شاید این جمله به گوش شما هم رسیده باشد که ویدئو، پادشاه است؛ چراکه اکثر کاربران، محتوای ویدئویی را به سایر محتواها ترجیح میدهند. تبلیغ ویدیویی یکی از معروفترین راههای دسترسی به مخاطبان آنلاین است. به همین خاطر، برندها رقابت شدیدی درزمینۀ این نوع تبلیغ دارند و روی آن سرمایهگذاری میکنند.
برای شفافترشدن موضوع، در این مقاله به تعریف تبلیغ ویدئویی و بررسی نقش آن در بازاریابی و معرفی انواع آن میپردازیم.
تبلیغ ویدئویی به زبان ساده
ویدئوهایی هستند که محصول و خدمات را از طریق ویدئو تبلیغ کرده و یک پیام از برند را به مخاطب منتقل میکنند. یک محتوای تبلیغی، قبل، هنگام یا بعد از یک محتوای تصویری پخش میشود (مثل تبلیغهایی که در سایت آپارات مشاهده میشود). از نظر برخی از متخصصان بازاریابی، تبلیغ ویدئویی به معنای انتشار هرگونه محتوای ویدئویی است.
طبق آمار ایفنوگرافیک: ۹ آمار از ویدئو مارکتینگ که قبل از شروعکردن باید بدانید! متخصصان بازاریابی معتقدند تبلیغ ویدئویی در آینده جایگاه ویژهای خواهد داشت؛ ازاینرو، باید برای ساخت اینگونه تبلیغها، حساسیت زیادی به خرج دارد و مفهوم را در کمترین زمان ممکن منتقل کرد.
این نوع محتوا برای داستان سرایی مناسب است، توجه کاربر را بهسرعت جلب میکند و بهراحتی به اشتراک گذاشته میشود؛ زیرا عناصری را پوشش میدهد که ممکن است برای مخاطبان جذاب باشد. ساخت ویدئو به ما این امکان را میدهد که با مخاطبانی که تبلیغات بنری را نادیده میگیرند نیز تعامل برقرار کنیم. حدود ۷۲درصد از افراد، هنگام یادگیری درمورد یک محصول، خدمات ویدئویی را به متن ترجیح میدهند و کاربران ۸۸درصد از وقت خود را صرف محتوای ویدئویی میکنند.
۳ نکته درمورد تبلیغ ویدئویی
دنیای این تبلیغ، پویاست و باید قبل از هرگونه اقدامی، نیاز و خواستۀ مخاطب را شناسایی کرد. بنابراین، چند نکته را با هم مرور خواهیم کرد:
- کدام فرمت ویدئو برای ترغیبکردن مخاطبان شما مناسبتر است؟ آموزشی، سرگرمی یا… .
- مخاطبان شما چه لحنی را میپسندند؟ طنز، ترسناک یا… .
- مخاطبان شما در کدام پلتفرم حضور بیشتری دارند؟
۳ دسته هدف
باید ببینید که هدف شما از این تبلیغ چیست. اهداف به سه دسته تقسیم میشوند:
- نمایش محصولات: در این نوع ویدئوها هدف صرفاً نمایش محصول است.
- افزایش ترافیک سایت: ممکن است شما از این ویدئو برای افزایش بازدید سایت خود استفاده کنید. به این صورت که بعد از انتشار ویدئو در شبکههای اجتماعی خود، لینک سایت خود را بر آن قرار داده و مخاطب را به بازدید از صفحات سایت خود تشویق میکنید.
- ایجاد سروصدا برای برند: هر ویدئویی لزوماً نباید بهسرعت منتشر شود (وایرالشدن). ویدئوها باید هیاهوی خاصی ایجاد کنند و مخاطبان را به اقداماتی ترغیب کنند.
طبق گزارشها، هر سال ۲۵درصد به مقدار سرمایۀ اختصاصدادهشده به تبلیغ ویدئویی، افزوده میشود. میزان سرمایهای که باید برای این نوع تبلیغ در نظر گرفت، به اهداف و منابع مالی برند بستگی دارد. با انجام اولین تبلیغ ویدئویی، میتوان میزان سرمایۀ موردنیاز را بررسی کرد و آن را افزایش داد.
مدتزمان مناسب برای تبلیغ ویدئویی
اکثر ویدئوهای تبلیغاتی ۱۵ تا ۳۰ ثانیه طول میکشند. در اکثر سایتها، ۵ ثانیۀ اولِ تبلیغ پخش میشود و پس از آن کاربر تصمیم میگیرد که مشاهدۀ ویدئو را ادامه دهد یا خیر. اگر ۵ ثانیۀ اول ویدئوی شما برای مخاطب جذابیت نداشته باشد، ادامۀ آن دیده نخواهد شد. یوتیوب جزو اولین پلتفرمهایی است که تبلیغ ششثانیهای را ابتدای ویدئوهای خود قرار داد.
بعد از مدتی، زمان ویدئوها به ۳۰ ثانیه رسید. افزایش زمان ویدئوی تبلیغاتی به این معناست که مخاطبان به محتواهای ویدئویی توجه بیشتر دارند. طولانیبودن زمان ویدئو، به برند امکان داستان سرایی میدهد و کاربران به اتفاقاتی که در طول ویدئو رخ میدهد، توجه ویژهای دارند.
افزایش تعداد کاربران موبایل نیز شانس دیدهشدن محتواهای ویدئویی را افزایش میدهد. افراد ابتدا ۶ ثانیۀ اول ویدئو را میبینند و ۷۲درصد آنها، تمایل دارند ویدئو را تا آخر دنبال کنند. محتوا باید بهقدری جذاب باشد که مخاطب بعد از دیدن ۲۲ ثانیۀ اول، از صفحه خارج نشود.
استفاده از انیمیشن برای تبلیغ
هدف کمپینهای تبلیغات ویدئویی، جذب و نگهداشتن مخاطب علاقهمند است. شرکتها میتوانند با استفاده از انیمیشن، در تبلیغهای خود سحر و جادو کنند. علاوهبراین، ترکیب انیمیشن و فیلم واقعی برای مخاطبان جذابیت بیشتری دارد و میتواند آنها را سرگرم نگه دارد. انیمیشنها، به بازاریابان گزینههای بیشتری برای ساخت انواع ویدئوی تبلیغاتی میدهند.
۳ شاخص عملکرد کلیدی (KPI) مناسب برای تبلیغ ویدئویی
قبل از برنامهریزی برای تبلیغ ویدئویی، باید بهترین KPIها را در نظر گرفت. با بررسی این KPIها متوجه میشویم تلاشهای ما ثمربخش هستند یا نه؟
اولین گام برای نوشتن استراتژی تبلیغات ویدئویی، انتخاب هدف است. بهگفتۀ مؤسسۀ برندینگ گوگل، در یک تبلیغ ویدئویی باید سه شاخص آگاهی، توجه و عمل (اقدام) را در نظر گرفت که براساس اهداف ما، هر دفعه تغییر میکنند. برخی از این اهداف عبارتاند از:
- آگاهی: میزان گفتوگوهایی که درمورد برند ما صورت میگیرد. تعداد بازدیدهای منحصربهفرد از سایت یا شبکههای اجتماعی ما و یادآوری برند به مخاطبان.
- ترافیک: درصد بازدیدکنندگانی که برای اولین بار، با دیدن لینک مرتبط به ویدئو، به سایت ما سر میزنند.
- ایجاد و دریافت سرنخ: نرخ تبدیل، هزینۀ هر سرنخی است که از کانالهای ویدئویی و غیرویدئویی به دست میآید.
- خرید: تعداد خریدهای مستقیمی که مشتریان با دیدن ویدئوی تبلیغاتی انجام میدهند.
این اهداف و KPIها تنها گزینههای پیش روی شما نیستند و شما میتوانید از این موارد، بههمراه شاخصهایی که خودتان تعریف کردهاید، استفاده کنید. باید در نظر بگیرید که KPIها با تغییر اهداف بازاریابی تغییر میکنند و این تغییر، تقریباً سالانه است.
۷ نوع تبلیغ ویدیویی
در ابتدا صرفاً به بنرهای سایت محدود میشدند و تنها هدفی که داشتند، افزایش آگاهی از برند بود؛ اما نرخ کلیک بسیار کمی داشتند، چراکه مردم از این ویدئو خسته شده بودند و صفحه را رد میکردند. اما امروزه با تنوع ویدئوهای تبلیغاتی، این یکنواختی برطرف شده است.
۱) تبلیغ ویدئوییِ در جریان (In stream ads)
محبوبترین نوع تبلیغ ویدئویی است. ویدئوهای کوتاهی هستند که قبل، هنگام یا بعد از ویدئوهای دیگر پخش میشوند؛ مثل تبلیغات YouTube. برخی از این تبلیغات تعاملی هستند و بیننده را تشویق میکنند که روی لینک مربوطه کلیک کند.
۲) تبلیغ ویدئویی غیرخطی (Non-linear ads)
این تبلیغ، خارج از ویدئویی که کاربر تماشا میکند پخش میشود و ویدئوی اصلی متوقف میشود. این نوع از تبلیغات لینک خاصی ندارند و کاربر بهراحتی میتواند از آنها خارج شود.
۳) تبلیغ ویدئویی پری رول (Pre-roll ads)
این تبلیغ بهطور اتومات پخش میشود و عموماً در سربرگ صفحات وب قرار دارد که خود به چند دسته تقسیم میشود:
- تبلیغ درونصفحه (in-page): از پخشکنندۀ اختصاصی ویدئو برای نمایش آن استفاده میشود.
- تبلیغ درونبنری (in-banner): این نوع تبلیغ روی بنر سایت قرار میگیرد. این نوع تبلیغ عموماً بیصداست و در آن از تصاویر متحرک استفاده میکنند.
- تبلیغ درونمتنی (in-text): کاربر بعد از بالا و پایینکردن ۵۰درصد صفحه، این ویدئو را مشاهده میکند. در برخی از سایتها با کلیککردن روی کلمۀ مشخصشده، ویدئوی مربوطه پخش میشود.
۴) تبلیغات بامپر (Bumper)
ویدئوهایی ششثانیهای هستند که نمیتوان آنها رد کرد. در ابتدا یوتیوب در سال ۲۰۱۶، از این تبلیغ استفاده کرد و بهسرعت محبوب شد. طبق گزارشهای موجود، ۹۰درصد مردم، برندی را که از این تبلیغ استفاده کرده است، بهآسانی به یاد میآورند. همین امر باعث شد بازاریابان بودجۀ بیشتری به این نوع تبلیغ اختصاص دهند. برای برندهایی که وارد دنیای تبلیغ ویدئویی میشوند شروع با این سبک آسانتر است؛ چراکه هزینۀ کمتری نسبت به ویدئوهای طولانی دارد.
۵) تبلیغات ویدئویی تعاملی (Rewarded ad)
ممکن است متوجه این نوع تبلیغ در برنامهها یا بازیهای موبایل شده باشید. یک ویدئوی کوتاه پس از تکمیل یک مرحله پخش میشود. میتوان روی آن کلیک کرد یا از آن خارج شد. این نوع تبلیغ، تعامل بهتری دارد.
۶) تبلیغات ویدئویی همسان (Native auto play ads)
این نوع تبلیغ در پایان محتوا پخش میشود.
۷) تبلیغات ویدئویی با قابلیت خرید مستقیم (Shoppable video ad)
در این نوع تبلیغ، تماشاگران به خرید یک محصول خاص تشویق میشوند و لینکی برای هدایت مشتریان به صفحۀ خرید دارد.
۲ ویژگی مهم تبلیغ ویدئویی مناسب
- مدتزمان کوتاه: تبلیغ ویدئویی کوتاهتر، از پرش تمرکز مخاطب جلوگیری میکند. ارائۀ داستان در قالب ویدئوی ۱۵ثانیهای، برای اکثر بازاریابان نوعی چالش محسوب میشود.
- تناسب با ابعاد و کیفیت تلفنهای همراه: افراد هر روز و ساعتهای زیادی از تلفن همراه خود استفاده میکنند. بیشترین بازدید ویدئوها از طریق این ابزار صورت میگیرد. بنابراین ویدئوها باید با اندازۀ صفحات تلفنهای همراه سازگار باشند.
سخن آخر
با توجه به تأثیر تبلیغات ویدئویی بر آگاهی مخاطبان از برند و تأثیر آن در بازدید از سایت، ضروری است که در برنامههای بازاریابی خود، از این نوع تبلیغ استفاده کرد. بهتر است در آن به بررسی مشکلات مخاطب پرداخته و به حل آنها کمک کرد؛ چرا که از جذابیت ویژهای برخوردار است.
زمان تبلیغ خود را بسیار کوتاه یا بسیار طولانی در نظر نگیرید. در تبلیغ ویدئویی، داستان سرایی را فراموش نکنید و سعی کنید ارزشی برای مخاطب ایجاد کنید و در پایان، بهترین نوع تبلیغ ویدئویی را انتخاب کنید.
پلتفرمهای پربازدید بهترین گزینه برای تبلیغ ویدئویی هستند. با توجه به بودجه و استراتژیهایی که در نظر گرفتهاید، میتوانید از آپارات یا فیلیمو استفاده کنید. روشهای متفاوت تبلیغ در هریک از این پلتفرمها، این امکان را میدهد که پنل مناسب خود را تهیه کنید.