری از سنجهها بسنجید. با استفاده از این سنجههاست که میتوانید قدمهای بعدیتان را مشخص کنید؛ زیرا میدانید در مسیر درستی قرار دارید یا خیر. سنجههای مختلفی برای ایمیل مارکتینگ وجود دارد، ولی ما در اینجا به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
۱) نرخ کلیک (Clickthrough Rate)
نشاندهندۀ درصد مشترکانی است که روی یک یا چند پیوند موجود در ایمیلی خاص کلیک کردهاند.
- شیوۀ محاسبۀ نرخ کلیک: (تعداد کلیکها یا کلیکهای یکتا ÷ تعداد ایمیلهای تحویلدادهشده (delivered)) × ۱۰۰
- مثال: (۶۰۰ کلیک ÷ ۱۰۰۰۰ ایمیل تحویلدادهشده) × ۱۰۰ = ۶٪ نرخ کلیک
- دلیل اهمیت نرخ کلیک: نرخ کلیک سنجۀ مهم شما برای ردیابی (tracking) است؛ زیرا به شما میگوید که چه تعداد از افراد شما با محتوایتان درگیر شدهاند و علاقهمند به دریافت اطلاعات بیشتر دربارۀ محصول، خدمت یا برندتان هستند. اهمیت این سنجه در تعیین نتیجۀ A/B تستها خودش را نشان میدهد؛ زیرا این تستها بهطور معمول برای یافتن راههایی درجهت ترغیب مشترکان به کلیک بیشتر در ایمیلها طراحی میشوند.
- نحوۀ افزایش نرخ کلیک: با استفاده از محتوای خلاقانهتر و بهبود فراخوان به اقدامهای موجود در ایمیل میتوان نرخ کلیک ایمیل را افزایش داد.
۲) نرخ تبدیل (Conversion Rate)
درصد دریافتکنندگان ایمیل که روی لینک موجود در ایمیل کلیک کردهاند و اقدام بخصوصی را انجام دادهاند؛ بهطور مثال، درصد افرادی که فرم موجود در صفحۀ متصل به لینک را پر کردهاند.
- شیوۀ محاسبۀ نرخ تبدیل: (تعداد مشترکانی که اقدام تعیینشده را انجام دادهاند ÷ تعداد ایمیلهای تحویلدادهشده (delivered)) × ۱۰۰
- مثال: ۴۰۰ نفر اقدام تعریفشده را تکمیل کردند ÷ ۱۰۰۰۰ ایمیل تحویلدادهشده = ۴٪ نرخ تبدیل
- دلیل اهمیت نرخ تبدیل: اگر هدفتان ایجاد سرنخ است، نرخ تبدیل همان سنجهای است که باید دودستی آن را بچسبید؛ چراکه نشان میدهد تا چه اندازه خبرنامههایتان در ایجاد مشتری بالقوه و سرنخ موفق بودهاند.
- نحوۀ افزایش نرخ تبدیل: هرچه مسیر تبدیل سادهتر و کوتاهتر باشد، نرخ تبدیل افزایش مییابد. مخاطب امروز حوصلۀ انجام کار زیاد را ندارد؛ باید تا پشیمان نشده و حوصلهاش سر نرفته، قاپش را بدزدید!
۳) بانسریت (Bounce Rate)
نشاندهندۀ درصدی از کل ایمیلهای ارسالیتان است که با موفقیت به صندوق ورودی مشترکانتان تحویل داده نشدهاند.
- شیوۀ محاسبه بانسریت: (تعداد ایمیلهای تحویلدادهنشده ÷ تعداد کل ایمیلهای ارسالی) × ۱۰۰
- مثال: (۷۵ ایمیل بانسشده ÷ ۱۰۰۰۰ ایمیل ارسالی) × ۱۰۰ = ۰.۷۵%
نکتۀ مهمی که وجود دارد این است که خود بانسریت به دو سنجۀ هاردبانس و سافتبانس تقسیم میشود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
۱) هاردبانس چیست؟
نشاندهندۀ ایمیلهایی است که بهخاطر یکسری دلایلی دائمی و پایدار تحویل داده نمیشوند و به دست مخاطب نمیرسند. دلایل مختلفی برای وقوع هاردبانس وجود دارد، ازجمله: آدرس ایمیل جعلی، واقعینبودن دامن ایمیل، عدم قبول ایمیلها توسط سرور گیرندۀ ایمیل و… .
چطور هاردبانس را کم کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم، هاردبانس میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ ولی بهترین روش برای کاهش هاردبانس این است که این آدرسهای جعلی را از لیستهای ایمیلیتان حذف کنید.
۲) سافتبانس چیست؟
نشاندهندۀ ایمیلهایی است که به دلایل موقت تحویل داده نمیشوند. پربودن صندوق ورودی یا حجیمبودن فایل موجود در ایمیل میتواند از دلایل وقوع سافتبانس باشد.
همانطور که گفتیم، عدم ارسال ایمیلها همیشگی نیست؛ پس سرویسهای ایمیلی در مدت چند روز تلاش میکنند تا این ایمیلها را دوباره ارسال کنند.
چطور سافتبانس را کم کنیم؟
بهترین روش این است که چشمان عقاب خود را فعال کنید و تیزبینانه آدرسهای ایمیلی را که این اتفاق برایشان میافتد، رصد کنید. اگر متوجه شدید که آدرس ایمیلی بارها و بارها دچار این اتفاق میشود، بهتر است عطایش را به لقایش ببخشید و آن را از لیست ایمیلیتان حذف کنید.
تفاوت هاردبانس و سافتبانس
شاید آنقدرها که نشان میدهند سختفهم نباشند. بهطور خلاصه، هاردبانس مساوی با شکست در تحویل «دائمی» ایمیلها و هاردبانس برابر با شکست در تحویل «موقت» ایمیلهاست.
چرا بانسریت مهم است؟
تلاش کنید بانسریت شما از ۲٪ بیشتر نشود؛ چراکه بانسریت بالای ۲٪ ممکن مشکلات بیشتری را در تحویل ایمیلهای بعدی برایتان به وجود بیاورد. درضمن، ممکن است ارائهدهندگان خدمات اینترنت (ISPها) شما را بهشدت جریمه کنند؛ زیرا از بانسریت بهعنوان عاملی کلیدی برای سنجش اعتبار فرستندههای ایمیل استفاده میکنند و اگر این نرخ زیاد باشد، ایمیلهای شما بهطور مستقیم به پوشۀ هرزنامه (Spam) منتقل میشوند.
۴) نرخ بازشدن (Open Rate)
نشاندهندۀ درصدی از مشترکان است که ایمیل مشخصی را باز کردهاند.
- شیوۀ محاسبۀ اپنریت: (تعداد ایمیلهای بازشده ÷ تعداد کل ایمیلهای ارسالی) × ۱۰۰
- مثال: (۲۰۰۰ ایمیل بازشده ÷ ۱۰۰۰۰ ایمیل ارسالی) × ۱۰۰ = ۲۰%
- نکتۀ مهم در باب اپنریت: هنوز که هنوز است، بیشتر بازاریابان ایمیلی در تلاش هستند تا با بهینهسازی عنوانهای ایمیلهایشان نرخ بازشدن را افزایش دهند. افزایش این نرخ، بهطور قطع تأثیرات مثبتی دارد و میتواند موضوع جالبی باشد؛ اما شما بهعنوان یک بازاریاب ایمیلی روی بهینهسازی نرخ کلیک خود کار کنید و آن را بهبود ببخشید.
واقعیت مطلب این است که به چند دلیل، نرخ بازشدن سنجهای گمراهکننده است. مهمترینِ آن این است که ایمیلی «بازشده» و جزء این آمار محسوب میشود که گیرنده یا همان مشترکتان، تصویرهای موجود در ایمیل را هم دریافت کند. این در حالی است که احتمالاً درصدی از مشترکانتان، گزینۀ مسدودکردن تصویر را در سرویس گیرندۀ ایمیلشان فعال کردهاند؛ یعنی اینکه حتی اگر ایمیل را باز هم کنند، بهواسطۀ عدم نمایش تصویر، جزو آمار اوپنریت محسوب نمیشوند.
چرا نرخ بازشدن ایمیل مهم است؟
خب تا اینجا زیرآب این سنجه را زدیم! وقت آن است کمی از این معیار تعریف کنیم. از این سنجه میتوانید برای مقایسه استفاده کنید. برای مثال، نرخ بازشدن ایمیلهای ارسالی این هفته را با نرخ بازشدن ایمیلهای ارسالی هفتۀ پیش مقایسه کنید (هر دو ایمیل باید به یک لیست واحد ارسال شوند). بهطور قطع، این مقایسه بینشی را به شما میدهد که بتوانید ایمیلهای بعدیتان را بهبود ببخشید.
۵) نرخ لغو اشتراک (Unsubscribe Rate)
نشان از درصدی از مشترکانتان دارد که بعد از بازکردن ایمیلی معین، اشتراکشان را در خبرنامهتان لغو میکنند. روی این سنجه هم مانند سنجۀ نرخ بازشدن نمیتوانید حساب چندانی باز کنید! چراکه خیلی از مشترکانتان دیگر تمایلی به دریافت ایمیل از سمت برند شما ندارند و بهجای طی فرایند لغو اشتراک بهشکل رسمی، از طریق ایمیلی که برایشان فرستادید اشتراکشان را لغو میکنند. به همین خاطر است که باید بیشتر از همه روی نرخ کلیک و نرخ تبدیل مانور دهید.
چرا نرخ لغو اشتراک مهم است؟
درست است که گفتیم نسبت به بعضی سنجهها از اهمیت کمتری برخوردار است، اما دلیل نمیشود نسبت به آن بیتفاوت باشید؛ چراکه لغو اشتراک افراد، روی نرخ رشد کلی لیست ایمیلهایتان تأثیرگذار است. بهتر است در یک بازۀ زمانی سری به این سنجه بزنید، آن را بررسی کنید و درنهایت چارهای برایش بیندیشید.
۷ دلیل اصلی لغو اشتراک + راهحل کمکردن نرخ لغو اشتراک
افراد به دلایل مختلفی اشتراک ایمیلیشان را لغو میکنند. در ادامه ۷ دلیل مهم لغو اشتراک را با هم مرور میکنیم:
۱) ایمیلهای خاکستری در لیست شما وجود دارد
بگذارید این ایمیلها را با یک مثال توضیح دهیم: فرض کنید شما سایت فروش اسباببازی کودک دارید و در کمپینی، در ازای گرفتن ایمیل، ۱۵٪ تخفیف روی سبد خرید میدهید. هاجر که مجرد است و فرزندی ندارد، فقط برای خرید کادوی تولد خواهرزادهاش در خبرنامۀ ایمیلی شما عضو میشود، کد را میگیرد، خرید را انجام میدهد و تمام!
بعد از آن هاجر واکنشی به ایمیلهای شما نشان نمیدهد. درست است که ایمیلهایتان وارد پوشۀ اسپم نمیشوند، ولی در مسیر هرزنامهشدن قرار میگیرند؛ چراکه تعامل با ایمیلهای ارسالیتان کم میشود. ممکن است چندین و چند هاجر در لیست ایمیلیتان وجود داشته باشد. قبل از اینکه عواقب حضور این ایمیلهای خاکستری دامن شما را بگیرد، بهتر است عطای این ایمیلها را به لقایش ببخشید و آنها را از لیست خود حذف کنید.
میدانیم سخت است، ولی باید بدانید که تنها نیستید: هاباسپات نیز نزدیک به ۲۵۰هزار مشترک را از خبرنامۀ ایمیلیاش حذف کرد؛ یعنی چیزی حدود ۴۵٪ از مشترکانش! میتوانید با ابزارهای ایمیل اتومیشن، سازوکاری را طراحی کنید که بهطور مثال، مشترکانی که تا شش ماه ایمیلهای شما را باز نمیکنند، بهطور خودکار از لیستتان حذف شوند.
البته میتوانید قبل از این کار (مثلاً در ماه سوم یا چهارم) از ایمیلهای تعامل مجدد که بالاتر به آنها اشاره کردیم استفاده کنید و بگویید که به این دلیل ممکن است اشتراکتان لغو شود، تا افرادی که همچنان به دریافت ایمیل از سمت شما تمایل دارند، همچنان در لیستتان حضور داشته باشند.
۲) رگباری ایمیل ارسال میکنید!
با ارسال رگباری ایمیل، مشترکانتان را زله نکنید! گاهی تعداد ایمیلهای ارسالی، مخاطبانتان را وادار میکند که اشتراکشان را لغو کنند. بهتر است به یک بازۀ زمانی معین برسید و خبرنامهتان را براساس این بازه بفرستید؛ بهطور مثال، هر چهارشنبه ساعت ۱۰ صبح.
۳) ظاهر و فونت ایمیلهایتان شلوغ و غیرحرفهای است
همین موارد بهظاهر ساده ممکن است نرخ لغو اشتراکتان را افزایش دهد. با انتخاب یک تمپلیت زیبا و فونت مناسب به مخاطب احترام بگذارید. یادتان باشد خیلیها به این موارد حساس هستند. ایمیلها نباید خیلی شلوغ باشند و چشم را آزار دهند.
۴) آنها هرگز در خبرنامهتان مشترک نشدهاند
خیلی از کسبوکارها فکر میکنند خرید بانک ایمیل، تعداد مشتریانشان را افزایش میدهد. اما باید بگوییم که متأسفانه اینگونه نیست و این کسبوکارها با دستان خودشان گور بازاریابی ایمیلیشان را میکنند. مردم از دریافت ایمیلِ ناخواسته نفرت دارند و حس بدی نسبتبه برندی که این کار را انجام میدهد، پیدا میکنند.
۵) مشترکانتان محتوای ایمیل شما را بهدرستی مشاهده نمیکنند
استفاده از تصویرهای با حجم بالا یا موردی که در قسمت «نکتۀ مهم در باب اپن ریت» گفتیم ممکن است این مشکل را ایجاد کنند. اگر قرار است پیشنهاد جذابی را ارائه کنید، یادتان باشند آن را در عکسهای ایمیل قرار ندهید؛ چراکه ممکن است مخاطب آن را نبیند و اشتراکش را لغو کند. با این وضعیت اینترنت ایران که قربانش برویم هر روز یک بازی جدید درمیآورد، چه کاری است که از عکسهای سنگین استفاده کنید؟ مته به خشخاش نگذارید و از عکسهای کمحجم استفاده کنید.
۶) محتوا به آنها مربوط نمیشود
بگذارید در این مورد از خودمان مایه بگذاریم. فرض کنید شما در خبرنامۀ ما عضو میشوید و بهطور مثال ما سازوکاری را چیدهایم که براساس آن به شما حق انتخاب میدهیم که بگویید علاقه دارید محتوای کدام دستهبندی را از طریق ایمیل دریافت کنید. اگر شما دستهبندی بازاریابی ایمیلی را انتخاب کنید ولی ما برایتان محتوای مربوط به شبکههای اجتماعی را بفرستیم، بعد از مدتی با ناراحتی یا حتی عصبانیت اشتراکتان را لغو میکنید. سعی کنید محتوا را براساس ترجیحات محتوایی مخاطب برای او ارسال کنید تا سریعتر به اهدافتان از بازاریابی ایمیلی برسید.
۷) همیشه سعی میکنید چیزی به آنها بفروشید
قانون ۸۰-۲۰ را رعایت کنید؛ یعنی ۸۰٪ محتوای شما باید مربوط به اخبار، نکتهها و اطلاعات مربوط به حوزۀ کسبوکارتان یا کتابهای الکترونیک، قالبها یا ثبتنام برای وبینارهای رایگان باشد و ۲۰٪ دیگر ایمیلهایتان میتواند مربوط به فروش باشد. یک راه عالی برای کشف دلیل لغو اشتراک، طرح یک نظرسنجی با سؤالهای کوتاه است تا افرادی که دکمۀ لغو اشتراک را میزنند، به آن پاسخ دهند. پاسخ آنها به این نظرسنجی همان راهحلی است که برای کاهش نرخ لغو اشتراک، به دنبال آن میگردید.
چطور یک بانک ایمیلی چاقوچله بسازیم؟
هرچقدر تعداد مشترکان ایمیلیتان بیشتر باشد، احتمال بیشتری دارد که فروش بالاتری را تجربه کنید. بهطور قطع شما هم خواهان این موضوع هستید، بالاخره کدام کسبوکار است که از پول بدش بیاید؛ اما به نظرتان این موضوع مجوزی میشود تا به سراغ خرید بانکهای ایمیلی بروید؟ بهطور قطع خیر! در قسمتهای قبلی حسابی به این موضوع پرداختیم و عواقب ناگوارش را ذکر کردیم. بهطور خلاصه، با این کار علاوه بر اینکه به سرویسهای گیرندۀ ایمیل پالس میفرستید که ایمیلهایتان اسپم است، اعتبار برندتان را هم خدشهدار میکنید.
حالا چه باید کرد؟ ما قبلاً در ویپدیا مطلبی را دراینباره تهیه کردهایم که میتوانید آن را از اینجا بخوانید و بانک ایمیلیتان را حسابی چاقوچله کنید! اما برای اینکه دستخالی از این قسمت وارد قسمت بعدی نشوید، این موارد را برای داشتن لیستی بلندبالا پیشنهاد میکنیم:
- برگزاری وبینار رایگان و گرفتن لید از شرکتکنندگان؛
- طراحی و تولید کتابهای الکترونیک، قالبهای آماده، پادکست، مقالۀ سفید و… و گرفتن اطلاعات مخاطبان در ازای دانلود؛
- برگزاری مسابقه و چالشهای جذاب؛
- طراحی خبرنامۀ ایمیلی از محتواهای بلاگ و ایجاد فرمی برای ثبتنام.
اتوماسیون ایمیلی (Email Automation) چیست؟
با اتوماسیون ایمیلی یا ایمیل اتومیشن میتوانید ایمیلهایی با پیام مناسب و در لحظۀ مناسب به دست مشترکانتان برسانید؛ بدون اینکه هر بار این کار را تکرار کنید، با استفاده از ابزارهای اتوماسیون ایمیلی میتوانید این ایمیلها را بهشکل خودکار بفرستید. وقتی گوگل آنالیتیکس سایت شما را به پلتفرم ایمیل مارکتینگتان متصل میکند، میتوانید افراد را براساس رفتار، عملکرد و خریدهای قبلیشان هدف قرار دهید. سپس میتوانید تجربۀ مشتری هر فردی را شخصیسازی کنید و برای بهرهوری بیشتر، کمپینهای خودکارتان را با نیازهای مشترکان مرتبطتر کنید.
۵ مزیت ایمیل اتومیشن
۱) شخصیسازی تجربۀ مشتریان
دربارۀ اهمیت این موضوع حسابی صحبت کردیم؛ بااینحال، برای محکمکاری توضیح بیشتری میدهیم. تحقیقات نشان از آن دارد که مشتریان، عاشق شخصیسازی هستند.
- طبق آمار Statista،۹۰٪ مصرفکنندگان، محتوای شخصیسازیشده را تا حد زیادی جذاب میدانند.
- نتایج نظرسنجی Accenture نشان از آن دارد که ۹۱٪ مصرفکنندگان، بیشتر از کسبوکارهایی حمایت میکنند که پیشنهادها و توصیههای شخصیسازیشده ارائه میدهند.
- آزمایشی که بهتازگی در Harvard Business Review انجام شده نشان میدهد که نرخ کلیک خریدارها، وقتی میدانستند تبلیغی براساس فعالیتش در سایت به آنها نشان داده شده، ۱۱٪ افزایش یافته است و درآمد حاصل از آن محصول، ۳۸٪ رشد داشته است.
- طبق آمار سایت SmarterHQ، ۷۲٪ مشتریان، فقط به پیامهای بازاریابی که علاقههای آنها را هدف میگرفته، پاسخ میدادند.
۲) بهرهوری بیشتر تیم بازاریابی
اتوماسیون روشی است که خیلی از کسبوکارها برای تسریع کارها و بهرهوری بیشتر استفاده میکنند. براساس همین موضوع، در سال ۲۰۱۷ یک نظرسنجی در این زمینه از کارمندان اطلاعات انجام شد:
- ۶۹٪ آنها معتقد بودند که از تلفشدن وقت جلوگیری میکند؛
- ۶۶٪ گفتند که خطاهای انسانی را از بین میبرد؛
- ۵۹٪ معتقد بودند اگر جنبههای تکراری کارشان خودکار شود، میتوانند دستکم شش ساعت در هفته زمان ذخیره کنند.
- ۷۲٪ گفتند که میتوانند با این زمان صرفهجوییشده، روی کار باارزشتری تمرکز کنند.
۳) بهبود نرخ حفظ مشتری
همانطور که گفتیم، فروش به مشتریان فعلی بسیار مقرونبهصرفهتر و سادهتر از تبدیل مخاطب به مشتری است. با استفاده از اتوماسیون میتوانید همیشه خودتان را به آنها نشان دهید و با آنها در تماس باشید. حسابی به متن و بازۀ زمانی ارسال ایمیلهایتان دقت کنید تا مشتریانتان را به مشتری وفادار تبدیل کنید و حداکثر بهرهوری را از آن ببرید.
«هی رفیق! مدتیه که از ما خبری نمیگیری، به ما سر بزن!» ایمیلهایی با این مضمون، به احتمال زیاد بهطور مستقیم به سطل آشغال روانه میشوند. بهتر است متن ایمیل به این شکل باشد: «علی عزیز، مدتی است که از شما خبری نداریم. میخواهیم مطمئن شویم که آخرین پیشنهادمان به گوشت میرسد. مدل جدید چاپگری که قطعاتش را میخریدی به بازار عرضه شده و ما ۲۰٪ تخفیف ویژه هم برایت کنار گذاشتهایم! از این لینک میتوانی این مدل جدید را بررسی کنی.»
این نمونهای از پیامهایی است که درجهت رفع نیاز مشتری نوشته شده است و به احتمال زیاد، مشتری را ترغیب میکند تا سری به سایت بزند و خرید را انجام دهد.
۴) مقیاسپذیرشدن استراتژی بازاریابی
شاید در مرحلهای باشید که تعداد مشترکانتان اندک باشد و بگویید که همۀ کارها را خودتان یا کارمندانتان انجام میدهید و نیازی به اتوماسیون ایمیلی نداشته باشید. یک لحظه فکر کنید که بهواسطۀ یک کمپین که بهخوبی انجام میدهید، تعداد اعضای بانک ایمیلیتان دو یا سه برابر میشود. آنوقت چه میکنید؟ آیا میتوانید طبق برنامۀ قبلی پیش بروید؟
با استفاده از ایمیل اتومیشن میتوانید بهرهوری بیشتری از بازاریابی ایمیلی داشته باشید. دیگر نیازی نیست کارمندی را مأمور کنید که حواسش به ارسال پیام خوشامدگویی به مشترکان جدید باشد؛ با اتوماسیون، این کار بهشکل خودکار انجام میشود و شما میتوانید روی دیگر دغدغههای کسبوکارتان تمرکز کنید. با اتوماسیون ایمیلی، مشتریان بهمحض اینکه کاری را که شما رصد میکنید انجام دهند، بهطور خودکار با سیستم شما ادغام میشوند. بدون اینکه نیاز به عمل خاصی از سمت شما باشد، رفتار کاربر به سیستم اتوماسیون شما میگوید که پیامی را برایش بفرستد.
تا اینجا از اهمیتِ داشتن ایمیل اتومیشن صحبت کردیم. در مقالۀ «بازاریابان حرفهای این ۳۷ کار را خودکار میکنند!» میتوانید کارهایی را که باید در بازاریابی ایمیلیتان خودکار کنید، بخوانید.
۷ ابزار ایمیل مارکتینگ در قرن جدید
پلتفرمها و ابزارهای بازاریابی ایمیلی چیزی بیشتر از یک روش برای ارسال یا رصد ایمیل هستند. آنها ابزارهایی برای افزایش مخاطبان، بخشبندی آنها و ترکیب تمام کانالهای بازاریابی و… نیز محسوب میشوند. تمام این موارد این پلتفرمها را به بازوی قدرتمندی درجهت رشد کسبوکار و کسب درآمد بیشتر تبدیل کردهاند. در ادامه با چند مورد از بهترین نرمافزارهای ایمیل مارکتینگ آشنا میشویم:
۱) Mailchimp؛ بهطور کلی، بهترین
بهطور کلی، بهترین نرمافزار بازاریابی ایمیلی که میتوانید پیدا کنید Mailchimp است؛ زیرا دارای ویژگیهایی است که بیشتر کسبوکارها به دنبال آنها هستند.
مزایا:
- طرح رایگان برای همیشه (تا ۲۰۰۰ مخاطب) دارد؛
- ساخت و سفارشیسازی کمپینها آسان است؛
- گزارشهای شفافی ارائه میکند که در بهینهسازی ارسالهای بعدی کمک میکند؛
- قابلیت ادغام با صدها پلتفرم نرمافزاری دیگر را دارد؛
- امکان A/B تست وجود دارد.
معایب:
- برای لیستهای ایمیلی بزرگ (بیشتر از ۱۵هزار مشترک) گران است؛
- پشتیبانی تلفنی بسیار محدودی دارد؛
- برای تیمهای بازاریابی پیشرفته طراحی نشده است.
۲) ActiveCampaign؛ بهترین برای اتوماسیون
ActiveCampaign یکی از بهترین ابزارهای ایمیل مارکتینگ برای اتوماسیون است؛ زیرا دارای صدها اتوماسیون ازپیشساختهشده است که به شما کمک میکند کمپینهایتان را برای هر مشترک شخصیسازی کنید.
مزایا:
- دارای امکانات منحصربهفرد اتوماسیون است که تعامل با مشتری را ساده میکند؛
- پشتیبانی مفید، دوستانه و سریع دارد؛
- CRM با اتوماسیون فروش بهشکل رایگان عرضه میشود؛
- قابلیت ادغام با بیشتر از ۸۵۰ پلتفرم نرمافزاری دیگر را دارد.
معایب:
- یادگیری چموخمهایش کمی زمان میبرد؛
- طرح Lite آن بسیار محدود است؛
- با افزایش تعداد مخاطبان، قیمت طرحها بهسرعت افزایش مییابد.
۳) MailerLite؛ راحتالحلقوم
MailerLite بهواسطۀ قابلیت درگ اند دارپش (Drag and DROP)، سادهترین نرمافزار بازاریابی ایمیلی نام گرفته است.
مزایا:
- طرح رایگان برای حداکثر ۱۰۰۰ مخاطب را دارد؛
- دارای پشتیبانی ایمیلی است؛
- با قابلیت درگ اند دراپ (Drag and DROP) خود، طراحی ایمیلها را آسان میکند؛
- قالبهای ایمیلی زیادی برای انتخاب دارد.
معایب:
- با نرمافزارهای محدودی ادغام میشود؛
- برای راهاندازی حساب کاربری باید اطلاعات زیادی به شرکت ارائه کنید.
۴) Hubspot؛ پکی کامل برای بازاریابی
مزایا:
- مجموعهای کامل برای بازاریابی با قابلیت وصلکردنِ ابزارهای بلاگ، شبکههای اجتماعی و ارتباط با مشتری به همدیگر؛
- فقط برای مخاطبانی که در حال بازاریابی آنها هستید، پول پرداخت میکنید؛
- میتوانید سرنخها را در طول سفر خریدشان رصد و ردیابی کنید؛
- منابع آموزشی مفید آنلاین بیشماری دارد.
معایب:
- ادغام با سیآرامهای دیگر دشوار است؛
- برای کسبوکارهایی که به دنبال ابزار بازاریابی ایمیلی حرفهای میگردند، مناسب نیست.
۵) Moosend؛ داشتن هوای جیب
مزایا:
- ارزانترین طرحهای قیمتی را دارد؛
- میتوانید فقط در هنگام ارسال ایمیل پول پرداخت کنید؛
- بهراحتی میتوانید قالبها را سفارشی کنید یا از یکی از آنها استفاده کنید.
معایب:
- نمیتوانید از جیمیل یا هاتمیل، ایمیل ارسال کنید؛
- در ادغامسازی محدودیت دارد؛
- رابط کاربریاش کمی پیچیده است.
۶) Drip؛ فتح قلۀ تجارت الکترونیک
مزایا:
- بهسادگی میتوانید کمپینهای قطرهای قدرتمند طراحی کنید؛
- تنظیم و کار با آن ساده است؛
- پشتیبانی عالی و فوقالعادهای دارد؛
معایب:
- برای طراحی قالبها قابلیت درگ اند دراپ (Drag and DROP) ندارد؛
- پشتیبانیاش محدود به ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر است.
۷) Sender؛ بهشتی برای ایرانیان!
همانطور که میدانید، ممکن است در ایران برای استفاده از بعضی ابزارهای بالا به مشکل بربخورید؛ اما Sender مانند سوپرمن به کمک ما ایرانیها آمده است.
مزایا:
- میتوانید در ماه تا ۱۵۰۰۰ ایمیل را به ۲۵۰۰ مشترک ایمیل، بهرایگان ارسال کنید؛
- برای فعالسازی پلن رایگان نیازی به کارت و حساب بینالمللی ندارید؛
- مقرونبهصرفه است؛
- دارای ادیتور درگ اند دراپ (Drag and DROP) است؛
- تمپلیتهای ایمیلی فراوانی دارد؛
- و مهمتر از همه، ایران را تحریم نکرده است.
معایب:
در بین نظرهای کاربرانی که از سندر استفاده کردند، بهدنبال نقطهضعفی میگشتیم که قریببهاتفاق از آن راضی بودند و خیلی سخت میشد عیبی از سندر پیدا کرد؛ اما گل بیعیب خداست! بعضی از کاربران سندر از سرعت پایین آن گله داشتند.
پیشنهاد ما:
ما در صباویژن از میلرلایت استفاده میکنیم و اگر شما هم دوست داشتید، میتوانید این راحتالحلقوم را امتحان کنید. با ابزارهای خارجی و مزایا و معایبشان آشنا شدید. وقت آن است که بهسراغ معرفی ابزارهای ایرانی برویم. البته ما در مطلب دیگری با عنوان «راهنمای عملی ابزارهای برتر اتوماسیون بازاریابی ایمیلی» بهطور مفصل این ابزارها را موشکافی کردیم، بد نیست سری هم به این مطلب بزنید.
تا اینجا با ایمیل مارکتینگ، چموخمها و اهمیتش در کسبوکار آشنا شدید. در قسمت بعدی به سراغ مبحث جذاب و چالشی شبکههای اجتماعی میرویم.
نظرات بسته شده است.