امروزه شرکتها و کسبوکارها به طیف گستردهای از روشهای تبلیغاتی دسترسی دارند، تبلیغاتی که در شرایط مختلف و هنگام تماشای تلویزیون، قدمزدن در شهر و یا گشتوگذار در اینترنت ممکن است با آنها مواجه شوید. گستردهبودن گزینههای تبلیغاتی باعث میشود که دانستن اینکه کدام نوع تبلیغات به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد، سخت باشد. در این جلسه قرار است:
- تعریف کوتاهی از تبلیغات داشته باشیم.
- به این سؤال پاسخ دهیم که معیار یک تبلیغ خوب چیست؟
- و درنهایت، انواع تبلیغات را به شما معرفی کنیم.
تبلیغات چیست؟
تبلیغات (Advertising) بخشی از استراتژی بازاریابی شرکتها به شمار میآید که برای بهاشتراکگذاشتن اطلاعات درمورد محصولات یا خدمات از طریق رسانههای مختلف، مورد استفاده قرار میگیرد. چشمانداز و روشهای بازاریابی و بهخصوص تبلیغات در طول زمان و با ظهور پیشرفتهای تکنولوژی دائم در حال تغییر بوده، بهطوری که امروزه تبلیغات چاپی و پخش آن بهعنوان قالبی سنتی، و تبلیغات دیجیتال بهعنوان گزینهای مدرنتر شناخته میشوند.
برای آشنایی بیشتر با تبلیغات و بازاریابی دیجیتال میتوانید به جلسۀ اول مراجعه کنید.
با پیشرفت فناوری، شرکتها راههای جدیدی برای دستیابی به مصرفکنندگان و مشتریان بالقوه پیدا کردهاند و از روشهای جدیدی برای بررسی میزان اثربخشی کمپینهای تبلیغاتی خود کمک میگیرند.
۷ معیار یک تبلیغ خوب چیست؟
تبلیغات عناصر و معیارهای مختلفی را در بطن خود دارد و تمرکز روی هرکدام میتواند نتیجهای متفاوت را به همراه داشته باشد؛ بااینحال، ۷ عامل مهم وجود دارد که میتواند روی اثربخشی تبلیغات شما تأثیرگذار باشد که در ادامه به هرکدام اشاره میکنیم:
- تبلیغات باید صدای مخاطبان باشد: بهطور کلی، تبلیغات موفق از یک حقیقت جهانی یا تجربهای مشترک برای جذب مخاطبان استفاده میکنند یا به بیان دیگر، صدای مخاطبان هستند. ازآنجاییکه مشتریان عموماً درگیر تجربه هستند، ارائۀ تبلیغات، بهگونهای که تجربهای را معرفی کند یا به شرح شرایطی بپردازد، میتواند احتمال انتقال احساسات به بینندگان و جذب آنها را افزایش دهد.
- خاطرهانگیز باشد: اکثر مخاطبان با یک تصویر یا اطلاعاتی منحصربهفرد که در داخل تبلیغ گنجانده شده، برندها، محصولات و خدمات را به یاد میآورند. درعینحال، خاطرهانگیزبودن باعث میشود که گروهی از افراد دربارۀ آن تبلیغ به بحث و گفتوگو بپردازند و این موضوع نشاندهندۀ این است که ارائۀ تبلیغات بهدرستی و بهشکلی اثرگذار انجام شده است.
- تمایز در تبلیغات به چشم بیاید: برخی آگهیهای تبلیغاتی با اشارهای مستقیم یا حتی غیرمستقیم به محصولات برندهای رقیب همراه هستند. درهرصورت، تبلیغات شما باید بهگونهای باشد که تفاوت محصولات، خدمات یا برند شما را نسبت به برندها و محصولات مشابه در بازار مشخص کند.
- تبلیغات شما باید مطابق با ظاهر برند باشد: نام تجاری یک کسبوکار میتواند روی لوگو محصولات، خدمات و طراحی و تهیۀ محتوای تبلیغاتی تأثیرگذار باشد و فراهمکردن راهی برای شناخت برند، یکی از ویژگیهای مهم در تبلیغات خوب به شمار میآید. به دیگر سخن، مخاطبان باید بتوانند شرکت یا محصولات شما را بهسادگی از روی تبلیغاتتان تشخیص دهند.
- یک تبلیغ خوب، مزایای محصولات و خدمات را بهشکلی برجسته به نمایش میگذارد: مصرفکنندهها عموماً با دیدن یک تبلیغ خوب متوجه میشوند که محصولات و خدمات یک برند چه سودی برای آنها دارند و چه نیازی را برطرف میکنند. ارائۀ درست و برجستهکردن ویژگیهای محصولات و خدماتتان ازجمله کیفیت بالا یا مقرونبهصرفهبودن، میتواند به جذابیت تبلیغات شما بیفزاید.
- تبلیغات شما محتوای خوبی را شامل شود: بسته به نوع تبلیغاتی که انتخاب میکنید، محتوای آگهیهای شما باید بهشکلی نوشته شود که واضح، مختصر، خلاقانه و قانعکننده باشد. درنهایت، میتوان گفت که زبان تبلیغات شما باید با زبان مخاطبان هدفتان مطابقت داشته باشد.
- فراخوان به اقدام داشته باشد: یک تبلیغ موفق نهتنها توضیحاتی دربارۀ محصولات یا خدمات را به بینندگان خود ارائه میدهد، بلکه آنها را به انجامدادن یک کار خاص تشویق میکند؛ این کارِ خاص میتواند شامل تماسگرفتن، بازدید از یک سایت یا سرزدن به فروشگاهتان باشد. بهطور کلی، مخاطب پس از یک تبلیغ خوب انتظار دارد که اقدامی را انجام دهد.
۱۴ نوع تبلیغات
شرکتها میتوانند از تبلیغات مختلف برای دستیابی به مخاطبان هدف و مشتریان بالقوه یا اطلاعرسانی به مخاطبان و مشتریان فعلی خود استفاده کنند. در ادامه به ۱۴ نوع از تبلیغات اشاره میکنیم و ویژگیهای هرکدام را شرح میدهیم:
۱) تبلیغات چاپی
به نوعی از تبلیغات که اغلب در روزنامهها و مجلات دیده میشود، تبلیغات چاپی (Print Advertising) میگویند. بااینحال، این نوع از تبلیغات شامل سایر موارد چاپی مثل بروشورها و راهنماها هم میشود. شرکتها میتوانند آگهیهای مختلفی را در روزنامههای محلی، در سرتاسر روزنامه یا در بخشهای مختلف آن قرار دهند تا به مشتریان احتمالی در شهرها یا حتی کشورهای مختلف دست پیدا کنند.
برای هدفمندترشدن مخاطبان، میتوان به سراغ مجلات نیز رفت. مجلات تخصصی میتوانند به کسبوکارها کمک کنند تا به گروه یا نوع خاصی از افراد دسترسی داشته باشند؛ مثلاً شرکتی که تجهیزات گلف میفروشد، برای علاقهمندان به گلف، تبلیغاتی را در مجلات خاص ورزشی قرار میدهد؛ چراکه میداند مخاطبان این مجله بیشتر از محصولاتش استقبال میکنند. تبلیغات در مجلات همچنین تجربۀ بصری بهتری به بینندگان ارائه میدهد؛ چراکه تصاویر رنگی از جذابیت بیشتری برخوردارند.
۲) تبلیغات پستیِ مستقیم
پست مستقیم (Direct Mail) نیز نوعی از تبلیغات چاپی است که بهشکل ارسال پست برای مشتریان ارائه میشود. برای مثال، کسبوکارها میتوانند بروشورها، کاتالوگها و حتی خبرنامهها را برای مخاطبان، مشتریان و اشخاص مدنظرشان بهشکل پست ارسال کنند؛ رویکردی که شرکتها را قادر میسازد تا بازار هدفمندتری را نسبت به سایر قالبهای تبلیغات چاپی شناسایی کنند؛ چراکه تبلیغات از طریق یک لیست پستی مستقیم، توزیع اختصاصیتری را به همراه دارد.
برای مثال، شخصی که یک آرایشگاه باز میکند، میتواند بروشوری را ایجاد کند که خبر از افتتاحیهای بزرگ میدهد و سپس میتواند آن بروشور را برای لیستی از ساکنان واقع در پنجمایلی آن آرایشگاه بفرستد و حتی میتواند برای جذب مشتریان، از یک کوپن تخفیف نیز استفاده کند.
۳) تبلیغات تلویزیونی
تبلیغات تلویزیونی (Television Advertising) نوعی از تبلیغات پخشی است که در آن، کسبوکارهای مختلف، محصولات و خدمات خود را از طریق تبلیغات تلویزیونی ۲۰ تا ۶۰ ثانیهای به نمایش میگذارند. این روش درعینحال که پرهزینه است، اما شرکتها را قادر میسازد تا تبلیغات خود را بهطور منظم تکرار کنند. هزینۀ تبلیغات تلویزیونی به ۶ عامل مهم بستگی دارد که عبارتاند از:
- مدتزمان تبلیغ؛
- زمانی که در روز پخش میشود؛
- برنامۀ تلویزیونی؛
- میزان فرکانس پخش؛
- گسترۀ جغرافیایی؛
- تعداد شبکهها.
برای مثال، پخش یک آگهی تبلیغاتی در طول یک رویداد محبوب مثل Super Bowl یا بازیهای جام جهانی، بسیار پرهزینهتر است و درحالیکه مصرفکنندگان این توانایی را دارند که هنگام پخش تبلیغات از تماشای تلویزیون دست بکشند، اما بازهم تبلیغات تلویزیونی بهعنوان روشی مؤثر برای دستیابی به مخاطبان بسیار و ایجاد آگاهی از برند شناخته میشود؛ چراکه تبلیغات در طول روز، هفته یا حتی ماهها تکرار و پخش میشوند و این موضوع باعث میشود که مخاطبان شناخت بیشتری از یک کسبوکار یا برند پیدا کنند.
۴) تبلیغات رادیویی
تبلیغات رادیویی شکل دیگری از تبلیغات پخشی است که در زمان استراحت و میانبرنامههای مختلف رادیویی پخش میشود. شنوندگان میتوانند در حین انجام سایر فعالیتها مانند رانندگی یا انجام کارهای خانه، به رادیو و تبلیغات میانبرنامهای آن گوش دهند و درست مانند تلویزیون، این بستر صوتی امکان تکرار تبلیغات را برای شرکتها و کسبوکارها فراهم میکند که میتواند آگاهی از برند بیشتری را برای شرکتها به همراه داشته باشد.
کسبوکارهای تجاری میتوانند با انجام تحقیقات مختلف، ایستگاههای رادیویی متفاوت را بررسی کنند تا ببینند که کدام ایستگاه شنوندگان موردنظر را دارد و درعینحال در طول این بررسیها میتوانند یاد بگیرند که این شنوندگان در چه ساعاتی از روز، بیشتر به رادیو گوش میدهند. برای مثال، یک کسبوکار ممکن است بازه زمانی صبح را که همه عموماً در ماشینهای خود در حال رفتوآمد هستند، برای پخش تبلیغات انتخاب کند.
۵) تبلیغات پادکست
در تبلیغات پادکست (Podcast Advertising)، کسبوکارها میتوانند از پادکستها حمایت کنند و بهنوعی اسپانسر آن پادکست باشند و یا تبلیغاتی برای محصولات یا خدمات خود در طول اپیزودهای پادکست سفارش دهند. بهطور معمول، پادکسترها تبلیغات را در ابتدا، اواسط و انتهای اپیزودهای پادکست پخش میکنند. مشابه تبلیغات رادیویی، شرکتها میتوانند به تحقیق بپردازند که شنوندگان کدام پادکست، ویژگیهای مخاطبان هدف آنها را دارند.
در تبلیغات پادکست، اسکریپت و متنی در اختیار میزبانهای پادکست ارائه میشود که میزبانها در حین ارائۀ محتوای اپیزودهای پادکست، به خواندن آن متن میپردازند؛ راهی سرگرمکننده برای شنوندگان که میتواند محتوای تبلیغاتی را بهشکلی جذاب به آنها ارائه دهد. اغلب، شرکتها کد تخفیفی را در اختیار شنوندگان پادکست قرار میدهند که نهتنها میتواند به اثرگذاری تبلیغات بیفزاید، بلکه به شرکتها کمک میکند تا میزان عملکرد استراتژیهای تبلیغاتی را براساس کدهای تخفیف استفادهشده، ارزیابی کنند.
۶) تبلیغات موبایلی
تبلیغات موبایلی (Mobile Advertising) به نوعی از تبلیغات گفته میشود که از طریق گوشیهای هوشمند به دست مخاطبان و بینندگان میرسد. این تبلیغات ممکن است از طریق شبکههای اجتماعی یا صفحات وب و داخل اپلیکیشنها برای مصرفکنندگان نیز ظاهر شوند. برای مثال، یک کاربر ممکن است در حال انجام یک بازی موبایلی باشد و تبلیغاتی در حوزۀ گیم، در پایین صفحهنمایش برای او نمایش داده شود.
مزیت این دسته از تبلیغات این است که فارق از فعالیت مخاطبان و موقعیت مکانیشان، برای آنها به نمایش گذاشته میشود. اگر افراد امکان دسترسی مکانی را به سایتها یا اپلیکیشنهای مختلف بدهند، شرکتها حتی ممکن است بتوانند تبلیغات شخصیسازیشدهای را براساس موقعیت مکانی به مخاطبان هدف خود نمایش دهند.
روش دیگری که شرکتها تبلیغات موبایلی را پیادهسازی میکنند، ترکیب آن با تبلیغات چاپی و با استفاده از کدهای QR است. زمانی که مصرفکنندگان یک کد QR را در مجله میبینند، میتوانند آن را با استفاده از گوشیهای هوشمند خود اسکن کنند و سپس به سایت آن کسبوکار و شرکت منتقل شوند یا با اسکنکردن آن کد، کوپن تخفیفی در اختیار آنها قرار بگیرد.
۷) تبلیغات در شبکههای اجتماعی
کسبوکارها از تبلیغات شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing) برای تبلیغ محصولات یا خدمات خود در پلتفرمهای مختلف استفاده میکنند. تبلیغات شبکههای اجتماعی مانند سایر تبلیغات دیجیتال، شرکتها را قادر میسازد تا مخاطبان خاصی را هدف قرار دهند.
تبلیغات در شبکههای اجتماعی روی موقعیت مکانی، گروههای سنی و عادات خریداران تمرکز میکند. کسبوکارهای امروزی همچنین از اینفلوئنسرها، بلاگنویسان یا افراد مشهور، برای تبلیغ برند یا محصولاتشان استفاده میکنند که استراتژی مقرونبهصرفهتری است و کسبوکارها را قادر میسازد تا آگاهی از برند خود را گسترش دهند.
در جلسۀ هفتم بیشتر دربارۀ شبکههای اجتماعی و بازاریابی در این بستر صحبت کردیم.
۸) تبلیغات کلیکی
تبلیغات کلیکی (Paid Search Advertising) به نوعی از تبلیغات گفته میشود که در آن، شرکتها تنها زمانی هزینهای برای تبلیغات پرداخت میکنند که کاربران روی آن تبلیغ کلیک کنند. در این روش تبلیغاتی، بازاریابان روی کلمات کلیدی خاصی که به کسبوکارها مرتبط است تمرکز میکنند تا براساس جستوجوی آن کلمات کلیدی، تبلیغ آنها در موتورهای جستوجوی مختلف به نمایش گذاشته شود.
برای مثال، شرکتی که دوچرخههای تاشو میفروشد، میتواند روی کلمۀ کلیدی «دوچرخههای تاشو» کمپین تبلیغاتی اجرا کند و هنگامی که کاربران این عبارت را جستوجو میکنند، محصولات این شرکت بهعنوان یک تبلیغ برای آنها در نتایج جستوجو ظاهر میشود.
۹) تبلیغات بومی
تبلیغات بومی (Native Advertising) به نوعی از تبلیغات دیجیتال گفته میشود که در آن، محتوای تبلیغاتی مطابق با محتوای پلتفرمهای اجتماعی، سایتهای اینترنت و حتی اپلیکیشنهای مختلف باشد. تبلیغات کلیکی میتواند بهعنوان تبلیغات بومی نیز عمل کند؛ چراکه محصولات تبلیغشده، اغلب در میان نتایج ارگانیک ظاهر میشوند. این دسته از تبلیغات به سبب مختلنکردن تجربۀ کاربر، مورد توجه بسیاری از کسبوکارها قرار دارند.
برای مثال، یک سایت ممکن است مقالاتی درمورد توسعۀ شخصی منتشر کند و در میان این مقالات، محتواهای اسپانسری را نیز قرار دهد؛ محتواهایی که مشابه مقالات منتشرشده توسط نویسندگان و سردبیران سایتهای مختلف هستند، اما بهنوعی بهعنوان تبلیغ کسبوکار شناخته میشوند. یک خواننده ممکن است مقالهای درمورد نکات مدیریت زمان پیدا کند و بعدها متوجه شود که این مقاله، محتوای اسپانسری از شرکتی است که اپلیکیشن دریابی زمان را توسعه داده و منتشر کرده است.
۱۰) تبلیغات نمایشی
تبلیغات نمایشی (Display Advertising) نوع دیگری از تبلیغات دیجیتال است که احتمال دارد بهشکل بنری در بالا یا کنارۀ صفحات وب و تبلیغات پاپآپ مشاهده کرده باشید. مثال دیگر تبلیغات نمایشی نیز میتواند تبلیغات ویدئویی باشد که قبل یا در حین پخش محتوای ویدئویی ظاهر میشود. تبلیغات مایشی کاربران را تشویق میکند تا روی آنها کلیک کنند و به سایت تبلیغکننده منتقل شوند و اثرگذاری این دسته از تبلیغات باعث شده است که میان بازاریابان و کسبوکارهای مختلف، بسیار محبوب باشند، با این حقیقت که نادیدهگرفتن این دسته از تبلیغات برای کاربران بسیار آسان است.
یکی از روشهای مورد استفاده در تبلیغات نمایشی، بازاریابی مجدد (Remarketing) یا هدفگذاری مجدد (Retargeting) است که در آن، هنگامی که کاربران از سایت یک برند بازدید میکنند، اغلب قوانین کوکی مرورگر را میپذیرند که به سایتها اجازه میدهد تا سفر کاربری آنها را ردیابی کنند. اگر کاربران تصمیم بگیرند که چیزی از سایت آن برند خریداری نکنند، این شرکت ممکن است آن مشتری را هدف قرار دهد و تبلیغات محصولات خود را در سایتهای دیگر به نمایش بگذارد تا به آن کاربر بخصوص یادآوری کند که به سایت این شرکت بازگردد و محصولی را خریداری کند.
۱۱) تبلیغات در فضای باز
تبلیغات در فضای باز (Outdoor Advertising) به نوعی از تبلیغات اطلاق میشود که در خارج از خانۀ اشخاص برای آنها به نمایش گذاشته میشود. برای مثال، بیلبوردهای شهرها یا تبلیغاتی که در مکانهای عمومی یا وسایل حملونقل عمومی دیده میشوند نیز میتوانند زیرمجموعۀ تبلیغات در فضای باز در نظر گرفته شوند.
هدف از تبلیغات در فضای باز، جلب توجه طیف وسیعی از اشخاص است و معمولاً به کسبوکارها کمک میکند تا آگاهی از برند خود را در یک مکان جغرافیایی افزایش دهند. فضای اختصاصدادهشده در این نوع از تبلیغات ممکن است محدود باشد و مدتزمانی که یک شخص به مشاهدۀ تبلیغ میپردازد نیز در این روش عموماً کم است؛ اما به سبب تصاویر پررنگ و بزرگ و محتوای کمتری که در این مدل از تبلیغات به نمایش گذاشته میشود، توجه به آن از سوی اشخاص آسانتر است.
۱۲) تبلیغات چریکی
تبلیغات چریکی به استراتژیهای کمتر متعارفی اشاره دارد که عموماً کمهزینه هستند و از تکنیکهای خلاقانه برای جلب توجه استفاده میکنند. یک استراتژی رایج در این مدل، تبلیغات محیطی است که در آن یک شرکت تبلیغات را در مکانهای عمومی و با استفاده از روشهای غیرمتعارف قرار میدهد. برای مثال، یک شرکت بهجای تبلیغات در ایستگاههای اتوبوس، ممکن است یک نقاشی دیواری را در پیادهرو نقاشی کند تا به تبلیغ خدمات خود بپردازد.
این نوع تبلیغات گاهیاوقات تعامل یا مشارکت عمومی را به همراه دارد؛ برای مثال، یک تبلیغات چریکی ممکن است افراد را تشویق کند که با تبلیغ عکس بگیرند و آن را با استفاده از یک هشتگ در شبکههای اجتماعی مختلف منتشر کنند. به همین دلیل نیز شرکتهایی که از تبلیغات چریکی استفاده میکنند، بیشتر روی پیادهسازی کمپینهای چشمگیر تمرکز میکنند که برای ترغیب اشخاص به تعامل با محتوای آنها، لازم و ضروری است. تبلیغات دهانبهدهان (Advertising Via word-of-mouth) نیز میتواند بهعنوان راهی مؤثر و کمهزینه برای آگاهی از برند شرکتها به کار گرفته شود.
۱۳) تبلیغات جایگذاری محصول
در تبلیغات جایگذاری محصول (Product Placement Advertising)، یک کسبوکار با پرداخت هزینهای محصول خود را در محتواهایی رسانهای مثل یک برنامۀ تلویزیونی یا یک فیلم سینمایی قرار میدهد و به تبلیغ آن میپردازد. در این روش محتوایی، ممکن است بهصراحت به محصول موردنظر اشارهای نشود، اما برای مخاطبان آن محتوا قابل مشاهده است.
استفاده از این روش تبلیغاتی به شرکتها کمک میکند که با دقت بیشتری به گروههای مختلف مخاطبان هدف خود دسترسی داشته باشند. برای مثال، یک برند نوشابه ممکن است بخواهد اشخاص نوجوان را برای تبلیغ خود هدف قرار دهد. حال این شرکت میتواند برای تبلیغ نوشیدنیهای خود، محصولاتش را در یک فرنچایز (Franchise) یا مجموعۀ محبوب سینمایی که تماشاچیان نوجوان زیادی دارد قرار دهد و برای مثال، شخصیتهای فیلم، نوشابههای این شرکت را در طول فیلم مینوشند و حتی ممکن است اشارهای مستقیم به این نوشیدنیها کنند.
۱۴) تبلیغات خدمات عمومی
تبلیغات خدمات عمومی (Public Service Advertising) به تبلیغاتی گفته میشود که بهجای یک محصول، یک علت یا ابتکار را تبلیغ میکنند. هدف این دسته از تبلیغات که اغلب تحت عنوان اعلانهای خدمات عمومی یا همان Publice Service Announcment نامیده میشوند، اطلاعرسانی عمومی درمورد موضوعی است که به نفع جوامع یا گروههای مختلف است.
سازمانها میتوانند از تبلیغات خدمات عمومی در قالبهای مختلف مانند تبلیغات تلویزیونی، رادیویی یا ویدئویی آنلاین استفاده کنند. این نوع از تبلیغات اغلب توسط سازمانهای دولتی یا مؤسسات خیریه برای آموزش مصرفکنندگان درمورد موضوعات بهداشتی و ایمنی استفاده میشود. برای مثال، مراکز کنترل بیماری، این دسته از اعلانهای عمومی را پخش میکنند تا شهروندان را از لزوم انجام غربالگریهای بهداشتی یا آمادگی برای بلایای طبیعی آگاه کنند.
جمعبندی
کسبوکارهای مختلف هیچگاه یکسان نیستند و بازاریابی هر کدام از آنها همواره متفاوت خواهد بود. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد تا انواع مختلف بازاریابی و تبلیغات دیجیتال و اینکه هر کدام چه تأثیری روی کسبوکار میگذارند را درک کرده باشید.
نظرات بسته شده است.